تجارت
رییس جمهور غنی: کیفیت پروژههای انکشافی قناعت بخش نیست

رییس جمهور غنی امروز (دوشنبه، ۲۳ حمل) هنگام سخنرانی در برنامه هفته راهسازی و بهسازی شهری گفت که کیفیت پروژههای انکشافی قابل قناعت نیست.
آقای غنی در این نشست از بی کیفیت بودن شماری از پروژه ها انتفاد میکند و میگوید که در تطبیق پروژه ها توجه صورت نمیگیرد.
غنی میگوید که تمام پروژه های وزارت فواید عامه باید یک دست شود.
رییس جمهور غنی در این باره گفت:” تطبیق پروژه ها تاثیرات مثبت بر روند اقتصادی کشور دارد. نهادهای مربوطه باید کیفیت را مد نظر بگیرند. فساد باید خاتمه پیدا کند و در امضای قرارداد ها شفافیت بوجود بیاید.”
رییس جمهور در این مراسم به سکتور خصوصی نیز هشدار میدهد که در صورت بی توجهی در پروژهها تمام قراردادها به شرکت های دولتی داده خواهد شد.
آقای غنی در این باره گفت:” شرکتهای خصوصی یا در قراردادهای شان شفافیت را در نظر بگیرند و یا تمام این شرکت ها دولتی میشود.”
با این حال وزارت فواید عامه امروز ۲۸ پروژه به ارزش بیش از ۲۱ میلیارد و ۷۴۴ میلیون افغانی را افتتاح کرد.
۱- جاده کندهار – سپین بولدک
۲ – جاده دانش _ پل مغان کاپیسا
۳ – پل کمپنی شهر کابل
۴ – جاده ولسوالی کامه _ برکاشکوت ننگرهار
۵ – بزرگ راه دوم کابل – لوگر
۶ – جاده حلقوی کابل
نجیب الله یمین، وزیر فواید عامه، در این باره گفت: “در حال حاضر ۲۲ پروژه در کندهار زیر کار است. کار سروی شاهراه بزرگ کابل کندهار نیز امسال آغاز شده و کار ساخت آن به زودی آغاز میشود.”
داود سلطانزوی، شهردار کابل، در این باره گفت:” امروز پل شینه و پل پاچا افتتاح شد. این پروژه از بودجه انکشافی شهرداری کابل تطبیق می شود. سه میلیون متر مربع زمین امسال از زورمندان برگرداننده شد.”
رییس جمهور غنی تاکید میکند که تطبیق این پروژه ها سبب رشد اقتصاد کشور شده و از شهروندان میخواهد تا در نظارت این پروژه های بزرگ سهیم شوند.
تجارت
اداره خط آهن افغانستان: ازبیکستان قرارداد جدید بندر حیرتان را نقض کرده است

مسوولان اداره خط آهن افغانستان دولت ازبیکستان را به نقض قرارداد جدید درمورد بندرحیرتان متهم میکنند.
بخت الرحمن شرافت، رییس این اداره در گفتگوی ویژه با آریانانیوز میگوید که ازبیکستان قرارداد جدید درمورد بندر حیرتان را نقض کرده و بهگونه یک جانبه انتقال کالاها را توقف داده است.
رییس این اداره میافزاید که ازبیکستان بر تمدید قرارداد قبلی نیز پافشاری داشته واز جانب افغانستان خواسته است تا ۶۵ کارمند تخنیکی این کشور را در بندر حیرتان با معاش ۶ هزار دالری استخدام کند. براساس قرارداد جدید که طبق آن کارعملیاتی بندر حیرتان به یک شرکت قزاقستانی انتقال مییابد، ۱۶ کارمند تخنیکی ازبیکستان باید در بندرحیرتان حضور داشته باشند.
به گفته رییس اداره خط آهن در حال حاضر، پروسه انتقال کار عملیاتی بندر حیرتان از ازبیکستان به قزاقستان متوقف شده است.
آقای شرافت گفت: «یگانه مشکل این است که ما بر سر۱۶ کارمند تخنیکی توافق کرده بودیم، اما آنها یک قرارداد یک جانبه را فرستاده اند که بهجای ۱۶ کارمند، ۶۵ کارمند ذکر شده است و معاش هر یک شش هزار دالر میشود. این یک پول هنگفت است و ما توان پرداخت آنرا نداریم.»
آقای شرافت تأکید کرد که تلاشها برای حل مشکل پیشآمده در بخش انتقال کالاها از بندرحیرتان جریان دارد و هیأتی به این منظور از جانب افغانستان آماده سفر به ازبیکستان است.
رییس این اداره همچنان میگوید که بررسیها برای تطبیق پروژه خط آهن «افغان ترانس» آغاز شده است. هرچند تطبیق این پروژه از سوی انجینیران بیرونی در حدود ۴ اعشاریه ۸ میلیارد دالر تخمین زده شده اما رییس اداره خط آهن تأکید میکند که این پروژه را به هزینه ۲ اعشاریه ۸ ملیارد دالر تطبیق خواهند کرد و به زودترین فرصت راه آهن در داخل کشور گسترش خواهند یافت ونیز با تطبیق این پروژه مزارشریف با کابل و ننگرهار وصل خواهد شد.
او گفت: «ما هرکار را میتوانیم انجام دهیم. اینجا اراده وجود دارد، شفافیت وجود دارد، تصمیم وجود دارد، تعهد رهبری وجود دارد.»
به تازگی اداره خط آهن افغانستان قرارداد بندر حیرتان را برای مدت دوسال با کشور قزاقستان بست که براساس آن، کارمندان قزاقستانی کارهای تخنیکی را در این بندر انجام خواهند داد. خط آهن حیرتان که ۷۵ کیلومتر از بندر حیرتان تا شهر مزار شریف امتداد یافته است از طریق آن کالاهای تجاری از چین، قرغیزستان، ازبیکستان و قزاقستان به افغانستان منتقل میشود و از بهرخدمات اداره خط آهن، سالانه بیش از دو میلیارد دالر بر عواید دولت واریز میشود.
تجارت
حمل و نقل به افغانستان از راه خط آهن حیرتان-مزارشریف به حالت تعلیق درآمد

اداره خط آهن افغانستان اعلام کرد حمل و نقل کالا از طریق خط آهن حیرتان-ازبکستان تا اطلاع بعدی متوقف شده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی افغانستان اعلام کرد خط آهن حیرتان-ازبکستان به طور موقت تعطیل شده است.
وی با اظهار اینکه اداره خط آهن افغانستان در بخش فنی و عملیاتی مشکلی ندارد، افزود تعطیلی از سوی ازبکستان صورت گرفته است.
مجاهد با موقتی خواندن تعطیلی این خط آهن، از تاجران خواست تا صبور باشند و کالاهای ضروری را از طریق خط آهن آقینه-اندخوی وارد کنند.
اداره خط آهن افغانستان در توضیح چرایی تعطیلی موقت خط آهن حیرتان-ازبکستان خاطرنشان کرد این اداره در سه ماه گذشته مشغول انتقال مدیریت تمامی امور خط آهن مذکور بوده است و طی دو روز آینده هیئتی از افغانستان عازم ازبکستان خواهد شد تا تفاهمنامه نهایی دراینباره را نهایی کند.
اطلاعیه خط آهن افغانستان افزودها ست:«پس از امضای این تفاهمنامه، روند انتقالات از مسیر حیرتان-مزارشریف بار دیگر آغاز شده و به طور عادی جریان خواهد داشت.»
اداره خط آهن افغانستان ماه گذشته اعلام کرده بود در نتیجه مذاکرات طرف افغانستان با مسئولان خط آهن ازبکستان، مسئولیتهای خط آهن حیرتان-مزار شریف از طرف ازبکستان به افغانستان سپرده شد.
اداره خط آهن افغانستان در اطلاعیهای اعلام کرده بود، براساس این توافق مسئولیتهای خط آهن حیرتان – مزارشریف که از نزدیک به ۱۱ سال گذشته توسط شرکت ازبکستانی “سوگدیانا ترانس” انجام داده میشد، مطابق یک جدول زمانی منظم به اداره خط آهن افغانستان منتقل میشود.
تجارت
برنامهریزی ایران برای سرمایهگذاری تجارتی در افغانستان

به گزارش خبرگزاری مهر، سعید محمد موسوی، معاون وزارت صنعت، معادن و تجارت ایران روز گذشته (سه شنبه ۱۱دلو) در یک نشست از تصمیم ایجاد یک مرکز تجارتی کشورش در افغانستان خبر داد.
او افزود که این مرکز در ماه آینده ایجاد خواهد شد، اما در گزارش مهر نیامده است که مرکز در کدام منطقۀ افغانستان تاسیس میشود.
موسوی ابراز امیدواری کرده است با ایجاد این مرکز روابط بین کابل و تهران تقویت شود.
موسوی در نشستی زیر نام “فرصتهای تجارت میان افغانستان و ایران” افزوده است که میخواهند در افغانستان سرمایه گذاری کنند و در “رشد پایدار” افغانستان سهم بگیرند.
درهمین حال، مقامهای افغان گفته اند که میزان واردات افغانستان از ایران از قبیل مواد خوراکه و سوخت به بیش از یک میلیارد دالر در سال میرسد.
به گفته مسوولین، میزان صادرات افغانستان به ایران به مراتب کم است و سالانه به کمتر از ۲۰ میلیون دالر میرسد.
درهمین حال، شماری از کارشناسان با اشاره با روابط ایران با مقامات حکومت قبلی افغانستان به این باور استند که ایران در تلاش حفظ منافع خود در کشور همسایهاش است.
-
علم و تکنالوژی4 روز ago
دانشمندان رباتی ساختهاند که مایع میشود و از قفس فرار میکند
-
رویداد های اخیر5 روز ago
توماس وست برای گفتگو در مورد افغانستان به پاکستان، آلمان و سویس سفر میکند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
معاون سرمنشی سازمان ملل منتظر خط و نشان امارت اسلامی برای کار زنان در سازمانهای بینالمللی
-
رویداد های اخیر4 روز ago
تاکید وزرای خارجه روسیه و پاکستان بر ایجاد حکومت همه شمول در افغانستان
-
جهان5 روز ago
یک مقام امریکایی: به نظر میرسد اسرائیل پشت حمله اخیر طیاره بدون سرنشین در ایران بوده است
-
جهان3 روز ago
جنرال امریکایی از احتمال وقوع جنگ میان امریکا و چین در سال ۲۰۲۵ هشدار داد
-
جهان4 روز ago
انفجار در داخل مسجد پشاور ۱۹ کشته و ۹۰ زخمی برجا گذاشت
-
رویداد های اخیر3 روز ago
افغانستان در شاخص جهانی مبارزه با فساد ۲۴ پله صعود کرد