صحت
هشدار یونیسف برای در خطر بودن جان هزاران کودک افغان به دلیل کمبود بودجه

یونیسف یا صندوق کودکان سازمان ملل میگوید که به دلیل کمبود بودجه، بیش از ۸۷۵ هزار کودک در افغانستان با خطر جدی سوءتغذیه حاد در سال جاری میلادی روبهرو هستند.
ملانی گالوین، مسئول بخش تغذیه یونیسف در افغانستان میگوید که هرچند نجات کودکان از سوءتغذیه حاد، راهحل آسانی دارد، اما به دلیل خلاءبودجوی، این سازمان دیگر توان خریداری بستههای کوچک غذایی آماده برای سوءتغذیه را ندارد.
ملانی گالوین، روز پنجشنبه (۲۱ ثور) در پیامی ویدیویی گفته است که بستههای کوچک غذایی آماده، آسانترین و موثرترین روش برای نجات کودکان از سوءتغذیه است، اما به دلیل کمبود بودجه، یونیسف دیگر توان خریداری و توزیع این بستههای کوچک غذایی معالجه به شفاخانههای افغانستان را ندارد.
به گفتهی رئیس تغذیه یونیسف در افغانستان، بستههای کوچک غذایی، کودکانی را که با مشکل سوءتغذیه روبهرو هستند در مدت ۸ هفته، معالجه میکند.
گالوین گفته است: «سوء تغذیه حاد در کوتاه مدت تهدیدکننده حیات است و در درازمدت میتواند میتواند تاثیراتی بر رشد و توسعه ذهنی در طول عمر داشته باشد.»
یونیسف میگوید هم اکنون با خلاء بودجوی ۲۱ میلیون دالری در افغانستان روبهرو هستند که در نبود این بودجه، امکان خریداری بستههای کوچک غذایی آماده و توزیع آن به شفاخانههای افغانستان را نخواهند داشت.
این سازمان پیشبینی کرده است در سال جاری، نزدیک به یک میلیون کودک افغان با سوء تغذیه مواجه خواهند شد.
بر بنیاد آمارها، پس از برگشت امارت اسلامی افغانستان به قدرت، اقتصاد افغانستان با سرشیبی سقوط روبهرو شد و درصدی بزرگی از مردم، راه درآمد و کارهای خود را از دست دادند. درپی همین تحولات، آمارها نشان میدهد که بیش از ۹۰ درصد از مردم افغانستان زیر خط فقر زندگی میکنند و با مشکل جدی عدم دسترسی به مواد غذایی روبهرو هستند.
چالش اقتصادی ناشی از تحولات سیاسی سبب شده تا سوءتغذیه به یکی از مریضیهای جدی و فراگیر در افغانستانی که هم اکنون با بحران انسانی جدی دستوپنجه نرم میکند، تبدیل شود.
سوءتغذیه حاد در کوتاه مدت، خطرات جانی را درپی دارد و در دراز مدت، مشکل عدم رشد و نیز اختلالات ذهنی را درپی خواهد داشت. اختلالات و مشکلاتی که در تمام زندگی با کودک باقی خواهد ماند.
صحت
وزارت صحت: در یک سال گذشته دو هزار تن در اثر ابتلا به مریضی قلب در کشور جان باخته اند

وزارت صحت عامه روز یکشنبه (۹میزان) در مراسم گرامی داشت از روز جهانی قلب میگوید در یک سال گذشته دو هزار تن در اثر ابتلا به مریضی قلب در کشور جان باخته اند. به گفتهای مسوولان در این وزارت سالانه تا شش هزار تن به امراض قلبی دچار میشوند.
امراض قلبی عروقی غیر ساری یا یکی از ده امراض کشنده در جهان شمرده میشود. مسوولان وزارت صحت میگویند؛ از مارچ ۲۰۲۲ الی اکتوبر ۲۰۲۳ بیش از ۶ هزار تن مبتلا به این بیماری شده اند و دو هزار تن در سراسر کشور جان خود را از دست داده اند.
شرافت زمان امرخیل، سخنگوی وزارت صحت میگوید: «در یک سال گذشته ۲۶۹۴۶ افراد مبتلا به بیماری قلبی نزد ما مراجعه نموده اند به که این بیماران خدمات داخل و خارج از بستر فراهم شده است و همچنان نزدیک به دوهزار افراد مبتلا به بیماری قلبی که سنین بالا داشتند و بیماریهای دیگر نیز مبتلا بودند زندگی شان را از دست دادند.»
به گفتهای داکتران عوامل اصلی امراض قلبی عروقی مصرف دخانیات، الکل، ریژیم غذایی ناسالم، کم تحرکی میباشد و در افراد به شکل کلسترول بالا، فشار خون بالا، اضافه وزن و چاقی تظاهر میکند.
حیدر خان حیدر، رییس عمومی طب وقایوی وزارت صحت عامه میگوید: «متاسفانه که در جامعه ما مردم از روغ و نمک استفاده زیاد میکنند و همچنان در کنار آن ورزش نمیکنیم.»
با این حال مسوولان انجمن داکتران قلبی و عروقی میگویند که این نهاد روزانه تا چهار عملیات قلب را نیز انجام میدهند.
عبدالواحد صدیقی، رییس انجمن داکتران قلبی عروقی افغانستان میگوید: «حفظ و سلامت قلب کار یک روزه نیست بل به تعهد دوامدار نیاز دارد. پیام ما روشن است؛ تغذیه متناسب داشته باشید، تحرک داشته باشید و مراقبت نماید و همچنان بیاید نوشیدن آب را نسبت به سایر نوشابهها ترجیح بدهیم.»
نماینده سازمان جهانی صحت با حمایت از سکتور صحت افغانستان میگوید؛ این سازمان برای بلند بردن ظرفیت داکتران و قابلهها با وزارت صحت همکاری میکند.
دل آرا منوال، نماینده سازمان جهانی صحت میگوید: «کمکهای بشردوستانه باید برای مردم افغانستان ادامه داشته باشد. برای دسترسی خدمات صحی و مدیریت در افغانستان داکتران و قابلهها را آموزش میدهند”.
روزجهانی قلب در افغانستان درحالی بزرگداشت میشود که این بیماری در سراسر جهان افزایش داشته است و سالانه ۲۰ میلیون تن از رهگذر این بیماری جان خود را از دست میدهند و برای جلوگیری از این بیماری استفاده از میوجات و سبزیجات میتواند مفید باشد.
صحت
آغاز کمپاین سرتاسری واکسین پولیو در افغانستان

وزارت صحت عامه افغانستان میگوید که این وزارت در همکاری با ادارات ذیربط ملل متحد کمپاین سرتاسری واکسین پولیو را امروز (دوشنبه، ۳میزان) در کشور آغاز نمود.
به گفته این وزارت هدف این کمپاین واکسین نمودن بیش ۱۱ میلیون طفل زیر سن پنج سال در مقابل ویروس وحشی پولیو می باشد.
این وزارت افزوده است که به اطفال که بین ۶ و ۵۶ ماه عمر دارد کپسول ویتامین A داده میشود.
در اعلامیه این وزارت آمده است: «متاسفانه در سال ۲۰۲۳ تا اکنون ۵ واقعه مثبت پولیو به ثبت رسیده است که برای ما خیلی نگران کننده است.»
داکتر قلندر عباد، وزیر صحت عامهگفت: «ما متعهد هستیم که به همکاری شریکای خود مرض پولیو در افغانستان محو نماییم.» «واقعات مثبت اخیر مرض پولیو نګران کننده است و کمپاینهای واکسیناسیون پولیو و خدمات اولیه صحی تا محو کامل این مرض دوام خواهیم داشت.»
او اضافه کرد: «حمایت همه افغانها، بخصوص محاسن سفیدان، بزرګان منطقه و علماء دین در فعالیتهای محو نمودن مرض پولیو مهم است، نیاز است تا آنها در مبارزه علیه مرض پولیو اشتراک کنند.»
پولیو یک مرض ویروسی است که قابل درمان و تداوی نمیباشد و تنها توسط واکسین وقایه و محو میگردد. اطفال که به این مرض مصاب گردد برای همیش فلج و یا هم از بین میروند.
علاوه بر کمپاینهای دوامدار واکسیناسیون پولیو در زون شرق، باز هم واقعات مثبت محیطی مرض پولیو بیش از یک سال وجود داشت، اما در نتیجه پلانګزاری خوب و پیګیری موثر، ماه ګذشته سمپل محیطی در این زون منفی بود.
صحت
افتتاح مرکز تماس تیلیفونی از سوی وزارت صحت عامه

وزارت صحت عامه افغانستان میگوید که داکتر قلندر عباد، وزیر صحت عامه افغانستان همراه با داکتر نیک ولی شاه مؤمن، رئیس مرکز ملی اضطراری عملیاتی محو پولیو مرکز تماس تیلفونی یا کال سنتر جدیدالتاسیس را در مرکز ملی اضطراری عملیاتی محو پولیو را رسماً افتتاح نمود.
دراین برنامه وزیر صحت عامه از تلاشهای مرکز ملی اضطراری عملیاتی تقدیر نموده گفت که ایجاد این مرکز تماس نقش مهمی را در پاسخ دهی سوالات و نگرانیهای عام مردم ایفا خواهد کرد.
وزیر صحت عامه قبل از قطع نوار این مرکز در نشستی گفت: «مسئولیت این مرکز تماس این است که به موقع سوالات و نگرانیهای مردم را در همآهنگی نزدیک با ادارات مرتبط پاسخ دهد.»
این مرکز تماس از سوی اداره یونیسف حمایت مالی و تخنیکی میگردد که در خصوص برنامه محو پولیو فعالیت میکند که با وسایل عصری و مجهز تجهیز گردیده و توسط کارمندان مجرب و آموزش دیده به پیش برده میشود.
به گفته وزارت صحت عامه افغانستان این مرکز سوالات و شکایات مردم را به موقع پاسخ خواهند داد.
همچنین وزارت صحت گفته است که این مرکز در قسمت بلند بردن سطح آگاهی عامه از طریق مکالمله موثر تیلفونی، پیامهای کتبی و صوتی، نظارت فعالیتهای برنامه محو پولیو از راه دور و اجرای برخی سرویها و نظر سنجیهای لازم فعالیت خواهد گرد.
-
رویداد های اخیر2 روز ago
مراسم عروسی دستهجمعی ۱۲۵ زوج در بلخ برگزار شد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
سفارت افغانستان در هند فعالیتهای خودرا به حالت تعلیق درآورد؛ دیپلوماتها به اروپا و امریکا رفتند
-
ورزش3 روز ago
نوینالحق از بازیهای ۵۰ آوره کریکت استعفا میدهد
-
رویداد های اخیر2 روز ago
دشمنی ۱۷ ساله میان دو خانواده در ننگرهار به دوستی مبدل شد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
پاکستان بیش از یک میلیون پناهجوی غیرقانونی افغان را اخراج میکند
-
علم و تکنالوژی2 روز ago
سه فضانورد پس از یک سال اقامت در فضا دوباره به زمین برگشتند
-
ورزش1 روز ago
نگاهی به رتبه بازیکنان برتر هر تیم قبل از جام جهانی کریکت
-
رویداد های اخیر24 ساعت ago
کار روی پروژه «کابل جدید» ادامه دارد