جهان
پوتین معاهده ممنوعیت آزمایش هستهای را لغو کرد
ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، امروز (پنجشنبه) لایحه لغو تصویب معاهده منع جامع آزمایشهای هستهای (CTBT) را امضا و رسماً کشورش را از اجرای این پیمان خارج کرد.
خروج روسیه از معاهده منع جامع آزمایشهای هستهای پس از آن اتفاق افتاد که ولادیمیر پوتین ماه گذشته گفت مسکو هم میتواند موضع واشنگتن را بگیرد و همانند آن بخشی از این پیمان نباشد. پس از آن دو نشست اصلی فدراسیون روسیه آن را تایید کرد و برای امضا نزد پوتین فرستادند.
در همین حال، پوتین قانونی برای توقف اطلاعرسانی رییس شورای اروپا در مورد برقراری وضعیت اضطراری یا حکومت نظامی در روسیه امضا کرد.
طبق گزارش اسپوتنیک، رییس مجلس سفلی پارلمان روسیه هفته گذشته از تصمیم کشورش برای لغو معاهده ممنوعیت جامع آزمایش هستهای به دلیل نگرش غیرمسئولانه امریکا در قبال امنیت جهانی حمایت کرده بود.
در همین حال، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که خروج روسیه از معاهده منع جامع آزمایشهای هستهای به «معنای قصد انجام آزمایشهای هستهای نیست.»
طبق اعلام سازمان ملل متحد، در مدت پنج دهه از سال ۱۹۴۵ تا زمان ارایه معاهده ممنوعیت جامع آزمایشهای هستهای در سال ۱۹۹۶، بیش از ۲۰۰۰ آزمایش هستهای اتفاق افتاد که ۱۰۳۲ مورد آن توسط امریکا و ۷۱۵ مورد آن توسط شوروی انجام شد.
درحالیکه نمایندگان پارلمان روسیه به لغو معاهده منع جامع آزمایش هستهای (CTBT) توسط کشورشان رای دادند، این گمانهزنی در میان کارشناسان و رسانهها قوت گرفت که آیا روسیه به دنبال انجام آزمایش هستهای جدید است یا تنها میخواهد با این تهدید، ایالات متحده را برای امتیاز دادن در جنگ اوکراین تحت فشار قرار دهد.
روسیه بعد از لغو این معاهده در وضعیتی مشابه با امریکا همچنان به عنوان یکی از امضاکنندگان آن باقی مانده و به همکاری با سازمان مربوط به معاهده ممنوعیت آزمایشهای هستهای و نظام رصد جهانی که به جهان از بابت هرگونه آزمایش هستهای هشدار میدهد، ادامه خواهد داد. روسیه از بعد از سقوط شوروی هرگز آزمایش هستهای انجام نداد. آخرین آزمایش هستهای شوروی نیز در سال ۱۹۹۰ و آخرین آزمایش امریکا هم در سال ۱۹۹۲ رخ داد.
جهان
«محمد» محبوبترین نام نوزادان پسر در انگلستان و ولز شد
«محمد» در سال ۲۰۲۳ محبوبترین نام برای پسران نوزاد در انگلستان و ولز شد که اسم «نوح» را کنار زد و جایگاه نخست را به دست آورده است.
بر اساس فهرست سالانهای که توسط اداره آمار ملی بریتانیا تهیه میشود، «محمد» از سال ۲۰۱۶ در میان ۱۰ نام محبوبی قرار دارد که والدین بریتانیایی آن را برای فرزندان پسر خود انتخاب میکنند.
محمد از سال ۲۰۲۲ به رتبه دوم این فهرست صعود کرد ولی تازهترین آماری که روز پنجشنبه منتشر شده، حاکی است که این اسم در سال ۲۰۲۳ با پشت سرگذاشتن «نوح» به رتبه نخست دست یافته است.
در میان نامهای دخترانه نیز سه رده نخست بدون تغییر نسبت به سال ۲۰۲۲ همچنان در اختیار اولیویا، آملیا و ایسلا بوده است.
اداره آمار ملی بریتانیا با اشاره به تاثیر به شهرت رسیدن سلبریتیها در افزایش مقطعی محبوبیت اسمها، خاطر نشان کرد که نامهای اعضای خاندان سلطنتی همچون چارلز، جورج و هری با کاهش محبوبیت همراه است.
جهان
تلاش ترمپ برای آتش بس در غزه پیش از مراسم تحلیف
دوشنبه هفته قبل، ترمپ نیز هشدار داد که در صورت عدم آزادی اسرای اسرائیلی قبل از مراسم تحلیفش در ۲۰ جنوری، عواقب سختی متوجه خاورمیانه خواهد بود.
یک منبع آگاه به رویترز خبر داد که نماینده خاص دونالد ترمپ در امور خاورمیانه به قطر و اسرائیل رفته تا فشار دیپلماتیک رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده را برای دستیابی به آتشبس در غزه و توافق بر سر آزادی اسرا قبل از آغاز دوره ریاستجمهوری در ۲۰ جنوری را آغاز کند.
استیو ویتکاف که رسماً در دولت ترمپ مسئولیت خود را بر عهده خواهد گرفت، در اواخر نوامبر به طور جداگانه با بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل و شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، صدراعظم قطر دیدار کرد.
به نظر میرسد گفتگوهای ویتکاف تلاش برای ادامه مسیر دیپلماتیک ۱۴ماهه ناکام دولت جو بایدن باشد و در راستای همراهی قطر و مصر برای رسیدن به آتشبس دائمی میان اسرائیل و حماس و آزادی دهها اسیر اسرائیلی صورت گرفته است.
این دیدارها همچنین نشاندهنده از سرگیری نقش قطر بهعنوان میانجیگر کلیدی پس از تعلیق موقتی آن در ماه گذشته است. به گفته این منبع، مذاکرهکنندگان حماس احتمالاً به زودی برای ادامه مذاکرات به دوحه بازخواهند گشت.
معاونین بایدن از تماسهای ویتکاف با مقامات اسرائیلی، قطری و سایر مقامات خاورمیانه آگاه هستند و میدانند که نماینده ترمپ از توافقی مشابه با آنچه دولت بایدن دنبال کرده، حمایت میکند. یک مقام امریکایی گفت که دولت بایدن، نه ویتکاف، مسئولیت پیشبرد مذاکرات برای از سرگیری آتشبس در غزه را بر عهده دارد. روز یکشنبه، رهبران حماس با مقامات امنیتی مصری در قاهره گفتگو کردند.
تیم جو بایدن به وطور مداوم ترمپ را در جریان قرار داده، اما دو طرف با یکدیگر مستقیما همکاری نمیکنند. این مقام امریکایی به رویترز گفت که دولت بایدن نیازی به هماهنگی با ویتکاف نمیبیند، زیرا آن را بیشتر تلاشی برای کسب اطلاعات در مورد مسائل منطقهای میداند تا برقراری مذاکرات رسمی.
دوشنبه هفته قبل، ترمپ نیز هشدار داد که در صورت عدم آزادی اسرای اسرائیلی قبل از مراسم تحلیفش در ۲۰ جنوری، عواقب سختی متوجه خاورمیانه خواهد بود.
ویتکاف که یک سرمایهگذار املاک و اهداکننده به کمپاین ترامپ است و روابط تجاری با قطر و سایر کشورهای خلیج فارس دارد؛ اما فاقد تجربه دیپلماتیک است. او در ۲۲ نوامبر با شیخ محمد که وزیر خارجه قطر نیز هست، در دوحه دیدار کرد.
این منبع گفت: «هر دو طرف موافق بودند که آتشبس غزه قبل از مراسم تحلیف ترمپ ضروری است تا پس از روی کار آمدن دولت جدید، بتواند به مسائل دیگری همچون تثبیت اوضاع غزه و منطقه بپردازند».
ویتکاف در ۲۳ نوامبر با بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل از اراضی اشغالی و همچنین با خانوادههای اسرای اسرائیلی دیدار داشته است. یک مقام اسرائیلی به رویترز گفت: «او با آنها درباره تلاشهای تیم ترمپ برای برقراری توافق قبل از مراسم تحلیف صحبت کرده است».
شیخ محمد در ۲۴ نوامبر به وین رفت تا با دیوید بارنیا، رئیس سازمان جاسوسی موساد اسرائیل نیز دیدار کند. بارنیا همچنین هدایت مذاکرات اسرائیل با قطر را در ۱۴ ماه گذشته بر عهده داشته است. این منبع افزود: «برنامههایی برای یک دور جدید از مذاکرات غیرمستقیم میان اسرائیل و حماس در آینده نزدیک وجود دارد، اما تاریخ مشخصی برای آن تعیین نشده است».
مقامات قطری همچنین خبر دادهاند، پس از آنکه واشنگتن با حضور تیم مذاکراتی حماس در دوحه مخالفت کرد؛ آنها از این کشور رفتند. این اقدام پس از رد پیشنهاد آتشبس کوتاهمدت توسط حماس در مذاکرات میانه اکتوبر صورت گرفت. این منبع افزود که تیم حماس احتمالاً برای انجام مذاکرات جدید به دوحه بازخواهد گشت.
جهان
واکنش روسیه به تهدید ترمپ به کشورهای عضو بریکس به خاطر استفاده دالر
سخنگوی کرملین در واکنش به تهدید دونالد ترمپ، رئیس جمهور منتخب امریکا علیه کشورهای عضو «بریکس» گفت که توسل امریکا به زور و تحریم برای اجبار کشورها به استفاده از دالر، نتیجه معکوس دارد.
سخنگوی کرملین میگوید که تلاش امریکا برای اجبار کشورها به استفاده از دالر، تنها به تشدید گرایش به استفاده از ارزهای ملی در تجارت خارجیشان منجر خواهد شد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در واکنش به تهدید دونالد ترمپ، رئیس جمهور منتخب امریکا علیه کشورهای عضو «بریکس» گفت که توسل امریکا به زور و تحریم برای اجبار کشورها به استفاده از دالر، نتیجه معکوس دارد.
پسکوف دراینباره گفت: «بحث فقط درباره کشورهای بریکس نیست. به طور کلی، تعداد کشورهایی که در تجارت و فعالیتهای اقتصادی خارجیشان شروع به جایگزین کردن ارزهای ملی کردهاند، بیشتر و بیشتر شده است.
وی افزود: «در سوی دیگر، اگر امریکا آنطور که خودشان میگویند از طریق اعمال نفوذ، کشورها را مجبور به استفاده از دالر کنند، احتمالاً روند روی آوردن به ارزهای ملی تقویت و تشدید خواهد شد.
به گفته وی، دالر در چندین کشور جذابیت خود را از دست داده و روند تحلیل آن شروع شده و در حال شتاب گرفتن است.
اظهارات پسکوف پس از آن مطرح شد که ترمپ در پیامی در شبکههای اجتماعی کشورهای عضو گروه «بریکس» را تهدید که در صورت حذف دالر و ایجاد ارزی جایگزین در معاملاتشان، آنها را با تعرفههای ۱۰۰ درصدی روبهرو خواهد کرد.
-
جهان5 روز ago
تشدید حملات هوایی نیروهای سوری و روسی بر مواضع شورشیان
-
اخبار ساحوی5 روز ago
تلفات درگیریهای فرقهای در پاکستان به بیش از ۱۳۰ تن رسید
-
رویداد های اخیر4 روز ago
ایران تلاشها برای تشدید امنیت در امتداد مرز با افغانستان و پاکستان را افزایش میدهد
-
رویداد های اخیر1 روز ago
مقامهای قطری و بریتانیایی درباره وضعیت افغانستان گفتگو کردند
-
جهان2 روز ago
تلاش ترمپ برای آتش بس در غزه پیش از مراسم تحلیف
-
تجارت2 روز ago
نگرانی اتاق مشترک تجارت پاکستان و افغانستان از کاهش میزان تجارت میان این دو کشور
-
اخبار ساحوی4 روز ago
جنگجویان عراقی تحت حمایت ایران برای جنگ وارد سوریه شدند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
حنفی خطاب به تاجران افغان مقیم ازبکستان: در آبادی و توسعه کشور سهیم شوید