رویداد های اخیر
یوناما: تلفات غیرنظامیان در جریان مذاکرات صلح افزایش یافته اند

هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما امروز (سهشنبه، ۵ حوت) در گزارش تازه اش، گفته است که تلفات غیر نظامیان در جریان مذاکرات میان حکومت افغان و گروه طالبان افزایش یافته اند.
دیبرا لاینز، نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در افغانستان، در این باره میگوید: “سال ۲۰۲۰ میتوانست سال صلح در افغانستان باشد. اما برعکس هزاران غیرنظامی افغان در نتیجهی درگیریها در این کشور جان باختند.”
لاینز همچنان از طرفهای درگیر جنگ خواسته است تا برای حفظ جان غیرنظامیان اقدامات فوری روی دست گیرند.
وی افزوده است که:” من از طرف ها میخواهم که در انجام اقدامات فوری برای جلوگیر از تلفات بیشتر حتی برای یک روز هم دریغ نکنند. بهترین راه برای حفاظت غیر نظامیان برقراری آتشبس انسانی است. “
بر بنیاد این گزارش یوناما در یک سال بیتشر از ۳۰۰۰ افراد غیرنظامی در نتیجه درگیریها جان باخته اند که این باعث شده است افغانستان خطرناک ترین کشور برای غیرنظامیان باشد.
گزارش میافزاید که در سال ۲۰۲۰ میلادی، ۳۰۳۵ غیرنظامی در حملات در افغانستان جان باختند و ۵،۷۸۵ تن دیگر، زخم برداشتهاند.
در گزارش یوناما هر چند از کاهش ۱۵ درصدی تلفات غیرنظامیان در سال ۲۰۲۰در مقایسه به سال ۲۰۱۹ یاد شدهاست، اما از ناکامی مذاکرات صلح در کاهش تلفات، ابراز نگرانی شدهاست.
بر اساس این گزارش در سال ۲۰۲۰ میلادی ۱۲۳۵ تن که ۴۵ درصد کل تلفات را تشکیل میدهد در قتلهای هدفمند در کشور کشته و زخمی شدهاند.
با این همه، این گزارش نشان میدهد که برای نخستینبار در هفت سال گذشته، تلفات غیرنظامیان در سال ۲۰۲۰ کمتر از ده هزار بودهاست.
بر اساس این گزارش، ۴۳ درصد کل تلفات در سال ۲۰۲۰ در افغانستان را زنان و کودکان تشکیل میدهند.
یوناما عناصر ضد دولت را مسوول بیشترین تلفات غیرنظامیان یعنی ۶۲ درصد شناختهاست.
از این میان، طالبان مسوول ۴۵ درصد تلفات شناخته شدهاند و ۸ درصد تلفات دیگر به گروه داعش نسبت داده شده اند.
با اینهم، از کاهش ۱۹ درصدی تلفات از سوی طالبان و کاهش ۴۵ درصدی تلفات منسوب به گروه داعش در ۲۰۲۰گزارش شدهاست.
نیروهای طرفدار دولت هم مسوول ۲۴ درصد از تلفات شناخته شدهاند.
بر اساس این گزارش ارتش کشور مسوول ۲۲ درصد تلفات شناخته شده اند.
از سوی دیگر در واکنش به این گزارش یوناما طالبان در یک خبرنامه این گزارش را ناقص خوانده و افزوده اند که در این گزارش به نیروهای خارجی که عامل تلفات است برائت داده شده اند.
رویداد های اخیر
ستانکزی: بلی، در فضای افغانستان طیارههای بیپیلوت امریکایی میگردند که نقض آشکار حریم هوایی است

معین سیاسی وزارت امور خارجه میگوید که دوام گشتزنی طیارههای بدون سرنشین ایالات متحده امریکا در فضای افغانستان نقض آشکار حریم هوایی از سوی این کشور است.
شیرمحمد عباس ستانکزی در یک گفتگوی ویژه با آریانانیوز میگوید که مقامهای امارت اسلامی در مذاکرات با هیئتهای امریکایی این موضوع را شریک کرده و خواهان توقف نقض حریم هوایی افغانستان شدهاند.
آقای ستانکزی گفته است: «بلی، در فضای افغانستان طیارههای بدون سرنشین میگردند و ما بار بار در مجالس این مسأله را با آنها (امریکاییها) شریک ساختیم و این ماده را نقض کردهاند.»
او افزود: «در توافقنامه دوحه چنین بود که امریکا پس از بیرون کردن تمامی نیروهایش با حکومت جدید اسلامی افغانستان روابطه دوستانه داشته باشد و در بازسازی افغانستان نقش فعال داشته باشد و دیگر کشورها را نیز دراین راستا تشویق کند و همچنان در مسایل داخلی افغانستان قطعاً مداخله نکند.»
ستانکزی همچنان با توجه به واکنش برخی کشورهای آسیای میانه در قبال ساخت کانال قوشتیپه از سوی امارت اسلامی گفته است که این کانال یک پروژه افغانی است و حکومت آن را ادامه و به پایه اکمال خواهد رساند.
او گفت: «قوشتیپه حق ما است و کار آنرا به درستی ادامه خواهیم داد.»
از سویی هم، معین سیاسی وزارت خارجه برای زنان و دختران افغان اطمینان میدهد که روند آموزش و تحصیل به روی آنان باز خواهد شد و امارت اسلامی متعهد به تأمین حقوق آموزشی و تحصیلی آنان است.
آقای ستانکزی خاطر نشان کرد: «من منحیث یک افغان این را گفته میتوانم که تعلیم و تربیه تا آخر بند نخواهد بود، نباید بند شود و این حق طبیعی و شرعی دختران است.»
به گفته او، مکاتب و پوهنتونها با برابرشدن شرایط آن به روی دختران باز خواهد شد.
برعلاوه، آقای ستانکزی در این گفتگو بار دیگر بر مخالفین امارت اسلامی فراخوان داده است که دوباره به کشور برگردند.
او در قبال نگرانیهای پاکستان نیز تأکید کرد که افغانستان پس از یک جنگ طولانی به امنیت کامل دست یافته است و نباید همسایهها مشکلات خود را به افغانستان مرتبط سازند.
رویداد های اخیر
وزارت زراعت: حدود ۷ هزار فارم مرغپروری در کشور وجود دارد

مسوولان وزارت زراعت و مالداری میگویند که تلاش دارند تا زمینه برای توسعه سرمایهگذاری در بخش تولید تخم وگوشت مرغ را در کشور فراهم کنند. به گفته مسوولان این وزارت، در حال حاضر حدود هفت هزار فارم مرغ پروری در کشور وجود دارد و هر روز بر تعداد این فارمها افزوده میشود.
در همین حال، مسوولان انجمن وارد کنندگان تخم و گوشت مرغ میگویند که تولید کنندگان داخلی تنها پنج درصد تخم و گوشت مرغ را در بازارهای کشور تأمین میکنند و نمیتوانند نیازمندیهای مارکیت را برآورده سازند. آنها از وزارت زراعت میخواهند که در زمینه واردات تخم مرغ به کشور تسهیلات لازم را فراهم کند.
سید احمد کوهدامانی، رییس اتحادیه وارد کنندگان تخم وگوشت مرغ، گفته است: «ده فیصد محصول بود که ۱۶ فیصد افزایش یافته است. ما پنج درصد هم تولید نداریم، اگر تولید باشد، بازار ما را اکمال کنند ما اصلاً واردات را بند میکنیم.»
از سویی هم، شماری از فروشندگان تخم مرغ نیز میگویند که تولیدات داخلی اندک است و بیشتر تخمها از ایران، ازبیکستان و پاکستان به بازارهای کشور وارد و به فروش میرسد که قیمت آن نیز افزایش یافته است.
محمد نعیم، دوکاندار، گفت: «برای ما مشکل نیست، چون ما وارد میکنیم، ما مالیه خود را میپردازیم اما یک دانه تخم را از شش روپیه به نه روپیه رساندن به دروغ و به توطیه که ما تولیدات داخلی داریم، هیچ چیزی موجود نیست اصلاً، ما پیش از این مال را میآوردیم و ده فیصد میدادیم که به هفت افغانی و شش ونیم افغانی به مردم عرضه میکردیم، حالی یک دانه تخم مرغ را تقریباً هشت الی هشت و نیم روپیه میفروشیم.»
با این حال، مقامهای وزارت مالیه از تدابیر جدی برای کنترول قیمت مواد اولیه در بازارهای داخلی سخن میگویند و تأکید دارند که تعرفههای فصلی برخی اقلام از جمله تخم مرغ را افزایش دادهاند و در صورت لزوم ممکن است آن را کاهش دهند.
رویداد های اخیر
شصت تُن مواد خوراکی و ادویه تاریخ گذشته و بیکیفیت در بلخ از بین برده شد

ریاست صحت عامه ولایت بلخ نزدیک به ۶۰ تُن مواد خوراکی و ادویه بیکیفیت و تاریخ گذشته را که توسط این ریاست جمعآوری شده بود، حریق کرد.
این مواد که شامل ۳۵ تُن ادویه و ۲۴ تُن مواد اولیه غذایی تاریخ گذشته و بیکیفیت است از سطح شهر مزارشریف و ولسوالیهای ولایت بلخ جمعآوری شده است.
مسئولان در ریاست صحت عامه بلخ میگویند که ارزش مواد حریق شده هشت میلیون افغانی است و در جریان چهار ماه گذشته از سطح بلخ جمعاوری شده است.
نجیبالله توانا، رئیس صحت عامه بلخ میگوید: «شصت تُن مواد غذایی تاریخ گذشته و فاقد کیفیت و همچنان ادویه تاریخ گذشته و فاقد کیفیت و درجه دو از نقاط مختلف شهر مزار شریف و ولسوالیهای چهارده گانه آن توسط آمریت صحت محیطی صحت عامه ولایت بلخ و آمریت قوانین صحی صحت عامه ولایت بلخ در مدت چهار ماه جمع آوری شده بود.»
در کنار ریاست صحت عامه ولایت بلخ برخی دیگر از نهادهای دولتی هم از مبارزه جدی در برابر خرید و فروش اجناس بیکیفیت و تاریخ گذشته سخن میزنند.
محمد محمدی، رئیس اداره حفاطت از محیط زیست بلخ میگوید: «ما ان شاء الله در نظر داریم که یک ساحه را مشخص بکنیم برای ریاست صحت عامه ولایت بلخ که منبعد ان شاء الله در آنجای مشخص حریق بکنیم.»
با این حال مسئولان در اتحادیه خدمات دوایی زون شمال میگویند که برای جلوگیری از ورادات ادویه بیکیفیت و تاریخ گذشته اقدام جدی میکنند.
شعیب صافی، رییس اتحادیه خدمات دوایی زون شمال میگوید: «ما در آینده برای مردم این تعهد را می دهیم که مطابق تقاضای مردم دوای با کیفیت تولید میکنیم و تحت نظارت خود اداره دوا و غذا و ریاست صحت عامه برای مردم به فروش میرسانیم.»
ریاست صحت عامه ولایت بلخ میگوید که در یک سال گذشته، نزدیک به ۱۲۰ تُن ادویه و مواد خوراکی تاریخگذشته و فاقد کیفیت را از سطح این ولایت جمعآوری و آتش زده شده است.
-
رویداد های اخیر5 روز ago
جسد یک معدنچی زغال سنگ افغان با اعضای قطع شده در پاکستان پیدا شد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
سازمان جهانی غذا: اگر پول نرسد افغانستان را ترک میکنیم
-
ورزش5 روز ago
رقابت داغ برای کسب مقام اول رتبه بندی تیمها در آستانه جام جهانی کریکت
-
رویداد های اخیر3 روز ago
سفارت افغانستان در پاکستان توزیع پاسپورت برای مهاجرین را آغاز کرد
-
رویداد های اخیر5 روز ago
مولانا فضل الرحمن خواستار ایجاد کمیسیون مشترک میان پاکستان و افغانستان شد
-
تجارت4 روز ago
پروژه «رونق» برای ۴۰ شرکت کوچک برنامه آموزشی توسعه تجارت را راه اندازی کرده است
-
رویداد های اخیر4 روز ago
حقوق زنان و کودکان افغان شامل اجندای نشست مجمع عمومی ملل متحد شد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
یوناما: بیش از ۱۶۰۰ مورد نقض حقوق بشر توسط امارت اسلامی در حال بازداشت و پس از آن صورت گرفته است