علم و تکنالوژی
فضاپیمای چینی پس از ۲۷۶ روز به زمین بازگشت

یک فضاپیمای آزمایشی چینی که پیشتر به فضا پرتاب و به مدت ۲۷۶ روز در مدار قرار گرفته بود روز دوشنبه (۱۸ثور) به زمین بازگشت.
شینهوا، رسانه دولتی چین با اختصاص گزارشهایی در این خصوص اعلام کردند که فضاپیمای یاد شده طی مدت ۲۷۶ روز قرار گرفتن در مدار زمین، ماموریتی خاص و مهم را برای آزمایش فناوریهای فضایی در این کشور تکمیل کرده است.
این فضاپیمای بدون خدمه روز دوشنبه طبق برنامهای از پیش تعیین شده به مرکز پرتاب جیوچوان واقع در شمال غربی چین بازگشت.
هیچ جزئیاتی در خصوص ماهیت و نوع فضاپیما، ارتفاع پرواز و یا محل قرار گرفتن آن در مدار پس از پرتاب در اوایل اگست سال ۲۰۲۲ از سوی مقامها و نهادهای فضایی چین در اختیار رسانهها قرار نگرفته و تصاویری از این فضاپیما نیز هنوز برای مشاهده عموم منتشر نشده است.
رسانههای دولتی چین ضمن بازتاب این رویداد از پرتاب آزمایشی فضاپیمای یاد شده به عنوان یک پیشرفت مهم در تحقیقات جاری مرتبط با فناوری فضاپیماهای قابل استفاده مجدد یاد کردند.
بر اساس این گزارش، گسترش چنین فناوریهایی تحقق ماموریتهای فضایی آتی در این کشور را بسیار عملیتر و ارزانتر خواهد کرد.
یک فضاپیمای مشابه چینی دیگر نیز پیشتر در مأموریتی که تا حد زیادی مخفی نگه داشته شد سال ۲۰۲۱ تا محدوده فضا پرواز و در همان روز به زمین بازگشت.
چین در آن زمان اعلام کرده بود که این فضاپیما به صورت «افقی» روی زمین فرود آمده است.
به گمان برخی تحلیلگران و شماری از آگاهان در رسانههای اجتماعی، بیجنگ در حال توسعه یک فضاپیمای پیشرفته همانند بوئینگ ایکس-۳۷ نیروی هوایی ایالات متحده است.
ایکس-۳۷ یک طیارهی فضایی رباتیک با قابلیت بازیابی و استفادهٔ مجدد ساخت شرکت بوئینگ است که میتواند سالها در مدار زمین بماند.
علم و تکنالوژی
سه فضانورد پس از یک سال اقامت در فضا دوباره به زمین برگشتند

دو فضانورد روس و یک فضانورد امریکایی پس از یک سال ماموریت در فضا روز چهارشنبه، ۵ میزان، دوباره به زمین بازگشتند.
فرانک روبیو، فضانورد امریکایی، در این ماموریت فضایی و اقامت در ایستگاه بینالمللی فضایی، ریکارد طولانیترین پرواز فضایی ایالات متحده را از آن خود کرد.
به گزارش اسوشیتدپرس، این سه فضانورد با فضاپیمای روسی «سایوز» در منطقهای دورافتاده در نزدیکی شهر جزقازغان در قزاقستان فرود آمدند.
این ماموریت که قرار بود ۱۸۰ روزه باشد، به ماموریتی ۳۷۱ روزه، یعنی بیش از یک سال، تبدیل شد. آقای روبیو بیش از دو هفته بیشتر از مارک وندهی، که ریکارد پیشین ناسا برای طولانیترین پرواز فضایی را در اختیار داشت، در فضا ماند.
روسیه با ۴۳۷ روز در فضا، که در اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی ثبت شد، ریکارددار طولانیترین اقامت در فضا در جهان است.
فرانک روبیو پیشتر گفته بود که جنبه روانی گذراندن مدت طولانی در فضا سختتر از آن چیزی بود که او انتظارش را داشت.
او احتمالاً برای مدتی این ریکارد را حفظ خواهد کرد. ناسا، سازمان ملی هوانوردی و فضای امریکا، در حال حاضر برنامه بیشتری برای ماموریتهای یک ساله در نظر ندارد.
این اولین پرواز فضایی برای فرانک روبیو، پیلوت هلیکوپتر ۴۷ ساله امریکایی، و دیمیتری پتلین، انجنیر ۴۰ ساله روس بود. اما این ماموریت برای سرگئی پروکوپیف، انجنیر و پیلوت ۴۸ ساله روس، دومین ماموریت فضایی طولانیمدت در ایستگاه فضایی بینالمللی محسوب میشد.
آنها در این ماموریت، از زمان پرتاب از قزاقستان به فضا در سپتمبر سال ۲۰۲۲ میلادی تا بازگشتشان به زمین، نزدیک به ۶ هزار بار دور زمین چرخیدند و حدود ۲۵۳ میلیون کیلومتر را پیمودند.
علم و تکنالوژی
آنچه را باید درباره خورشید گرفتگی «حلقه آتش» اکتوبر بدانید

میلیون ها نفر در قاره امریکا در موقعیتی قرار خواهند گرفت که در ۱۴ اکتوبر شاهد یک رویداد نجومی با خورشید گرفتگی باشند که در آن – در صورت مساعد بودن آب و هوا – ماه در حال عبور از مقابل خورشید دیده میشود.
به گزارش رویترز، این خورشید گرفتگی در مسیری قابل مشاهده است که بخشهایی از ایالات متحده، مکسیکو و چندین کشور در امریکای مرکزی و امریکای جنوبی را در بر میگیرد.
در اینجا توضیحی در مورد نوع خورشید گرفتگی که رخ خواهد داد و جایی که قابل مشاهده خواهد بود، ارائه شده است.
خورشید گرفتگی حلقوی چیست؟
خورشید گرفتگی زمانی اتفاق میافتد که ماه بین زمین و خورشید حرکت میکند و در طول مسیر کوچکی از زمین، قسمتی یا تمام صورت خورشید را هنگام عبور مسدود میکند. موردی که در ۱۴ اکتوبر رخ خواهد داد، نوعی به نام «خورشید گرفتگی حلقوی» است. این هنگامی اتفاق میافتد که ماه در زمانی بین زمین و خورشید میگذرد که ماه در دورترین نقطه از سیاره ما یا نزدیک به آن میباشد. برخلاف خورشید گرفتگی کامل، صورت خورشید را کاملاً نمیپوشاند.
چرا شبیه حلقه آتش است؟
از آنجایی که ماه در طی یک خورشید گرفتگی حلقوی دورتر از حد معمول از زمین است، ماه خورشید را کاملاً پنهان نمی کند، در عوض مانند یک قرص تیره به نظر می رسد که بر روی چهره بزرگتر و درخشان خورشید در آسمان قرار گرفته است. در نتیجه، کسوف برای لحظهای شبیه حلقهای از آتش خواهد بود که دیسک تاریک ماه را احاطه کرده است. خورشید گرفتگی کامل قرار است در ۸ اپریل ۲۰۲۴ رخ دهد که از مکسیکو، ایالات متحده و کانادا می گذرد.
در کجا قابل مشاهده خواهد بود و مسیر آن چیست؟
به گفته اداره فضایی ایالات متحده یا ناسا، مسیری در ایالات متحده که در آن حداکثر خورشید گرفتگی در ۱۴ اکتوبر رخ می دهد، از بخش هایی از چندین ایالت می گذرد که از ساعت ۹:۱۳ صبح به وقت محلی در اوریگان شروع می شود. سپس در کالیفورنیا، نوادا، یوتا، اریزونا، نیومکسیکو و تگزاس مشاهده میشود. این مسیر سپس از بخشهایی از مکسیکو، گواتیمالا، بلیز، هندوراس، نیکاراگوا، پانامه، کولمبیا و برازیل عبور میکند و در غروب آفتاب در اقیانوس اطلس به پایان میرسد. مردم در بخشهای بزرگتری از امریکای شمالی، امریکای مرکزی و امریکای جنوبی قادر خواهند بود تاریکی کمتری از خورشید را ببینند.
زمین، ماه و خورشید چقدر بزرگ هستند؟
ماه تقریباً چهره خورشید را می پوشاند، همانطور که از زمین قابل مشاهده است، تنها به این دلیل که ماه – در واقع بسیار کوچکتر از خورشید – به سیاره ما بسیار نزدیک است. قطر ماه ۳۴۷۶ کیلومتر است، در حالی که قطر خورشید حدود ۱.۴ میلیون کیلومتر و قطر زمین ۱۲۷۴۲ کیلومتر است.
ایمن ترین راه برای تماشای کسوف چیست؟
کارشناسان هشدار میدهند که نگاه مستقیم به خورشید درخشان بدون استفاده از محافظ چشم که خاص برای مشاهده خورشید طراحی شده است، خطرناک است و خطر آسیب به چشم را به همراه دارد. از آنجایی که خورشید در یک خورشید گرفتگی حلقوی هرگز به طور کامل توسط ماه مسدود نمی شود، بدون چنین محافظ چشمی هرگز نمی توان مستقیم به آن نگاه کرد. به گفته این کارشناسان، مشاهده آن از طریق لنز دوربین، دوربین دوچشمی یا تلسکوپ بدون استفاده از فیلتر خورشیدی خاص میتواند باعث آسیب شدید چشم شود. آنها توصیه میکنند که همیشه در طول خورشید گرفتگی حلقوی از عینکهای دید خورشیدی ایمن یا یک بیننده خورشیدی دستی ایمن استفاده شود و خاطرنشان میکنند که عینک های آفتابی معمولی برای تماشای خورشید ایمن نیست.
چگونه خورشید گرفتگی با ماه گرفتگی متفاوت است؟
ماه گرفتگی زمانی رخ میدهد که زمین بین ماه و خورشید قرار گیرد و سایه سیاره ما روی سطح ماه قرار گیرد. این باعث میشود ماه از زمین تاریک به نظر برسد، گاهی اوقات با رنگ مایل به سرخ. ماه گرفتگی از نیمی از زمین قابل مشاهده است که منطقه ای بسیار گسترده تر از آن است که خورشید گرفتگی دیده میشود.
علم و تکنالوژی
افغان بیسیم شبکه فایبر نوری کابل – مزارشریف و مزار – حیرتان را افتتاح کرد

شبکه فایبر نوری کابل – مزارشریف و مزار – حیرتان از سوی شرکت مخابراتی افغان بیسیم امروز (دوشنبه، ۲۰ سنبله) طی مراسمی در کابل افتتاح و به بهرهبرداری سپرده شد.
داکتر احسانالله بیات، رییس عمومی بیات گروپ، گشایش این شبکه را یکی از پروژههای زیربنایی در افغانستان خوانده و تأکید کرده است که این شبکه فایبر نوری، آسیای مرکزی و آسیای جنوبی را با هم وصل خواهد کرد و افغانستان به نقطه مرکزی وصل کشورها از نظر مخابرات مبدل خواهد شد.
آقای احسانالله بیات در این مورد گفت: «این پروژهای است که آسیای میانه را از طریق ازبیکستان به آسیای جنوبی وصل میکند و در ضمن، افغانستان را یک محور بسیار مهم مخابراتی در عرصه توزیع تکنالوژی و معلومات معرفی میکند.»
رییس شرکت مخابراتی افغان بیسیم همچنان در این مراسم گفته است که این پروژه ۱۵ میلیون دالر هزینه برداشته و تمامی تجهیزات آن از شرکتهای معتبر جهان خریداری شده که میتواند با معیارهای بینالمللی، خدمات را به مشتریان ارایه کند.
علی الله سروری افزود که در تطبیق این پروژه مصؤنیت فایبری نوری در تمام ابعاد آن نیز در نظر گرفته شده است.
آقای سروری تصریح کرد: «تمام تجهیزات فایبر نوری به ستندردهای بینالمللی برابر است، بهترین کیبل را استفاده کردیم که از کمپنیهای مشهور دنیا است، تجهیزاتی که فایبر ما را روشن میسازد آن هم از بهترین کمپنی دنیا است.»
از سویی هم، مسوولان اداره اترا نیز با استقبال از افتتاح این پروژه گفتند که شرکت مخابراتی افغان بیسیم از نخستین کمپنیهای است که بالای پروژههای زیربنایی توجه و سرمایهگذاریهای بیشتری داشته است.
عطا محمد یار، معاون تخنیکی اداره اترا، گفت: «در میان شرکتهای داخلی، افغان بیسیم از نخستین شرکتهای است که این خدمات را آورد و به فعالیت شروع کرد و سرمایهگذارهای که در بخش زیربنایی کرده ما از آن قدردانی میکنیم.»
در همین حال، مسوولان شرکت مخابراتی افغان بیسیم همچنان تاکید کردهاند که در آینده، فعالیت شبکه فایبر نوری را حتی به بیرون از مرزهای کشور گسترش خواهند داد و افغانستان از این طریق به اروپای شرقی نیز وصل خواهد شد.
مسوولان این شرکت افزودند که به سرمایهگذاریهای بیشتر در کشور متعهد هستند و تلاش میکنند خدمات با کیفیت را به مشتریان ارایه کنند.
-
ورزش4 روز ago
چین در بازیهای آسیایی تاکنون بیشترین مدال طلا بدست آورده است
-
ورزش3 روز ago
شرکت هندی آمول حق حمایت مالی تیم ملی کرکت افغانستان را در مسابقات جام جهانی دریافت کرد
-
ورزش4 روز ago
محسن رضایی از رقابتهای تکواندو در چین مدال برنز کسب کرد
-
تجارت3 روز ago
بلومبرگ: کمکهای میلیارد دالری جامعه جهانی سبب حفظ ارزش پول افغانی شده است
-
رویداد های اخیر3 روز ago
برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل در باره افغانستان
-
ورزش1 روز ago
نوینالحق از بازیهای ۵۰ آوره کریکت استعفا میدهد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
پاکستان بیش از یک میلیون پناهجوی غیرقانونی افغان را اخراج میکند
-
ورزش3 روز ago
روند کسب مدال در بازیهای آسیایی توسط چین ادامه دارد