تجارت
نگرانیها از افزایش قیمت مواد سوخت و خوراکه
باشندگان و رانندگان شهر کابل از افزایش قیمت مواد سوختی و خوراکی نگران استند و از امارت اسلامی میخواهند تا قیمتها را کنترول کند.
آنان میگویند که در یک هفته اخیر قیمت مواد سوختی افزایش یافته و مردم با مشکلات زیادی مواجه استند.
عزتالله، باشنده شهر کابل، در این باره گفت:"ما توان خرید مواد اولیه و خام را نداریم، از امارت اسلامی میخواهیم تا این مشکل را زود حل کند."
محمدشاکر، باشنده شهر کابل، در این باره گفت:" ما نمی توانیم تا این قیمتی را در این بیکاری تحمل کنیم. وضعیت ما خراب است، کار نداریم و قیمتها هم بلند رفته استا."
تیل فروشان کشور نیز میگویند که واردات تیل به افغانستان کاهش یافته و بنابر بلند رفتن قیمت تیل در بازارهای جهانی بهای آن در افغانستان نیز در حال افزایش است.
این درحالی است در بازار کنونی یک لیتر تیل پطرول ۷۹ افغانی، یک لیتر تیل دیزل ۸۲ افغانی و یک کیلو گازمایع به ۹۰ افغانی به فروش میرسد.
حسیبالله، فروشنده تیل، در این باره گفته:"ما به قیمت بلند تیل خریداری میکنیم و مجبور استیم به قیمت بلند ارایه کنیم. این تنها مربوط افغانستان نیست، بلکه در تمام جهان این موضوع است."
اعضای اتاق تجارت و سرمایه گذاری کشور جنگ اوکراین را عامل افزایش قیمت نفت دانسته اند.
خان جان الکوزیی، معاون اتاق تجارت و سرمایه گزاری، در این باره گفت:" ما از ترکمنستان واردات مواد نفتی داریم که قیمت آن ثابت نیست، اما قیمتهای روسها ثابت است و بعضی مردم فرصت طلبی نیز میکنند."
آگاهان اقتصادی به بحران جاری در بازار جهانی باورمند استند، اما آنها میگویند که امارت اسلامی افغانستان باید برای حل این مشکل تلاش کند و وضیعت کنونی را مدیریت نماید.
کماالدین کاکر، آگاه اقتصادی، در این باره گفت:" مدیریت این بحران امکان دارد. امارت اسلامی باید به این موضوع توجه جدی کنند تا این مشکل دیگر توسعه نیابد."
اما اینکه وزارت تجارت و صنایع برای حل این مشکل چی راه کاری دارند با تلاشهای زیاد نتوانستیم نظر آنها را داشته باشیم .
تجارت
قراردادی اکتشاف و استخراج گاز جوزجان به ارزش یک ملیارد دالر با کمپنی ازبیکستانی امضا شد
ذخایر گاز طوطی میدان ولایت فاریاب حدود ۷هزار کیلومتر مربع مساحت دارد که با آغاز استخراج آن تا حدی نیازمندی گاز کشور مرفوع خواهد شد.
قراردادی اکتشاف و استخراج گاز جوزجان به ارزش یک ملیارد دالر امروز پنجشنبه (۱۹میزان) در حضور معاون اقتصادی ریاست الوزرا با یک کمپنی ازبیکستانی به امضاء رسید.
در خبرنامه معاونیت اقتصادی آمده است که، این قرارداد ده ساله به ارزش حدود یک میلیارد دالر سرمایه گذاری برای اکتشاف و استخراج گاز طوطی میدان میان وزارت معادن و پترولیم افغانستان و کمپنی ازبیکستانی امضاء شد.
طبق این قرارداد کمپنی قراردادی در سال نخست ۱۰۰ میلیون دالر و در جریان ده سال یک میلیارد دالر سرمایهگذاری و از گاز استخراج شده در دو سال اول ۱۰۰ میگاوات برق نیز تولید میکند.
ذخایر گاز طوطی میدان ولایت فاریاب حدود ۷هزار کیلومتر مربع مساحت دارد که با آغاز استخراج آن تا حدی نیازمندی گاز کشور مرفوع و به صورت مستقیم و غیر مستقیم به هزاران تن زمینه کار مساعد خواهد شد.
تجارت
تاکید اتاق تجارت و صنایع پاکستان بر بازگشایی گذرگاه پاکستان و افغانستان
آقای مقیم خان در بیانیهای گفته است تجارت دوجانبه، تجارت ترانزیتی و صادرات به دلیل بسته شدن مسیرهای تجاری بزرگراه پاکستان-افغانستان در چند ماه گذشته تقریباً به پایان رسیده و نیاز است از زیان بیشتر تاجران جلوگیری شود.
فضل مقیم خان، رئیس اتاق تجارت و صنایع پاکستان از مقامهای کشورش خواسته تا برای باز شدن راه برای تجارت با افغانستان گامهای اضطراری بردارند.
آقای مقیم خان در بیانیهای گفته است تجارت دوجانبه، تجارت ترانزیتی و صادرات به دلیل بسته شدن مسیرهای تجاری بزرگراه پاکستان-افغانستان در چند ماه گذشته تقریباً به پایان رسیده و نیاز است از زیان بیشتر تاجران جلوگیری شود.
وی افزود که حجم تجارت دوجانبه و تجارت ترانزیتی پاکستان و افغانستان به دلیل بسته شدن مسیر تجارت به وضعیت «نگران کنندهای» کاهش یافته است.
در همین حال زاهدالله شینواری، یک تاجر پاکستان با ابراز نظر در مورد بسته شدن شاهراه پاکستان-افغانستان گفت که حجم تجارت دوجانبه پاکستان-افغانستان در حال حاضر بسیار کم است.
او گفت که تجارت متقابل پاکستان و افغانستان و تجارت ترانزیتی به دلیل بسته شدن مسیر تجاری در چند ماه گذشته به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است.
وی افزود که توقف تجارت دوجانبه و تجارت ترانزیتی نیز خسارات مالی زیادی را به تجار دو طرف وارد کرده است. از سوی دیگر، شینواری گفت که مردم و مسافران محلی نیز با مشکلاتی روبهرو هستند.
زاهدالله شینواری بر ضرورت حل موضوع با اجماع و مذاکره دوجانبه برای از سرگیری تجارت تاکید ورزیده است.
تجارت
افزایش صادرات پطرول از قرقیزستان به افغانستان
قیمت اوسط هر لیتر پطرول صادراتی قرقیزستان به افغانستان به ۵ سنت میرسد.
صادرات پطرول از قرقیزستان به افغانستان در ۷ ماه اول ۲۰۲۴ نسبت به سال گذشته چندین برابر افزایش یافته است.
کمیته اداره احصاییه قیرقیزستان گزارش داده که این کشور امسال بیش از ۷۰۰ هزار لیتر پطول به ارزش ۸ میلیون و ۹۰۰ هزار دالر به افغانستان صادر کرده است.
به نقل از اکی پرس، قرقیزستان در عین مدت در سال گذشته بیش از ۱۹ هزار لیتر پطرول به افغانستان صادر کرده بود.
قیمت اوسط هر لیتر پطرول صادراتی قرقیزستان به افغانستان به ۵ سنت میرسد.
افغانستان ۸۴ درصد از کل صادرات نفت این کشور را وارد کرده است.
-
رویداد های اخیر3 روز ago
خلیلزاد: بهتر بود با امارت اسلامی در همان اوایل جنگ گفتگو میکردیم
-
رویداد های اخیر5 روز ago
بایدن و نتانیاهو در مورد حمله احتمالی اسرائیل به ایران، گفتگوی تیلیفونی نمودند
-
رویداد های اخیر5 روز ago
ملل متحد ماموریت گزارشگر خاص حقوق بشر در افغانستان را برای یک سال تمدید کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
افغان متهم به طرح حمله در روز انتخابات امریکا برای استخبارات این کشور کار کرده بود
-
رویداد های اخیر3 روز ago
اتحادیه نفت خام: ۸۰ درصد تیل دیزل در داخل کشور تولید میشود
-
علم و تکنالوژی4 روز ago
ایلان ماسک، رئیس اجرایی شرکت تسلا از تکسی رباتیک «سایبر کب» رونمایی کرد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
سفیر ایران: جلوگیری از سیل مهاجرت افغانها از دستورکارهای فارمت مسکو بود
-
علم و تکنالوژی2 روز ago
ایران دو ماهواره را برای پرتاب به مدار زمین به روسیه فرستاده است