رویداد های اخیر
سیآیای درحال طرحریزی راهبرد تازه پس از خروج برای افغانستان است

روزنامه امریکایی نیویارک تایمز روز گذشته (یکشنبه ۱۶ جوزا) گزارش کردهاست که سازمان استخبارات مرکزی امریکا یا سیآیای در حال طرحریزی یک راهبرد تازه برای مبارزه با هراسافگنی در افغانستان پس از خروج نیروهای امریکایی از این کشور است.
نیویارک تایمز در این گزارش به نقل از یک کارشناس سازمان استخبارات امریکا (سیآیای) از تهدیدهای روز افزون تصرف کابل از سوی طالبان، گزارش کردهاست.
طبق این گزارش، این سازمان گزینههای محدود دارد.
خروج شتابان نیروهای امریکایی از افغانستان، نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده از جمله سیآیای را در کار نظارت از گروههای هراسافگن درافغانستان، با چالش روبهرو ساختهاست.
اکنون که نیروهای استخباراتی امریکا نیز از افغانستان بیرون میشوند، برخی از مقامهای امریکایی به روزنامه نیویارک تایمز گفتهاند که سیآیای بهدنبال اجرای فعالیتهای تجسسی و گردآوری اطلاعات در افغانستان، از یک پایگاه در پاکستان، کار خواهند گرفت.
گزارش با تمرکز به پاکستان، نگاشتهاست: “سیآیای پایگاهی را در آنجا برای انجام حملههای هوایی برضد جنگجویان در کوههای غربی آن کشور استفاده میکرد؛ اما در سال ۲۰۱۱ زمانی که روابط امریکا و پاکستان تیره شد، این نیروها از آنجا بیرون کشیده شدند. هر توافقی حالا باید بر محور این واقعیت باشد که دولت پاکستان بهگونه دوامدار، طالبان را حمایت کردهاست.”
در گزارش اضافه شدهاست که گفتگوهایی دربارۀ استفاده از خاک پاکستان برای ایجاد پایگاهها، میان مقامهای دو کشور جریان دارند.
تایمز گزارش داده است که دیپلماتها همچنین در حال بررسی گزینه دسترسی مجدد به پایگاهها در جمهوریهای شوروی سابق هستند که برای جنگ افغانستان استفاده میشد، هرچند آنها انتظار دارند که ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه به شدت با این گزینه مخالفت کند.
در گزارش تأکید شدهاست: “بر بنیاد گفتههای سه کارشناس امریکایی، در گفتگوها میان مقامهای پاکستانی و امریکایی، طرف پاکستانی خواهان اعمال محدودیتهایی در برابر استفادۀ خاک پاکستان برای پایگاههای امریکایی شدهاست. پاکستان خواستهاست تا هر هدفی که در داخل افغانستان از سوی سیآیای یا نظامیان آماج قرار میگیرند، از سوی پاکستان تأیید شوند.”
سیآیای که در ۲۰ سال گذشته، صدها مأموریت کشفی در پایگاههای گونهگون در افغانستان داشت، بهزودی پایگاههایش را درافغانستان از دست میدهد.
اما به گزارش نیویارک تایمز، سیآیای برای نظارت دقیق از طالبان و گروههای دیگری چون شبکۀ القاعده و داعش درافغانستان به دنبال رایزنی با پاکستان است.
بر بنیاد گزارش، ویلیم بُرنس، رییس سیآیای دیدارهای پنهانی از پاکستان نیز داشتهاست. اگرچه پاکستان درظاهر از دادن پایگاۀ نظامی به نیروهای امریکایی انکار کردهاست.
توجۀ سیآیای اکنون به یکی از پایگاهها درایالت بلوچستان بودهاست. جاییکه هواپیماهای بیسرنشین امریکایی زمانی از آنجا پرواز میکردند و اعضای طالبان و گروههای دیگر در دوطرف خط دیورند را، هدف قرار میدادند.
تایمز گزارش داده است که علاوه بر این، وزیر دفاع امریکا بارها با رییس ارتش پاکستان در مورد دریافت کمک این کشور برای عملیات آینده ایالات متحده در افغانستان تماس داشته است.
اما بر اساس این گزارش، ویلیم بُرنس، رییس سیآیای در سفر خود به پاکستان موضوع اساسی را مطرح نکرده است و این دیدار بیشتر در زمینه همکاری گسترده تر ضد هراسافگنانه بین دو کشور بوده است.
گزارشهای اطلاعاتی سیآیای دربارۀ آیندۀ افغانستان بهگونۀ فزاینده، “بدبینانه” بودهاند.
در این گزارشها، دستاوردهای طالبان و سایر گروههای شبه نظامی در جنوب و شرق برجسته شده و هشدار داده شدهاست که کابل میتواند ظرف چند سال بهدست طالبان سقوط کند و به یک پناهگاه امن برای گروههایی مبدل گردد که قصد حمله به غرب را دارند.
از همینرو، امریکا برای پیکار با این گروهها، نیاز بهحضور دراز مدت در منطقه دارد.
در بخشی از این گزارش آمدهاست که تمایل کشورهای آسیای میانه برای دادن پایگاه به نیروهای امنیتی و استخباراتی امریکا به این علت کمتر است که روسیه مخالف چنین حضور است.
داگلاس لندن، رییس پیشین عملیات ضد هراسافگنی برای افغانستان و پاکستان گفته است که این سازمان احتمالاً به شبکه “درعقب ماندن” در افغانستان که اطلاعات را بتواند در مورد طالبان، القاعده، ثبات دولت مرکزی و سایر موضوعات جمعآوری کنند، متکی باشد. وی گفت:” بدون حضور گسترده سیآیای در این کشور، بررسی اطلاعات یک چالش خواهد بود.”
به نقل از این گزارش در کوتاه مدت پنتاگون از ناو هواپیمابر برای پرتاب هواپیماهای جنگنده در افغانستان برای پشتیبانی از روند خروخ نیروها استفاده میکند. تایمز گزارش داد ، اما بعید به نظر می رسد حضور حامل یک راه حل طولانی مدت باشد و مقامات نظامی گفتند که احتمالاً پس از ترک اخرین نیروهای امریکایی، انتقال مجدد آن انجام شود.
امریکا همچنین هواپیماهای بدون سرنشین را در منطقه خلیج فارس مستقر کرده اند، هواپیماهایی که میتوانند توسط پنتاگون و سیآیای برای جمع آوری اطلاعات و حمله استفاده کنند.
تایمز همچنین گزارش داده است که پاکستان بعنوان یکی از حامیان طولانی مدت طالبان، بعید است که اسلام آباد در حملات امریکا علیه طالبان که از یک پایگاه در پاکستان هدف قرار بگیرند، امضا کند.
این در حالی است که ماه گذشته وزیر امور خارجه پاکستان، شاه محمود قریشی گفت که دولت اجازه نمیدهد ارتش ایالات متحده به پایگاه های هوایی این کشور برگردد.
رویداد های اخیر
ملل متحد و نهاد های کمک رسانی بودجه کمک به افغانستان را به ۳.۲ میلیارد دالر کاهش دادند

دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد یا «اوچا» روز دوشنبه اعلام کرد که این سازمان و نهادهای بشری بودجه برنامه کمک رسانی به افغانستان را برای سال ۲۰۲۳ به ۳.۲ میلیارد دالر تغییر داده اند که در مقایسه با ۴.۶ میلیارد دالر در اوایل سال جاری کاهش یافته است.
به گزارش رویترز، «اوچا» در بیانیه ای اعلام کرد که تغییر در بودجه برنامه کمک به دلیل «شرایط عملیاتی در حال تغییر» در پی محدودیت های امارت اسلامی افغانستان بر امدادگران زن به میان آمده است.
امارت اسلامی زنان را از کار با انجو ها و ملل متحد منع کرده است. نهادهای کمک رسانی هشدار داده اند که این امر روند کمک رسانی را به شدت متاثر میسازد.
در بیانیه اوچا آمده است که افغانستان یکی از بزرگترین بحران های بشردوستانه در جهان است و بیش از دو سوم جمعیت به کمک های بشردوستانه نیاز دارند.
مشخص نیست که چه مقدار از بودجه اصلاح شده توسط کمک کنندگان خارجی تامین می شود.
در سال ۲۰۲۲، ملل متحد از برنامه درخواست ۴.۴ میلیارد دالری برای افغانستان، ۳.۲ میلیارد دالر به دست آورد. به گفته این سازمان، تعداد نیازمندان امسال نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
اداره انکشافی سازمان ملل متحد در ماه اپریل پیش بینی کرد که در صورت کاهش ۳۰ درصدی کمک ها، اقتصاد افغانستان منقبض خواهد شد و تورم افزایش خواهد یافت.
رویداد های اخیر
معاون والی بدخشان در انفجار موتر بمب جان باخت

مسئولان محلی در بدخشان تایید میکند که دو تن به شمول نثار احمد احمدی، معاون والی این ولایت در نتیجه انفجار موتر بمب صبح امروز (سه شنبه، ۱۶ جوزا) در شهر فیض آباد جان باختند.
این انفجار حوالی ساعت ۸:۱۵ صبح در چهارراهی محکمه در شهر فیض آباد رخ داد.
معزالدین احمدی، رئیس اطلاعات و فرهنگ بدخشان میگوید که شش تن دیگر در این حمله زخم برداشتند.
او می افزاید که مجروحین حادثه به شفاخانه ولایتی منتقل گردیده و تحقیقات بیشتر در این مورد از سوی نهاد های کشفی و استخباراتی جریان دارد.
مسئولیت این حمله را تاکنون فرد یا گروهی برعهده نگرفته است.
رویداد های اخیر
شورای پناهندگان ناروی با مشارکت کارمندان زن و مرد فعالیتاش را در کندهار از سرگرفت

شورای پناهندگان ناروی اعلام کرده که توانسته است بعضی از عملیات بشردوستانه خود را در ولایت کندهار و مناطق دیگر افغانستان از سر بگیرد.
یان اگلند، منشی عمومی شورای پناهندگان ناروی امروز (دوشنبه، ۱۵جوزا) در صحفه تویترش نگاشته است: «شورای پناهندگان ناروی توانسته بعضی از عملیات بشردوستانه خود را در کندهار و همچنین تعدادی از مناطق دیگر در افغانستان از سر بگیرد.»
اگلند افزود: «تمام کار ما به طور یکسان برای زنان، مردان، دختران و پسران است و با مشارکت برابر کارمندان بشری زن و مرد.»
امارت اسلامی افغانستان تاکنون در این باره اظهار نظر نکرده است.
این در حالی است که ماه گذشته، رییس شورای پناهندگان ناروی گفته بود مقامهای ارشد امارت اسلامی به او گفته اند که در حال نهاییکردن دستور العملهایی اند که به زنان اجازه بدهد کار با سازمانهای غیردولتی را از سر گیرند.
در آن زمان یان اگلند در گفتگو با اسوشیتدپرس همچنان از جامعه جهانی خواسته بود افغانستان را فراموش نکنند و این کشور را کمک کنند. او از حکومت نیز خواسته بود اگر با جامعه جهانی همگام شوند میلیاردها دالر به افغانستان سرازیر خواهد شد.
هرچند در آن زمان این مسأله از سوی امارت اسلامی رد و یا تایید نشد، اما رییس شورای پناهندگان ناروی گفته بود که امارت اسلامی در حال کار روی نهاییسازی این دستورالعمل است.
ایگلند که ماه گذشته به افغانستان سفر کرده بود و با شماری از مقامهای ارشد امارت اسلامی دیدارهای داشت به اسوشیتدپرس گفت این اطمینان را که زنان با نهاییشدن این دستورالعمل کار با سازمانهای بینالمللی کمکرسان را در افغانستان از سرخواهند گرفت از سوی حکومت دریافت کرده است.
ایگلند گفته بود: «هر توافقی که در کندهار به دست بیاید، میتواند تاثیر ملی داشته باشد، دستورالعمل کار زنان نیز نزدیک به نهاییشدن است، این چیزی است که به من ابلاغ شده اما جدول زمانی در این خصوص ارایه نشده است و نیز جزییات بیشتر در این زمینه وجود ندارد، اما احتمالاً این دستورالعملها طرز لباس، تفکیک جنسیتی درمحل کار و یک همراه برای سفر را در بر میگیرد.»
با این حال، آقای ایگلند هشدار داده بود که شورای پناهندگان ناروی در صورت عدم بازگشت زنان و دختران به کار و تحصیل، ۴۰ درصد از بودجه خود را برای افغانستان از دست خواهد داد.
او افزوده بود: «به افغانستان پشت نکنید در حالی که کشورهای عضو ناتو و امریکا میلیاردها دالر را در جنگ اوکراین به مصرف میرسانند، به طالبان (امارت اسلامی) هم میگویم که تغییر در رفتار و پالیسی شان میتواند منجر به سرازیرشدن میلیاردها دالر پول به افغانستان شود.»
شورای پناهندگان ناروی همچنان ۲۲۰ نفر از ۱۵۰۰ نیروی کاری خود را اخراج و پنج دفترش را تعطیل کرده است.
-
تجارت4 روز ago
پاکستان دستور تجارت جنس به جنس با افغانستان، ایران و روسیه را صادر کرد
-
رویداد های اخیر5 روز ago
امریکا به آسترالیا در مورد اتهام جنایات جنگی نیروهای این کشور در افغانستان هشدار داد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
هند: موضوع سفارت افغانستان مسئله داخلی است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
۳۰ تن از جوانان برای ادامه تحصیلات عالی عازم کشور قزاقستان میشوند
-
اخبار ساحوی2 روز ago
تصادف قطار در هند؛ خانواده ها و امدادگران در جستجوی قربانیان اند
-
اخبار ساحوی3 روز ago
اردوغان برای دور جدید ریاست جمهوری سوگند یاد کرد
-
جهان3 روز ago
پریگوژین: نیروهای روسی سعی کردند با ماین افراد ما را بکشند
-
تجارت4 روز ago
حدود ۱۴۸ میلیون دالر روی معادن سرپل سرمایهگذاری میشود