1393انتخابات

آگاهان: حکومت وحدت ملی نباید بر مبنای امتیاز طلبی باشد

Published

on

(Last Updated On: عقرب ۳, ۱۴۰۱)

شماری از کارشناسان سیاسیایجاد حکومت وحدت ملی رابرای عبور از بحران موجود یک ضرورت می دانند و تاکید دارند که حکومت باید بر بنیاد توافق سیاسی ایجاد گردد و در ایجاد مشارکت سیاسی تمام جناح هادر نظر گرفته شود.

به باور این آگاهان حکومت وحدت ملی باید در چوکات منافع ملی و اخلاق سیاسی تعریف گردد و نباید ابزاری برای قدرت طلبی و امتیازخواهی باشد.

هر چند شماری از کارشناسان سیاسی دولت وحدت ملی را یک دولت عبوری از بحران میدانند، اما میگویند این تعریف در افغانستان تفاوت کرده است.

عبدالغفور لیوال رییس مرکز مطالعات منطقوی گفت:” در جوامع مختلف حکومت وحدت ملی در حقیقت به عنوان یک حکومت بیطرف و فوری بخاطر حل بحران ها شکل میگیرد، اما در افغانستان نظر به شرایط کنونی این تعریف متفاوت است”.

همزمان با این شماری دیگری از کارشناسان عناصر حکومت وحدت ملی را کامل نمی دانند و تاکید دارند که باید اشخاص نخبه و متعهد فرصت یابند تا در تشکیل نظام قرار گیرند.

فیض الله جلال استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه کابل گفت:” عناصر حکومت وحدت ملی را که می بینیم سه گروه است. گروه داکتر صاحب عبدالله، گروه داکتر صاحب اشرف غنی و گروه رییس جمهور حامد کرزی و در ترکیب این روشنفکرانی که در اروپا، امریکا و کشور های مختلف زندگی میکنند هیچ جای ندارند و همچنان در این ترکیب روشنفکران و نخبه گانی که در کشور هستند نیز جای ندارند حتی زنان که نیم از این نفوس را تشکیل میدهند جای ندارند”.

در همین حال نصرالله استانکزی استاد دانشکده حقوق علوم سیاسی حکومت وحدت ملی را در صورتی کارساز میداند که وحدت ملی و اخلاق سیاسی در آن تعریف شده باشد.

آقای استانکزی گفت:” اختلافاتی که فعلاً درمرحله تفتیش آراء بین دو گروپ وجود دارد که برای یک حکومت وحدت ملی توافق کرده اند و زمانیکه حکومت میسازند باید از نوع اول این باشد که منافع ملی افغانستان را تعریف بکند و بر مبنای آن در خدمت مردم افغانستان قرار بگیرند و اگر مبنای اش تا اخیر امتیاز طلبی باشد باور مه این است که اگر حکومت تاسیس هم شود ماها ادامه پیدا نخواهد کرد”.

به باور این کارشناسان هرنوع تفاهم سیاسی که درچارچوکات قوانین کشور نباشد باز مهم برای انتخابات بحران آفرین است.

بحث روی ایجاد حکومت وحدت ملی از آنجا شکل گرفت که یکی از نامزدان در دور دوم انتخابات نتیجه ابتدایی آراء را نپذیرفت و ادعا کرد که تیم رقیب در همکاری با کمیسیون تقلب گسترده را در این دور سازماندهی کرده است و جانبدارانه عمل میکند که پس از این تنش ها با میانجگری وزیر خارجه امریکا میان این نامزدان فیصله صورت گرفت تا آرائ صد در صد این دور انتخابات مجدداً تفتیش گردد و در صورت برنده شدن هر نامزد کاندید دوم هم در حکومت نقش مساویانه داشته باشد.

Trending

خروج از نسخه موبایل