رویداد های اخیر
سیگار: خروج نظامیان امریکایی اصلیترین عامل فروپاشی ارتش افغانستان بود

براساس گزارش بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار)، بزرگترین عاملی که منجر به فروپاشی ارتش افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱ شد، تصمیم ایالات متحده برای خروج نیروها و پیمانکاران از افغانستان از طریق توافقنامهای که توسط دولت ترامپ با امارت اسلامی افغانستان امضا شد و دولت بایدن آنرا عملی کرد.
بر اساس ارزیابی سیگار که روز سهشنبه، ۲۰ ثور نشر شد، عقبنشینی نظامی امریکا روحیه ارتش افغانستان را “تخریب کرد”، زیرا ارتش افغانستان وابسته به حمایت نظامی ایالات متحده بود.
تصمیم ایالات متحده برای خروج نیروهای نظامی از افغانستان در فبروری ۲۰۲۰ توسط دونالد ترامپ امضا شد و پس از آن رییس جمهور بایدن در اپریل ۲۰۲۱ آنرا عملی کرد.
در گزارش سیگار آمده است که به رغم سرمایهگذاری ۹۰ میلیارد دالری ایالات متحده امریکا در طول جنگ، نیروهای افغانستان هنوز به شدت به نیروی بشری و پشتیبانی ایالات متحده متکی بودند.
براساس تحلیل سیگار، نیروهای امنیتی افغان پس از ۲۰ سال آموزش، هرگز به یک نیروی منسجم و قدرتمندی بدل نشد که بتواند به تنهایی عمل کند.
سیگار مینویسد که تقصیر این نقایص و کمبودها به دوش دولتهای ایالات متحده و افغانستان است.
این گزارش به موضوع استراتژیهای ناموفق امریکا در قبال افغانستان پرداخته و نوشته است که ایالات متحده به طور مکرر اهدافی را برای ارتش افغانستان تعیین میکرد که دستیافتنی نبود.
به گفته سیگار منابع در جاهایی استفاده میشد که به جای حل مشکلات، آنها را بیشتر میساخت.
پس از توافق با امارت اسلامی، عوامل دیگری نیز مانع فعالیت نیروهای امنیتی افغانستان شد.
براساس تحلیل سیگار، نیروهای دفاعی امنیتی افغانستان با چالشهایی چون فساد گسترده و ریزش نیرو رو به رو بودند. این نیروها توانسته بودند تنها در تأمین امنیت مناطق شهری و پرجمعیت صلاحیت داشته باشند.
ضعف نیروهای امنیتی افغان باعث شد تا رویارویی با امارت اسلامی بیشتر متکی به حملات هوایی باشد.
براساس اطلاعات سیگار، ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ بیش از ۷هزار ۴۰۰ حمله هوایی انجام داد، اما میزان حملات هوایی در سال بعد به ۱هزار ۶۰۰ حمله کاهش یافت. تقریبا نیمی از این رقم در دو ماه قبل از توافق ایالات متحده و امارت اسلامی رخ داده است.
پس از کاهش حملات هوایی که بازتاب تعهد ایالات متحده به توافق دوحه بود، دولت افغانستان گزینه حملات هوایی برای جلوگیری از پیشرفت امارت اسلامی را در اختیار نداشت.
این گزارش همچنین از نحوه خروج ارتش امریکا از میدان هوایی بگرام در جولای ۲۰۲۱ انتقاد کرد و گفت که نیروهای امریکایی بدون آنکه فرمانده جدید افغانستان در این پایگاه را اطلاع بدهد، بگرام را شبانه ترک کردند.
گزارش سیگار به بررسی این مسأله پرداخته است که بدگمانی اشرف غنی و ناکامی او در برنامهریزی او چه نقشی در سقوط نیروهای مسلح و دولت افغانستان داشته است.
این گزارش نشان میدهد که غنی از وضعیت ارتش عمیقا ناآگاه بود و تنها در ماههای آخر قبل از تسلط امارت اسلامی بر کشور متوجه شد که ارتش افغانستان در وابستگی شدید به امریکاییها عمل میکند.
در گزارش سیگار آمده است: “غنی که به طور فزایندهای نسبت به ایالات متحده بیاعتماد بود، از اینکه غرب در حال توطئه برای جایگزینی او بود، نگرانی داشت. او حلقه افراد نزدیک به خود را تنگتر کرد و نسل جوانی از افسران افغان را که توسط ایالات متحده آموزش دیده بودند، جایگزین افسران قدیمی کرد.”
یکی از فرماندهان نیروی هوایی ارتش افغانستان به بازرسان سیگار گفت که نیروی هوایی ارتش با دهها چرخبال و ۱۷ پیلوت آماده دفاع از پایتخت بودند، ولی زمانی که غنی فرار کرد، “غریزه محفاظت از جان خود” بر ارتش حاکم شد و هر کسی که توانست با طیاره پرواز کند، به کشورهای همسایه گریخت.
براساس این گزارش، غنی بسیاری از مقامهای ارشد امنیتی و فرماندهان کلیدی خود را برکنار کرد و معتقد بود که آنان به او متعهد نیستند.
این اقدامات نیروهای امنیتی افغانستان را بیشتر ضعیف کرد و سبب سردرگمی در مدیریت جنگ شد.
رویداد های اخیر
حکمتیار: اگر مکاتب دختران باز نشود، بسیاری از خانوادهها کشور را ترک خواهند کرد

گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی گفته است که در صورتیکه مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم باز نشود، بسیاری از خانوادهها افغانستان را ترک خواهند کرد.
حکمتیار در سخنرانی پیش از نماز جمعه روز گذشته گفت که امارت اسلامی نباید مانع تحصیل زنان شود زیرا خداوند، قرآن و اجماع امت اجازه تعلیم را برای زنان و دختران داده است.
حکمتیار گفت: “اسلام چه میگوید؟ مذهب ما چه میگوید؟ ائمه و فقهای ما چه میگویند؟ قرآن و حدیث چه میگوید؟ در ارتباط به این موضوع باید یک فیصله جامع و مورد قبول برای همه مردم داشته باشیم.”
حکمتیار گفت که موضوع بازگشایی مکاتب باید در نشست علما در کابل مورد بحث قرار گیرد.
وی گفت که مسایل مهم دیگر از قبیل ایجاد پارلمان و قانون اساسی جدید نیز باید شامل آجندای این نشست میشد.
رهبر حزب اسلامی همچنان خواستار روشن شدن سیاست حکومت در قبال نقش و فعالیت احزاب شد.
این چهره سیاسی همچنان گفت که آزادی بیان نباید سلب شود زیرا در سکوت جامعه، بیشتر حکومت زیان خواهد دید وجلو فساد گرفته نخواهد شد.
حکمتیار گفت: “هیچ کس حق سلب آزادی بیان را ندارد. جایکه سانسور باشد و به دهن مردم پلستر باشد و حق گفتن گناه را نداشته باشند آنجا ریشه فساد گسترده میشود و آنقدر ریشه فساد قوی میشود که باعث سرنگونی حکومتها میشود. آزادی بیان ارزش حیاتی دارد.”
رویداد های اخیر
پرتاب بمب دستی بر یک مدرسه در ننگرهار هشت زخمی برجا گذاشت

مقامهای محلی در ننگرهار میگویند که در نتیجه پرتاب یک بمب دستی بر یک مدرسه در این ولایت هشت تن زخم برداشتند.
عبدالبصیر زابلی، سخنگوی پولیس ننگرهار امروز (شنبه، ۱۱ سرطان) گفت که مدرسه عثمانی ذوالنورین در قریه زینوی ولسوالی رودات نیمه شب گذشته مورد حمله قرار گرفت.
او گفت که پولیس فوراً به ساحه رسید و زخمیها برای تداوی به شفاخانه منتقل شدند.
سخنگوی پولیس ننگرهار گفت در پیوند به این حادثه هیچ فردی بازداشت نشده اما تحقیقات جریان دارد.
تا کنون هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این حمله را نپذیرفته است.
رویداد های اخیر
تأکید رهبر امارت اسلامی در گردهمایی علما بر تطبیق احکام اسلام در کشور

امروز جمعه، ۱۰ سرطان، مولوی هبت الله آخندزاده رهبر امارت اسلامی نخستین بار به کابل آمد و در گردهمایی علما شرکت و سخنرانی کرد.
رهبر امارت اسلامی در این گردهمایی، سخنرانی طولانی داشت و در مورد قصاص، تامین عدالت، جلوگیری از ظلم و همچنان بر مبارزه به ضد فساد اداری و سیاسی تأکید کرد.
آقای آخندزاده در بخش از سخنانش در مورد اجرای قانون الهی به ویژه در مسئلهای قصاص اشاره کرد و گفت که هنوز این حکم خداوندی عملی نشده و هرگاه هم عملی شود، واکنش های زیادی را درپی خواهد داشت.
درهمین حال، آقای آخندزاده در مسئلهای مشکلات اقتصادی میگوید که مردم نباید منتظر کمکهای خارجی باشند زیرا کشور با کمکهای خارجی ساخته نخواهد شد.
با این حال، رهبر امارت اسلامی درحالی در مورد مسایل گونهگون کشور سخن گفت که چشمها برای باز شدن مکاتب دخترانه دوخته شده، اما وی در مورد بازگشایی مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم و کار و حق تحصیل زنان و دختران اشاره نکرد.
علاوه براین، رهبر امارت اسلامی در مورد سیاست خارجی کشور میگوید که افغانستان یک کشور مستقل و دارای حاکمیت اسلامی است و میافزاید که در مورد مسایل اسلامی با هیچ کشوری مذاکره نمیکند.
درهمین حال، رهبر امارت اسلامی از جهان میخواهد که در امور داخلی افغانستان نباید مداخله کنند چون این کشور دیگر آلۀ دست کسی نیست.
آقای آخندزاده میگوید که دشمن در میدان نظامی شکست خورده اما در پی فتنه و راه اندازی تبلیغات در برابر امارت اسلامی میباشند، ازاین رو نباید امارت اسلامی اختلاف را در صفوفاش اجازه دهد.
او اما با همسایههای کشور از زبان نرم پیش میاید و میگوید که امارت اسلامی اراده بد در برابر همسایههای افغانستان ندارد و نباید این کشورها نگران باشند.
رهبر امارت اسلامی برای سیاست خارجی کشور در حالی خط و نشان تازه میکشد که کابل هم چنان برای کسب مشروعیت جهانی تلاش میکند و همین اکنون هیأتی از افغانستان در دوحه سرگرم گفتگو با مقام های غربی است.
همچنان رهبر حکومت جدید کشور در مورد چهرههای سیاسی که در بیرون از کشور به بسر میبرند، میگوید که دست از فتنه و شرارت بردارند و برای یک زندگی آبرومندانه به کشور برگردند.
-
رویداد های اخیر5 روز ago
برگزاری گردهمایی بزرگ در کشور
-
رویداد های اخیر4 روز ago
بازگشت سه تن از شخصیتها به کشور
-
رویداد های اخیر5 روز ago
صدراعظم پاکستان دستور واردات زغال سنگ از افغانستان با کلدار را صادر کرد
-
جهان5 روز ago
اجساد دهها مهاجر در یک لاری در تگزاس کشف شد
-
رویداد های اخیر5 روز ago
سازمان ملل خواهان کمک ۱۱۰ میلیون دالری به زلزله زدگان در افغانستان شد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
تأکید رهبر امارت اسلامی در گردهمایی علما بر تطبیق احکام اسلام در کشور
-
رویداد های اخیر3 روز ago
سفر امیرمتقی در رأس یک هیأت به دوحه برای گفتگو با نماینده خاص امریکا
-
رویداد های اخیر3 روز ago
کشمیر زیر اداره پاکستان به زلزله زدگان افغانستان صد میلیون کلدار کمک میکند