رویداد های اخیر
افتتاح سه پروژه مهم اقتصادی به شمول راه آهن میان افغانستان و ترکمنستان

محمد اشرف غنی رییس جمهوری کشور و قربان قلی بردی محمدوف رییس جمهوری ترکمنستان سه پروژه مشترک را افتتاح کردند.
این پروژه ها پیش از چاشت امروز در مراسمی خط آهن آقینه- اندخوی، پروژه لین برق KV500 کرکی- اندخوی- پلخمری و پروژه وصل فایبر نوری امام نظر- آقینه- سرحد آباد- تورغندی افتتاح شد.
ارگ ریاست جمهوری در اعلامیه ای گفته است که رییس جمهوری افتتاح این پروژه ها را گام های ارزنده در راستای گسترش بیشتر روابط میان دو کشور دانست.
آقای غنی گفته است: “جای بسیار افتخار است که افغانستان بعد از یکصد و چند سال، روابط دیرینه اش را با کشور های آسیای میانه تجدید می کند. دوستی بین افغانستان و ترکمنستان برای دولت و مردم افغانستان یک رابطه پر ارزش است.”
رییس جمهوری افزوده است که بهره برداری از پروژه های مانند اتصال خط آهن، فایبر نوری، برنامه های بزرگ همچون انتقال برق به پاکستان (تاپ) و انتقال گاز به کشورهای هند و پاکستان(تاپی) و شبکه فایبر آپتیک که آسیای جنوبی را از راه زمین به اروپا و باقی کشورهای جهان وصل خواهد کرد، سبب تغییرات بهتر در شرایط زندگی مردم افغانستان و بهبود وضعیت کشورهای منطقه گردیده و از سوی دیگر این برنامه ها موجب ایجاد کوریدورهای انکشافی و اجتماعی می شود که وسیله رشد سریع کشور ما خواهد شد.
President Ashraf Ghani: The inauguration of the Aqeena-Andkhoy railway and other infrastructural projects between the two countries are significant steps towards further deepening these relations and translating an important part of our regional connectivity vision into reality. pic.twitter.com/yQ3xVskH4P
— ارگ (@ARG_AFG) January 14, 2021
وی تاکید کرده است که اهمیت موقعیت افغانستان منحیث چهارراه اتصال آسیای مرکزی با جنوب، شرق و غرب آسیا، بهره برداری و ادامۀ کار پروژه های مهم اقتصادی و زیربنایی از جمله افتتاح خط آهن خواف- هرات که اخیراً شاهد آن بودیم، به اثبات می رساند که دیدگاه ما برای اتصال منطقوی رویا نه، بلکه یک واقعیت انکار ناپذیر است.
آقای غنی گفته است: “آنانیکه فکر میکردند ایجاد شبکه خط آهن در افغانستان محال است، دوباره فکر کنند. وی افزود که به نمایندگی از حکومت و مردم افغانستان از شخص رئیس جمهور و ملت بزرگ ترکمنستان بخاطر ایجاد روابط دوامدار و دوام همکاری ها بین دو کشور در برنامه های بزرگ، تمویل و تطبیق پروژه ها و برنامه های بزرگ که موجب رفاه هر دو کشور و منطقه می شود، تشکر میکنم.”
رییس جمهوری ترکمنستان نیز در این مراسم گفت: “من یقین دارم که چنین پروژه ها پشتوانه قوی برای اقتصاد افغانستان بوده و به صنعت این کشور نیز موثر خواهد بود.”
وی افزوده است که پروژه های متذکره اعتماد مردم افغانستان را به خودکفایی افزایش خواهد داد و ترکمنستان حمایت های خویش را در عرصه های اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک با افغانستان ادامه می دهد.
رئیس جمهور محمدوف، روابط افغانستان و ترکمنستان را تاریخی و عمیق خواند و گفت که این روابط در عصر کنونی، معنا و مفهوم جدیدی با راه اندازی پروژه های جدید در زمینه های ترانسپورت، مخابرات و انرژی، اختیار کرده است.
وی افزود که این پروژه ها به اساس اهداف استراتیژی واضح و ظرفیت های وسیع درازمدت، دوستی واقعی میان افغانستان و ترکمنستان را بیشتر از پیش، مستحکم خواهد کرد.
رویداد های اخیر
هشدار امریکا به کوریایی شمالی در آستانه سفر جوبایدن به شرق آسیا

خبر گزاری رویترز گزارش داده است که کاخ سفید میگوید که ایالات متحده آماده پاسخگویی به هرگونه تحرکات احتمالی کوریایی شمالی در جریان سفر جو بایدن، رئیس جمهور امریکا به کوریایی جنوبی و جاپان است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده روزگذشته (چهارشنبه ۲۸ثور) در جریان یک نشست خبری گفت که ایالات متحده اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان میدهد احتمال آزمایش موشکی از سوی کوریایی شمالی، از جمله آزمایش موشک دوربرد، یا یک آزمایش هستهای در روزهای منتهی به سفر جو بایدن به شرق آسیا وجود دارد.
سالیوان سپس گفت که ایالات متحده برای همه موارد احتمالی از جمله احتمال وقوع چنین اقدامات تحریک آمیزی در طول سفر رئیس جمهور به شرق آسیا آماده میشود.
این مقام ارشد امنیتی با بیان اینکه واشنگتن در حال رایزنی نزدیک با کوریایی جنوبی و جاپان است، افزود که وی در جریان یک تماس تلفنی با یانگ جیچیف، دیپلمات ارشد چین نیز درباره احتمال تحرکات تنش آفرین کوریایی شمالی گفتگو کرده است.
بایدن قرار است این هفته اولین سفر آسیایی خود را آغاز کند و از جمعه تا یکشنبه به سئول سفر خواهد کرد و از یکشنبه تا سه شنبه نیز به جاپان سفر خواهد نمود.
رویداد های اخیر
سیگار: خروج نظامیان امریکایی اصلیترین عامل فروپاشی ارتش افغانستان بود

براساس گزارش بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار)، بزرگترین عاملی که منجر به فروپاشی ارتش افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱ شد، تصمیم ایالات متحده برای خروج نیروها و پیمانکاران از افغانستان از طریق توافقنامهای که توسط دولت ترامپ با امارت اسلامی افغانستان امضا شد و دولت بایدن آنرا عملی کرد.
بر اساس ارزیابی سیگار که روز سهشنبه، ۲۰ ثور نشر شد، عقبنشینی نظامی امریکا روحیه ارتش افغانستان را “تخریب کرد”، زیرا ارتش افغانستان وابسته به حمایت نظامی ایالات متحده بود.
تصمیم ایالات متحده برای خروج نیروهای نظامی از افغانستان در فبروری ۲۰۲۰ توسط دونالد ترامپ امضا شد و پس از آن رییس جمهور بایدن در اپریل ۲۰۲۱ آنرا عملی کرد.
در گزارش سیگار آمده است که به رغم سرمایهگذاری ۹۰ میلیارد دالری ایالات متحده امریکا در طول جنگ، نیروهای افغانستان هنوز به شدت به نیروی بشری و پشتیبانی ایالات متحده متکی بودند.
براساس تحلیل سیگار، نیروهای امنیتی افغان پس از ۲۰ سال آموزش، هرگز به یک نیروی منسجم و قدرتمندی بدل نشد که بتواند به تنهایی عمل کند.
سیگار مینویسد که تقصیر این نقایص و کمبودها به دوش دولتهای ایالات متحده و افغانستان است.
این گزارش به موضوع استراتژیهای ناموفق امریکا در قبال افغانستان پرداخته و نوشته است که ایالات متحده به طور مکرر اهدافی را برای ارتش افغانستان تعیین میکرد که دستیافتنی نبود.
به گفته سیگار منابع در جاهایی استفاده میشد که به جای حل مشکلات، آنها را بیشتر میساخت.
پس از توافق با امارت اسلامی، عوامل دیگری نیز مانع فعالیت نیروهای امنیتی افغانستان شد.
براساس تحلیل سیگار، نیروهای دفاعی امنیتی افغانستان با چالشهایی چون فساد گسترده و ریزش نیرو رو به رو بودند. این نیروها توانسته بودند تنها در تأمین امنیت مناطق شهری و پرجمعیت صلاحیت داشته باشند.
ضعف نیروهای امنیتی افغان باعث شد تا رویارویی با امارت اسلامی بیشتر متکی به حملات هوایی باشد.
براساس اطلاعات سیگار، ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ بیش از ۷هزار ۴۰۰ حمله هوایی انجام داد، اما میزان حملات هوایی در سال بعد به ۱هزار ۶۰۰ حمله کاهش یافت. تقریبا نیمی از این رقم در دو ماه قبل از توافق ایالات متحده و امارت اسلامی رخ داده است.
پس از کاهش حملات هوایی که بازتاب تعهد ایالات متحده به توافق دوحه بود، دولت افغانستان گزینه حملات هوایی برای جلوگیری از پیشرفت امارت اسلامی را در اختیار نداشت.
این گزارش همچنین از نحوه خروج ارتش امریکا از میدان هوایی بگرام در جولای ۲۰۲۱ انتقاد کرد و گفت که نیروهای امریکایی بدون آنکه فرمانده جدید افغانستان در این پایگاه را اطلاع بدهد، بگرام را شبانه ترک کردند.
گزارش سیگار به بررسی این مسأله پرداخته است که بدگمانی اشرف غنی و ناکامی او در برنامهریزی او چه نقشی در سقوط نیروهای مسلح و دولت افغانستان داشته است.
این گزارش نشان میدهد که غنی از وضعیت ارتش عمیقا ناآگاه بود و تنها در ماههای آخر قبل از تسلط امارت اسلامی بر کشور متوجه شد که ارتش افغانستان در وابستگی شدید به امریکاییها عمل میکند.
در گزارش سیگار آمده است: “غنی که به طور فزایندهای نسبت به ایالات متحده بیاعتماد بود، از اینکه غرب در حال توطئه برای جایگزینی او بود، نگرانی داشت. او حلقه افراد نزدیک به خود را تنگتر کرد و نسل جوانی از افسران افغان را که توسط ایالات متحده آموزش دیده بودند، جایگزین افسران قدیمی کرد.”
یکی از فرماندهان نیروی هوایی ارتش افغانستان به بازرسان سیگار گفت که نیروی هوایی ارتش با دهها چرخبال و ۱۷ پیلوت آماده دفاع از پایتخت بودند، ولی زمانی که غنی فرار کرد، “غریزه محفاظت از جان خود” بر ارتش حاکم شد و هر کسی که توانست با طیاره پرواز کند، به کشورهای همسایه گریخت.
براساس این گزارش، غنی بسیاری از مقامهای ارشد امنیتی و فرماندهان کلیدی خود را برکنار کرد و معتقد بود که آنان به او متعهد نیستند.
این اقدامات نیروهای امنیتی افغانستان را بیشتر ضعیف کرد و سبب سردرگمی در مدیریت جنگ شد.
رویداد های اخیر
امارت اسلامی افغانستان میزبانی مذاکرات میان دولت پاکستان و طالبان پاکستانی در کابل را تایید کرد

امارت اسلامی افغانستان با میانجیگری میان حکومت پاکستان و تحریک طالبان پاکستانی، میزبان گفتگویی میان دو طرف در کابل بودند که درپی آن، دو طرف به آتشبس موقت توافق کردند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی افغانستان در رشته توئیتی تازه گفته که حکومت سرپرست این گروه، به تازهگی میزبان هیئت دولت پاکستان و نمایندگان طالبان پاکستانی در کابل بوده و با میانجیگیری میان این دو، دو طرف به پیشرفتهایی دست یافتند.
مجاهد نوشته که:” در این گفتگوها دو طرف به پیشرفت چشمگیر در موضوعات مرتبط دست یافتند و نیز روی آتشبس موقت توافق کردند.”
آقای مجاهد تاکید کرده که کابل با حسن نیت برای گفتگوهای موفق میان دو طرف درگیر، تلاش میکند و از دو طرف خواسته تا بامدارا و انعطافپذیر باشند.
این درحالی است که روزگذشته شماری از رسانه ها گزارش کرده بودند که جنرال فیض حمید، رییس پیشین استخبارات پاکستان و برخی دیگری از مقامهای نظامی پاکستان برای پیگیری مذاکرات صلح با تحریک طالبان پاکستانی به کابل آمدهاند.
اما این خبر را را هیچ نهادی رسمی تایید نکرد.
در ماههای پسین و به ویژه پس از قدرتگیری امارت اسلامی در افغانستان، طالبان پاکستانی نیز با تاکید بر ادامه دادن راه امارت اسلامی افغانستان، به جنگ خود در برابر دولت پاکستان ادامه دادند و خواهان برپایی حکومت اسلامی در پاکستان شدند.
حالا رسانههای پاکستانی نیز گزارش دادهاند که سخنگوی تحریک طالبان پاکستان در بیانیهای که با خبرنگاران شریک کرده گفته که پس از این گفتگوها، آتشبس ٣٠ روزه میان دو طرف عملی خواهد شد.
-
رویداد های اخیر4 روز پیش
ذبیحالله مجاهد: موضوعات داخلی مربوط به افغان هاست
-
رویداد های اخیر2 روز پیش
طرزالعمل کمیسیون تماس با شخصیتهای افغان تصویب شد
-
رویداد های اخیر3 روز پیش
ازبکستان کنفرانس بینالمللی را در باره افغانستان میزبانی میکند
-
تجارت4 روز پیش
با آمدن امارت اسلامی عواید وزارت معادن افزایش یافته است
-
کوید۱۹5 روز پیش
تست کرونای نخست وزیر زیلاند جدید مثبت شد
-
تجارت5 روز پیش
امارت اسلامی بودجه سال مالی ۱۴۰۱ خود را تصویب کرد
-
جهان4 روز پیش
کشتار با نشر زنده؛ تیراندازی نژادپرستانه در امریکا ۱۰ کشته برجای گذاشت
-
ورزش5 روز پیش
چین از میزبانی جام ملتهای آسیا انصراف داد