تجارت
کاهش درآمدهای حکومت؛ وزارت مالیه پروژههای عمرانی را متوقف میکند

وزارت مالیه به دلیل بلند رفتن مصارف بخش های امنیتی و بهداشتی و کاهش درآمدهای دولت، خواهان متوقف شدن پروژه های عمرانی و روند قرار دادهای تازه در وزارت خانه ها شده است.
در نامه ای که با امضای سرپرست وزارت مالیه صادر شده است، از وزرات ها و نهاد های دولتی خواسته شده که هرچه عاجل اقداماتی را برای صرفهجویی و کاهش مصارف غیر ضروری روی دست بگیرند.
در نامه آمده است: “بررسی بودجه توسعهای توسط کابینه تغییرات گسترده در بودجه عادی و توسعهای وزارتها و ادارات دولتی به خاطر کاهش سطح درآمد دولت و بلندرفتن مصارف بخشهای امنیتی و بهداشتی گرفته شده است. باید قرار دادهای عقد شده از بودجه اختیاری، متوقف و یا تعلیق شود، و روند تدارکاتی طرحهای که تاکنون قرارداد نشده نیز معلق گردد.”
وزارت مالیه گفته است که بعد از تصرف پنج گذرگاه مرزی توسط طالبان، دولت افغانستان تاکنون ۳۳ میلیون دالر درآمد گمرکی را از دست داده است و شاید از این رو است که می خواهد با این اقدام خلا مالی در کشور را پر کند.
رفیع تابع سخنگوی وزارت مالیه میگوید: “در یک ماه اخیر، بنادر اصلی تجاری افغانستان با کشورهای همسایه؛ شیرخان بندر قندوز، اسپین بولدک قندهار، اسلامقلعه هرات، ابونصر فراهی فراه و تورغندی در هرات به دست طالبان افتاده است.”
در کنار این از وزارت خانه ها خواسته شده است که کارمندان قراردادی باید کارشان متوقف شود کارمندانی بر بنیاد اطلاعات نزدیک به ۲۴هزار تن از طریق همین بودجه های غیر اختیار حقوق میگیرند.
سید مسعود استاد دانشگاه میگوید: “در این چنین شرایط وضعیت یک مساله پیش بینی شده بود دولت را نمی شود مقصر گفت. اما دولت می تواند گزینه های دیگر برای جلوگیری از مخشوش کردن اذهان عامه جلوگیری کند.”
در آمد دولت افغانستان در سال ۱۴۰۰ در سند بودجه ۲۱۶ میلیارد افغانی حدود ۲.۷ میلیار دالر پیش بینی شده بود.
بودجه امسال ۳۷ میلیارد افغانی کسر بودجه داشت که وزارت مالیه پیش بینی کرده که از این مقدار، ۲۰ میلیارد افغانی آن را از طریق ذخایر نقدی کشور و ۱۷ میلیارد آن نیز توسط صندوق بین المللی پول پرداخت خواهد شد.
تجارت
مسوولان در قندهار: پاکستان به ارزش ۳۰ میلیون دالر داراییهای مالکان کارخانههای پنبه را ضبط کرده است

مسوولان در پارکهای صنعتی ولایت قندهار میگویند که کشور پاکستان تلاش میکند تا کار فابریکههای تولیدی پنبه در این ولایت متوقف شود.
به گفته این مسوولان در قندهار ۲۴ فابریکه فعالیت میکند که بخش از داراییهای مالکان این فابریکهها را پاکستان به بهانههای گونه گون ضبط کرده است.
در پارک های صنعتی قندهار بیش از ۲۴ فابریکه پروسس تولید پنبه دانه فعالیت میکند که در سال گذشته تقریبآ چهار صد هزار تن پنبه را پروسس کرده اند.
مسوولان اتاق تجارت و صنایع قندهار میگویند که در سالهای گذشته پنبه افغانستان به پاکستان صادر میشد، اما اکنون نصف محصولات پنبه به پاکستان صادر میشود که از طرف پاکستان برای مالکین این فابریکهها مشکلات گونه گون ایجاد شده تا این فابریکهها از فعالیت باز بمانند. به گفتهای آنان پاکستان ۳۰ میلیون دالر دارایی مالکان کارخانهها را به بهانههای مختلف ضبط کرده است.
سید سرور امانی، رییس اتاق تجارت و صنایع قندهار میگوید که:” سیستم بانک های خراب است و دراین قسمت مشکلات داریم حواله جات از طریق بانک ها بند است و پاکستان از این استفاده غیرمنصفانه می کند به این معنی که در حال حاضر هم بیشترین پول سکتور پنبه در پاکستان بند است که می توانم این مبلغ به ۳۰ میلیون دالر می رسد و این پول ۲۴فابریکه است و این پول را نه از طریق حواله میدهند، نه از طریق بانک و نه هم از طریق سیستم تی تی.”
مالکین کارخانههای پنبه در پارکهای صنعتی قندهار میگویند که نبود برق یکی از مشکلات دیگر آنها است و نمیتوانند به طور منظم فعالیت کنند.
یارمحمد رحمانی، مالک کارخانه پنبه در قندهار میگوید که:” مشکل عمده ما نبود برق است و با آمدن امارت اسلامی این مشکل بیشتر شده است. ما اینجا جنراتورهای ده میگاوات داشتیم و اکنون برای آن تیل نداریم.”
کارگران در این کارخانهها از اینکه زمینه کار برای شان فراهم شده است خرسند اند اما از امارت اسلامی میخواهند برای حل مشکلات موجود در این فابریکهها اقدامات جدی را روی دست گیرند.
شاه محمد، کارگر میگوید که:” پارک های صنعتی بزرگترین پیشرفت است و امارت اسلامی دراین قسمت توجه بیشتر کند و در قسمت فراهم کردن برق آن باید توجه کند چرا که جوانان زیاد صاحب کار خواهند شد.”
به گفته مسوولین اگر کارخانههای پروسس روغن پنبه در شهرکهای صنعتی قندهار بتوانند به طور نورمال کار کنند برای هزاران تن دیگر زمینه کار فراهم و از مهاجرتهای غیر قانونی جلوگیری خواهد شد.
تجارت
افغانستان به دنبال دریافت نفت و گاز از روسیه

امارت اسلامی افغانستان به خرید گاز و نفت از روسیه و همچنین ادامه کار بر روی پروژه خط لوله گاز ترکمنستان – افغانستان – پاکستان – هند (تاپی) که پس از به قدرت رسیدن امارت اسلامی در کابل آیندهای نامشخص داشت علاقه نشان داده است.
به گزارش بیزنس استاندارد، در زمانی که غولهای انرژی روسیه مانند گازپروم تحت تحریمهای کشورهای غربی قرار گرفتهاند، جمال نصیر غروال، شارژدافیر منصوب شده از سوی امارت اسلامی در مسکو، جاهطلبی افغانستان برای توسعه مشارکت انرژی با روسیه را مورد تاکید قرار داده است.
جمال نصیر غروال در گفتگو با خبرگزاری دولتی روسیه گفت:” در حوزه تجاری و مالی در حال مذاکره هستیم. ما میخواهیم همکاریهای اقتصادی با روسیه را توسعه دهیم تا در روابط پیشرفت حاصل شود و برای خرید سوخت از روسیه مشتاقیم.”
وی در ادامه افزود: “مذاکرات در حال حاضر از طریق وزارتخانههای تجارت روسیه و افغانستان در جریان است، زیرا کابل همچنان مصمم است تا به زودی قراردادهایی خاص را امضا کند.”
شارژدافیر افغانستان در مسکو تاکید کرد که دولت امارت اسلامی برای بازسازی زیرساختها، ساخت ساختمانها، جادهها و سایر تاسیسات ضروری به روسیه متکی است زیرا روسیه در گذشته نیز به افغانستان کمک کرده است.
او همچنین در این مصاحبه از تمایل افغانستان برای ارسال میوههای خشک و دیگر محصولات کشاورزی به روسیه خبر داد و خاطرنشان کرد:”ما به پیشرفت مذاکرات با مسکو علاقه مندیم و نمیتوانیم جزئیات خاصی را مشخص کنیم اما در حال مذاکره برای آینده میباشیم. در عین حال منظورمان معامله پایاپای هم نیست.”
در پایان این گزارش آمده است جمال نصیر غروال با اشاره به ادامه کار بر روی پروژه خط لوله گاز ترکمنستان – افغانستان – پاکستان – هند (تاپی) که پس از به قدرت رسیدن امارت اسلامی در کابل آیندهای نامشخص داشت تایید کرد این خط لوله ترکمنستان، یکی از بزرگترین تامین کنندگان انرژی دنیا را به کشورهای جنوب آسیا متصل خواهد کرد.
تجارت
با آمدن امارت اسلامی عواید وزارت معادن افزایش یافته است

پس از روی کار آمدن امارت اسلامی وزارت معادن و پترولیم نزدیک به ده میلیارد افغانی عواید داشته است. مسولان در این وزارت همچنان میگویند که تنها در ده روز گذشته هشت صد میلیون افغانی از سکتور معادن درآمد داشته اند.
مقامهای وزارت معادن و پطرولیم میگویند که از عید فطر بدینسو در بیشتر از ۱۰ روز کاری بیش از ۸۰۰ میلیون افغانی جمعآوری کرده اند.
به گفتهای این مقامها پس از روی کارآمدن امارت اسلامی در کشور بیش از ۱۰ میلیارد افغانی عواید از بخش معادن جمعآوری کرده اند و این روند روز به روز در حال افزایش است.
مفتی عصمتالله برهان، سخنگوی وزارت معدن و پطرولیم میگوید که:” در ده روز گذشته عواید ما نزدیک به ۸۰۰میلیون افغانی رسیده است و این روند روز به روز در حال افزایش است ما میخواهیم که معادن ما در اقتصاد کشور ما تاثیرات مثبت داشته باشد.”
کارشناسان اقتصادی افزایش عواید معادن را برای رشد اقتصاد کشور مهم میدانند و میگویند که اگر امارت اسلامی سهولتهای بیشتری برای سرمایه گذاری در کشور فراهم کند، فساد ریشهکن شود وضعیت اقتصادی به زودی تغییر خواهد کرد.
سیدالرحمان عمران، آگاه روابط اقتصادی میگوید که:” افزایش عواید وزارت معادن بسیار خبر خوب است، طبعی است که در سکتور معادن سرمایه گذاری افزایش یافته است و زمانی که سرمایه گذاری افزایش یابد واضیح است که عواید نیز افزایش می یابد و ایجاد کار هم می شود و امید است که برای تلاش ها برای سرمایه گذاری افزایش یابد.”
به باور آگاهان در کنار سکتور معادن در افغانستان سرمایه گذاری در سایر بخشها مانند زراعت، مالداری، باغداری، بانکداری، صنعت و تولید انرژی صورت گیرد تا کشور به سوی توسعه برود.
-
رویداد های اخیر5 روز پیش
یونسف بار دیگر خواستار بازگشایی مکاتب دخترانه شد
-
رویداد های اخیر3 روز پیش
ذبیحالله مجاهد: موضوعات داخلی مربوط به افغان هاست
-
رویداد های اخیر2 روز پیش
ازبکستان کنفرانس بینالمللی را در باره افغانستان میزبانی میکند
-
تجارت3 روز پیش
با آمدن امارت اسلامی عواید وزارت معادن افزایش یافته است
-
رویداد های اخیر18 ساعت پیش
طرزالعمل کمیسیون تماس با شخصیتهای افغان تصویب شد
-
کوید۱۹4 روز پیش
تست کرونای نخست وزیر زیلاند جدید مثبت شد
-
جهان3 روز پیش
کشتار با نشر زنده؛ تیراندازی نژادپرستانه در امریکا ۱۰ کشته برجای گذاشت
-
تجارت4 روز پیش
امارت اسلامی بودجه سال مالی ۱۴۰۱ خود را تصویب کرد