جهان
تمایل فنلاند و سویدن به عضویت در پیمان نظامی ناتو

عضویت فنلاند و سویدن در ناتو زمانی غیرممکن تلقی میشد و مردم هر دو کشور حتی در دوره جنگ سرد و پس از الحاق کریمه به روسیه هم تمایلی به عضویت در ناتو نداشتند. اما حمله روسیه به اوکراین آنها را به سمت پیوستن به ناتو سوق داد.
شبکه یک رادیو تلویزیون آلمان در یک گزارش مفصل پیوستن فنلاند و سویدن به ناتو را بررسی کرده و نوشته است، از جنگ سرد تا الحاق کریمه در سال ۲۰۱۴ هیچ چیز تاکنون فنلاند و سویدن را متقاعد نکرده بود که به پیمان آتلانتیک شمالی ناتو بپیوندند و از استقلال نظامی خود دست بکشند.
به ویژه فنلاند نمیخواست همسایهاش روسیه را عصبانی کند و همیشه در نقش پل ارتباطی میان شرق و غرب در صحنه سیاست جهانی حضور داشت.
این نقش را فنلاند در نشست ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت امریکا در هلسینکی در سال ۲۰۱۸ بر عهده داشت.
اما در سالهای اخیر سویدن و فنلاند به ناتو نزدیکتر شدند. اواخر مارچ ۲۰۲۲ این دو کشور در رزمایش بزرگ ناتو در ناروی شرکت کردند.
در فنلاند نگرانی درحال گسترش وجود دارد که این کشور به دلیل داشتن ۱۳۰۰ کیلومتر مرز با روسیه بسیار آسیبپذیر است.
هر دو کشور اکنون به این نتیجه رسیده اند که بدون عضویت در ناتو نمیتوان در شرایط اضطراری روی حمایت کامل نظامی سایر کشورهای غربی حساب کرد.
در آغاز جنوری سال جاری تنها ۳۰ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجیهای فنلاند موافق پیوستن به ناتو بودند. اما در پایان ماه مارس، یعنی بعد از حمله روسیه به اوکراین، بیش از ۶۰ درصد موافق پیوستن کشورشان به ناتو بودند و این تمایل همواره بیشتر میشود.
دولت فنلاند روز چهارشنبه (۲۴ حمل) گزارشی در مورد سیاست خارجی و امنیتی خود ارائه کرد.
ساولی نینیستو، رئیس جمهور فنلاند گفته است قصد دارد تصمیم در مورد پیوستن کشورش به ناتو را به پارلمان واگذار کند و روی موافقت اکثریت نمایندگان حساب میکند.
اما حزب چپ که در دولت نیز حضور دارد با عضویت کشورش در ناتو مخالفت میکند.
درهیمن حال سویدنیها هم طرفدار پیوستن به ناتو هستند.
در سویدن هم بسیاری از مردم به طور سنتی به استقلال نظامی خود افتخار میکنند. این کشور بیش از ۲۰۰ سال است که مستقیماً در جنگی درگیر نبوده است. این بیطرفی به سویدن کمک کرده تا از جنگهای جهانی قرن بیستم در امان باشد.
با این حال اغلب سویدنیها هم خواستار پیوستن به ناتو هستند.
در یک نظرسنجی که اندکی پس از شروع جنگ اوکراین در این کشور انجام گرفت تقریباً نیمی شرکت کنندگان موافق پیوستن کشورشان به ناتو بودند و کمی بیش از یک چهارم به وضوح با آن مخالف بودند.
اما اوضاع سیاسی تا حدودی در سوئد پیچیدهتر است. قرار است در پائیز امسال انتخابات پارلمانی برگزار شود و موضوع پیوستن به ناتو در هفتههای اخیر به طور فزایندهای به یک موضوع کارزار انتخاباتی تبدیل شده است.
حزب سوسیال دموکرات حاکم ماگدالنا اندرسون، نخستوزیر سویدن به طور سنتی با عضویت کشورش در ناتو مخالف است اما احزاب مخالف دولت با آغاز کارزار انتخاباتی از این موضوع برای فشار بر دولت استفاده میکنند.
اولف کریسترسون، رهبر اپوزیسیون سویدن وعده داده است که در صورت پیروزی در انتخابات عضویت در ناتو را تقاضا خواهد کرد.
درهمین حال، پیوستن فنلاند و سویدن برای دو کشور اما بیخطر نخواهد بود. روسیه بارها مخالفت خود را با عضویت این کشورها در ناتو اعلام کرده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اخیرا گفت که عضویت فنلاند سویدن در ناتو می تواند باعث بیثباتی در اروپا شود.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در اواخر فبروری تهدید کرده بود که پیوستن این دو کشور به ناتو “عواقب نظامی و سیاسی جدی” خواهد داشت.
جهان
آتشسوزی در یک مرکز مهاجران در مکسیکو ۳۸کشته برجا گذاشت

موسسه ملی مهاجرت مکسیکو اعلام کرده است که در آتشسوزی در مرکز بازداشت مهاجران در سیوداد خوارز در مرز مکسیکو و امریکا در شمال این کشور ۳۸ نفر جان باخته و ۲۹ نفر دیگر مجروح شدند.
در تصاویر منتشر شده در رسانههای محلی مکسیکو، چندین موتر اطفائیه و آمبولانس در مقابل این مرکز و اجساد روی زمین مشاهده میشود.
سارنوالی مکسیکو تحقیقات در مورد این حادثه را آغاز کرده و سارنوالان را به منطقه اعزام کرده است.
این آتشسوزی حوالی ساعت ۱۰ شب (به وقت محلی) دوشنبه هفتم حمل در يک مرکز رسیدگی به امور مهاجران در حومه شهر سیوداد خوارس مکسیکو به وقوع پیوست که در جوار مرز با ایالت تگزاس امریکا واقع است.
این شهر و مناطق اطراف آن یکی از مسیرهای اصلی حرکت مهاجران از کشورهای آمریکای لاتین به سوی مرز امریکاست.
اداره مهاجرت گواتمالا نیز خبر داد که حداقل ۲۹ نفر از قربانيان شهروند اين کشور بوده اند.
وزارت خارجه هندوراس تأييد کرد که ۱۳ شهروند اين کشور هنگام وقوع آتشسوزی در اين مرکز بودهاند، ولی از تعداد کشتهها و زخمیان اطلاع دقيقی نداشت.
اين آتشسوزی يکی از مرگبارترين حوادث مهاجرتی در مکسیکو طی سالهای اخير است.
جهان
تیراندازی در یک مکتب در امریکا ۶ کشته برجا گذاشت

به دنبال تیراندازی در یک مکتب مسیحی خصوصی در ایالت تنِسی امریکا سه شاگرد کشته شدند.
به نقل از رویترز، وقوع تیراندازی در یک مدرسه مسیحی خصوصی در شهر «نشویل» واقع در ایالت تنِسی، به کشته شدن مهاجم منجر شد.
پولیس نشویل در توییتی تایید کرد که فرد مهاجم پس از مداخله پولیس کشته شده اما از ارائه جزئیات خودداری کرد.
به گفته مقامات امریکایی، سه کودک و سه کارمند در این مکتب مسیحی خصوصی در تنسی روز دوشنبه به وقت محلی کشته شدند.
سخنگوی این مکتب گفت که مهاجم که یک دختر نوجوان بود در طبقه دوم مکتب در درگیری با پولیس کشته شد.
پیش از این، اداره پولیس نشویل اعلام کرده بود که درحال بررسی حادثه تیراندازی در این مکتب مسیحی است و پولیس امریکا اعلام کرده که مظنون این تیراندازی در درگیری با افسران پولیس کشته شده است.
بر اساس اطلاعات سازمان “آرشیو خشونت مسلحانه” امریکا، درحالی که هنوز سه ماه اول سال جدید میلادی به اتمام نرسیده است، بیش از ۱۰۰ مورد تیراندازی جمعی در امریکا رخ داده است که در جریان آن ۱۵۲ نفر کشته شدند.
بر اساس اطلاعات این سازمان، از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون در تیراندازیهای جمعی همچنان ۳۹۶ نفر زخمی شدهاند.
برخی از رسانههای امریکایی پیش از این اعلام کرده بودند که تعداد تیراندازیهای جمعی در سه ماه اول سال جاری، از سال ۲۰۱۳ تاکنون سابقه نداشته است. یکی از موارد تیراندازیهای دسته جمعی سال جاری در امریکا در ۲۱ جنوری در مونتری پارک واقع در کالیفرنیا اتفاق افتاد که طی آن یک فرد مسلح ۱۱ نفر را به قتل رساند و ۹ نفر دیگر را زخمی کرد. وی سپس خودکشی کرد.
جهان
انتقاد ناتو از پوتین به خاطر لفاظیهای هستهای خطرناک و غیرمسئولانه

اوآنا لانژسکو سخنگوی ناتو یکشنبه شب و یک روز پس از آن که ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه گفت که قصد دارد تسلیحات هستهای تاکتیکی در بلاروس مستقر کند، از وی به خاطر سخنان خطرناک و غیرمسئولانه هستهایاش انتقاد کرد.
به نقل از رویترز، پوتین این اقدام را به استقرار تسلیحات امریکا در اروپا تشبیه کرد و در عین حال تاکید کرد که روسیه وعدههای خود را درباره عدم اشاعه هستهای نقض نخواهد کرد.
به نوشته رویترز طرح روسیه اگرچه غیرمنتظره نبود اما این اقدام یکی از واضحترین سیگنالهای هستهای مسکو از زمان آغاز جنگ اوکراین در ۱۳ ماه پیش است و اوکراین در پاسخ به آن خواستار تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل شد.
سخنگوی ناتو یکشنبه شب در ایمیلی به رویترز گفت: «اشاره روسیه به اشتراکگذاری هستهای ناتو کاملاً گمراهکننده است. متحدان ناتو با احترام کامل به تعهدات بینالمللی خود عمل میکنند.»
لانژسکو خاطرنشان کرد:«روسیه به طور مداوم تعهدات خود در زمینه کنترل تسلیحات را زیر پا گذاشته است.»
سخنگوی ناتو افزود: «اما ما هیچ تغییری در موضع هستهای روسیه ندیدهایم که ما را به بازنگری وضعیت خود سوق دهد».
الکسی دانیلوف مشاور ارشد امنیتی ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نیز با اظهار اینکه به عقیده او «مینسک توسط مسکو به گروگان گرفته شده است»، گفت: این اقدام روسیه، بلاروس را نیز بیثبات خواهد کرد.
به نوشته رویترز کارشناسان میگویند این اقدام روسیه قابل توجه است، زیرا این کشور تاکنون مفتخر بوده است که برخلاف ایالات متحده، سلاحهای هستهایاش را در خارج از مرزهای خود مستقر نکرده و ممکن است این اولین بار از اواسط دهه ۱۹۹۰ باشد که قصد انجام این کار را دارد.
میخائیلو پودولیاک یکی دیگر از مشاوران ارشد زلنسکی روز یکشنبه در توییتر طرح پوتین را به تمسخر گرفت و نوشت: «پوتین (با این اقدام) اعتراف میکند که از باخت (در جنگ اوکراین) میترسد و تنها کاری که میتواند انجام دهد تهدیدات تاکتیکی است.»
به نوشته رویترز به نظر میرسد واشنگتن هیچ تغییری در پتانسیل مسکو برای استفاده از سلاحهای هستهای در جنگ اوکراین نمیبیند و آمریکا و ناتو اعلام کردهاند که این خبر بر موقعیت هستهای آنها تأثیری نخواهد گذاشت.
به گزارش ایرنا، پس از اینکه ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه از طرح خود برای استقرار سلاحهای هستهای تاکتیکی در بلاروس رونمایی کرد، دولت اوکراین روز یکشنبه خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل برای مقابله با باجخواهی هستهای کرملین شد.
روسیه گفته است که طرح استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در بلاروس در پاسخ به حمایت نظامی فزاینده غرب از اوکراین صورت میگیرد.
پوتین این طرح را در یک مصاحبه تلویزیونی که روز شنبه پخش شد، اعلام کرد و گفت که این طرح به دلیل تصمیم انگلیس در هفته گذشته برای ارائه گلولههای زره پوش حاوی اورانیوم ضعیف شده به اوکراین انجام شده است.
رئیس جمهور روسیه استدلال کرد که مسکو با استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی خود در بلاروس، از آمریکا پیروی میکند. وی خاطرنشان کرد که واشنگتن دارای تسلیحات هسته ای در بلژیک، آلمان، ایتالیا، هلند و ترکیه است.
-
کوید۱۹3 روز ago
کرونا در ایران: ۹۰۰ مورد جدید و ۲۴ فوتی ثبت شد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
وزارت انرژی و آب از احتمال وقوع سیلاب در برخی ولایات کشور هشدار داد
-
صحت2 روز ago
یک مریض سوء شکل پس از عملیات موفقانه از معیوبیت دایمی نجات یافت
-
جهان4 روز ago
هشدار بایدن به ایران: برای محافظت از امریکاییها مقتدرانه عمل خواهیم کرد
-
تغییرات اقلیمی4 روز ago
شمار تلفات درپی توفان و گردباد در جنوب امریکا به ۲۶ تن رسید
-
اخبار ساحوی5 روز ago
شمار زخمیان درپی زلزله در ایران به ۱۶۵ تن رسید
-
جهان3 روز ago
انتقاد ناتو از پوتین به خاطر لفاظیهای هستهای خطرناک و غیرمسئولانه
-
رویداد های اخیر4 روز ago
رادیو بیبیسی فارسی پس از ۸۲ سال نشرات، فعالیتاش را متوقف میکند