Connect with us

خبرهای تازه

صدمین سال‌روز استقلال افغانستان؛ غازی امان‌الله خان کی بود؟

منتشر شده

در

Last Updated on: عقرب ۳, ۱۴۰۱

شاه امان الله خان مشهور به «امان الله خان غازی»، پسر امیر حبیب‌الله خان از خاندان بارکزی بود که در سال ۱۸۹۲ میلادی در ولسوالی پغمان ولایت کابل به دنیا آمد.

غازی امان الله خان تحصیلات‌اش را در کورس افسری ادامه داد و روابط نزدیک به ارتش داشت.

پس از آنکه پدرش، امیر حبیب الله خان، در سال ۱۹۱۸ میلادی در ولایت لغمان ترور شد او در بیست و هشتم فیبروری ۱۹۱۹میلادی به قدرت رسید و سلطنت‌اش را اعلام کرد.

در روز سوم می ۱۹۱۹ میلادی نیرو‌های افغان با عبور از مرز افغانستان و هند بریتانیوی در درۀ خیبر شهرک کوچک باغ را در منطقۀ قبایل تصرف کردند.

این تهاجم که به  دستور امان الله خان انجام شد زنگ آغاز جنگ سوم افغان و انگلیس به صدا درآمد سه روز بعد هند بریتانیا در ششم می به افغانستان اعلان جنگ داد و نیرو های تازه نفس به منطقه فرستاد.

پس از پیروزی افغان ها در این نبرد، شاه امان الله خان غازی استقلال افغانستان را اعلام کرد و این روز به عنوان روز تاریخی در تاریخ افغانستان ثبت شد.

محمد داوود راوش، استاد دانشگاه، می گوید، «گرفتن آزادی و استقلال هم‌راه بود با چند تحول جهانی هم. جنگ جهانی اولپایان یافته بود، انگلستان قسماً تضعیف شده بود و هند بریتانیوی دیگر با آن عظمت و قوت نبود. هم‌زمان با آن، شاه امان الله در سه جبهه جنگ را بسیار خوب تنظیم کرد. تقریباً هشتاد هزار مسلح قبایلی در عقب جبهه همراه‌اش بود.»

برگزاری لویه جرگه و تصویب نخستین قانون اساسی، از میان رفتن برده داری، استقرار نظام شاهی مشروطه، تفکیک قوا، اجباری شدن آموزش، آوردن اصلاح در نظام مالی، ممنوع شدن کار اجباری ، فرستادن شماری از دانشجویان به خارج کشور برای ادامۀ تحصیل، افزایش چشم‌گیر روزنامه نگاری و سایر این ها از مهم‌ترین تحولات دوره امانی گفته می شود.

اما روند اصلاحات  امانی در زمینه‌های اجتماعی با واکنش‌های زیاد عناصر سنتی و محافظه کار  روبرو شد و این روند شورش گری‌ها را در برابر سلطنت اش نیز فراهم کرد تا این‌که در سال ۱۹۲۹ میلادی مجبور به واگذاری قدرت شد.

حلیم تنویر، مورخ و روزنامه نگار، می گوید، «با وجودی که انگلیسی ها نمی خواست که امان الله خان به شکل مستقل عمل کند به این خاطر از حساسیت های دینی استفاده کردند و ریفورم های او را به عنوان خلاف کار های اساسی اسلام اعلان کردند و امان الله خان مجبور شد که کشور را ترک کند.»

امان الله خان پس از کنار رفتن از قدرت به ایتالیا رفت و بقیه زندگی‌اش را در آن‌جا ادامه داد.

او سر انجام در ۲۶ اپریل ۱۹۶۰ میلادی در سویس چشم از جهان بست و پیکر اش به افغانستان انتقال یافته در کنار قبر پدرش امیر حبیب الله خان  در شهر جلال اباد به خاک سپرده شد.

تکنالوژی

بنیاد بیات اپلیکیشن “من و کودکم” را برای اطفال افغان منتشر کرد

Published

on

بنیاد بیات (www.bayatfoundation.org)، بزرگترین نهاد خیریه در افغانستان و همچنان عضو گروه بیات (www.bayat-group.com) در ادامه ارتقاء سطح زندگی افغان‌ها که هدف اساسی آن می‌باشد، ابتکار تازه‌ای را زیر نام رشد در دوران طفولیت راه اندازی کرده است. هدف این برنامه افزایش سطح آگاهی درمورد اهمیت سال‌های آغازین یک کودک و همچنان توانمند سازی والدین و اولیاء است تا اینکه به کودکان شان بهترین آغاز در زندگی را فراهم کنند.

این ابتکار که اپلیکشین “من و کودکم” نام دارد والدین و اولیاء را الهام می‌بخشد تا با اطفال شان تعامل بیشتر و با کیفیت تر داشته باشند و رفتار شان را با برجسته سازی افعال مطلوب و مجاز مانند بازی “می‌بینمت” که از نگاه علم ثابت شده است که تاثیر بزرگی بر رشد یک کودک می‌گذارد، اصلاح کنند.

فاطمه لیا بیات، رییس اجرایی بنیاد بیات گفت:”اطفال از همان آغاز زندگی شان نیاز به مراقبت و پرورش و تربیت شوخی ‌آمیزش دارند تا اینکه به رشد مغزی و قابلیت شان در آینده کمک شود. هدف “من وکودکم” فراهم سازی معلوماتی برای والدین و اولیاء افغان است که کودکان در سال‌های آغازین گران‌بهای شان به آن نیاز دارند. علم نشان می‌دهد که این همان لحظات کوچک ارتباط و اختلاط مخصوصا درهنگام سخت ترین شرایط است که تغییر را به میان می‌آورد.”

این اپلیکیشن بطور رایگان در هر دو زبان دری و پشتو در سیستم‌های عامل آی‌اواس (IOS) و اندروید در دسترس قرار دارد و ازآن می‌شود حتی در موبایل‌های قدیمی و با تکنالوژی پایین تر کار گرفت. بخش زیادی از معلومات اساسی همچنان در شبکه‌های اجتماعی، اس‌ ام اس، رادیو، تلویزیون و رسانه‌های چاپی و دیجیتلی در دسترس قرار می‌گیرد.

داکتر احسان‌الله بیات، یکی از بنیان گذاران بنیاد بیات گفت:”هر طفل افغان، صرفنظر از اینکه در کجا زندگی می‌کند، حق بهترین آغاز زندگی را دارد.”

او افزود:”آموزش از دیر زمانی به این سو برای بنیاد بیات یک اولویت بوده است و اپلیکیشن “من وکودکم” والدین و اولیاء را آگاه و توانمند می‌سازد که به اطفال شان کمک کنند تا به ظرفیت کامل شان برسند مخصوصا در جوامعی که سطح آگاهی از اهمیت رشد اوان طفولیت پایین است و یا اینکه دسترسی به چنین معلومات محدود است. این اپلیکیشن معلومات قابل دسترس بطور آسان را که مناسب شیوه زندگی افغان‌هاست برای آن‌ها فراهم می‌سازد.”

محتویات “من و کودکم” مبتنی بر تحلیل‌های عمیق انسان شناسی، نورم‌های جهانی تربیت و جامعه، نقش جنسیت‌ها و والدین و همچنان مبتنی بر عوامل مشخص مذهبی، فرهنگی و محیطی افغانستان است. بنیاد بیات در شراکت با بنیاد مایندروی آسترالیا و در همکاری با مرکز مغزی و ذهنی پوهنتون سیدنی کار کرده است تا اطمینان حاصل کند که پیشرفته ترین علم اعصاب و شیوه‌های تربیت فرزندان با عنعنات افغانستان یکجا شده محیطی را ایجاد کند که به هر طفل کمک کند تا به قابلیت اعظمی شناختی و احساسی‌اش برسد.

معلومات در مورد بنیاد بیات:

نهاد خیریه بنیاد بیات مستقر در ایالات متحده امریکا از سال ۲۰۰۵ به اینسو در بخش ارتقاء رفاه و آسایش مردم افغانستان کار کرده است. بنیانگذاران و رییسان این بنیاد احسان‌الله بیات و فاطمه بیات اند و این بنیاد به ۳۰۰ پروژه ارتقاء سطح زندگی جوانان، زنان، فقرا و سالمندان افغانستان کرده است. این پروژه‌ها شامل اعمار ۱۴ زایشگاه که تا حال سه میلیون مادر و نوزاد را تداوی کرده است می‌باشد.

این پروژه‌ها همچنان شامل اعمار مراکز جدید و زیرساخت‌های پایدار در مناطق نیازمند و ارتقاء برنامه‌های صحی، آموزشی، اقتصادی و فرهنگی می‌باشد. احسان‌الله بیات در کنار ابتکار خیریه‌اش شرکت افغان بیسیم را در سال ۲۰۰۲ بنیان گذاشت، شرکتی که برای نخستین بار در افغانستان خدمات مخابراتی بیسیم جی اس ام (GSM) و انترنت را فراهم کرد. او بعد از مدتی شبکه رادیو و تلویزیون آریانا که شامل رادیو آریانا (۹۳.۵ اف ام) می‌باشد را تاسیس کرد.

برای اطلاعات بیشتر با ایمیل آدرس ذیل به تماس شوید:

info@bayatfoundation.org

Continue Reading

اخبار ساحوی

فرمانده‌ پیشین پولیس ولسوالی تیوره غور در شهر هرات کشته شد

Published

on

Last Updated on: دلو ۶, ۱۴۰۰

حبیب الرحمن ملک زاده فرمانده پیشین پولیس ولسوالی تیوره ولایت غور صبح امروز در مرکز شهر هرات ترور شده است.

نزدیکان آقای ملک زاده می گویند او در دروازه خانه اش در ناحیه اول شهر هرات هدف گلوله قرار گرفته و جان باخته است.

ثابت هروی مسوول مطبوعاتی استخبارات هرات با تایید این رویداد میگوید که مهاجمان دو نفر بودند و پس حمله بالای آقای ملک‌زاده از محل فرار کرده اند.

تا هنوز فرد و یا گروهی مسولیت این حمله را به عهده نگرفته است.

Continue Reading

خبرهای تازه

وزارت داخله: نزدیک به ۶۰۰ زندانی رها شده طالبان در میدان جنگ دیده شده اند

Published

on

وزارت امور داخله امروز (سه شنبه ۲۰عقرب) به آریانا نیوز گفته است که حدود ۶۰۰ زندانی طالب پس از رهایی در میدان جنگ دیده شده اند.

به گفته این وزارت بیشتر این زندانیان پس از رفتن به میدان جنگ کشته شده اند.

این وزارت همچنان گفته است که طالبان با تغیر رویکرد، حملات شان را افزایش داده اند.

طالبان تاکنون دراین باره چیزی نه گفته اند.

این درحالی است که در ۴۸ساعت گذشته چندین پاسگاه نیروهای افغان را در نقاط مختلف کشور مورد هدف قرار داده اند.

این درحالی است که روز گذشته سرور دانش، معاون دوم رییس جمهور خواستار بازنگری و  ارزیابی روند مذاکرات صلح افغانستان با گروه طالبان از سوی رهبری حکومت جدید امریکا شد.

سرور دانش، عدم انعطاف پذیری از سوی طالبان را عامل بنبست مذاکرات دوحه میخواند.

دانش گفت:”امیدواریم که در دوره ای رهبری جدید حکومت امریکا روند طی شده مذاکرات صلح با طالبان بازنگری و ارزیابی مجدد صورت بگیرد و مشکلات موجود باید رفع شود.”

به گفته دانش حکومت بیش از ۶۰۰۰ زندانی طالبان را پس از توافقنامه دوحه آزاد کرده، اما شماری این زندانیان دوباره به میدانهای جنگ برگشته اند.

دانش افزود: “اکثریت افراد رها شده بر خلاف تعهد شان دوباره به میدانهای جنگ رفته اند، افزایش خشونتها و مخصوصا ترورهای کورکورانه توسط طالبان انجام میشود در ایام که مذاکره در جریان است به هیچ صورت مورد قبول نیست.”

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!