جهان
قرضه از چین فقیر ترین کشورهای جهان را در آستانه فروپاشی قرار داده است
حداقل دوازده کشور فقیر زیر بار صدها میلیارد دالر قرضه که بیشتر آن به چین بر میگردد، قرار دارند.
یک تحلیل تازه که از سوی اسوشیتدپرس انجام شده نشان میدهد که دوازده کشور برای بازپرداخت قروض شان به طور فزایندهای از درآمد مالیاتی مورد نیاز برای ادامه خدمات اولیه استفاده میکنند.
از جمله کشورهایی که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند پاکستان، کینیا، زامبیا، لائوس و مغولستان اند و مشخص شد که بازپرداخت قروض آنها همچنین باعث تخلیه ذخایر ارز خارجی می شود که این کشورها برای پرداخت سود قرضه از آن استفاده می کنند.
اسوشیتدپرس گزارش داده که در پشت صحنه، عدم تمایل چین به معافیت قروض و پنهان کاری شدید آن در مورد میزان پول و شروط آن، وجود دارد، امری که که سایر قرض دهندگان بزرگ را از کمک کردن باز داشته است.
بر اساس اطلاعات بانک جهانی که اخیرا توسط «ستاتیستا» تجزیه و تحلیل شده است، کشورهایی که به شدت مقروض چین هستند، بیشتر در افریقا واقع شده اند، اما می توان آنها را در آسیای مرکزی، آسیای جنوب شرقی و اقیانوس آرام نیز یافت.
«ستاتیستا» همچنان گزارش داده است که ابتکار جدید «یک کمربند و جاده» که هزینه ساخت زیرساخت های بندری، ریلی و زمینی را تامین می کند، قروض زیادی از چین برای کشورهای شرکت کننده، به ویژه کشورهای فقیر ایجاد کرده است.
تا ماه مارچ سال گذشته، ۲۱۵ سند همکاری با ۱۴۹ کشور در پیوند به این ابتکار به امضا رسیده بود.
با این حال، کشور های شامل تحلیل اسوشیتدپرس حدود ۵۰ درصد از قروض خارجی خود را از چین داشتند و بیشتر آنها اضافه تر از یک سوم درآمد دولت را به پرداخت قروض خارجی اختصاص می دادند.
دو کشور، زامبیا و سریلانکا، قبلاً دچار نکول شدهاند و حتی قادر به پرداخت سود قروض خود برای تأمین مالی ساخت بنادر، معادن و دستگاه های برق نیستند.
به گفته اسوشیتدپرس، در پاکستان میلیون ها کارگر نساجی اخراج شده اند، زیرا این کشور قروض خارجی زیادی گرفته است و نمیتواند برق و ماشین آلات را روشن نگه دارد.
در کینیا، دولت چک های حقوق هزاران کارمند خدمات ملکی را برای پس انداز پول نقد برای پرداخت قروض خارجی، عقب انداخته است. مشاور ارشد اقتصادی رئیس جمهور ماه گذشته در توییتی نوشت: «حقوق یا نکول؟ انتخاب کن.»
این مطالعه همچنین نشان می دهد از زمانی که سریلانکا یک سال پیش نکول کرد، نیم میلیون شغل صنعتی از بین رفته، تورم ۵۰ درصد افزایش یافته و بیش از نیمی از جمعیت در بسیاری از مناطق این کشور در فقر فرو رفته اند.
این مطالعه نشان می دهد کارشناسان پیشبینی میکنند که اگر چین موضع خود را در قبال قروض خود به کشورهای فقیر نرمتر نکند، ممکن است موجی از نکول و تحولات سیاسی بیشتر بمیان آید.
در گزارش اسوشیتدپرس آمده است که یک مطالعه موردی در باره نحوه انجام آن در زامبیا، کشوری محصور در خشکی با ۲۰ میلیون نفر در جنوب افریقا است که طی دو دهه گذشته میلیاردها دالر از بانک های دولتی چین برای ساخت بندها، راه آهن و سرک قرض گرفته است.
در حالی که قرضه اقتصاد زامبیا را تقویت کرده است، پرداخت سود خارجی را نیز به حدی بالا برد که چیزی برای دولت باقی نماند و دولت را مجبور به کاهش هزینههای مراقبتهای صحی، خدمات اجتماعی و یارانه برای دهاقین برای تخم و کود کرد.
در گذشته در چنین شرایطی، قرضه دهندگان بزرگ دولتی مانند ایالات متحده امریکا، جاپان و فرانسه برای معافیت برخی از قروض، قراردادهایی را انجام میدادند، و هر قرضه دهنده مقدار قرضه و شروط آن را به طور واضح بیان می کردند تا هیچکس احساس نکند که فریب خورده است.
به گزارش اسوشیتدپرس، چین اما طبق این اصول عمل نکرد. این کشور در ابتدا حتی از پیوستن به مذاکرات چند جانبه خودداری و با زامبیا جداگانه مذاکره کرد. چین بر محرمانه بودن اصرار نمود که زامبیا را از بازگو نمودن شروط قرضه به سایر قرضه دهندگان منع کرد.
در اواخر سال ۲۰۲۰، زامبیا قادر به پرداخت سود نبود، چیزیکه چرخه ای از کاهش مصارف و تشدید فقر را به راه انداخت.
از آن زمان، تورم در زامبیا ۵۰ درصد افزایش یافته است، بیکاری به بالاترین حد خود در ۱۷ سال گذشته رسیده و واحد پول این کشور، کواچا، تنها در هفت ماه ۳۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است. اسوشیتدپرس همچنین دریافت که ۳.۵ میلیون زامبیایی در حال حاضر غذای کافی دریافت نمی کنند.
اسوشیتدپرس همچنان گزارش داد که چند ماه پس از نکول زامبیا، محققان دریافتند که این کشور ۶.۶ میلیارد دالر به بانک های دولتی چین مقروض است، دو برابر آنچه در آن زمان بسیاری فکر می کردند و حدود یک سوم کل قروض کشور.
با این حال، همانطور که صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی تاکید کردهاند، عدم تمایل چین به زیانهای کلان در قبال صدها میلیارد دالر قروض، بسیاری از کشورها را بر روی چرخ بازپرداخت سود قرار داده است که رشد اقتصادی را که به آنها کمک میکند قرض را بازگردانند، ضعیف میکند.
بر اساس تحلیل اسوشیتدپرس، ذخایر نقدی خارجی پاکستان بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است، در حالی که در ۹ کشور از ۱۲ کشور مورد تجزیه و تحلیل، ذخایر نقدی خارجی تنها در یک سال به طور متوسط ۲۵ درصد کاهش یافته است.
بر این اساس، به عنوان مثال، پاکستان تنها دو ماه دیگر میتواند از پول نقد خارجی برای پرداخت مواد غذایی، سوخت و سایر واردات ضروری در صورت عدم دریافت کمک استفاده کند. کشورهای دیگر مانند مغولستان هشت ماه فرصت دارند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس دریافت که ماه گذشته، پاکستان برای جلوگیری از بدتر شدن اوضاع، قراردادی را برای خریداری نفت به قیمت ارزان تر از روسیه منعقد کرد.
در سریلانکا، شورشیان در جولای گذشته به جاده ها ریختند، خانههای وزرای دولت را به آتش کشیدند و به قصر ریاستجمهوری حمله کردند و رهبر مرتبط با معاملات سنگین با چین را از کشور فراری دادند.
با این حال، چین با این مفکوره که بیجینگ قرضه دهنده ای است که معاف نمیکند مخالفت کرده و در بیانیه ای گفته که بانک مرکزی امریکا مقصر است.
در این بیانیه آمده است که اگر چین درخواست های صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برای بخشش بخشی از قروض اش را بپذیرد، قرضه دهندگان چندجانبه نیز که به عنوان نمایندگان امریکا در نظر گرفته می شوند، باید آنرا بپذیرند.
در بیانیه آمده است: «ما از این مؤسسات میخواهیم تا به طور فعال در اقدامات مربوطه مطابق با اصل "اقدام مشترک، بار عادلانه" مشارکت کنند و کمکهای بیشتری برای کمک به کشورهای در حال توسعه برای عبور از مشکلات داشته باشند.»
اما رویکرد چین به قرضه دهی به طور گستردهای بیشتر معاملاتی تلقی میشود و مورد انتقاد قرار میگیرد و تحلیلگران تمایل بیجینگ برای دسترسی به نفت، مواد معدنی و سایر کالاها را نیروی محرکه پشت قرضه دهندگان چینی میدانند که کمتر مستعد اعمال شرایط سختگیرانه برای کمک به دولتها در تأمین مالی جادهها و پلها و راه آهن هستند تا قفل آن منابع باز شود.
همین ماه گذشته، جانت یلن، وزیر خزانهداری ایالات متحده امریکا به قانونگذاران گفت: «من بسیار نگران برخی از فعالیتهایی هستم که چین در سطح جهانی انجام میدهد، سرمایهگذاری در کشورها به گونهای که آنها را در دام قروض رها میکند و توسعه اقتصادی را ارتقا نمیدهد.»
او گفت: «ما سخت تلاش می کنیم تا با این نفوذ در همه نهادهای بین المللی که در آن مشارکت داریم مقابله کنیم.»
برنت نیمن، مشاور یلن در اواخر سال گذشته گفت، از سال ۲۰۱۷، چین به بزرگترین قرضه دهنده رسمی جهان تبدیل شده است و از مجموع بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و کلپ ۲۲ عضوی پاریس پیشی گرفته است.
در همین حال، «پولیتیکو» اوایل این ماه گزارش داد که تامین مالی پروژههای چین در کشورهای دیگر بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ بیش از ۸۰۰ میلیارد دالر بوده که بیشتر آن به صورت قرضه بوده است.
اما برای برخی از کشورهای فقیر که نمیتوانند قروض چین را بپردازند، اکنون خود را در نوعی بلاتکلیفی گیر کردهاند: چین در متحمل شدن ضرر تکان نمیخورد، و صندوق بینالمللی قروض کم سود ارائه نخواهد کرد، درصورتیکه از این این پول فقط برای پرداخت سود قرضه چین استفاده شود.
جهان
سویدن برای مهاجرانی که به کشورشان برگردند بیش از ۳۴ هزار دالر میدهد
سویدن که سالها به دلیل سیاست استقبال از مهاجران شناخته شده است، قصد دارد پیشنهاد نقدی خود را از ۹۷۸ دالر به حدود ۳۴ هزار دالر امریکایی برای کسانی که داوطلبانه به کشورشان باز میگردند، افزایش دهد.
سویدن اعلام کرده است که از سال ۲۰۲۶ میلادی برای بازگشت داوطلبانه مهاجران پول نقدی تا ۳۵۰ هزار کرون سویدنی (معادل ۳۷۰۰۰ یورو/۳۴۰۰۰ دالر) در نظر گرفته شده است.
یوهان فورسل، وزیر مهاجرت سویدن گفت: «ما در میانه یک تغییر پارادایم در سیاست مهاجرت خود هستیم.»
در حال حاضر برای بازگشت داوطلبانه هر مهاجر بزرگسال حدود ۸۸۰ یورو و برای هر کودک ۴۴۰ یورو پرداخت میشود. فعلاَ حداکثر پاداش مالی برای هر فامیل بازگشتکننده ۳۵۰۰ یورو است.
لودویگ اسپلینگ، نماینده حزب راست افراطی دموکراتهای سویدن گفت که پرداخت پاداش مالی از سال ۱۹۸۴ به این سو وجود داشته است، اما نسبتاً ناشناخته باقی مانده و «افراد محدودی از آن استفاده کرده اند.» به گفته او، افزایش این پاداش قرار است این وضعیت را تغییر دهد.
حکومت سویدن در حالی تصمیم به افزایش این پاداش مالی گرفته است که یک بررسی در ماه گذشته چنین افزایشی را توصیه نکرد. این بررسی که به سفارش حکومت انجام شده است، حاکی است که موثریت این طرح به میزانی نخواهد بود که هزینههای بالقوه آن را توجیه کند.
اولف کریسترسون، نخست وزیر محافظه کار سویدن، در سال ۲۰۲۲ با وعده کاهش مهاجرت و مبارزه با جرائم در کشورش قدرت را به دست گرفت. حکومت اقلیت او از سوی حزب دموکراتهای سویدن حمایت میشود که در انتخابات پارلمانی با کسب ۲۰.۵ درصد آرا به دومین حزب قوی در این کشور تبدیل شد.
سویدن از سال ۱۹۹۰ به این سو شمار زیادی از پناهجویان به خصوص از کشورهای دچار جنگ و بحران مانند یوگسلاویای سابق، سوریه، افغانستان، سومالیا، ایران و عراق را پذیرش کرده است.
بعضی کشورهای دیگر اروپایی نیز برای بازگشت مهاجران به کشورهای شان کمکهای مالی میدهند. به طور مثال دنمارک برای بازگشت هر نفر ۱۵ هزار دالر پرداخت میکند. ناروی حدود ۱۴۰۰ دالر، فرانسه ۲۸۰۰ دالر و آلمان ۲۰۰۰ دالر برای بازگشت داوطلبانه پرداخت میکنند.
جهان
رویترز: موساد در ۵ هزار پیجر حزب الله مواد منفجره کار گذاشته بود
اسرائیل هنوز به طور رسمی نسبت به اتهامهای مطرح مبنی بر دست داشتن سرویسهای اطلاعاتی این کشور در انفجار پیجرهای اعضای حزبالله واکنش نشان نداده است.
انفجار پیجرهای اعضای حزبالله تا کنون بیش از ۱۰ کشته و نزدیک به ۳ هزار زخمی به جا گذاشته است. خبرگزاری رویترز در گزارشی آورده که اسرائیل ۵ هزار دستگاه پیجر را منفجر کرده است.
رویترز به نقل از یک منبع بلندرتبه امنیتی در لبنان و یک منبع دیگر در گزارشی آورده است که سازمان اطلاعات و عملیات خاص اسرائیل، موساد ماهها قبل از انفجارهای روز سهشنبه مواد منفجرهای را داخل ۵ هزار پیجر خریداری شده توسط حزبالله، کار گذاشته بود.
این عملیات که منجر به انفجار هزاران پیجر در سراسر لبنان شد و تعدادی کشته و مجروح به جا گذاشت بنا به گزارش رویترز، یک نقص امنیتی بیسابقه برای حزب الله به شمار میرود.
به گفته یک منبع امنیتی لبنانی که نامش فاش نشده، پیجرهایی که حزبالله سفارش خرید آنها را داده بود توسط یک شرکت تایوانی به نام «گلد آپولو» تهیه و به لبنان ارسال شده است.
مسئوولین این شرکت اما گفتهاند که خود پیجرها را تولید نمیکنند بلکه شرکتی اروپایی با برند «گلد آپولو» سازنده این دستگاهها است.
اسرائیل هنوز به طور رسمی نسبت به اتهامهای مطرح مبنی بر دست داشتن سرویسهای اطلاعاتی این کشور در انفجار پیجرهای اعضای حزبالله واکنش نشان نداده است.
شبهنظامیان تحت حمایت ایران در لبنان اما معتقدند که اسرائیل به صورت مستقیم در این عملیات نقش داشته و باید منتظر پاسخ انتقامی حزبالله باشد.
رویترز در گزارش خود به نقل از چندین منبع آورده است که به نظر می رسد این عملیات از ماهها پیش طراحی شده بود.
بنا به این گزارش، حزبالله پیشتر برای ۵ هزار پیجر نزد شرکت تایوانی سفارش خرید داده بود که اوایل سال جاری میلادی وارد لبنان شدند.
دو منبع آگاه به رویترز گفتند که شبهنظامیان حزبالله از این پیجرها که تنها پیامهای متنی ارسال میکند به عنوان یک وسیله ارتباطی با تکنالوژی پایین استفاده میکردند تا از ردیابی موقعیت مکانی خود توسط اسرائیل جلوگیری کنند.
منبع بلندرتبه لبنانی نیز مدعی شده است که نهاد جاسوسی اسرائیل دستگاههای پیجر را در مرحله تولید دستکاری کرده است.
بنا به ادعای این منبع «موساد یک برد غیرقابل ردیابی حاوی مواد منفجره را که با ارسال کد فعال میشود و حتی با اسکنرها هم به سختی قابل تشخیص هستند از پیش داخل این دستگاهها کار گذاشته است.»
این منبع افزود که ۳ هزار دستگاه از این پیجرها با ارسال پیام کدگذاری شده به صورت همزمان منفجر شدند.
یک منبع امنیتی دیگر به رویترز گفت که حداکثر سه گرام مواد منفجره در پیجرهای جدید خریداری شده جاسازی شده بود.
یکی از مقامهای حزبالله که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت که این انفجارها «بزرگترین نقص امنیتی» این گروه از زمان آغاز درگیریهای غزه میان اسرائیل و حماس در ۷ اکتوبر گذشته بوده است که دامنه آن به مرزهای جنوبی لبنان نیز کشیده شده است.
جاناتان پانیکوف، معاون سابق اطلاعات ملی ایالات متحده در امور خاورمیانه نیز در گفتگو با رویترز این انفجارها را «بزرگترین شکست اطلاعاتی و ضد جاسوسی حزبالله در دهههای اخیر» توصیف کرده است.
جهان
هریس خواستار پایان جنگ در غزه و عدم اشغال مجدد سرزمینهای فلسطینی شد
هریس تاکید کرد که اسرائیل نباید پس از پایان جنگ تقریباً یک ساله، منطقه تحت محاصره فلسطین را دوباره اشغال کند.
کامالا هریس، معاون جو بایدن رییس جمهور و نامزد دموکرات ریاستجمهور امریکا، روز سه شنبه (۲۷سنبله) خواستار پایان دادن به جنگ اسرائیل علیه غزه و عدم اشغال مجدد سرزمینهای فلسطینی شد.
وی تاکید کرد که اسرائیل نباید پس از پایان جنگ تقریباً یک ساله، منطقه تحت محاصره فلسطین را دوباره اشغال کند.
او که در فیلادلفیا برای انجمن ملی روزنامهنگاران سیاهپوست صحبت میکرد، خواستار آتشبس بین اسرائیل و حماس، راهکار دو کشوری و ایجاد ثبات در خاورمیانه بهگونهای شد که ایران را قدرتمند نکند.
هریس، در پاسخ به سؤالات خبرنگاران گفت: «ما آشکارا اعلام کرده ایم که یک توافق باید به نفع همه در منطقه انجام شود.»
وزارت صحت فلسطین تازهترین آمار قربانیان نوار غزه را منتشر و اعلام کرد که از هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ تاکنون، ۴۱ هزار و ۲۵۲ نفر در این منطقه جان باخته اند.
واشنگتن قرار است طرح پیشنهادی اصلاح شدهای را برای توافق آتش بس در غزه به طرفهای مصری و قطری ارائه کند.
در حال حاضر یکی از مهمترین نکات مورد اختلاف، اصرار صدراعظم اسرائیل بر اشغال محور فیلادلفیا در مرز غزه و مصر است و این درحالی است که حماس بر عقبنشینی کامل نظامیان اسرائیل از این منطقه اصرار دارد.
-
جهان5 روز ago
رئیس جمهور کشور اتحاد قمر در حمله با چاقو زخمی شد
-
اخبار ساحوی2 روز ago
رئیس جمهور ایران: از زمان آغاز کار من هیچ موشکی به روسیه فرستاده نشده است
-
رویداد های اخیر3 روز ago
درانی: افغانستان اگر در انزوا نگهداشته شود، گروه های تروریستی دوباره رشد میکنند
-
جهان2 روز ago
استولتنبرگ: هر کشوری جداگانه درباره استفاده اوکراین از راکتهایش تصمیمگیری کند
-
رویداد های اخیر5 روز ago
پاکستان نماینده خاص خود را برای افغانستان برکنار کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
واکنشهای جهانی به حمله مسلحانه در مسیر دایکندی-غور
-
ورزش3 روز ago
تیم فوتسال افغانستان در جام جهانی ۶ بر ۴ انگولا را شکست داد
-
ورزش2 روز ago
تیم ملی کریکت افغانستان فردا در برابر افریقایجنوبی قرار میگیرد