جهان
برای اولین بار بعد از جنگ سرد میزان زرادخانه اتمی در جهان افزایش مییابد
به نقل از خبرگزاری رویترز، یک اتاق فکر پیشرو در مناقشه و تسلیحات امروز دوشنبه (۲۳جوزا) اعلام کرد انتظار میرود زرادخانه هستهای جهانی در سالهای آینده برای اولین بار از زمان جنگ سرد افزایش یابد، در حالی که خطر استفاده از چنین سلاحهایی نیز به نسبت دهههای اخیر بیشتر شده است.
موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم در این گزارش اعلام کرده است که تهاجم روسیه به اوکراین و حمایت غرب از کیف، تنشها را در میان ۹ کشور مجهز به سلاح هستهای جهان تشدید کرده است. امریکا، انگلیس، چین، فرانسه و روسیه قدرتهای شناخته شده بینالمللی دارای سلاح هستهای هستند. از سوی دیگر کوریایی شمالی، اسراییل، هند و پاکستان نیز سلاح اتمی دارند که از نظر جامعه بینالمللی این موضوع غیرقانونی تلقی میشود.
از آنجایی که تعداد تسلیحات هستهای بین جنوری ۲۰۲۱ و جنوری ۲۰۲۲ اندکی کاهش یافت، این موسسه تحقیقاتی گفت که اگر اقدام فوری توسط قدرتهای هستهای انجام نشود، موجودی جهانی کلاهکها به زودی برای اولین بار در دهه ها افزایش خواهد یافت.
ویلفرد وان مدیر برنامه تسلیحات کشتار جمعی موسسه صلح استکهلم گفت:"همه کشورهای مجهز به سلاح هستهای در حال افزایش یا ارتقای زرادخانههای خود هستند و بیشتر آنها لفاظیهای هستهای و نقشی را که سلاحهای هستهای در استراتژیهای نظامیاشان ایفا میکند، تندتر کردهاند."
سه روز پس از حمله مسکو به اوکراین که کرملین آن را عملیات نظامی ویژه می نامد، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، نیروهای راهبردی هستهای کشورش را در حالت آماده باش قرار داد. او همچنین درباره عواقبی که برای کشورهایی که در سر راه روسیه ایستاده اند، هشدار داده است.
گفتنی است روسیه دارای بزرگترین زرادخانه هسته ای جهان با مجموع ۵هزار ۹۷۷ کلاهک است که حدود ۵۵۰ کلاهک بیشتر از ایالات متحده است.
جهان
مخالفان بشار الاسد چهارمین شهر سوریه را تصرف کرده و به حمص نزدیک شدند
مخالفان بشار الاسد، رئیس جمهور سوریه اعلام کرده اند که روز شنبه کنترول شهر درعا در جنوب این کشور، محل آغاز خیزش علیه حکومت در سال ۲۰۱۱ را به دست گرفتند. این چهارمین شهری است که نیروهای اسد آن را از دست میدهند.
به گزارش رویترز، منابع در میان مخالفان گفتند که اردوی سوریه با خروج منظم از درعا بر اساس توافقی که به مقامات اردو اجازه عبور امن به پایتخت، دمشق، در حدود ۱۰۰ کیلومتری در سمت شمال را می دهد، موافقت کرد.
ویدیوها در شبکه های اجتماعی نشان میدهد که افراد مسلح با موترسایکل گشت و گذار میکنند و برخی هم در حال اختلاط با مردم محل در جادهها هستند. مردم نیز با فیرهای شادیانه در مرکز شهر درعا، ورود مخالفان را جشن گرفتند.
هیچ اظهارنظری فوری از سوی اردو یا دولت اسد صورت نگرفته است.
با سقوط درعا، نیروهای اسد طی یک هفته چهار مرکز مهم را به مخالفان واگذار کردند.
درعا که قبل از شروع جنگ داخلی ۱۳ سال پیش بیش از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت داشت، به عنوان مهد قیام اهمیت نمادین دارد. این شهر مرکز ولایتی با حدود ۱ میلیون نفوس است که هم مرز با اردن میباشد.
تصرف درعا به دنبال ادعای مخالفان در اواخر روز جمعه مبنی بر پیشروی آنها تا لبه شهر مرکزی حمص، یک محل تقاطع کلیدی بین پایتخت و سواحل مدیترانه، صورت گرفت.
تصرف حمص باعث قطع ارتباط دمشق با فرقه اقلیت علوی اسد و همچنان با پایگاه بحری و پایگاه هوایی متحدان روسی وی در آنجا خواهد شد.
ائتلافی متشکل از جناحهای مخالفان اسد که شامل هیئت تحریر الشام میشود، برای آخرین بار از نیروهای وفادار به حکومت اسد خواست که حمس را ترک کنند.
جهان
«محمد» محبوبترین نام نوزادان پسر در انگلستان و ولز شد
«محمد» در سال ۲۰۲۳ محبوبترین نام برای پسران نوزاد در انگلستان و ولز شد که اسم «نوح» را کنار زد و جایگاه نخست را به دست آورده است.
بر اساس فهرست سالانهای که توسط اداره آمار ملی بریتانیا تهیه میشود، «محمد» از سال ۲۰۱۶ در میان ۱۰ نام محبوبی قرار دارد که والدین بریتانیایی آن را برای فرزندان پسر خود انتخاب میکنند.
محمد از سال ۲۰۲۲ به رتبه دوم این فهرست صعود کرد ولی تازهترین آماری که روز پنجشنبه منتشر شده، حاکی است که این اسم در سال ۲۰۲۳ با پشت سرگذاشتن «نوح» به رتبه نخست دست یافته است.
در میان نامهای دخترانه نیز سه رده نخست بدون تغییر نسبت به سال ۲۰۲۲ همچنان در اختیار اولیویا، آملیا و ایسلا بوده است.
اداره آمار ملی بریتانیا با اشاره به تاثیر به شهرت رسیدن سلبریتیها در افزایش مقطعی محبوبیت اسمها، خاطر نشان کرد که نامهای اعضای خاندان سلطنتی همچون چارلز، جورج و هری با کاهش محبوبیت همراه است.
جهان
تلاش ترمپ برای آتش بس در غزه پیش از مراسم تحلیف
دوشنبه هفته قبل، ترمپ نیز هشدار داد که در صورت عدم آزادی اسرای اسرائیلی قبل از مراسم تحلیفش در ۲۰ جنوری، عواقب سختی متوجه خاورمیانه خواهد بود.
یک منبع آگاه به رویترز خبر داد که نماینده خاص دونالد ترمپ در امور خاورمیانه به قطر و اسرائیل رفته تا فشار دیپلماتیک رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده را برای دستیابی به آتشبس در غزه و توافق بر سر آزادی اسرا قبل از آغاز دوره ریاستجمهوری در ۲۰ جنوری را آغاز کند.
استیو ویتکاف که رسماً در دولت ترمپ مسئولیت خود را بر عهده خواهد گرفت، در اواخر نوامبر به طور جداگانه با بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل و شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، صدراعظم قطر دیدار کرد.
به نظر میرسد گفتگوهای ویتکاف تلاش برای ادامه مسیر دیپلماتیک ۱۴ماهه ناکام دولت جو بایدن باشد و در راستای همراهی قطر و مصر برای رسیدن به آتشبس دائمی میان اسرائیل و حماس و آزادی دهها اسیر اسرائیلی صورت گرفته است.
این دیدارها همچنین نشاندهنده از سرگیری نقش قطر بهعنوان میانجیگر کلیدی پس از تعلیق موقتی آن در ماه گذشته است. به گفته این منبع، مذاکرهکنندگان حماس احتمالاً به زودی برای ادامه مذاکرات به دوحه بازخواهند گشت.
معاونین بایدن از تماسهای ویتکاف با مقامات اسرائیلی، قطری و سایر مقامات خاورمیانه آگاه هستند و میدانند که نماینده ترمپ از توافقی مشابه با آنچه دولت بایدن دنبال کرده، حمایت میکند. یک مقام امریکایی گفت که دولت بایدن، نه ویتکاف، مسئولیت پیشبرد مذاکرات برای از سرگیری آتشبس در غزه را بر عهده دارد. روز یکشنبه، رهبران حماس با مقامات امنیتی مصری در قاهره گفتگو کردند.
تیم جو بایدن به وطور مداوم ترمپ را در جریان قرار داده، اما دو طرف با یکدیگر مستقیما همکاری نمیکنند. این مقام امریکایی به رویترز گفت که دولت بایدن نیازی به هماهنگی با ویتکاف نمیبیند، زیرا آن را بیشتر تلاشی برای کسب اطلاعات در مورد مسائل منطقهای میداند تا برقراری مذاکرات رسمی.
دوشنبه هفته قبل، ترمپ نیز هشدار داد که در صورت عدم آزادی اسرای اسرائیلی قبل از مراسم تحلیفش در ۲۰ جنوری، عواقب سختی متوجه خاورمیانه خواهد بود.
ویتکاف که یک سرمایهگذار املاک و اهداکننده به کمپاین ترامپ است و روابط تجاری با قطر و سایر کشورهای خلیج فارس دارد؛ اما فاقد تجربه دیپلماتیک است. او در ۲۲ نوامبر با شیخ محمد که وزیر خارجه قطر نیز هست، در دوحه دیدار کرد.
این منبع گفت: «هر دو طرف موافق بودند که آتشبس غزه قبل از مراسم تحلیف ترمپ ضروری است تا پس از روی کار آمدن دولت جدید، بتواند به مسائل دیگری همچون تثبیت اوضاع غزه و منطقه بپردازند».
ویتکاف در ۲۳ نوامبر با بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل از اراضی اشغالی و همچنین با خانوادههای اسرای اسرائیلی دیدار داشته است. یک مقام اسرائیلی به رویترز گفت: «او با آنها درباره تلاشهای تیم ترمپ برای برقراری توافق قبل از مراسم تحلیف صحبت کرده است».
شیخ محمد در ۲۴ نوامبر به وین رفت تا با دیوید بارنیا، رئیس سازمان جاسوسی موساد اسرائیل نیز دیدار کند. بارنیا همچنین هدایت مذاکرات اسرائیل با قطر را در ۱۴ ماه گذشته بر عهده داشته است. این منبع افزود: «برنامههایی برای یک دور جدید از مذاکرات غیرمستقیم میان اسرائیل و حماس در آینده نزدیک وجود دارد، اما تاریخ مشخصی برای آن تعیین نشده است».
مقامات قطری همچنین خبر دادهاند، پس از آنکه واشنگتن با حضور تیم مذاکراتی حماس در دوحه مخالفت کرد؛ آنها از این کشور رفتند. این اقدام پس از رد پیشنهاد آتشبس کوتاهمدت توسط حماس در مذاکرات میانه اکتوبر صورت گرفت. این منبع افزود که تیم حماس احتمالاً برای انجام مذاکرات جدید به دوحه بازخواهد گشت.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
ایران تلاشها برای تشدید امنیت در امتداد مرز با افغانستان و پاکستان را افزایش میدهد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
مقامهای قطری و بریتانیایی درباره وضعیت افغانستان گفتگو کردند
-
جهان2 روز ago
تلاش ترمپ برای آتش بس در غزه پیش از مراسم تحلیف
-
تجارت2 روز ago
نگرانی اتاق مشترک تجارت پاکستان و افغانستان از کاهش میزان تجارت میان این دو کشور
-
اخبار ساحوی4 روز ago
جنگجویان عراقی تحت حمایت ایران برای جنگ وارد سوریه شدند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
حنفی خطاب به تاجران افغان مقیم ازبکستان: در آبادی و توسعه کشور سهیم شوید
-
رویداد های اخیر5 روز ago
تاکید رهبر امارت اسلامی بر اجرای قانون امر بالمعروف
-
رویداد های اخیر3 روز ago
کرزی: امارت اسلامی تصمیم بر «منع تحصیل دختران در موسسات طبی» را فوراً لغو کند