علم و تکنالوژی
خشکسالی، یکی از گنجینههای روم باستان را آشکار کرد

خشکسالی در ایتالیا یکی از گنجینههای باستانشناسی «رم»، یعنی پل باستانی که به دستور یکی از امپراتوریهای روم بنا شده را پدیدار کرده است.
به نقل از لایوساینس، پلی که گمان میرود توسط «نرون» امپراتور روم بنا شده باشد و معمولا زیر آبِ رود «تیبر» پنهان است، به دلیل خشکسالی در ایتالیا سر از آب بیرون آورده است.
اینک، با کاهش سطح آب رود «تیبر»، بقایای سنگهای تشکیلدهنده «پل نرون» آشکار شده است. امپراتور «نرون» به عنوان پنجمین امپراتور از فاصله ۵۴ تا ۶۸ میلادی بر قلمرو روم حکومت کرد.
متخصصان معتقدند: بقایای این پل پیش از این هم به دلیل کاهش آب رود آشکار شده بود و به رغم نامی که برای آن انتخاب شده است نمیتوان با اطمینان گفت که این پل به دستور «نرون» ساخته شده است.
منابع متعددی در گفتوگو با «لایوساینس» اظهار کردهاند: این پل احتمالا پیش از به قدرت رسیدن «نرون» ساخته شده و احتمالا «پل نرون» یک سازه بازسازیشده باشد.
نام «پل نرون» برای نخستینبار در قرن دوازدهم میلادی در فهرست مکانهای تاریخی «رم» ظاهر شد.
به عقیده تعدادی از محققان، این پل در مکان بسیار نامناسبی ساخته شده است و به همین دلیل حدود دو قرن بعد از مرگ «نرون» غیرقابل استفاده شد.
«پل نرون»، «رم» را به محوطهای متصل میکرد که آن زمان چندان توسعه پیدا نکرده بود. با این حال، این پل از اهمیت نظامی و مذهبی برای «رم» برخوردار بود. در سمتی از این پل سربازان رومی برای رژه تجمع میکردند و این پل نیز احتمالا بخشی از مسیر رژه بوده است.
با توجه به تاثیراتی که تغییرات اقلیمی بر رود «تیبر» به جا میگذارد، این امکان وجود دارد که بقایای بیشتری از این پل نمایان شود.
علم و تکنالوژی
متا مدل هوش مصنوعی لاما ۴ را عرضه میکند
متا قصد دارد تا ۶۵ میلیارد دالر در سال جاری برای گسترش زیربناهای هوش مصنوعی هزینه کند، در حالی که سرمایهگذاران از شرکتهای بزرگ فناوری انتظار بازگشت سرمایه دارند.

بر اساس گزارش و به گفته دو منبع آگاه، در روز جمعه، متا پلتفرمز، مالک فیسبوک، هوش مصنوعی لاما ۴ را اواخر این ماه منتشر کند. این شرکت که در رقابت هوش مصنوعی با غولهایی مثل OpenAI پیشتاز است، ممکن است، عرضه را عقب بیندازد، دلیل اصلی تأخیر، عملکرد ضعیف لاما ۴ در معیارهای فنی، بهخصوص در استدلال و محاسبات ریاضی، و ناتوانی آن در مکالمات صوتی شبیه انسان در مقایسه با مدلهای OpenAI بوده است.
متا قصد دارد تا ۶۵ میلیارد دالر در سال جاری برای گسترش زیربناهای هوش مصنوعی هزینه کند، در حالی که سرمایهگذاران از شرکتهای بزرگ فناوری انتظار بازگشت سرمایه دارند.
این گزارش میافزاید که لاما ۴ از جنبههای فنی مدل ارزانتر DeepSeek چین الهام گرفته و از روش «ترکیب کارشناسان» استفاده میکند که بخشهای مختلف مدل را برای وظایف خاص آموزش میدهد. این رویکرد نشان میدهد بهترین مدلها لزوماً به میلیاردها دالر نیاز ندارند.
در گزارش آمده است که، متا ابتدا لاما ۴ را از طریق Meta AI عرضه کرده و سپس آن را بهصورت متنباز منتشر میکند.
موفقیت ChatGPT از OpenAI رقابت در یادگیری ماشینی را شدت بخشیده و متا را وادار به تسریع در توسعه کرده، اما مشکلات فنی همچنان میتواند برنامههای این شرکت را تغییر دهد.
علم و تکنالوژی
ولایت پنجشیر بهزودی به شبکه ملی فایبر نوری متصل میشود
در آعلامیه آمده است که، این پروژه مسیر ۳۶ کیلومتری از گلبهار تا بازارک را پوشش میدهد و ولسوالیهای شتل، عنابه و رُخه نیز از خدمات فایبر نوری مستفید خواهند شد.

دفتر رسانه های ولايت پنجشیر امروز (چهارشنبه، اول حوت) دریک اعلامیه گفته است ک ه کار عملی پروژه ملی وصل ساختن این ولایت به فایبر نوری تا یک ماه آینده آغاز خواهند شد.
در آعلامیه آمده است که، این پروژه مسیر ۳۶ کیلومتری از گلبهار تا بازارک را پوشش میدهد و ولسوالیهای شتل، عنابه و رُخه نیز از خدمات فایبر نوری مستفید خواهند شد.
اعلامیه افزوده است که، پروژه مذکور به اثر تلاشهای اداره ولايت پنجشیر و توجه خاص رهبری وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی امارت اسلامی افغانستان توسط شرکتهای افغان بیسیم، افغان تیلیکام و آیسیجی تطبیق میشود.
علم و تکنالوژی
شرکت علیبابا هوش مصنوعی جدید خود را عرضه کرد
عملکرد سریع و در دسترس همه گان باعث شده است که هوش مصنوعی دیپسیک به سرعت در بین استفاده کنندگان گسترش یابد و در مدت زمان اندکی منجر به کاهش یک تریلیون دالری ارزش شرکتهای فناوری امریکا شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، بعد از موفقیت نخستین هوش مصنوعی چینیها با عنوان «دیپسیک» (DeepSeek) که اخیرا به شدت مورد تحسین قرار گرفته و همچنین فضای رقابتی جدیدی که ایجاد کرده است، اکنون شرکت چینی علیبابا (Alibaba) نیز توانمندیهای مدل هوش مصنوعی جدید خود را به نمایش میگذارد.
انتشار مدل هوش مصنوعی شرکت علیبابا موسوم به «Qwen ۲.۵-Max» در نخستین روز سال نو قمری، یعنی زمانیکه بیشتر مردم چین در تعطیلات و کنار خانوادههایشان به سر میبرند، نشان میدهد که رشد سریع هوش مصنوعی چینی «دیپسیک» در سه هفته اخیر نهتنها رقبای خارجی، بلکه رقبای داخلی را نیز تحت فشار قرار داده است.
شرکت علیبابا در بیانیهای که در حساب رسمی خود در «ویچت» منتشر کرد، با اشاره به پیشرفتهترین مدلهای هوش مصنوعی متنباز شرکتهای «اوپن ایآی» (OpenAI) و «متا» (Meta)، مدعی شد: «کوئن ۲.۵» (Qwen ۲.۵-Max) تقریبا از همه لحاظ عملکرد بهتری نسبت به «جیپیتی-۴او» (GPT-۴o)، «دیپسیک-وی۳» (DeepSeek-V۳) و همچنین «لاما» (Llama-۳.۱-۴۰۵B) دارد.
با این حال، موفقیت «دیپسیک» رقابت شدیدی را میان رقبای داخلی آن برای ارتقای مدلهای هوش مصنوعی خود برانگیخته است.
دو روز پس از انتشار مدل «دیپسیک-آر۱» (DeepSeek-R۱)، شرکت چینی «بایتدنس» (ByteDance) که مالک «تیکتاک» (TikTok) است، نسخه اصلاح شده مدل هوش مصنوعی پرچمدار خود را منتشر و ادعا کرد که این مدل در تست بنچمارک «AIME» که توانایی مدلهای هوش مصنوعی در درک و پاسخدهی به دستورالعملهای پیچیده را میسنجد، عملکردی بهتر از مدل «o۱» شرکت «اوپن ایآی» داشته است.
عملکرد سریع و در دسترس همه گان باعث شده است که هوش مصنوعی دیپسیک به سرعت در بین استفاده کنندگان گسترش یابد و در مدت زمان اندکی منجر به کاهش یک تریلیون دالری ارزش شرکتهای فناوری امریکا شود.
-
اخبار ساحوی4 روز ago
اظهارات رهبر ایران درباره مذاکرات با امریکا: به طرف مقابل خیلی بدبینم
-
جهان5 روز ago
ترمپ: اگر ایران از رویای داشتن سلاح هستهای دست نکشد با واکنش شدیدی روبرو خواهد شد
-
اخبار ساحوی5 روز ago
وزیر خارجه ایران پیش از دور دوم گفتگوها با امریکا به مسکو سفر میکند
-
جهان4 روز ago
نشست ترمپ در اتاق بحران درباره مذاکرات با ایران
-
رویداد های اخیر3 روز ago
اتحادیه اروپا فهرست کشورهای امن برای اخراج مهاجرین را اعلام کرد
-
صحت5 روز ago
گسترش خدمات صحی به افغانهای عودت کننده در تورخم
-
رویداد های اخیر5 روز ago
ادامه اخراج مهاجرین افغان از پاکستان؛ ۱۷ زن در مراکز صحی مرزی زایمان کردند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
مولانا فضل الرحمان: اسلام آباد از چیز دیگری ناراضی است اما از مهاجرین افغان انتقام میگیرد