رویداد های اخیر
پنتاگون: در حملهی هوایی ماه سنبله در کابل سهلانگاری جنایی رخ نداده است
یک بازرس وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) میگوید حملهی هوایی هواپیمای بدون سرنشین نیروهای این کشور در کابل که سبب کشتهشدن ده غیرنظامی شد، اشتباه تأسفبار بوده است و مسئولان آن مستحق تنبیه انضباطی نیستند.
سامی سعید، بازرس کل نیروهای هوایی ارتش امریکا روز گذشته (چهارشنبه، ۱۲عقرب) با نشر نتایج تحقیقات خود در مورد چگونگی این حمله به خبرنگاران گفته که حمله به علت خطاهای اجرا، تفسیر اطلاعات در حمایت از دیدگاههای خاص و اختلالات ارتباطی رخ داده است.
او همچنین افزوده که در این حمله "سهلانگاری جنایی" رخ نداده است.
سعید در تحقیقات خود نتیجهگیری کرده که این حمله در نتیجهی یک رشته اشتباه از جمله ندیدن یک کودک در محل، چند دقیقه قبل از حمله رخ داده است.
او توضیح داده که حضور این کودک در محل به خوبی قابل تشخیص نبوده، اما پس از دیدن معلومات و ویدیوها حدود دو دقیقه قبل از وقوع حمله، شواهدی از حضور یک کودک را در اطراف محل پیدا کرده است.
نیروهای امریکایی این حملهی هوایی را در تاریخ هفتم سنبله، یک روز پیش از خروج آخرین سربازان این کشور از میدان هوایی کابل راهاندازی کردند.
امریکا اعلام کرد که در این حمله یک فرد مظنون به عضویت در گروه داعش را هدف قرار داده و از حمله بر میدان هوایی جلوگیری کرده است. ساعاتی پیش از آن، جو بایدن، رییسجمهور امریکا از وقوع حملهی داعش هشدار داده بود.
اما بعدا وزارت دفاع امریکا پذیرفت که در این حمله خانوادهی رمزی احمدی، کارمند یک مؤسسهی غیرانتفاعی امریکایی هدف قرار داده شده است که اعضای این خانواده ارتباطی با داعش نداشتهاند.
در این حمله در نزدیکی میدانهوایی کابل، دستکم ۱۰ غیرنظامی از جمله هفت کودک که همه عضو خانوادهی رمزی احمدی بودند، کشته شدند.
بهدنبال آن رییسجمهور امریکا دستور بررسی این حمله را داد.
در تاریخ ۲۴ میزان پنتاگون اعلام کرد که به خانواده قربانیان این حمله، غرامت پرداخت میکند. وزارت دفاع امریکا همچنین گفت که این وزارت با وزارت خارجهی امریکا در تلاشند تا آنان را به امریکا منتقل کنند.
رویداد های اخیر
از هفتادمین سالگرد روابط دیپلوماتیک بین افغانستان و چین در کابل تجلیل شد
از هفتادمین سالگرد روابط دیپلوماتیک بین افغانستان و چین با حضور مقامهای دو کشور امروز (دوشنبه) در کابل تجلیل شد.
شیر محمد عباس ستانکزی، معین سیاسی وزارت امور خارجه در مراسمی به همین مناسبت گفت که روابط چین و افغانستان پس از روی کار آمدن امارت اسلامی سه سال قبل، گسترش یافته و امارت اسلامی متعهد است که این روابط بیشتر توسعه یابد.
او با اشاره به تامین امنیت سرتاسری در افغانستان، از تاجران چین خواست تا با اطمینان کامل در کشور سرمایه گذاری کنند.
ستانکزی گفت: «ما به دوستان چینایی ما اطمینان میدهیم که هیچ وقت از خاک افغانستان دوستان چینایی ما و کشور چین مورد تهدید قرار نمیگیرند. نمایندگان و شهروندان چین که در افغانستان اند، فضای امن را برای آنان فراهم میکنیم.»
معین سیاسی وزارت امور خارجه از کشورهای همسایه نیز خواست که اجازه ندهند از خاک شان علیه امنیت افغانستان استفاده صورت گیرد و آنها نباید در امور داخلی کشور مداخله کنند.
در همین حال، سفیر چین در کابل در این مراسم گفت که کشورش با در نظرداشت «سیاست دوستی، صمیمیت، منفعت متقابل و همه شمول بودن از توسعه مستقل و متکی به خود افغانستان با اقدامات مشخص حمایت میکند.»
ژاو شینگ افزود که فرصتهای همکاری عملی بین دو کشور در زمینه های مختلف بسیار زیاد است.
او گفت: «امیدوارم دوستی بین چین و افغانستان مانند رنگ عمیق لاجورد پایدار بماند. امیدوارم مردمان دو کشور مانند دانه های انار متحد بمانند. امیدوارم آینده کشورهای ما مانند شگوفه های زعفران رنگارنگ باشد.»
گفتنی است که افغانستان و چین در سال ۱۹۵۵ روابط دیپلوماتیک برقرار کردند.
پس از رویکار آمدن امارت اسلامی در سال ۲۰۲۱، چین اولین کشوری بود که به گونه رسمی در افغانستان سفیر جدید تعیین کرد.
علاوه بر این، چین اولین کشوری بود که اعتمادنامه سفیر امارت اسلامی را پذیرفت.
رویداد های اخیر
ماموریت رینا امیری به عنوان نماینده خاص امریکا در امور حقوق زنان و دختران افغانستان پایان یافت
خانم امیری تاکید کرده است که باید همچنان از امارت اسلامی بخواهیم که به حقوق اعضای اقلیتهای قومی و مذهبی احترام بگذارند.
رینا امیری، نماینده خاص امریکا در امور حقوق زنان و دختران افغانستان که پس از خروج امریکا و سقوط نظام جمهوری وظیفه حمایت از حقوق بانوان را به دوش گرفت، همزمان با روی کار آمدن اداره دونالد ترمپ، رییس جمهور امریکا از سمتش خداحافظی کرد.
امیری امروز، دوشنبه (۱ دلو) با نشر پیامی در شبکهای ایکس خود از کارکردهایش طی سه سال گذشته تمجید کرد و گفت: «مهمتر از همه، ما باید به کار ادامه دهیم تا طالبان (امارت اسلامی) را متقاعد کنیم احکام مخربی را که زنان و دختران را از اختیار، تحرک، تحصیل، معیشت، صدا و دسترسی به موسسات صحی نجاتبخش محروم کرده اند، لغو کنند.»
خانم امیری تاکید کرده است که باید همچنان از امارت اسلامی بخواهیم که به حقوق اعضای اقلیتهای قومی و مذهبی احترام بگذارند.
به گفته وی، امارت اسلامی فرهنگ ترس و ارعاب را ایجاد کردهاند و افغانستان را در چرخهای از وابستگی و فقر محبوس نگه داشته اند.
امیری با بیان اینکه جهان باید در کنار زنان و مردان شجاع افغانستان بایستد چون بهترین وعده برای یک افغانستان باثبات و امن و در صلح با خود و همسایگانش است، افزود: «این یک ضرورت اخلاقی و راهبردی برای منطقه و جهان است.»
او در توضیح کارکردهایش در حمایت از حقوق زنان افغانستان گفت: «ما مدل جدیدی برای آوردن معنیدار صدای بازیگران جامعه مدنی به سیاستگذاری ایالات متحده از طریق مکانیزم مشورتی ایالات متحده-افغانستان ایجاد کردیم.»
او با اشاره به اینکه فردا آخرین روز وی بهعنوان نماینده خاص ایالات متحده برای زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان است، گفت: «دفاع از زنان و مردان شجاع افغانستان در خط مقدم مبارزه برای یک افغانستان مبتنی بر حقوق و فراگیری، افتخار بزرگی بوده است.»
این در حالی است که دوره ماموریت خانم امیری به عنوان نماینده خاص ایالات متحده در امور حقوق بشر و زنان افغانستان با انتقادهای جدی مواجه است.
رویداد های اخیر
زلمی خلیلزاد اظهارات عباس استانکزی را امیدوارکننده خواند
زلمی خلیلزاد از این موضعگیری استقبال کرد و گفت که استانکزی یکی از مقامهای مهم امارت اسلامی است که در مذاکرات دوحه نقش مهمی را ایفا کرد.
زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین امریکا در امور صلح افغانستان، اظهارات عباس استانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجه، درباره نقض حقوق زنان توسط امارت اسلامی و مخالفت با بستن مکاتب و پوهنتونها را «تحولی امیدوارکننده» خواند.
عباس استانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجه روز شنبه، ۲۹ جدی بار دیگر از ممنوعیت آموزش زنان و دختران انتقاد کرد. او محرومیت دختران از آموزش را «بیعدالتی» از جانب امارت اسلامی در حق بیست میلیون نفر از چهل میلیون جمعیت افغانستان خوانده است.
آقای استانکزی در مراسم فراغت شاگردان یک مدرسه دینی در خوست گفته است راهی که امارت اسلامی میروند، مطابق «شریعت» نیست، بلکه ناشی از «طبیعت» امارت اسلامی است.
او گفت: «تمام حقوقشان (زنان) تلف شده است، میراث نیست، حق انتخاب شوهر ندارند، به بد داده میشوند، اجازهی آموزش نمیدهیم، اجازهی رفتن به مسجد نمیدهیم، دروازههای پوهنتونها بسته است، به مدارس [دینی] هم اجازه نمیدهیم، آیا ما مطابق شریعت حرکت میکنیم؟»
معاون سیاسی وزارت خارجه گفت که تمام اختلاف جهان با امارت اسلامی بر سر مسأله آموزش زنان و دختران است.
او از رهبر امارت اسلامی خواست که دروازههای «تعلیم» را برای همه، زن و مرد، بگشایند. او افزود که هیچ بهانهای در این مورد نبوده، نیست و نخواهد بود.
عباس استانکزی پیش از این نیز از ممنوعیت آموزش دختران انتقاد کرده بود و خواستار بازگشایی مکاتب بهروی دختران شده بود.
زلمی خلیلزاد از این موضعگیری استقبال کرد و گفت که استانکزی یکی از مقامهای مهم امارت اسلامی است که در مذاکرات دوحه نقش مهمی را ایفا کرد.
او از دیگر علمای دینی افغان و رهبران امارت اسلامی که بهصورت خصوصی مخالف ممنوعیت آموزش دختران استند، خواست که مخالفت خود را علنی کنند.
او همچنین تاکید کرد که مکاتب و پوهنتونها باید تا آغاز سال نو خورشیدی بازگشایی شوند.
خلیلزاد از مواضع علمای مسلمان در کنفرانس بینالمللی اسلامآباد نیز استقبال کرد. در این کنفرانس که به تاریخ ۱۱ و ۱۲ جنوری با عنوان «آموزش دختران در جوامع مسلمان: چالشها و فرصتها» برگزار شد، علمای جهان اسلام ممنوعیت تحصیل زنان را خلاف آموزههای اسلامی خواندند.
در این کنفرانس، شیخ محمد العیسی؛ رییس انجمن علمای مسلمان گفت: «اسلام از محرومکردن زنان از آموزش، چه بهصورت کامل یا جزئی، برای سنی خاص، مرحلهای خاص یا رشتهای خاص، بیزار است.»
-
رویداد های اخیر4 روز ago
بایدن وضعیت اضطراری امریکا در رابطه به بحران بشری افغانستان را تمدید کرد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
بایدن: تاریخ نشان خواهد داد که خروج از افغانستان کار درستی بود
-
رویداد های اخیر3 روز ago
رهبر جماعت اسلامی پاکستان: نباید با افغانستان بجنگیم
-
اخبار ساحوی5 روز ago
حملات هوایی بر غزه پس از اعلام توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس
-
رویداد های اخیر2 روز ago
هند میگوید که به دنبال تقویت روابط با افغانستان است
-
علم و تکنالوژی5 روز ago
تیکتاک در امریکا غیرفعال میشود
-
رویداد های اخیر4 روز ago
سازمان ملل: نیم میلیون کودک افغان در خطر سوء تغذیه در سال ۲۰۲۵ قرار دارند
-
جهان3 روز ago
کابینه اسرائیل توافق آتشبس در غزه را تایید کرد