تجارت
ایجاد مکانیزم قانونی از سوی پاکستان برای تجارت مبادلهای با افغانستان و ایران

کمیته هماهنگی اقتصادی پاکستان مکانیزم قانونی را برای ایجاد تجارت مبادلهای با کشورهای ایران و افغانستان تصویب کرده است.
بر بنیاد گزارش روزنامه دان پاکستان شوکت ترین، وزیر مالیه پاکستان همرا با وزرای امنیت ملی غذایی و امور اقتصادی این کشور، چگونگی حمایت نظارتی برای ایجاد ترتیبات تجارت با افغانستان و ایران را مورد بررسی قرار دادهاند.
در این میان اتاق تجارت و سرمایه گذاری کشور از این اقدام پاکستان استقبال میکند و خواهان ایجاد سهولت های بیشتری تجاری از سوی مقام های پاکستانی به تجاران افغان است.
افغانستان و پاکستان دو کشور همسایه که روابط تجارتی و اقتصادی مهمی با همدیگر دارند، روابطی که بارها به دلیل مشکلات سیاسی میان دو کشور به تیرهگی هم گرایده است. اما به تازگی کمیته هماهنگی اقتصادی پاکستان متشکل از وزارتهای مالیه، امنیت ملی غذایی و امور اقتصادی این کشور مکانیزمی را تصویب کرده است که بر بنیاد آن تجارت مبادلهای با کشورهای افغانستان و ایران را قانونی می سازد. بر بنیاد گزارش رسانههای پاکستانی تصویب این میکانیزم سبب رشد تجارت میان افغانستان، ایران و پاکستان خواهد شد.
وزارت مالیه پاکستان گفته است که:”مفاد مربوط به سیاست صادراتی اصلاح و پوشش نظارتی برای ترتیبات تجارت پایاپای تصویب شده است.با توجه به وابستهگی شدید افغانستان به پاکستان برای کالاهای اساسی، همین میکانیسم در مورد کابل نیز تطبیق خواهد شد.”
پاکستان در حالی به ایجاد چنین مکانیزمی روی آورده است که پس از تحولات سیاسی اخیر در کشور، میزان صادارات میان افغانستان و پاکستان به طور چشمگیری کاهش یافته است.
در همین حال اتاق تجارت و سرمایه گذاری از این اقدام پاکستان استقبال کرده میگوید تصویب این مکانیزم برای جلوگیر از قاچاق کالاهای تجارتی میان دو کشور موثر خواهد بود.
محمد یونس مهمند، معاون تجارتی اتاق تجارت و سرمایه گذاری گفت:” ما هم طرفدار تجارت قانونی هستیم و روابط خوب متقابل تجارتی و احترام متقابل هم با کشورهای منطقه و هم با تمام دنیا.”
کارشناسان اقتصادی به این باور اند که بهبود روابط تجارتی و اقتصادی میان افغانستان و پاکستان برای بازاریابی به کالاهای تجارتی هردو کشور مهم است و باید هردو طرف تلاش نمایند تا سایه مشکلات سیاسی شان بر روابط تجارتی تاثیرات منفی نگذارد.
سید مسعود، استاد پوهنتون گفت:” اگر پاکستانی یک صداقتی را در این مسایل به کار ببرند یک گام کلان است که در حقیقت یک حرکت منطقوی را نشان می دهد و می تواند کمک خوبی بر تقویه اقتصاد افغانستان و ایجاد باورمندی ها به اقتصاد افغانستان باشد و این یک گام ساده نیست.”
این در حالیست که پس از تحولات اخیر در کشور چندین بار نیروهای سرحدی امارت اسلامی و نظامیان پاکستانی در امتداد خط فرضی دیورند با هم درگیری مسلحانه داشته اند و در تازه ترین مورد هفته گذشته در نتیجه این درگیرها در منطقه سپین بولدک در کنار تلفات جانی دروازه میان دوکشور نیز مسدود شده است.
تجارت
بانک جهانی: جمعآوری عواید در افغانستان بهتر شده است

بانک جهانی با نشر گزارشی از افزایش ۹۰ درصدی صادرات، ثبات نرخ ارز و افزایش عواید افغانستان در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۲ خبر داده است.
طبق این گزارش، نرخ افغانی در مقابل ارز خارجی نیز ثبات نسبی خود را حفظ کرده است.
دلیل عمده کاهش تورم در این گزارش، کاهش قیمت نفت و مواد غذایی در بازارهای جهانی خوانده شده است.
در قسمت حفظ ثبات نسبی افغانی در برابر ارز خارجی، کمکهای نقدی بشردوستانه که پیوسته از طریق سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای خیریه به افغانستان سرازیر میشود، نیز بیتاثیر نبوده است.
در مورد دسترسی مردم به حسابهای پساندازشان، در این گزارش آمده است که محدودیت بر برداشت پول از بانکها همچنان ادامه دارد.
شرکتها و اشخاصی که قبل از ۶ سنبله ۱۴۰۰ در بانکها پول داشتند، هنوز نمیتوانند بیشتر از یک مبلغ محدود از بانک پول بردارند.
بانک جهانی میگوید که معاشات کارمندان دولتی در دو ماه اخیر به صورت منظم پرداخته شده و پرداخت معاش کارمندان زن منظمتر از کارمندان مرد بوده است.
برداشت پول اما برای این کارمندان ساده نبوده و همهشان از اینکه زمان زیادی را باید صرف انتظار در قطار بانک کنند، شکایت داشتند.
در این گزارش از روند جمعآوری مالیات و درآمد توسط مسوولان جدید حکومت توصیف شده و آمده است که امارت اسلامی از ماه حمل تا قوس امسال توانستند ۱۳۵.۹ میلیارد افغانی که معادل حدود ۱.۵۴ میلیارد دالر میشود از تعرفههای گمرکی در مرزها جمعآوری کنند.
افزایش قیمت و صادرات ذغال سنگ عامل عمده افزایش عواید امارت اسلامی بوده است.
بر بنیاد این گزارش، صادرات افغانستان نسبت به سالهای گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
بانک جهانی میگوید در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ صادرات افغانستان به ۰.۸ میلیارد و ۰.۹ میلیارد میرسید. در حالیکه امسال افغانستان حدود ۱.۷ میلیارد دالر صادرات داشته است.
بر اساس یافتههای بانک جهانی، امسال بیشترین صادرات افغانستان حاصلات زراعتی، معدن و پارچه بود و مقصد ۶۵ درصد این صادرات پاکستان و ۲۰ درصد دیگر هند بود.
در این گزارش ذکر شده است که پس از شروع سرما و بارش برف، تقاضا به نیروی کار ماهر و غیرماهر کاهش یافته و صنعتهای مانند زراعت و ساختمانسازی که بیشترین نیروی کار را جذب میکنند اکنون به کارگر نیاز ندارند.
طبق گزارش ملل متحد، امسال حداقل ۲۸.۳ میلیون شهروند افغانستان نیاز به کمکهای بشردوستانه برای زندهماندن دارند.
از سویی هم، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، با نشر آمار گزارش بانک جهانی در بارۀ افزایش صادرات افغانستان، آن را پیشرفت اقتصادی خوانده است.
این آمارها اما با آنچه بر شهروندان میگذرد، تفاوت دارد.
ناظران میگویند با وجود آمارهای دلگرمکنندهای که بانک جهانی نشر میکند، در حال حاضر مردم با زمستان سرد و دشواری دستوپنجه نرم میکنند. شهروندان در میانه فقر و سرما، ناگزیر اند از میان مواد گرمکننده برای خانههایشان و غذا، یکی را انتخاب کنند.
تجارت
تست مواد در لابراتوارهای وزارت فوایدعامه از ۴ نوع به ۴۰ نوع افزایش یافت

وزارت فوایدعامه میگوید که بعد از حاکمیت امارت اسلامی افغانستان، به منظور تطبیق باکیفیت پروژهها؛ وسایل و ماشینری غیرفعال ریاست لابراتوارها را ترمیم و دو باره فعال نموده است و برای تجهیز بیشتر لابراتوار این وزارت بعضی وسایل و تجهیزات از خارج کشور خریداری شده است که در نتیجه آن تست مواد از ۴ نوع به ۴۰ نوع افزایش یافته است.
به گفته این وزارت علاوه بر تست مواد در زون مرکز (کابل)، در سال روان هجری شمسی، در زونهای کندهار و هرات لابراتوارها را فعال نموده و قرار است لابراتوارهای زون ننگرهار، بلخ، پکتیا و کندز در آینده فعال گردد.
این وزارت افزوده است که اکنون در لابراتوارهای این وزارت تست مواد ساختمانی مانند، قیر، سمنت، خاک، کانکرت، جغل، سنگ و دیگر مواد ساختمانی آزمایش میشود.
وزارت فواید عامه گفته است که همچنان به تعداد پنج تن از انجنیران تخنیکی ریاستهای مختلف این وزارت برای مدت ١٥ روز به منظور آموزش در بخش لابراتوارها به کشور ایران فرستاده شده اند.
به گفته این وزارت با فعال شدن این لابراتوارها در قسمت ازمایش (تست) مواد اولیه ساختمانی سهولت ایجاد شده و در بهبود کیفیت بهتر پروژهها مفید واقع خواهد شد.
تجارت
وزیر جدید وزارت کار و امور اجتماعی: متعهد به ایجاد زمینهکاری هستیم

عبدالمنان عمری، وزیر جدید وزارت کار و امور اجتماعی، میگوید که تلاش خواهند کرد تا زمینه کار را برای مردم در داخل کشور فراهم کنند تا افغانها برای کاریابی راهی کشورهای دیگر نشوند.
عبدالمنان عمری امروز (پنجشنبه) طی مراسمی در کابل بهعنوان وزیر جدید وزارت کار و امور اجتماعی از سوی مسوولان امارت اسلامی معرفی شد.
آقای عمری در این مراسم گفت که تلاش خواهند کرد تا از حقوق افغانهای که سرگرم کار در کشورهای دیگر هستند، نیز دفاع کنند و با ایجاد فرصتهای شغلی برای شهروندان کشور، دیگر گواه مهاجرتها نباشند.
در همین حال، نورالحق انور، رییس اداره امور، در این مراسم گفته است که امارت اسلامی یک نظام ملی است و متعهد به ارایه خدمات متوزان در سراسر کشور میباشد.
آقای انور گفت: «به حقوق تمام شهروندان رسیدگی صورت میگیرد.»
به گفته انور، تلاشهای زیادی برای تضعیف اقتصاد کشور صورت گرفته اما با آنهم توانسته اند این وضعیت را مدیریت کنند.
او نیز افزوده است به کسی اجازه نمیدهند که کشور را به سوی بحران اقتصادی سوق دهد و ابراز امیدواری میکند که با تغییرات در رهبری وزارت کار و امور اجتماعی، کار در این نهاد بهبود یابد.
گفتنی است که در حال حاضر بخش بزرگی از مردم افغانستان بیکار هستند و میزان بیکاری نیز بالاتر از نود درصد گفته شده و تنها پس از تحولات سیاسی در کشور، ۷۰۰ هزار تن وظایف شانرا از دست داده اند.
-
تجارت3 روز ago
بانک جهانی: جمعآوری عواید در افغانستان بهتر شده است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
معاون سرمنشی سازمان ملل: خواست امارت اسلامی از جامعه جهانی به رسمیت شناختن حکومت شان است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
ادامه واکنشها به هتک حرمت قرآنکریم در سویدن
-
رویداد های اخیر5 روز ago
۳۱۴ شهروند افغانستان از زندانهای عربستان آزاد شدند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
هزاران تن در افغانستان علیه اهانت به قرآنکریم تظاهرات کردند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
تاکید پاکستان و روسیه به تعامل عملی با افغانستان
-
تجارت4 روز ago
تست مواد در لابراتوارهای وزارت فوایدعامه از ۴ نوع به ۴۰ نوع افزایش یافت
-
تجارت4 روز ago
وزیر جدید وزارت کار و امور اجتماعی: متعهد به ایجاد زمینهکاری هستیم