رویداد های اخیر
واکنشها به نامهی وزیرخارجه امریکا به رییس جمهور غنی

نامه وزیر خارجه امریکا به رییس جمهور افغانستان در باره ادارۀ موقت و تشکیل یک کنفرانس بزرگ مانند کنفرانس بن واکنشها تند را بر انگیخته است.
در هفتمین سالروز درگذشت مارشال محمد قسیم فهیم امروز (دوشنبه ۱۸حوت) بیشترین صحبتها روی این نامه متمرکز بود.
امرالله صالح، معاون نخست رییس جمهور به این نامه وزیر خارجه امریکا را ننگ نامه عنوان کرد و گفت که در “برابر آن مثل امام حسین ایستاده شده و مرمی طالبان و پاکستان را به صلح آمرانه که در این نامه ذکر شده است ترجیح میدهد.
آقای صالح در این باره گفت:”یکی از بندها این است که ما نیاز به شورای عالی انفاذ شریعت داریم، کشوری که در دامنش مولانا زاده شده و ملک که نام فرزندش ابوحنیفه است، حالا دو تا ملا از مدرسه حقانیه بیایند و بگویند که بیاید که ما از سر برای تان سند مسلمانی بدهم، من در پای این “سند ننگ” ابداً امضا نمی کنم.”
معاون رییس جمهور میگوید که حکومت از این نامه نگران نیست و نه تغییری در موقفش خواهد آمد.
به گفتهی آقای صالح این طرح مانند پلی لرزانی است که اگر اصلاح نشود سرنوشت ۳۵ میلیون شهروند کشور را به قهقرا میبرد.
صالح افزود:”اگر سر انتخابات طالب به توافق میرسد، رییس جمهور دوره اخیرش است، سر تاریخ انتخابات میتوانیم حرف بزنیم ولی معامله بین ۲۰ نفر در یک اتاق که باز بیایند نسخه انحلال قانون ما را، نظام ما را و دست آوردهای ما را از همه مهمتر حق رای را از مردم افغانستان بگیرند، ابداً، ابداً ابداً.”
حامد کرزی، رییس جمهور پیشین کشور که در این نشست شرکت کرده بود گفت:” من به یک فکر بودم، خلیلی به یک فکر و مارشال به دیگر فکر، اما یک روز هم نشد که مجلس ما بیرون براید رازه مملکت بود، نباید راز مملکت بیرون شود.”
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی، میگوید که این نامه به وی نیز سپرده شده و جامعه جهانی برای صلح فوریت را در نظر گرفته اند که کنترول آن در دست حکومت نیست.
عبدالله در این باره گفت:”امروز بالای مردم افغانستان یک روز بسیار دشوار است، وقتی در ننگرهار سه نفر شهید شدند تمام کارمندان رادیو رخصت شدند، اگر تنها اهل رسانه را در نظر بگیریم، از راننده اش که خود را در خطر حس می کند تا خانه سامان و هر کسی که است، علما و جامعه مدنی، هیچ کس در مصئونیت نیست.”
رییس شورای عالی مصالحه ملی میگوید که حکومت باید در نخست عملکرد خود را ببیند.
عبدالله افزود:”ما خود را فرش راه مردم کنیم، با مردم حاضر استند که ده بار بیشتر در کنار ما قربانی بدهند، امروز هم از خارجی شکایت، دیروز هم از خارجی شکایت همی خارجی است در دنیا است، موثر هم است، خوب هم است وبد هم باید اول افراط و تفریط را در رویه خود ببینیم.”
شماری از سیاست گران دیگر نیز نامه امریکا را بی صلاحیت ساختن مردم میدانند، اما عده ای می گویندکه باید برای صلح قربانی داده شود.
محمد محقق، مشاور رییس جمهور در امور سیاسی و امنیتی، در این باره گفت:”افغانستان در حالت بسیار احساس قرار گرفته ما تقربین از حالت اختیار هم مردم افغانستان خلاص شده روان است چون دنیا عجله دارد در مورد افغانستان.”
عزیزالله دین محمد، معاون شورای عالی مصالحه ملی، در این باره میگوید:”صلح که میخواهید به گپ های تلخ و مقابله نمیشود، همه روزه مردم میمرند، مردم قربانی میدهند و مردم از جنگ خسته شده اند.”
سخنرانان در این نشست همچنان، از کار کرد و تلاش های مارشال محمد قسیم فهیم به ویژه در بخش صلح قدردانی کرده و وی را شخصیت بی مثال میدانند.
مارشال محمد قسیم فهیم، هفت سال پیش در ۱۸هم حوت بنابر بیماری که عاید حالش بود درگذشت.
از سوی دیگر برخی سیاستگران پیشنویس توافقنامه صلح افغانستان را مبهم میخوانند.
آنان میگویند اگر این طرح عملی گردد و دولت افغانستان و طالبان به توافق برسند، سرنوشت گروههای هراسافگن دیگر در افغانستان چه خواهد شد.
در این میان کمیسیون مستقل حقوق بشر هشدار میدهد که اگر ارزشهای حقوق بشری در توافق صلح نادیده گرفته شود، طرح پذیرفتنی نخواهد بود.
پیش نویس توافق نامه صلح افغانستان که از سوی امریکا ریخته شده و به دولت افغانستان، احزاب و جریانهای سیاسی و طالبان سپرده شده است، واکنشهایی را به همراه شده است.
در بخش نخست این طرح بر تضمین حقوق کودکان و زنان پافشاری شده و آمده که قانون اساسی ۲۰۰۴ به عنوان نمونه نخستین برای تدوین قانون اساسی آینده خواهد بود.
در بخش نخست پیش نویس گفته شده که قانون اساسی آینده، زمینه انتخابات را فراهم خواهد کرد.
پیش نویس توافق نامه صلح افغانستان به بخش شامل اصول رهنمودی برای آینده افغانستان، حکومت انتقالی صلح و آتش بس دایمی را شامل می شود.
رویداد های اخیر
هند: ظرفیت افغانستان در مبارزه با تروریزم بلند برده شود

مشاور امنیت ملی هند امروز (جمعه، ۶ جوزا) از کشورهای منطقه خواسته است تا ظرفیت افغانستان در امر مبارزه با تروریزم را بلند ببرند.
اجیت دوآل این خواست را در چهارمین نشست امنیت منطقه ای درباره افغانستان در پایتخت تاجکستان مطرح کرده است.
در این نشست به شمول مقام های ارشد کشورهای آسیای مرکزی و نمایندگانی از ایران، چین و روسیه نیز حضور داشتند.
اجیت دوآل، مشاور امنیت ملی هند گفت: “نیاز است تا همه اشتراک کنندگان این نشست ظرفیت افغانستان را در امر مبارزه با تروریزم و گروه های تروریستی که تهدیدی برای آرامش و امنیت منطقه میباشند، بلند ببرند.”
مشاور امنیت ملی هند در دیداری که با منشی شورای عالی امنیت ملی ایران در حاشیه این نشست داشته اوضاع جاری در افغانستان به ویژه ادامه فعالیت گروه های تروریستی را نگران کننده خوانده و تاکید کره است که بخشی از سلاحها و مهمات بجامانده امریکا در افغانستان به دست گروه های تروریستی افتاده و این تهدیدی در برابر کشورهای همسایه است.
او همچنان ادعا کرده است که تروریستها در افغانستان آزادانه فعالیت میکنند.
این دو مقام ارشد امنیتی ایران و هند همچنان تحولات افغانستان را با توجه به تاثیر گذاری مستقیم آن بر امنیت منطقه یکی از اصلی ترین موضوعاتی گفته اند که باید بگونه دوامدار در دستور کار گفتگوهای منطقه ای باشد.
با این حال در چهارمین نشست امنیت منطقه ای در تاجکستان، عدم شکل گیری دولت فراگیر با حضور همه اقوام ساکن و گروه های مذهبی از مهمترین چالشها گفته شده و تاکید شده است که در شرایط فعلی نیاز به ایجاد حکومت مسئولیت پذیر است.
عبدالولی فروزان، آگاه سیاسی گفت: “چند موضوع است که باعث نگرانی این کشورها شده، مسئله تروریزم، قاچاق مواد مخدر، افزایش مهاجرتها و همچنان ترس از جنگهای داخلی در افغانستان است که دامنه آن مبادا به کشورهای همسایه و منطقه کشانده شود.”
امارت اسلامی اطمینان میدهد که به هیچکس اجازه نخواهد داد تا امنیت کشورهای همسایه و منطقه را با استفاده از خاک افغانستان مختل کند.
انعام الله سمنگانی، معاون سخنگوی امارت اسلامی گفت که امنیت در کل در افغانستان تامین است. او از کشورهای منطقه خواست تا با امارت اسلامی در امر تحکیم هر چه بیشتر امنیت و ثبات همکاری کنند.
پیش از این امارت اسلامی هرگونه دسترسی گروه های تروریستی به سلاح ها و مهمات بجا مانده از امریکا و حکومت پیشین را رد کرده بود.
ایجاد حکومت فراگیر و رفع تهدید های تروریستی از خاک افغانستان همواره یکی از خواست های جدی کشورهای همسایه، منطقه و جهان از امارت اسلامی در نه ماه گذشته بوده است، هرچند امارت اسلامی بارها در مورد رفع این نگرانی ها اطمینان داده اما ظاهراً تا کنون قناعت این کشورها را حاصل نکرده است.
رویداد های اخیر
امارت اسلامی نگرانی شورای امنیت سازمان ملل در مورد حقوق زنان را غیرواقعی خواند

امارت اسلامی افغانستان به اعلامیهای اخیر شورای امنیت سازمان ملل در مورد لغو محدودیتهای سختگیرانه بر زنان، جواب رد دادند و نگرانی سازمان ملل در مورد نقض حقوق زنان در افغانستان را بیبنیاد و غیرواقعی خواند.
وزارت خارجه حکومت سرپرست امارت اسلامی، امروز (جمعه ٦ جوزا) در خبرنامهای به اعلامیهی مشترک اعضای شورای امنیت سازمان ملل واکنش نشان داد و درخواستهای مطرح شده این سازمان در این اعلامیه را رد کرد.
به روز سهشنبه (٣ جوزا)، اعضای شورای امنیت سازمان ملل در اعلامیهی مشترک، از امارت اسلامی به دلیل محدود کردن دسترسی بانوان و دختران به تحصیل، کارهای دولتی و گشت و گذار آزادانه انتقاد کردند و از امارت اسلامی خواست تا هرچه زودتر قوانین و اقدامهایی که حقوق و آزادیهای بنیادی بانوان را محدود میکنند، برگشت دهند.
در اعلامیهای وزارت خارجه امارت اسلامی آمده است:”هیچ امری خلاف باورهای دینی و فرهنگی جامعه اسلامی بالای مردم افغانستان تحمیل نشده.”
امارت اسلامی تاکید کرده است که کشورهای جهان باید به ارزشهای دینی و فرهنگی افغانستان احترام بگدارند.
وزارت خارجه امارت اسلامی همچنین گفته که سازمان ملل نباید براساس گزارشهای مغرضانه و مخرب برخی رسانهها و تبلیغات ضد امارت اسلامی، قضاوت کنند.
دراین اعلامیه همچنین از تصمیم شورای امنیت سازمان ملل برای احیای سیستمهای بانکی و مالی و کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان استقبال کرد. امارت اسلامی بار دیگر از امریکا خواسته است تا داراییهای افغانستان را بدون قید و شرط آزاد کند و تمامی تحریمهای اقتصادی را لغو کند.
این درحالی است که به تازهگی، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشری افغانستان، سفر ١١ روزه خود در افغانستان را پایان داده و از نزدیک موارد نقض حقوق بشری توسط امارت اسلامی را مستند کرده است.
ریچارد بنت روز گذشته در نشست خبری خود که در کابل برگزار کرده بود نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان را تایید کرد و گفت که فرمانها و اقدامهای پسین امارت اسلامی در راستای حذف زنان از جامعه صورت میگیرد.
رویداد های اخیر
رییس سازمان ملل حملات اخیر در افغانستان را محکوم کرد

آنتونیو گوتر، رییس عمومی سازمان ملل حملات اخیر در افغانستان را که منجر به کشته شدن ۱۶ تن شد، محکوم کرده است.
در بیانیه این سازمان که امروز (جمعه، ۶ جوزا)، نشر شده، آمده است که رییس عمومی سازمان ملل عمیقترین تسلیت خود را به خانوادههای قربانیان ابراز میکند و برای زخمیان آرزوی شفای عاجل دارد.
رییس سازمان ملل بار دیگر از همه طرفها خواسته است تا حفاظت غیرنظامیان را در نظر گرفته و از مصونیت اقلیتهای قومی و مذهبی و همچنین حق آنها برای اجرای آزادانه مراسم مذهبیشان به این سازمان اطمینان دهند.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، میگوید که حمله بر غیرنظامیان و مکانهای عامه، از جمله مساجد، براساس قوانین بینالمللی بشردوستانه بهشدت ممنوع است.
این در حالی است که عصر روز چهارشنبه (۴ جوزا)، در نتیجه سه انفجار پیهم در شهر مزارشریف و یک انفجار در کابل ۱۶ تن جان باختند و ۳۷ تن زخمی شدند.
انفجارها در کابل و مزارشریف واکنشهای گسترده داخلی و خارجی را نیز در پی داشت.
-
جهان4 روز پیش
ولودیمیر زلنسکی: میخواهم برای پایان دادن به جنگ با پوتین دیدار کنم
-
تجارت3 روز پیش
قرارداد خدمات زمینی میدان های هوایی کابل، کندهار وهرات با امارات متحده امضا شد
-
رویداد های اخیر3 روز پیش
اعضای پارلمان بریتانیا نحوهٔ خروج قوا از افغانستان را خیانت با متحدین عنوان کرد
-
رویداد های اخیر2 روز پیش
امارت اسلامی به افغانهای که در پاکستان دست به تظاهرات زده اند از تامین امنیت شان اطمینان داد
-
تجارت4 روز پیش
منع صادرات گندم به دلیل خودکفا نبودن در زمینه غلهجات
-
جهان3 روز پیش
۱۹ کودک و دو بزرگسال بر اثر گلولهباری در یک مکتب امریکا کشته شدند
-
رویداد های اخیر5 روز پیش
شماری چهرههای شناخته شده حکومت قبلی به طرح کمیسیون تماس امارت اسلامی چراغ سبز نشان دادند
-
رویداد های اخیر2 روز پیش
امارت اسلامی: مذاکرات با ترکیه و قطر برای راهاندازی میدانهای افغانستان متوقف نشده است