اخبار ساحوی

انتخابات 93 بد نام ترین انتخابات در تاریخ سیاسی جهان بود

Published

on

(Last Updated On: عقرب ۳, ۱۴۰۱)

انتخابات ریاست جمهوری سال  1393 افغانستان ناکام ترین و بد نام ترین انتخابات در تاریخ سیاسی جهان بود.

شماری از آگاهان انتخاباتی و اعضای مجلس نمایندگان د رنخستین سالروز دور سوم انتخابات ریاست جمهوری کشور می گویند، این انتخابات لکه بدنامی در تاریخ انتخابات جهان است.

به باور آنان پیامدهای بد این انتخابات مانند عدم تکمیل کابینه و جنجال روی اصلاح نظام انتخاباتی هنوز هم جریان دارد.

16 حمل 1394 مصادف است به اولین سالروز برگزاری سومین دور انتخابات ریاست جمهوری در کشور.

در دور اول این انتخابات کسی برنده نشد و در 24 جوزا دور دوم انتخابات برگزار شد. اما این انتخابات به جنجال رفت تا جایکه پای وزیر خارجه امریکا به آن باز شد، تمام آرا به تفتیش رفت و در نهایت حکومت وحدت ملی به میان آمد.

یوسف نورستانی رییس کمیسیون مستقل انتخابات ” داکتر اشرف غنی احمدزی به عنوان رییس جمهور و داکتر عبدالله عبدالله به عنوان رییس اجرایی معرفی می گردد.

 

با این حال آگاهان این انتخابات را بد نام ترین انتخابات در تاریخ جهان می دانند.

رمضان بشر دوست عضو مجلس نمایندگان میگوید” مملو از فریب، مملو از تقلب و خاک پاشیدن به چشم مردم بود. اولین انتخاباتی در دنیا است که مردمش نمیدانند رییس جمهور شان چی تعداد رای گرفته است.بناءً وحشتناکترین انتخابات بود ولکه بدنامی به تاریخ انتخابات جهان شمرده می شود)”

پس از جنجال های گسترده پس از تفتیش صد در صد آرا که با میانجیگری جان کری روی آن توافق شده بود جنجال انتخابات ختم نشد و تنش های لفظی ادامه داشت تا اینکه سر انجام با پا در میانی حامد کرزی، و شمار رهبران جهادی توافق نامه ایجاد حکومت وحدت ملی امضا شد.

در این توافقنامه تعیین نامزد دوم به عنوان رییس اجرایی، برگزاری لویه جرگه پس از دو سال و تعدیل قانون اساسی و تعیین کمیسیون اصلاحات انتخاباتی مهم ترین مسایل آن بود.

حامد کرزی رییس جمهور پشین افغانستان

“مردم افغانستان امروز موفق شدن تا حکومت وحدت ملی را ایجاد کنند”

مراسم سوگند وفاداری رییس جمهور در 7 میزان برگزار شد و پس از ادای سوگند، رییس جمهور فرمان تعین رییس اجرایی و معاونانش را امضا کرد و آنان نیز سوگند یاد کردند و پس از چند روز رسماً به کار شان آغاز کردند.

اما آگاهان به این باور اند که جنجال های این انتخابات که به طولانی ترین انتخابات جهان شهرت یافت حل نشده است و پیامد ها بد آن جریان دارد.

جانداد سپین غر رییس موسسه دیده بان انتخابات افغانستان میگوید” نتیجه اش را می بینیم، کابینه نا تکمیل که هفت ماه می شود تکمیل نشده، در کمیسیون اصلاح نظام انتخاباتی هنوز هم اختلاف جدی است پارلمان درست کار کرده نمیتواند و والی ها هنوز هم سرپرست هستند که این ها پیامد مستقیم انتخابات 93 است”

اصلاح نظام انتخاباتی، جزء مهم از توافقنامه سیاسی برای ایجاد حکومت وحدت ملی بود، اما با آنکه کمیسیون برای اصلاح نظام انتخاباتی ایجاد شده است اما به باور آگاهان انتخاباتی اختلاف نظر میان رهبران حکومت که حاصل انتخابات سال 93 است باعث شده تا کار آن اغاز نشود.

یوسف رشید رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان در این مورد چنین میگوید” دیدگاه دو تیم که امروز در حکومت حضور دارند متفاوت است این تا حد زیاد تاثیر در اصلاح نظام انتخاباتی دارد زیرا دیدگاه برای اصلاح نظام انتخاباتی سیاسی است و هر دو تیم اجندای مشخص خود را دارند و هنوز هم توافق نشده است روی اعضای این کمیسیون”

به باور آگاهان اگر نظام انتخاباتی کشور اصلاح نشود دیگر مردم به پای صندوق های رای نخواهند رفت.

گزارش حمید صدیقی

Trending

خروج از نسخه موبایل