صحت
هشدار سازمان جهانی صحت از فروپاشی سیستم صحی افغانستان
سازمان جهانی صحت از فروپاشی زودهنگام سیستم صحی و وقوع فاجعه انسانی در افغانستان هشدار می دهد.
این سازمان اعلام کرده که سیستم صحی در افغانستان در حال از بین رفتن است و اگر توجه فوری نشود افغانستان با فاجعه انسانی زود هنگام مواجه خواهد شد.
رییس این سازمان در سفرش به کابل میگوید، که بر اساس اصول بی طرفی و استقلال سازمان ملل متحد، به منظور نجات میلیونها افغان به تلاشهای شان ادامه میدهند.
تدروس آدهانوم، رییس سازمان جهانی صحت، در این باره گفت:" کاهش حمایت مالی دونرها از بزرگترین پروژههایی صحی افغانستان و سهم بندی، هزاران مرکز صحی در این کشور را فاقد بودجه کرده است. در حال حاضر تجهیزات طبی نیاز است و به کارمندان معاش داده نشده است. و شمار زیادی از این مراکز صحی تعطیل شده اند و در حال حاضر تنها ۱۷ درصد از مراکز صحی در افغانستان فعال استند."
از سوی هم، عمده فروشان ادویه در کابل میگویند که بسته بودن سرحدات باعث شده تا میزان دواهای اولیه ۴۰ درصد کاهش پیدا کند.
ادویه فروشان میگویند که از یک ماه به این سو افغانستان با کمبود دوا رو برو شده است.
مسیح، یک دوا فرش، در این باره گفت:"تمام مرزهای زمینی و هوایی بسته است و ما با کمبود دارو روبرو استیم داروهای قلبی فشار سرطانی نداریم و حالا نمیاید."
زاهد الله، دوا فروش دیگر در این باره گفت:"مرزها بسته است هر روز که میگذرد دارو کم شده میرود و دارو که نباشد قیمتها هم بلند میشود."
این هشدارها درباره فروپاشی سیستم صحی افغانستان در حالی مطرح میشود که رییس سازمان صحی جهان، در راس یک هیات برای بررسی وضعیت صحی به کابل آمده بود.
صحت
تیم انتقال ترمپ در حال برنامهریزی برای خروج امریکا از سازمان صحت جهانی است
ترمپ روند خروج یک ساله از سازمان صحت جهانی را در سال ۲۰۲۰ آغاز کرد اما شش ماه بعد جو بایدن، رئیسجمهور امریکا، این تصمیم را تغییر داد.
یک منبع آگاه به رویترز گفته است که تیم انتقال دونالد ترمپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، برای خروج عاجل این کشور از سازمان صحت جهانی برنامهریزی میکند. ترمپ چندین منتقد این سازمان را برای مناصب بالا در بخش صحت عمومی امریکا نامزد کرده است.
لارنس گوستین، استاد صحت جهانی در پوهنتون جورج تاون به این خبرگزاری گفت: «من کاملا میدانم که او [ترمپ] قصد دارد در روز اول یا در اولین روزهای حکومتش از سازمان [صحت جهانی] خارج شود.»
این طرح که با انتقاد ترمپ از سازمان صحت جهانی مطابقت دارد، تغییری چشمگیر در سیاست ایالات متحده در حوزه صحت بین المللی به وجود خواهد آورد و واشنگتن از مبارزه کشورها با بیماریهای همهگیر کنار کشیده خواهد شد.
ترمپ چندین منتقد این سازمان را در حوزه صحت در حکومت خود تعیین کرده است. یکی از آنان رابرت اف کندی جونیور، یک منتقد به واکسین است که به عنوان وزیر صحت ایالات متحده نامزد شده است.
ترمپ روند خروج یک ساله از سازمان صحت جهانی را در سال ۲۰۲۰ آغاز کرد اما شش ماه بعد جو بایدن، رئیسجمهور امریکا، این تصمیم را تغییر داد.
ترمپ میگوید سازمان صحت نتوانسته است چین را در مورد شیوع زودهنگام کووید-۱۹ مسئول بداند. او بارها سازمان صحت جهانی را دست نشانده چین خوانده و قول داده است که کمکهای ایالات متحده به این سازمان را صرف برنامههای صحی داخلی کند.
صحت
کمبود امکانات در شفاخانه حوزوی هرات
با آنکه روزانه بیش از یکهزار مریض در شفاخانه حوزوی هرات زیر تداوی قرار میگیرند، اما مسوولان در این شفاخانه میگویند میزان مراجعه مریضان نسبت به امکانات کنونی دو برابر است، بناء مشکلات نبود جای و کمبود امکانات وجود دارد.
درحالیکه این شفاخانه ۶۵۰ بستر دارد، اما روزانه به بیش از یکهزار مریض خدمات رسانی میشود. در بخشهای مختلف این شفاخانه در هر بستر دو تن از مریضان زیر تداوی هستند.
داکتران در این شفاخانه میگویند تنها در بخش مراقبتهای ویژه نیاز است تا ۶۵ بستر وجود داشته باشد، درحالیکه حدود ده بستر وجود دارد، همینگونه در بخش هیمودیالیز نیز از هفده دستگاه حدود هشت دستگاه آن فعال می باشد.
مسوولان این شفاخانه میگویند با آنکه روزانه در تمام بخشها روند خدمات رسانی صحی جریان دارد، اما نسبت به میزان بلند مراجعه کنندگان، امکانات کافی وجود ندارد.
برخی باشندگان هرات میگویند بیشتر بخشها به ویژه هیمودیالیز و بخش اطفال این شفاخانه نیاز به امکانات کافی و جای دارد.
صحت
داکتران بدون مرز: حذف زنان از انستیتوتهای طبی در افغانستان، آینده مراقبتهای صحی در این کشور را تهدید میکند
سازمان داکتران بدون مرز هشدار داده است که تصمیم امارت اسلامی مبنی بر ممنوعیت آموزش زنان در انستیتوتهای طبی در افغانستان عواقب گستردهای برای سلامت زنان در کشور خواهد داشت.
این سازمان در بیانیهای روز جمعه گفت که تعداد کارکنان مراقبتهای صحی زن در افغانستان از قبل ناکافی است و اقدام جدید، دسترسی به مراقبتهای صحی با کیفیت را بیشتر محدود مینماید و خطرات جدی برای ارائه خدمات در آینده ایجاد میکند.
میکائیل لی پیه، نماینده سازمان داکتران بدون مرز در افغانستان گفت: «هیچ سیستم مراقبت صحی بدون کارکنان زن تحصیل کرده وجود ندارد. بیش از ۵۰ درصد کدر طبی ما زن هستند. تصمیم ممنوعیت آموزش زنان در انستیتوتهای طبی، آنان را هم از تحصیل و هم از ارائه بیطرفانه مراقبتهای صحی محروم میکند.»
این سازمان تاکید کرد که نیازهای طبی در افغانستان بسیار زیاد است و کدر طبی زن باید برای رسیدگی به این نیازها آموزش ببینند.
لی پیه گفت: «اگر هیچ دختری نتواند در مکاتب متوسطه درس بخواند و هیچ زنی نتواند در پوهنتونها یا انستیتوتهای طبی تحصیل کند، کارکنان صحی زن در آینده از کجا خواهند آمد و چه کسانی در زمانی که زنان افغان در آسیبپذیرترین شرایط خود هستند، به خدمت آنان خواهند پرداخت؟ برای اینکه خدمات ضروری برای همه جنسیتها در دسترس باشد، باید توسط همه جنسیت ها ارائه شود.»
اخیراً گزارشهایی منتشر شده است که رهبر امارت اسلامی دستور بسته شدن انستیتوتهای طبی به روی زنان را صادر کرده است. امارت اسلامی هنوز به طور رسمی در این مورد اظهار نظر نکرده است.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
بایدن وضعیت اضطراری امریکا در رابطه به بحران بشری افغانستان را تمدید کرد
-
جهان5 روز ago
سربازان انتحاری کوریای شمالی دردسر تازه برای اوکراین در جنگ با روسیه
-
رویداد های اخیر5 روز ago
سرپرست سفارت افغانستان با کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در مورد مهاجرین افغان گفتگو نمود
-
رویداد های اخیر3 روز ago
بایدن: تاریخ نشان خواهد داد که خروج از افغانستان کار درستی بود
-
اخبار ساحوی4 روز ago
حملات هوایی بر غزه پس از اعلام توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس
-
علم و تکنالوژی4 روز ago
تیکتاک در امریکا غیرفعال میشود
-
رویداد های اخیر3 روز ago
رهبر جماعت اسلامی پاکستان: نباید با افغانستان بجنگیم
-
رویداد های اخیر4 روز ago
سازمان ملل: نیم میلیون کودک افغان در خطر سوء تغذیه در سال ۲۰۲۵ قرار دارند