صحت
سالانه هزاران تن مبتلا به بیماری سرطان جانهای شان را از دست میدهند

بنیاد مجادله با بیماری سرطان امروز (پنجشنبه، ۳۰ ثور) در کابل گفت که سالانه ۱۵۰۰۰ تن در افغانستان از اثر بیماری سرطان جانهای شان را از دست میدهند.
مسوولان این بنیاد میگوید که نبود مراکز تشخیص سرطان، پایین بودن ظرفیت متخصصین، عدم مصوونیت غذایی، دارویی و محیط زیست سبب افزایش این بیماری شده است.
نسرین اوریاخیل، رییس بنیاد مجادله با بیماری سرطان، در این باره گفت:” سالانه ۲۰ هزار نفر به بیماری سرطان دچار میشومد. از این میان ۱۵ هزار نفر جان های شانرا از دست میدهند. نبود مراکز تشخیص سبب افزایش این بیماری شده است.”
به گفته مسوولان نبود ظرفیتهای انسانی باعث شده که سالانه هزارها نفر برای تداوی سرطان به کشورهای همسایه بروند.
رولا غنی، بانوی نخست کشور، نیز افزایش بیماری سرطان در کشور را نگران کننده میداند و میگوید که هنوز هم آگاهی عامه میان مردم در پیوند به این بیماری صورت نگرفته است.
رولا غنی همچنان همکاری کشورهای جهان در این بخش را مهم میگوید.
او در این باره گفت:”حکومت به تنهایی نمیتواند با بیماری سرطان مبارزه کند. کشورهای جهان در ابن بخش با حکومت افغانستان همکاری کند.”
با این حال وزارت صحت عامه هرچند از مبتلایان و جان باختهگان به بیماری سرطان آمار دقیق در دسترس ندارد اما میگوید که بسته بودن مرزهای افغانستان به دلیل شیوع ویروس کرونا سبب افزایش این بیماری شده است.
نبود منابع انسانی و عدم هماهنگی میان مراکز تشخیص سرطان و وزارت صحت از دیگر چالشهای است که دامنگیر وزارت صحت شده است.
وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت عامه، در این باره گفت:”هنوز هم چالشها در تشخیص بیماری سرطان در کشور وجود دارد. نبود منابع انسانی مشکل دیگری است که ما با او موجه استیم.”
وزارت صحت عامه همچنان میگوید که بر بنیاد تفاهمنامه با عربستان سعودی، به زودی یک مرکز بزرگ تشخیص بیماری سرطان در کابل ساخته خواهد شد.
صحت
قرارداد اتحادیه اروپا برای خرید ۱۱۰ هزار دُز واکسین آبله میمون

به نقل از خبرگزاری رویترز؛ استلا کریاکیدز رییس کمیسیون صحت اتحادیه اروپا گفته است این واکسینها با بودجه اتحادیه اروپا خریداری شده و به تناسب جمعیت بین کشورهای اروپایی توزیع خواهد شد، اولویت توزیع با کشورهایی است که نیاز فوری دارند.
کمیسیون صحت اتحادیه اروپا اعلام کرده که حدود ۹۰۰ مورد ابتلا به آبله میمون در ۱۹ کشور اتحادیه اروپا و همچنین در ناروی و آیسلند گزارش شده است.
واکسن شرکت باواریانوردیک که با نام ایموانکس در اروپا و جینئوس در ایالات متحده شناخته می شود، برای کنترل آبله میمون در امریکا تایید شده اما هنوز تاییدیه آژانس دارویی اروپا را ندارد هر چند که کمیسیون صحت اتحادیه اروپا گفته:؛واکسین آبله از مردم در برابر آبله میمون نیز محافظت میکند زیرا این ویروس شباهت زیادی با ویروس آبله معمولی دارد.”
برخی از کشورهای اتحادیه اروپا مثل آلمان و اسپانیا خودشان پیش تر سفارشاتی برای واکسین آبله میمون ثبت کرده اند.
صحت
تحقیق: آلایندههای کیمیاوی، تعداد اسپرم مردان را کاهش داده است

به نقل از گزارش یورونیوز دانشمندان میگویند تحقیقات روی ادرار مردان نشان میدهد که افزایش قابل توجه میزان آلایندههای کیمیاوی یکی از دلایل اصلی کاهش تعداد اسپرم در مردان به شمار میرود.
تازهترین تحقیق در خصوص مولفههای اثرگذار بر کاهش تعداد اسپرم مردان در مجله اینوایرومنت اینترنشنال منتشر شده است. این تحقیق در بررسی نمونههای ادرار نزدیک به ۱۰۰ مرد داوطلب متوجه شده که مختلکنندههای غدد درون ریز مردان به سطح هشدار رسیده است. مشکلی که قدرت باروری در انسان را کاهش میدهد.
در بررسی این نمونهها مشخص شده که آلایندههایی از مواد کیمیاوی مانند بیسفنولها و دیوکسینها که کیفیت اسپرم را تحت تاثیر قرار میدهند تا ۱۰۰ برابر بیشتر از میزان عادی مشاهده شده است. نویسندگان این مقاله میگویند وجود این کوکتلهای مواد کیمیاوی بر سلامت باروری مردان اثر منفی قابل توجهی میگذارد.
این تحقیق روی نمونه ادرار ۹۸ مرد دانمارکی بین سنین ۱۸ تا ۳۰ سال صورت گرفته است. علاوه بر این، از معلومات موجود در آژانس استانداردهای غذایی اروپا EFSA نیز برای تخمین میزان احتمالی ۲۰ ماده کیمیاوی دیگر نیز استفاده شده است.
نویسندگان این مقاله به رهبری پروفسور آندریاس کورتنکمپ از پوهنتون برونل لندن میگویند از میزان قابل توجه این ترکیبهای کیمیاوی در نمونهها تعجب کردهاند. آنها همچنین از میزان بیسفنول BPA در نمونههای مورد آزمایش شگفتزده شدهاند. مادهای که یک خطر کاملا جدی برای سلامت اسپرم به شمار میرود.
با این حال محققان اذعان دارند که تحقیق آنها همراه با محدودیتهایی نیز بوده است. به عنوان مثال دادههای استفاده شده از آژانس استانداردهای غذایی اروپا، مربوط به سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ است و ممکن است در نمونههای جدیدتر میزان مواد کیمیاوی نیز افزایش یافته باشد. یکی دیگر از ابهامات این است که آیا زنان در سنین باروری به اندازه مردان مورد مطالعه در معرض مواد کیمیاوی قرار دارند یا خیر.
با این حال محققان تاکید کردند که تحقیقات آنها ممکن است خطرات ناشی از قرار گرفتن در معرض این ترکیبهای کیمیاوی خطرناک برای اسپرم را دست کم بگیرد، چرا که انبوهی از این مواد کیمیاوی میتوانند بر اسپرم اثر بگذارند اما همه آنها در این تحقیق مورد بررسی قرار نگرفتهاند.
کمیت و کیفیت اسپرم در دهههای اخیر در کشورهای غربی به طور چشمگیری کاهش یافته است، به طوری که تحقیقات نشان میدهد تعداد اسپرمها در بدن مردان در فاصله ۴۰ سال بیش از نصف شده است. در همین حال، سایر اختلالات سلامت باروری مانند بیضههای غیر نزولی و سرطان بیضه در حال افزایش است.
دانشمندان در سراسر جهان طیف وسیعی از علل احتمالی دیگر را در پس کاهش تعداد اسپرم در نظر گرفتهاند، از آن جمله میتوان به عوامل سبک زندگی، مصرف دخانیات و آلودگی هوا اشاره کرد.
این مطالعه هرچند نگرانیها در خصوص سلامت اسپرمها را افزایش میدهد اما در عین حال باعث خواهد شد تا مطالعات بیشتری در جوامع مختلف در این خصوص صورت گیرد تا احتمالا تلاشهای گستردهتری برای جلوگیری از تهدیدهای بالقوهای که سلامت اسپرمها را تهدید میکند، صورت پذیرد.
صحت
امارت اسلامی گزارشها درباره تثبیت بیماری آبله میمون در افغانستان را رد کرد

وزارت صحت عامه امارت اسلامی افغانستان گزارشها در مورد واقعات مثبت بیماری آبله میمون در برخی ولایات افغانستان را رد کرده و میگوید که تا کنون هیچ مورد مثبت این بیماری به ثبت نرسیده است.
در روزهای اخیر، برخی رسانههای محلی افغانستان گزارش داده اند که تا کنون چندین مورد بیماری آبله میمون در ولایات نیمروز، هرات و کابل به ثبت رسیده است. این رسانهها به نقل از منابع محلی گفته اند که برخی مریضان در این ولایات به شفاخانهها مراجعه کرده اند که مریضی شان شباهت زیاد به آبله میمون دارد.
جاوید هژیر، سخنگوی وزارت صحت عامه امروز (سه شنبه ۱۰ جوزا) با فرستادن پیامی به صدای امریکا گفته است که در روزهای اخیر، چندین مریض تحت نظارت تیمهای صحی این وزارت قرار گرفته اند که آزمایش آنان منفی تشخیص شد.
آقای هژیر افزود که این مریضان مصاب به امراض گوناگون جلدی بوده اند که این بیماریها شباهت زیاد به آبله میمون دارد. او افزود: “این امراض قابل علاج استند و ما امکاناتش را داریم. پس خوش بختانه تا حالا هیچ واقعۀ تاییدی و مثبت آبله میمون در افغانستان نداریم.”
این در حالی است که پیش از این وزارت صحت عامه از ثبت چندین مورد واقعات مشکوک بیماری آبله میمون در کابل و نیمروز خبر داده و گفت که در این مورد تحقیق میکند.
آقای هژیر در مورد شمار دقیق موارد مشکوک مریضان آبله میمون در این دو ولایت معلومات نداد، اما گفت که این مریضان در حال حاضر، تحت درمان جدی داکتران قرار دارند و در قرنطین به سر میبرند.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
بستههای کمکی سازمان جهانی غذا به مناطق زلزلهزده کشور
-
رویداد های اخیر5 روز ago
صدها تن بر اثر زلزله در شرق افغانستان کشته و زخمی شدند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
کمک های غذایی، غیر غذایی و صحی بنیاد بیات به زلزله زدگان توزیع شد
-
اخبار ویژه3 روز ago
یک زندانی گوانتانامو آزاد و به امارت اسلامی سپرده شد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
رییس صحت عامه پکتیکا: سه هزار خانواده زلزله زده به کمک عاجل نیاز دارند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
ایجاد کمیته نظارت و حمایت از رسانهها در ولایت هرات
-
رویداد های اخیر2 روز ago
کمک یک میلیون دالری تایوان به زلزلهزدگان در افغانستان
-
رویداد های اخیر1 روز ago
تلاش زلزلهزدگان ولسوالی گیان ولایت پکتیکا برای غذا و سرپناه