تجارت
افزایش صادرات پاکستان به افغانستان
بانک مرکزی پاکستان از افزایش ۲.۶۵ درصدی صادرات این کشور به افغانستان طی چهار ماه سال روان مالی (۲۰۲۳-۲۴) خبر داده است.
در گزارش این بانک آمده است که از جولای تا اکتوبر صادرات پاکستان به افغانستان حدود ۱۸۶.۷ میلیون دالر بوده است در حالی که در مدت مشابه سال مالی قبل این رقم کمتر از ۱۷۶.۲ میلیون دالر بود.
اما آمار این بانک نشان میدهد که واردات پاکستان از افغانستان از جولای تا اکتوبر سال مالی روان، ۸۱.۳۰ درصد کاهش یافته است.
افغانستان بیشتر میوه خشک و تازه و زغال سنگ به پاکستان صادر میکند، اما صادرات زغال سنگ نیز به میزان زیادی کاهش یافته است.
به گفته اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان که بیشتر مواد غذایی به شمول برنج و آرد از پاکستان وارد میشود.
این اتاق همچنان گفته است که سمنت، پلاستیک، تکه و ادویه از دیگر اقلام وارداتی افغانستان از پاکستان است.
خانجان الکوزی، عضو هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان تایید کرده است که سطح تجارت پاکستان با افغانستان بسیار کاهش یافته است و افزود: «ما قبلاً سه میلیارد دالر با پاکستان تجارت میکردیم که اکنون به یک میلیارد دالر کاهش یافته است، از سوی دیگر صادرات افغانستان به پاکستان نیز بسیار کاهش یافته است.»
الکوزی گفته است که افغانستان در حال حاضر راههای بدیل برای تجارت خود پیدا کرده است، از جمله تجارت با ایران که تا دو و نیم میلیارد دالر در سال میرسد.
همچنان او افزود که علاوه بر این، تجارت افغانستان با چین و هند نیز افزایش یافته و تجارت افغانستان با آسیای میانه به ۸۰۰ میلیون دالر رسیده است.
بر اساس آخرین گزارش بانک جهانی که در چهارم دسمبر نشر شد، با وجود کاهش ۱۹ درصدی صادرات افغانستان به پاکستان، همچنان این کشور بزرگترین بازار صادراتی افغانستان است.
آمار این گزارش نشان میدهد که افغانستان ۵۴ درصد کالاهای تجارتیاش را به پاکستان صادر میکند که ۷۳ درصد صادرات شامل مواد غذایی و زغال سنگ است.
اما این بانک تایید کرده است که در مجموع صادرات افغانستان در سال روان میلادی به پاکستان، ۱۹ درصد کاهش یافته است.
همچنان بانک جهانی گفته است که افغانستان ۱۸ درصد مواد و کالاهای مورد نیاز خود را از پاکستان وارد میکند و بقیۀ نیاز خود را از ایران، چین و امارات متحدۀ عرب تامین میکند.
تجارت
قراردادی اکتشاف و استخراج گاز جوزجان به ارزش یک ملیارد دالر با کمپنی ازبیکستانی امضا شد
ذخایر گاز طوطی میدان ولایت فاریاب حدود ۷هزار کیلومتر مربع مساحت دارد که با آغاز استخراج آن تا حدی نیازمندی گاز کشور مرفوع خواهد شد.
قراردادی اکتشاف و استخراج گاز جوزجان به ارزش یک ملیارد دالر امروز پنجشنبه (۱۹میزان) در حضور معاون اقتصادی ریاست الوزرا با یک کمپنی ازبیکستانی به امضاء رسید.
در خبرنامه معاونیت اقتصادی آمده است که، این قرارداد ده ساله به ارزش حدود یک میلیارد دالر سرمایه گذاری برای اکتشاف و استخراج گاز طوطی میدان میان وزارت معادن و پترولیم افغانستان و کمپنی ازبیکستانی امضاء شد.
طبق این قرارداد کمپنی قراردادی در سال نخست ۱۰۰ میلیون دالر و در جریان ده سال یک میلیارد دالر سرمایهگذاری و از گاز استخراج شده در دو سال اول ۱۰۰ میگاوات برق نیز تولید میکند.
ذخایر گاز طوطی میدان ولایت فاریاب حدود ۷هزار کیلومتر مربع مساحت دارد که با آغاز استخراج آن تا حدی نیازمندی گاز کشور مرفوع و به صورت مستقیم و غیر مستقیم به هزاران تن زمینه کار مساعد خواهد شد.
تجارت
تاکید اتاق تجارت و صنایع پاکستان بر بازگشایی گذرگاه پاکستان و افغانستان
آقای مقیم خان در بیانیهای گفته است تجارت دوجانبه، تجارت ترانزیتی و صادرات به دلیل بسته شدن مسیرهای تجاری بزرگراه پاکستان-افغانستان در چند ماه گذشته تقریباً به پایان رسیده و نیاز است از زیان بیشتر تاجران جلوگیری شود.
فضل مقیم خان، رئیس اتاق تجارت و صنایع پاکستان از مقامهای کشورش خواسته تا برای باز شدن راه برای تجارت با افغانستان گامهای اضطراری بردارند.
آقای مقیم خان در بیانیهای گفته است تجارت دوجانبه، تجارت ترانزیتی و صادرات به دلیل بسته شدن مسیرهای تجاری بزرگراه پاکستان-افغانستان در چند ماه گذشته تقریباً به پایان رسیده و نیاز است از زیان بیشتر تاجران جلوگیری شود.
وی افزود که حجم تجارت دوجانبه و تجارت ترانزیتی پاکستان و افغانستان به دلیل بسته شدن مسیر تجارت به وضعیت «نگران کنندهای» کاهش یافته است.
در همین حال زاهدالله شینواری، یک تاجر پاکستان با ابراز نظر در مورد بسته شدن شاهراه پاکستان-افغانستان گفت که حجم تجارت دوجانبه پاکستان-افغانستان در حال حاضر بسیار کم است.
او گفت که تجارت متقابل پاکستان و افغانستان و تجارت ترانزیتی به دلیل بسته شدن مسیر تجاری در چند ماه گذشته به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است.
وی افزود که توقف تجارت دوجانبه و تجارت ترانزیتی نیز خسارات مالی زیادی را به تجار دو طرف وارد کرده است. از سوی دیگر، شینواری گفت که مردم و مسافران محلی نیز با مشکلاتی روبهرو هستند.
زاهدالله شینواری بر ضرورت حل موضوع با اجماع و مذاکره دوجانبه برای از سرگیری تجارت تاکید ورزیده است.
تجارت
افزایش صادرات پطرول از قرقیزستان به افغانستان
قیمت اوسط هر لیتر پطرول صادراتی قرقیزستان به افغانستان به ۵ سنت میرسد.
صادرات پطرول از قرقیزستان به افغانستان در ۷ ماه اول ۲۰۲۴ نسبت به سال گذشته چندین برابر افزایش یافته است.
کمیته اداره احصاییه قیرقیزستان گزارش داده که این کشور امسال بیش از ۷۰۰ هزار لیتر پطول به ارزش ۸ میلیون و ۹۰۰ هزار دالر به افغانستان صادر کرده است.
به نقل از اکی پرس، قرقیزستان در عین مدت در سال گذشته بیش از ۱۹ هزار لیتر پطرول به افغانستان صادر کرده بود.
قیمت اوسط هر لیتر پطرول صادراتی قرقیزستان به افغانستان به ۵ سنت میرسد.
افغانستان ۸۴ درصد از کل صادرات نفت این کشور را وارد کرده است.
-
جهان5 روز ago
اسرائیل: هاشم صفیالدین و جانشین او کشته شدهاند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
بایدن و نتانیاهو در مورد حمله احتمالی اسرائیل به ایران، گفتگوی تیلیفونی نمودند
-
رویداد های اخیر2 روز ago
خلیلزاد: بهتر بود با امارت اسلامی در همان اوایل جنگ گفتگو میکردیم
-
رویداد های اخیر4 روز ago
ملل متحد ماموریت گزارشگر خاص حقوق بشر در افغانستان را برای یک سال تمدید کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
وزارت مالیه قرارداد نصب «جیپیاس» را برای وسایط باربری امضا کرد
-
رویداد های اخیر5 روز ago
یک افغان به اتهام برنامهریزی یک حمله تروریستی در روز انتخابات امریکا دستگیر شد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
افغان متهم به طرح حمله در روز انتخابات امریکا برای استخبارات این کشور کار کرده بود
-
رویداد های اخیر5 روز ago
بیش از ۶ هزار کیلوگرام مواد مخدر طی ۶ ماه گذشته در هلمند جمعآوری و حریق شده است