تجارت
وزارت تجارت: کالای پاکستان از طریق افغانستان بدون هیچ مشکلی به آسیای میانه انتقال مییابد

وزارت صنعت و تجارت امارت اسلامی اظهارات وزیر دولت در امور خارجه پاکستان مبنی بر تاثیر منفی وضعیت کنونی افغانستان روی ترانزیت کالای پاکستان را بی اساس میداند.
اخیراً حنا ربانی کهر، وزیر دولت در امور خارجه پاکستان در نشستی زیر عنوان «مرزهای استراتیژیک پاکستان» از تاثیرگذاری وضعیت جاری در افغانستان روی روابط اقتصادی پاکستان با کشورهای آسیای مرکزی ابراز نگرانی کرد.
کهر گفت که افغانستان فرصتهای بسیار زیادی را برای تحقق چشم انداز اقتصادی پاکستان برای تبدیل شدن به یک مرکز تجارتی و انرژی، و ادغام مناطق آسیای جنوبی، مرکزی و شرقی، فراهم میکند. اما وضعیت کنونی سیاسی، یکجا با تهدیدهای تروریستی برای کشورهای منطقه چالش ایجاد کرده است.
سخنگوی وزارت صنعت و تجارت امارت اسلامی اما میگوید که کالای ترانزیتی پاکستان از طریق افغانستان بدون هیچ مشکلی به کشورهای آسیای میانه انتقال مییابد.
عبدالسلام آخندزاده میگوید: «کشورهای که میخواهند از طریق افغانستان ترانزیت داشته باشند به هیچ وجه تشویش نداشته باشند. هر کشوری که میگوید در افغانستان نا امنی است، ما آنرا کاملاً رد میکنیم. ما به کشورهای هم سرحد اطمینان میدهیم که امنیت راه ها را گرفته ایم و هیچ نوع مشکلی نیست.»
شماری از سرمایه گذاران هم میگویند که افغانستان در منطقه نقش ترانزیتی خود را ادا کرده تا نیازهای اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی تامین شود. به گفته آنان صدها موتر ترانزیتی پاکستان از طریق افغانستان به کشورهای آسیای میانه رفت و آمد میکند.
میرویس حاجی زاده، سرمایه گذار میگوید: «بزرگان باید صحبت هایی کنند که در آن منافع دو کشور درنظر گرفته شود. صحبتی نکنند که به خیر دو کشور نباشد. ما همیشه که به پاکستان صادرات داشتیم، مال ما، میوه ما، سبزی ما فرسوده شده، مگر تا امروز هیچ کسی شاید نگفته باشد که مال تاجر پاکستان در مسیر افغانستان متوقف شده یا متضرر شده.»
آگاهان اقتصادی هم میگویند که با توجه به وضعیت کنونی اقتصادی در افغانستان و منطقه، کابل میتواند نقش مهم در روابط اقتصادی کشورها بازی کند و از آن سود کلان بدست بیاورد.
تاج محمد تلاش، آگاه امور اقتصادی میگوید: «فکر میکنم از زمان روی کار آمدن امارت اسلامی در افغانستان، در بخش امنیت پیشرفت فوقالعاده صورت گرفته است. افغانستان برای اتصال منطقهای آماده است.»
بر اساس گزارش بانک جهانی بانک جهانی، صادرات افغانستان طی ۹ ماه بیش از یک میلیارد دالر بوده که از این میان به ارزش ۷۴۴ میلیون دالر کالا تنها به پاکستان صادر شده است. امارت اسلامی میگوید که تلاشها جریان دارد تا میزان صادرات کشور تا پایان سال جاری به دو میلیارد دالر برسد.
تجارت
کاهش ۱.۲ میلیارد دالری تجارت افغانستان و پاکستان
عدم موجودیت ثبات در سیاستهای تجاری و بستهشدن گذرگاهها دلیل اصلی کاهش میزان تجارت میان دو کشور میباشند.

رسانههای پاکستانی گزارش دادند که میزان تجارت آن کشور با افغانستان ۱.۲ میلیارد دالر کاهش یافته است.
جیونیوز پاکستانی روز چهارشنبه (۲۱جوزا) گزارش داده که میزان تجارت سالانه میان افغانستان و پاکستان از ۲.۵ میلیارد دالر به یک میلیارد دالر کاهش یافته است.
گزارش افزوده که عدم موجودیت ثبات در سیاستهای تجاری و بستهشدن گذرگاهها دلیل اصلی کاهش میزان تجارت میان دو کشور میباشند.
در این گزارش آمده است که بیثباتی سیاسی در افغانستان نیز تاثیر منفی بر تجارت میان دو کشور گذاشته است.
ضیا الحق سرحدی، معاون اتاق مشترک تجارتی افغانستان-پاکستان به جیونیوز گفته است که برای افزایش حجم تجارت، پاکستان باید به کشورهای آسیای مرکزی دسترسی پیدا کند.
در حال حاضر، بیشتر اقلام صادراتی پاکستان به افغانستان را سیمنت، آرد، دارو، بوره، میلگرد و سبزیجات تشکیل میهد اما واردات پاکستان از افغانستان را بیشتر میوه و سبزیجات تشکیل میدهد.
تجارت
وزارت فوایدعامه: برای گسترش خطوط آهن پروژههای گوناگون زیر کار است
بخش خصوصی کشور نیز میگوید که هرگاه خطوط آهن گسترش یابد، میزان صادرات کشور افزایش قابل چشمگیر خواهد یافت و عواید بیشتری بدست خواهد آمد.

وزارت فوایدعامه میگوید که برای گسترش خطوط آهن پروژههای گوناگون زیر کار است که با عملی شدن این پروژهها افغانستان با کشورها وصل خواهد شد و همچنان اقتصاد کشور رشد خواهد کرد.
محمد اشرف حقشناس، سخنگوی وزارت فوایدعامه گفته است که، در حال حاضر، کار سروی دو خط آهن ، یعنی هرات – کندهار و بلخ وهمچنان پکتیا، هرات و تورغندی جریان دارد و تلاش میشود که بنادر کشور از طریق خط آهن با هم وصل شوند.
درهمین حال، بخش خصوصی کشور نیز میگوید که هرگاه خطوط آهن گسترش یابد، میزان صادرات کشور افزایش قابل چشمگیر خواهد یافت و عواید بیشتری بدست خواهد آمد.
این در حالیست که تلاشها جریان دارد تا کار عملی پروژه افغان – ترانس نیز آغاز شود، پروژهای که ازبکستان را از طریق افغانستان با پاکستان وصل میکند.
از سوی دیگر در هرات نیز کار روی قطعه سوم خط آهن خواف – هرات جریان دارد و همچنان رسانههای ایرانی گزارش کرده اند که خط ریلی مسافر بری میان هرات و مشهد به زودی فعال خواهد شد.
تجارت
واردات زغالسنگ و سنگ صابون از افغانستان به پاکستان متوقف شد
به گفته او، مقامات گمرک نسبت به احتمال سوءاستفاده از تسهیلات وارداتی برای زغالسنگ و سنگ صابون نگراناند و بیم آن دارند که این مواد از کشورهای دیگری وارد شده باشند، نه از افغانستان.

براساس گزارش رسانههای پاکستان، واردات زغالسنگ و سنگ صابون از افغانستان به پاکستان از روز دوشنبه (۱۲جوزا) متوقف شده است. مقامهای گمرک در گذرگاههای تورخم، غلامخان و خرلاچی این توقف را مشروط به ارائه «تصدیقنامه کشور مبدأ» توسط واردکنندگان دانستهاند.
واردکنندگان زغالسنگ در تورخم به روزنامه دان پاکستان گفتهاند که روند ترخیص این مواد از روز یکشنبه بهطور ناگهانی متوقف شد، اما صبح روز دوشنبه رسماً به آنها اطلاع داده شد که باید در هنگام ترخیص، تصدیقنامه کشور مبدأ را ارائه کنند.
این اقدام ناگهانی باعث تجمع صدها موتر باربری حامل زغالسنگ و سنگ صابون در جانب گذرگاههای افغانستان شده است. همزمان، وضع این شرط باعث ایجاد نگرانی و سردرگمی در میان واردکنندگان و رانندگان شده، زیرا بسیاری از آنان قصد داشتند پیش از فرا رسیدن عید قربان، مراحل ترخیص محمولههایشان را تکمیل کرده و به خانه بازگردند.
مجیبالله شینواری، رئیس اتحادیه نمایندگان ترخیص گمرک تورخم، در گفتگو با دان گفت که تلاشهای گستردهای برای دریافت معافیت موقتی از مقامات بلند رتبه در اسلامآباد در جریان است تا حداقل محمولههایی که پیش از این وارد گذرگاه تورخم شدهاند، اجازه ترخیص بیابند و از این طریق، تا حدی به واردکنندگان و رانندگان پیش از عید قربان کمک شود.
به گفته او، مقامات گمرک نسبت به احتمال سوءاستفاده از تسهیلات وارداتی برای زغالسنگ و سنگ صابون نگراناند و بیم آن دارند که این مواد از کشورهای دیگری وارد شده باشند، نه از افغانستان.
شینواری افزود که در گذشته نیز در مورد صدور این سند با مقامهای افغان گفتگوهایی صورت گرفته بود، اما برخی مشکلات تخنیکی در زمینه وزن، قیمت و شرایط واردات مطرح شده بود.
وی تأکید کرد که در روند واردات این دو ماده معدنی هیچگونه تخلفی صورت نگرفته و زغالسنگ و سنگ صابون واقعاً از مناطق مختلف افغانستان تهیه شدهاند. به گفته او، اسناد کافی برای اثبات این موضوع در اختیار مقامهای گمرک تورخم قرار داده شده است.
شینواری همچنین گفت که درخواست رسمی برای ازسرگیری موقت روند ترخیص زغالسنگ و سنگ صابون به تمامی مراجع ذیربط در پشاور، اسلامآباد و کابل ارسال شده است. وی ابراز امیدواری کرد که پیش از عید قربان، خبرهای مثبتی دریافت کنند.
جمشید خان، یکی از واردکنندگان زغالسنگ در تورخم، گفت که پیش از اعمال محدودیتهای روز دوشنبه، روزانه بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ موتر زغالسنگ و ۱۰۰ تا ۱۵۰ موتر سنگ صابون از گذرگاههای تورخم، غلامخان و خرلاچی وارد پاکستان میشدند.
وی افزود که زغالسنگ وارداتی به شهرهای مختلف پنجاب منتقل میشد تا در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار گیرد، در حالیکه سنگ صابون عمدتاً به کراچی فرستاده میشد تا از آنجا به کشورهای مختلف صادر شود.
-
اخبار ساحوی5 روز ago
ترمپ: ایران در مذاکرات آزادی گروگانها در غزه دخیل است
-
اخبار ساحوی5 روز ago
پاکستان در بودجه مالی ۲۰۲۵–۲۶ هزینههای دفاعی را افزایش و مجموع مصارف را کاهش میدهد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
تحقیق: اسلام سریعترین دین در حال رشد در جهان از ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ بوده است
-
رویداد های اخیر3 روز ago
درخواست ۶۵۰ میلیون دالر کمک عاجل از سوی برنامه جهانی غذا برای افغانستان
-
اخبار ساحوی4 روز ago
قوماندان سنتکام: اردوی امریکا در حال بررسی گزینههای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است
-
رویداد های اخیر3 روز ago
افزایش چشمگیر گردشگری داخلی در ایام عید قربان در افغانستان
-
رویداد های اخیر3 روز ago
۶.۴ میلیون نفر در افغانستان در معرض خطر مواد منفجره قرار دارند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
افغانستان و ازبکستان موافقتنامه تجارت ترجیحی را امضا کردند