Connect with us

جهان

ترمپ: مذاکره با ایران به صورت مستقیم و عراقچی می‌گوید غیرمستقیم دیدار می‌کنند

خامنه‌ای اواسط ماه دلو گفته بود مذاکرات با امریکا «نه عاقلانه است، نه خردمندانه و نه شرافتمندانه».

منتشر شده

در

دونالد ترمپ، رییس‌جمهور امریکا، در جریان دیدار با بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل، با اشاره به گفت‌گوی مستقیم با ایران، گفت روز شنبه در سطح بالایی دیدار دو طرف ادامه خواهد یافت. در مقابل، عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران می‌گوید دیدار دو طرف غیرمستقیم خواهد بود.

خبر ترمپ در شرایطی اعلام شد که عراقچی پیشتر اعلام کرده بود که هنوز مذاکره‌ای میان تهران و واشینگتن صورت نگرفته است.

مقامات ایرانی پیشتر گفته بودند که تهران در برابر خواسته‌های ترمپ برای مذاکره مستقیم درباره برنامه هسته‌ای مقاومت کرده، ولی راه را برای گفت‌گوهای غیرمستقیم باز گذاشته است.

اما رییس‌جمهور امریکا در جریان دیدارش با نتانیاهو گفت: «مذاکرات ما با ایران در سطح نسبتا بسیار بالایی در حال انجام است. ما به‌طور مستقیم با آن‌ها مذاکره می‌کنیم. ما روز شنبه در نسبتا بالاترین سطح با ایران تعامل خواهیم کرد.»

او افزود: «ما یک نشست بسیار مهم خواهیم داشت و خواهیم دید چه اتفاقی می‌افتد. فکر می‌کنم همه موافقند که رسیدن به یک توافق بهتر از گزینه‌های دیگر است.»

رییس‌جمهور امریکا تاکید کرد: «شاید توافق با ایران انجام شود.» و اضافه کرد اگر این مذاکرات به نتیجه نرسد، ایران در معرض خطری بزرگ خواهد بود.»

ترمپ که در کنار نتانیاهو در اتاق بیضی شکل قصر سفید نشسته بود به خبرنگاران گفت که توافق با ایران، از اقداماتی که «من بخواهم درگیرشان شوم، یا اسرائیل بخواهد درگیرشان شود» بهتر است.

او افزود: «امیدوارم این گفت‌گوها موفقیت‌آمیز باشند، و به نظرم اگر موفقیت‌آمیز باشند، به نفع ایران خواهد بود.»

ترمپ پس از بازگشت به قدرت اعلام کرده بود که ترجیح می‌دهد بر سر برنامه هسته‌ای ایران به توافقی برسد تا وارد رویارویی نظامی شود. او در ماه مارچ گفت که نامه‌ای به رهبر ایران علی خامنه‌ای، برای پیشنهاد مذاکره نوشته است.

در هفته‌های اخیر، ایران در برابر درخواست‌های ترمپ برای مذاکره مستقیم یا تهدید به حمله نظامی مقاومت کرده و همچنان بر موضع خود پافشاری کرده بود. هنوز مشخص نیست مذاکرات روز شنبه آن‌طور که ترمپ گفته مستقیم خواهد بود یا طبق گفته عراقچی، غیرمستقیم برگزار خواهد شد.

در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن نیز مذاکرات غیرمستقیمی بین ایالات متحده و ایران صورت گرفت که پیشرفت چشمگیری نداشت. آخرین مذاکرات مستقیم شناخته‌شده میان دو کشور در زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما انجام شد که منجر به توافق هسته‌ای بین‌المللی سال ۲۰۱۵ شد؛ توافقی که ترمپ بعدها از آن خارج شد.

ترمپ که از زمان روی کار آمدن در جنوری، حضور نظامی امریکا در منطقه را افزایش داده، گفته ترجیح می‌دهد درباره برنامه هسته‌ای ایران به توافق برسد تا وارد رویارویی نظامی شود.

او ۱۶ حوت اعلام کرد که نامه‌ای به علی خامنه‌ای، رهبر ایران، ارسال کرده و پیشنهاد مذاکره داده است.

مقام‌های ایرانی در آن زمان اعلام کردند که حاضر نیستند تحت فشار و تهدید وارد مذاکره شوند، موضعی که به نظر می‌رسد اکنون از آن عقب‌نشینی کرده‌اند.

خامنه‌ای اواسط ماه دلو گفته بود مذاکرات با امریکا «نه عاقلانه است، نه خردمندانه و نه شرافتمندانه».

ساعاتی پیش از اعلام ترمپ، سخنگوی وزارت خارجه ایران، اسماعیل بقایی، گفته بود ایران در انتظار پاسخ امریکا به پیشنهاد تهران برای انجام مذاکرات غیرمستقیم است. او اظهار داشت ایران این پیشنهاد را «سخاوتمندانه، مسئولانه و شرافتمندانه» می‌داند.

پس از سخنان ترمپ، یک مقام ارشد ایران که نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفت: «مذاکرات مستقیم نخواهد بود… با میانجی‌گری عمان انجام می‌شود.»

خبری که ساعتی بعد با پست وزیر خارجه ایران در شبکه ایکس تائید شد. عمان که روابط خوبی با هر دو کشور دارد، مدت‌هاست به‌عنوان پلی برای تبادل پیام میان ایران و امریکا عمل می‌کند.

نورنیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران هم، سخنان ترمپ درباره احتمال مذاکرات مستقیم را بخشی از یک «عملیات روانی برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی داخلی و بین‌المللی» توصیف کرد.

یک مقام دیگر ایران هم که نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفته است احتمال دارد تنها حدود دو ماه برای رسیدن به توافق فرصت باقی مانده باشد، زیرا نگرانی وجود دارد که اسرائیل، در صورت طولانی شدن مذاکرات، حمله‌ای انجام دهد.

نتانیاهو که با مذاکرات امریکا و ایران مخالف است، در دیدار با ترمپ به خبرنگاران گفت اگر دیپلماسی بتواند مانع از دستیابی کامل ایران به سلاح هسته‌ای شود، «به همان شکلی که در لیبیا انجام شد، فکر می‌کنم کار خوبی خواهد بود.»

ترمپ در دوره ریاست‌جمهوری خود در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، امریکا را از توافق برجام خارج کرد و تحریم‌های گسترده‌ای را مجددا علیه ایران اعمال کرد.

از آن زمان، ایران به‌طور قابل‌توجهی از محدودیت‌های تعیین‌شده در آن توافق درباره غنی‌سازی اورانیوم فراتر رفته است.

قدرت‌های غربی، ایران را متهم می‌کنند که در تلاش است با افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای دست یابد، چرا که این سطح از غنی‌سازی به گفته آن‌ها برای اهداف غیرنظامی توجیه‌پذیر نیست.

این تحولات در حالی رخ می‌دهد که نیروهای نیابتی ایران که طی دهه‌ها و با هزینه‌های هنگفت برای مقابله با اسرائیل و نفوذ امریکا شکل گرفته، در وضعیت شکننده‌ای قرار دارد.

نیروهای نیابتی پس از حمله گروه فلسطینی حماس به اسرائیل در ۷ اکتوبر ۲۰۲۳، که باعث شعله‌ور شدن جنگ در خاورمیانه شد، تضعیف شده است.

از زمان آغاز جنگ غزه، حماس در غزه و حزب‌الله در لبنان هدف حملات سنگین اسرائیل قرار گرفته‌اند و حوثی‌های یمن نیز از ماه گذشته هدف حملات هوایی امریکا قرار دارند.

جهان

واکنش رهبران جهان به حمله امریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران

صدراعظم جاپان، شیگرو ایشیبا، در گفتگو با خبرنگاران تأکید کرد: «لازم است هر چه سریع‌تر تنش‌ها کاهش یابد. ما وضعیت را با نگرانی جدی دنبال می‌کنیم.»

Published

on

پس از آن‌که نیروهای ایالات متحده سه سایت هسته‌ای ایران را در روز یک‌شنبه هدف قرار دادند، واکنش رهبران جهانی متفاوت بود: اسرائیل از تصمیم رئیس‌جمهور دونالد ترامپ تمجید کرد، سازمان ملل خواستار کاهش تنش شد، و ایران و برخی کشورهای دیگر حملات را محکوم کردند.

بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل

«تبریک می‌گویم، رئیس‌جمهور ترمپ. تصمیم شجاعانه شما برای هدف قرار دادن تأسیسات هسته‌ای ایران با قدرت عظیم و عادلانه ایالات متحده تاریخ را تغییر خواهد داد… تاریخ ثبت خواهد کرد که رئیس‌جمهور ترمپ برای محروم کردن خطرناک‌ترین رژیم جهان از خطرناک‌ترین سلاح‌های جهان اقدام کرد.»

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در شبکه ایکس

«ایالات متحده، یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل، با حمله به تأسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران مرتکب نقض جدی منشور سازمان ملل، حقوق بین‌الملل و معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) شده است. اتفاقات امروز صبح، تکان‌دهنده و فاجعه‌بارند و پیامدهایی ماندگار خواهند داشت. هر عضو سازمان ملل باید از این رفتار فوق‌العاده خطرناک، غیرقانونی و جنایتکارانه نگران باشد. بر اساس منشور سازمان ملل و مفاد آن در خصوص حق مشروع دفاع از خود، ایران تمام گزینه‌ها را برای دفاع از حاکمیت، منافع و مردم خود محفوظ می‌دارد.»

آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل

«از استفاده ایالات متحده از زور علیه ایران عمیقاً نگران هستم. این اقدامی خطرناک و تشدید تنش در منطقه‌ای است که از قبل در آستانه انفجار قرار دارد – و تهدیدی مستقیم برای صلح و امنیت بین‌المللی. خطر فزاینده‌ای وجود دارد که این درگیری به‌سرعت از کنترول خارج شود – با پیامدهای فاجعه‌بار برای غیرنظامیان، منطقه و جهان. من از همه اعضای سازمان ملل می‌خواهم تنش‌زدایی کنند و به تعهدات خود طبق منشور سازمان ملل و سایر اصول حقوق بین‌الملل پایبند باشند. در این ساعت خطرناک، پرهیز از چرخه آشوب حیاتی است. هیچ راه‌حل نظامی وجود ندارد. تنها مسیر پیش رو دیپلوماسی است. تنها امید، صلح است.»

صدراعظم بریتانیا، کیر استارمر، در بیانیه‌ای گفت: «برنامه هسته‌ای ایران تهدیدی جدی برای امنیت بین‌المللی است. ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد. ما از بازگشت به میز مذاکره حمایت می‌کنیم.»

صدراعظم جاپان، شیگرو ایشیبا، در گفتگو با خبرنگاران تأکید کرد: «لازم است هر چه سریع‌تر تنش‌ها کاهش یابد. ما وضعیت را با نگرانی جدی دنبال می‌کنیم.»

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، کایا کالاس، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد… همه طرف‌ها باید از تشدید درگیری پرهیز کنند. وزرای خارجه اتحادیه اروپا فردا این موضوع را بررسی خواهند کرد.»

وزیر خارجه ایتالیا، آنتونیو تاجانی، در مصاحبه با شبکه RAI اظهار داشت: «امیدواریم پس از این حمله، که خسارات سنگینی وارد کرده، روند کاهش تنش آغاز شود و ایران به میز مذاکره بازگردد.»

وینستون پیترز، وزیر امور خارجه نیوزیلند: «ما از تحولات ۲۴ ساعت گذشته، از جمله اعلام حملات ایالات متحده به تأسیسات هسته‌ای ایران توسط رئیس‌جمهور ترمپ، آگاه هستیم. ادامه عملیات نظامی در خاورمیانه بسیار نگران‌کننده است و پرهیز از تشدید بیشتر اوضاع بسیار حیاتی است. نیوزیلند به‌شدت از تلاش‌های دیپلوماتیک حمایت می‌کند. ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم به مذاکرات بازگردند. دیپلوماسی راه‌حلی پایدارتر از اقدام نظامی خواهد بود.»

سخنگوی دولت استرالیا: «ما بارها اعلام کرده‌ایم که برنامه هسته‌ای و راکتی ایران تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی است. ما به اظهارات رئیس‌جمهور امریکا که اکنون زمان صلح است، توجه داریم. وضعیت امنیتی در منطقه بسیار ناپایدار است. ما همچنان خواستار کاهش تنش، گفتگو و دیپلوماسی هستیم.»

وزارت خارجه مکزیک: «وزارت خارجه مکزیک فوراً خواستار گفتگوی دیپلوماتیک برای صلح میان طرف‌های درگیر در مناقشه خاورمیانه است. بر اساس اصول قانون اساسی سیاست خارجی‌مان و باور راسخ کشورمان به صلح، بار دیگر خواستار کاهش تنش‌ها در منطقه هستیم. بازگرداندن همزیستی مسالمت‌آمیز میان دولت‌های منطقه، اولویت اصلی است.»

ایوان گیل، وزیر امور خارجه ونزوئلا: «ونزوئلا تجاوز نظامی ایالات متحده علیه ایران را محکوم می‌کند و خواستار توقف فوری خصومت‌ها است. جمهوری بولیواری ونزوئلا با قاطعیت کامل بمباران‌های ارتش ایالات متحده، به درخواست دولت اسرائیل، علیه تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران از جمله سایت‌های فردو، نطنز و اصفهان را محکوم می‌کند.»

میگل دیاز-کانل، رئیس‌جمهور کوبا: «ما شدیداً بمباران تأسیسات هسته‌ای ایران توسط امریکا را محکوم می‌کنیم که تشدیدی خطرناک در مناقشه خاورمیانه محسوب می‌شود. این تجاوز نقض جدی منشور سازمان ملل و حقوق بین‌الملل است و بشریت را وارد بحرانی با پیامدهای غیرقابل بازگشت می‌کند.»

در خاورمیانه عربستان سعودی «نگرانی شدید» خود را ابراز کرده است. وزارت امور خارجه این کشور صفحه ایکس اعلام کرد خواهان «راه حل سیاسی برای پایان دادن به بحران» است.

عمان اعلام کرد هدف قرار دادن ایران توسط امریکا تهدیدی برای «گسترش جنگ» است و نقض قوانین بین‌المللی محسوب می‌شود. عمان میانجی مذاکرات هسته‌ای بین واشنگتن و تهران بوده است.

وزارت امور خارجه قطر در صفحه ایکس نوشت این کشور «از وخامت اوضاع» و «تنش‌های خطرناک» پس از بمباران امریکا که منجر به «پیامدهای فاجعه‌بار» در سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد شد، ابراز تاسف می‌کند.

Continue Reading

جهان

پاکستان می‌خواهد که جایزه صلح نوبل به ترمپ اهدا شود

Published

on

حکومت پاکستان تصمیم گرفته است که دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا را برای دریافت جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۶ پیشنهاد کند.

بر اساس اعلام رسمی دولت پاکستان، میانجی‌گری ترمپ موجب توقف جنگ اخیر میان پاکستان و هند شده است و به همین دلیل، اسلام‌آباد تصمیم گرفته وی را برای جایزه صلح نوبل ۲۰۲۶ پیشنهاد نماید.

حکومت پاکستان می‌گوید امیدوار است ترمپ به تلاش‌های خود برای ثبات منطقه‌ای و جهانی ادامه دهد و نقش خود را در کاهش بحران خاورمیانه، از جمله فاجعه انسانی در غزه و تنش‌های رو به وخامت با ایران، ایفا کند.

گفتنی است که در جریان جنگ بین هند و پاکستان حدود یک و نیم ماه قبل، ترمپ اعلام کرد که این دو کشور با آتش‌بس موافقت کرده‌اند.

Continue Reading

جهان

ترامپ: به‌دنبال «پایان واقعی» برنامه هسته‌ای ایران هستم

او افزود که هدف او «پایان واقعی» است، به این معنا که ایران باید «کاملاً از سلاح هسته‌ای صرف‌نظر کند.»

Published

on

رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترمپ، صبح سه‌شنبه (۲۷جوزا) اعلام کرد که او به‌دنبال «پایان واقعی» برنامه هسته‌ای ایران است و افزود که تحولات در خاورمیانه را در ادامه روز از قصر سفید زیر نظر خواهد داشت.

ترمپ در گفتگو با خبرنگاران در پرواز بازگشت از نشست سران گروه هفت در کانادا، احتمال درخواست برای آتش‌بس در جنگ ایران و اسرائیل را رد کرد.

او گفت: «من نگفتم که به‌دنبال آتش‌بس هستم»، به نقل از خبرنگار شبکه خبری CBS، جنیفر جاکوبز، در صفحه ایکس. ترمپ به جای آن بر ضرورت پایان کامل فعالیت‌های هسته‌ای ایران تأکید کرد.

او افزود که هدف او «پایان واقعی» است، به این معنا که ایران باید «کاملاً از سلاح هسته‌ای صرف‌نظر کند.»

در مورد ادامه حملات اسرائیل، ترمپ گفت: «اسرائیلی‌ها در حملات خود بر ایران هیچ کاهشی نداشته‌اند. طی دو روز آینده خواهید فهمید. هیچ‌کس تاکنون از شدت حملات نکاست.»

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!