تغییرات اقلیمی
اداره ملی حفاظت محیط زیست: دعوت نشدن افغانستان در کنفرانس تغییر اقلیم ملل متحد «جفا وظلم» در حق مردم است
اداره ملی حفاظت محیط زیست دعوتنشدن نماینده امارت اسلامی افغانستان در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل در امارات متحده عربی را «جفا و ظلم بزرگ» در قبال افغانستان خواند.
نشست سازمان ملل درباره تغییرات اقلیمی موسوم به COP28 امروز (پنجشنبه، ۹ قوس) در شهر دبی برگزار میشود.
اداره ملی حفاظت از محیط زیست در یک اعلامیه به عدم دعوت نمایندهاش در این نشست اعتراض کرد و نوشت تغییرات اقلیمی به اقدام عملی جهانی نیاز دارد.
این اداره در بیانیه خود نوشته است که نماینده امارت اسلامی «به دلایل سیاسی» از حضور در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل محروم شده است.
در بیانیه آمده است که: «با وجودیکه اداره ملی حفاظت محیط زیست با در نظر داشت اهمیت اشتراک در نشست (COP) از قبل پلان جامع را به منظور دفاع از موقف افغانستان و انعکاس دادن نیازمندیهای اساسی مردم آسیب دیده از ناحیه تغییراقلیم، تسریع روند کمکهای مالی از میکانیزمهای مالی جهانی تغییر اقلیم، ارایه سند مشارکت معین ملی افغانستان طبق توافقنامه پاریس، تعقیب و پیگیری پروژههای تعلیق شده محیط زیستی تهیه نموده بود تا در این کنفرانس ارایه نماید. اما متاءسفانه بنا بر ملاحظات سیاسی نمایندگان افغانستان در این نشست دعوت نگردیده اند .»
همچنان این اداره گفته است که طوری که هویدا است تغییراقلیم وگرمایش جهانی درحال حاضر یکی ازعمده ترین مشکلات محیط زیستی درسطح جهان و علل خصوص افغانستان است که افزایش درجه حرارت، ذوب یخچالهای طبیعی، بالا آمدن سطح آبهای آزاد جهان، خشکسالیهای دورهای، وقوع حوادث طبیعی، افزایش امراض انسانی وحیوانی از پیامدهای آن میباشد.
این در حالیست که به گفته این اداره سهم جهانی انتشارگازهای گلخانهای افغانستان ۰،۰۸ فیصد بوده که نسبت به سایر کشورهای جهان بسیار ناچیز است، ولی یکی از آسیبپذیر ترین کشورهای جهان از بابت تاثیرات سوء تغیرات اقلیمی میباشد که از این لحاظ در جایگاه ششم قرار دارد.
در بیانیه آمده است که تغییرات اقلیمی، شرایط اقتصادی و اجتماعی مردم افغانستان را وخیمتر کرده و بارانهای غیرموسمی و سیلابهای شدید تلفات جانی و مالی زیادی بر مردم وارد کرده است.
قرار است در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل در دبی، کشورهای جهان به دنبال توافقنظر درباره مهار تغییرات اقلیمی، از جمله آمده کردن جدول زمانی عدم استفاده از سوختهای فسیلی و کمک مالی به کشورهای در حال توسعه برای عبور از این سوختهای آلوده کننده باشند.
در اعلامیه اداره ملی حفاظت از محیط زیست آمده است که امارت اسلامی افغانستان با استفاده از منابع محدود خویش متعهد به کاهش اثرات تغییر اقلیم جهت نیل به اهداف نهایی تعیین شدهاش میباشد.
این اداره از سازمان ملل متحد خواسته است «بدون در نظر گرفتن ملاحظات سیاسی» به کمکهایش به افغانستان ادامه دهد و از حضور نمایندگان امارت اسلامی در نشستهای بینالمللی اطمینان بدهد.
اعلامیه افزوده است: «توقع داریم تا شرکای بینالمللی، حمایتهای خویش را بدون در نظر داشت مسایل سیاسی جهت رسیدگی به این پدیده جهانی در افغانستان ادامه دهند و زمینه اشتراک نمایندگان امارت اسلامی افغانستان را بدون در نظر داشت ملاحظات سیاسی در نشستها و کنفرانسهای بینالمللی فراهم نمایند.»
تغییرات اقلیمی
تابستان امسال گرم ترین تابستان در جهان بود
او هشدار داد در صورتی که کشورها فوراً انتشار گازهای گلخانهای را کاهش ندهند، وضعیت بدتر خواهد شد. انتشار گازهای گلخانهای ناشی از سوختاندن مواد فسیلی عامل اصلی تغییرات اقلیمی است.
اداره نظارت بر تغییرات اقلیمی اتحادیه اروپا روز جمعه اعلام کرد که با ادامه افزایش درجه حرارت هوا در سطح جهان، تابستان امسال گرم ترین تابستان بود.
این نهاد گفته است که تابستان نیم کره شمالی از جون تا آگست امسال، ریکارد سال قبلی را شکست و به گرم ترین تابستان تبدیل شد.
سامانتا برگس، معاون اداره نظارت بر تغییرات اقلیمی اتحادیه اروپا گفت: «در طول سه ماه گذشته سال ۲۰۲۴، کره زمین گرم ترین جون و آگست، گرم ترین روز، و گرم ترین تابستان در نیم کره شمالی را تجربه کرده است.»
او هشدار داد در صورتی که کشورها فوراً انتشار گازهای گلخانهای را کاهش ندهند، وضعیت بدتر خواهد شد. انتشار گازهای گلخانهای ناشی از سوختاندن مواد فسیلی عامل اصلی تغییرات اقلیمی محسوب میشود.
تغییرات اقلیمی زمین همچنان در تابستان امسال باعث تشدید حوادث طبیعی شده است. در سودان، سیلاب ناشی از باران های شدید ماه گذشته بیش از ۳۰۰ هزار نفر را تحت تاثیر قرار داد و مرض کولرا را به این کشور جنگ زده کشاند.
در کشورهای دیگر، دانشمندان تأیید کردند که تغییرات اقلیمی منجر به خشکسالی شدید در جزایر سیسیل و ساردینیای ایتالیا می شود و طوفان گایمی را تشدید کرده که در ماه جولای فیلیپین، تایوان و چین را درنوردید و بیش از ۱۰۰ کشته بر جای گذاشت.
تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیت بشر و پدیده آب و هوایی طبیعی ال نینو که آب های سطحی در شرق اقیانوس آرام را گرم می کند، هر دو درجه حرارت را در اوایل سال به بالاترین حد خود رساندند.
تغییرات اقلیمی
کاهش حاصلات انگور در ولایت کندهار
از سویی دیگر؛ مسوولین ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار مشکلات دهقانان را میپذیرند و وعده همکاری میدهند.
بارندگیهای غیر فصلی در کندهار بر حاصلات انگور این ولایت آسیب رسانده است. شماری از دهاقین این ولایت میگویند که تغییر اقلیم و بارندگیهای غیر فصلی به محصولات آنها آسیب وارد کرده و نسبت به سال گذشته حاصلات انگور کاهش یافته است.
سید احمد که یکی از باغداران ولایت کندهار است میگوید در ۱۴ جریب زمین حدود ۳۰ هزار تاک انگور دارد، اما به دلیل بارندگیهای غیر فصلی به محصولات او آسیب وارد شده و از حکومت میخواهد که او را همکاری کند.
مانند سید احمد باغداران زیادی در این ولایت هستند که میگویند بارانهای غیرفصلی به محصولات آنان آسیب وارد کرده و عدم صادرات میوه تازه به کشورهای دیگر سبب شده تا انگور به قیمت ارزان در بازارهای داخلی به فروش برسد.
از سویی دیگر؛ مسوولین ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار مشکلات دهقانان را میپذیرند و وعده همکاری میدهند.
به گفته مسوولین امسال از ۲۰ هزار و ۵۰۰ هکتار باغ انگور حدود ۱۹ هزار و ۵۰۰ متریک تُن انگور بدست خواهد آمد که نسبت به سال گذشته ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش را نشان میدهد.
براساس آمارها، ۶۰ درصد مردم در در کندهار سرگرم زراعت و مالداری هستند و از این طریق نیازهای زندگی شانرا تأمین میکنند.
تغییرات اقلیمی
سازمان نجات کودکان: تغییرات اقلیمی مردم افغانستان را از خانههایشان میکوچاند
افغانستان ششمین کشور آسیبپذیر در برابر تأثیرات تغییرات اقلیمی است، اما همچنین یکی از کشورهایی است که کمترین توانایی را برای سازگاری و مقابله با تأثیرات بحران دارد.
سازمان نجات کودکان امروز سهشنبه (۱۶ اسد) در گزارشی اعلام کرد که حوادث شدید اقلیمی دستکم ۳۸هزار نفر را در شش ماه اول سال جاری میلادی در افغانستان مجبور به ترک خانههای شان کرده است.
این رقم در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته است.
این سازمان تصریح کرده که حدود نیمی از آنها را کودکان تشکیل میدهند.
تجزیه و تحلیل معلومات مرکز بیجا شدگان داخلی (IDMC) نشان میدهد که جابجاییها در نیمه اول سال جاری به دلیل خشکسالی، گرمای شدید، سیل، لغزش زمین، برفکوچ و طوفان نسبت به کل ۲۰۲۳ بیشتر بوده است.
این اطلاعات نشان میدهد نیمی از افرادی که از خانههای خود در افغانستان بیجا میشوند، کودکان هستند.
افغانستان همچنین در پایان سال ۲۰۲۳ (۷۴۷ هزار و ۹۴) دارای بیشترین تعداد کودکان بیخانمان در اثر افات اقلیمی در میان کشورهای جهان بود.
سازمان نجات کودکان با مقصر دانستن آفات طبیعی در جابجایی مردم، افزوده است: «از هر هفت افغان یک نفر با بیجاشده طولانیمدت مواجه است که بیشترین تعداد در جنوب آسیا و دومین در جهان است.»
افغانستان ششمین کشور آسیبپذیر در برابر تأثیرات تغییرات اقلیمی است، اما همچنین یکی از کشورهایی است که کمترین توانایی را برای سازگاری و مقابله با تأثیرات بحران دارد.
نجات کودکان میگوید که کودکان ساعتها پیادهروی میکنند تا از چاه که حیوانات نیز از آن استفاده میکنند، آب به خانه ببرند؛ امری که منجر به شیوع بیماری میشود.
ارشاد ملیک، رییس سازمان نجات کودکان در افغانستان، گفت: «بحران آب و هوا به بحران انسانی در افغانستان بیشتر دامن میزند. مردم را مجبور به ترک خانههایشان میکند، منابع آب را از بین میبرد و از رفتن کودکان به مکتب جلوگیری میکند. زندگی کودکان را تغییر میدهد.»
وی افزود که در مقایسه با افراد ۶۰ ساله، نوزادان در افغانستان ۵.۳ برابر بیشتر در طول زندگی با خشکسالی مواجه خواهند شد.
-
جهان4 روز ago
اسرائیل: هاشم صفیالدین و جانشین او کشته شدهاند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
بایدن و نتانیاهو در مورد حمله احتمالی اسرائیل به ایران، گفتگوی تیلیفونی نمودند
-
رویداد های اخیر1 روز ago
خلیلزاد: بهتر بود با امارت اسلامی در همان اوایل جنگ گفتگو میکردیم
-
رویداد های اخیر3 روز ago
ملل متحد ماموریت گزارشگر خاص حقوق بشر در افغانستان را برای یک سال تمدید کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
وزارت مالیه قرارداد نصب «جیپیاس» را برای وسایط باربری امضا کرد
-
رویداد های اخیر5 روز ago
یک افغان به اتهام برنامهریزی یک حمله تروریستی در روز انتخابات امریکا دستگیر شد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
افغان متهم به طرح حمله در روز انتخابات امریکا برای استخبارات این کشور کار کرده بود
-
رویداد های اخیر5 روز ago
سرپرست وزارت معادن با رئیس اجرایی پروژه تاپی گفتگو کرد