Connect with us

تجارت

بانک جهانی: کار پروژه کاسا-۱۰۰۰ در افغانستان از سر گرفته می‌شود

منتشر شده

در

بانک جهانی می‌گوید که کار پروژه کاسا-۱۰۰۰ در افغانستان از سر گرفته می‌شود. بانک جهانی اعلام کرده است که کار پروژه ساخت خط انتقال نیروی برق کاسا-۱۰۰۰ را به درخواست سه کشور اشتراک ‌کننده در این پروژه در افغانستان آغاز می‌کند.

این خط در تاجیکستان، قرغیزستان و ‌‌پاکستان تقریباً تکمیل شده و در افغانستان کار آن ۱۵ درصد انجام شده است.

معاونیت اقتصادی ریاست‌الوزراء نیز پیش از این گفته بود که کار این پروژه آغاز خواهد شد.

به گفته بانک جهانی، کشورهای اشتراک کننده جهانی خواسته‌اند که با کمک مالی اولیه خود کار پروژه کاسا-۱۰۰۰۰ را در افغانستان از سر بگیرد.

براساس این علامیه، بانک‌ جهانی تصمیم گرفته است که کاسا-۱۰۰۰ را به کمک مالی انجمن توسعه بین‌المللی به گونی انحصاری از سر بگیرد و تمام پرداخت‌های ساخت‌وساز در این پروژه در خارج از افغانستان مدیریت شود.

به گفته‌ای بانک جهانی، از۱۱۰ میلیون دالر موجود در این پروژه، که در سال ۱۴۰۰ پس از تحول سیاسی بر افغانستان متوقف شده بود، اکنون استفاده خواهد شد.

این بانک‌ همچنین افزوده که انجمن توسعه بین‌المللی هیچ منبع جدیدی برای تکمیل این پروژه در افغانستان پیشنهاد یا پیش‌بینی نکرده است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی می‌گوید که: «هر پروژه‌ی که در افغانستان تطبیق می‌شود امارت اسلامی افغانستان در جریان باشد و شرایطی که افغانستان دارد باید در نظر گرفته شود و ما آماده همکاری هستیم. امنیت در افغانستان وجود دارد و برای تطبیق پروژه تسهیلات وجود دارد و نظام هم در بخش‌های که لازم است همکاری دارد و مانع نخواهد بود.»

پروژه کاسا-۱۰۰۰ در ماه مارچ سال ۲۰۱۴ با تامین مالی انجمن توسعه بین‌المللی توسط هیأت مدیره بانک جهانی تصویب شد که نیروی برق صادراتی قرغیزستان و تاجیکستان را از طریق افغانستان به پاکستان منتقل کند. از طریق این پروژه ۱۰۰۰ مگاوات برق به پاکستان و ۳۰۰ مگاوات برق به افغانستان تامین می‌شود.

بانک جهانی گفته است که تکمیل این پروژه در افغانستان بسیار مهم است، زیرا افغانستان مرکز اتصال خط انتقال کاسا-۱۰۰۰ به کشوهای منطقه است.

برپایه سنجش این بانک، اگر این پروژه در افغانستان تکمیل نشود، خسارات اقتصادی و مالی قابل توجهی برای قرغیزستان، پاکستان و تاجیکستان به همراه خواهد داشت. بخشی از این خسارت یک میلیارد دالر برآورد شده است. با این حال، بانک جهانی گفته که پروژه کاسا-۱۰۰۰ در دو مرحله تکمیل خواهد شد و ‌انتظار می‌رود که کار ساخت آن تا سه سال طول بکشد.

تجارت

رشد اقتصاد افغانستان برای دومین سال پیاپی؛ اما چالش‌های ساختاری پابرجاست

نظام بانکی کشور همچنان شکننده باقی مانده و با چالش‌هایی چون ابهام‌های مقرراتی، افزایش قرضه‌های معوق و رشد ضعیف اعتباردهی روبه‌رو است.

Published

on

بر اساس تازه‌ترین گزارش «انکشاف توسعه افغانستان» بانک جهانی، اقتصاد کشور برای دومین سال متوالی مسیر رشد را تجربه می‌کند؛ رشدی که با وجود مهار نسبی تورم و بهبود عواید داخلی، همچنان زیر سایه چالش‌های عمیق ساختاری، فقر گسترده و فشارهای جمعیتی قرار دارد.

بانک جهانی پیش‌بینی کرده است که تولید ناخالص داخلی افغانستان در سال ۲۰۲۵ میلادی به ۴.۳ درصد برسد؛ در حالی‌ که این رقم در سال ۲۰۲۴ حدود ۲.۵ درصد برآورد شده بود. به گزارش «هیمالیا دایری»، بخش عمده این رشد ناشی از افزایش تقاضا در پی بازگشت بیش از دو میلیون مهاجر از ایران و پاکستان بوده که فعالیت‌ها در بخش خدمات و صنعت را تقویت کرده است.

در عین حال، بخش زراعت با وجود خشکسالی شدید، عملکرد نسبتاً باثباتی داشته و با ثبت یک برداشت بی‌سابقه گندم آبیاری‌شده، سهم قابل توجهی در تولید ایفا کرده است. بخش‌های معادن و ساختمان‌سازی نیز از دیگر محرک‌های رشد اقتصادی عنوان شده‌اند.

با این حال، این رشد اقتصادی به بهبود معیشت مردم منجر نشده است. رشد سریع جمعیت که در سال ۲۰۲۵ حدود ۸.۶ درصد برآورد می‌شود، باعث کاهش حدود چهار درصدی درآمد سرانه خواهد شد. نرخ تورم در حدود دو درصد و از پایین‌ترین سطوح منطقه است؛ موضوعی که اگرچه به ثبات قیمت مواد غذایی و تقویت نسبی ارزش پول ملی مرتبط است، اما وابستگی بالای اقتصاد به واردات و آسیب‌پذیری در برابر شوک‌های خارجی را نیز برجسته می‌سازد.

در بخش مالیه عمومی، عواید داخلی دولت بهبود یافته و پیش‌بینی می‌شود درآمدهای مالیاتی داخلی در سال ۲۰۲۵ به ۱۷.۱ درصد تولید ناخالص داخلی برسد. با این حال، کاهش کمک‌های خارجی دامنه مالی دولت را محدود کرده و وابستگی به مالیات‌های تجارتی و حمایت‌های بین‌المللی را افزایش داده است.

نظام بانکی کشور همچنان شکننده باقی مانده و با چالش‌هایی چون ابهام‌های مقرراتی، افزایش قرضه‌های معوق و رشد ضعیف اعتباردهی روبه‌رو است. کمبود نقدینگی، گردش پول نقد خارج از سیستم رسمی و گذار به نظام بانکداری اسلامی، دسترسی مردم به خدمات بانکی را دشوارتر ساخته است.

در بازار کار نیز فشارها رو به افزایش است. نزدیک به یک‌چهارم جوانان بیکار اند و محدودیت‌ها بر آموزش و مشارکت اقتصادی زنان، ظرفیت سرمایه انسانی و چشم‌انداز رشد بلندمدت را تضعیف کرده است. این وضعیت با بازگشت گسترده مهاجران تشدید شده؛ به‌گونه‌ای که بین اواخر ۲۰۲۳ تا نیمه ۲۰۲۵ میلادی، حدود چهار تا ۴.۷ میلیون نفر به کشور بازگشته‌اند که فشار سنگینی بر فرصت‌های شغلی و خدمات عمومی، به‌ویژه در شهرها و مناطق مرزی، وارد کرده است.

بانک جهانی تأکید می‌کند که تداوم این روند رشد، نیازمند اصلاحات اساسی برای جذب سرمایه‌گذاری خصوصی، تقویت نظام مالی، تنوع‌بخشی به صادرات و تبدیل تقاضای ناشی از بازگشت مهاجران به اشتغال پایدار است. بهبود حکومت‌داری، فراهم‌سازی محیط مناسب برای کسب‌وکار و تعامل مؤثرتر با جامعه جهانی، از عوامل کلیدی برای کاهش وابستگی افغانستان به کمک‌های بشردوستانه و حرکت به‌سوی رشد پایدار و فراگیر عنوان شده است.

Continue Reading

تجارت

بسته بودن گذرگاه پاکستان–افغانستان میلیاردها دالر خساره به تجارت دو کشور وارد کرد

نمایندگان صنف‌های تجاری خواستار آن شده‌اند که مقامات هرچه سریع‌تر عبور کالاها را احیا کنند و تجارت را از مسائل سیاسی جدا سازند تا خسارات اقتصادی بیشتر به هر دو کشور وارد نشود.

Published

on

بسته ماندن مداوم گذرگاه‌ها میان پاکستان و افغانستان، تجارت دو کشور را به شدت مختل کرده و حدود ۱۱ هزار کانتینر ترانزیتی افغانستان در بندر کراچی گیر مانده‌اند. علاوه بر آن، هزاران محموله دیگر از هر دو طرف، از جمله کالاهای فسادپذیر، در گذرگاه‌های غلام خان، اسپین بولدک، خرلاچی و تورخم گیر مانده‌اند.

رئیس اتاق تجارت و صنعت پاکستان، جنید الطاف، گفته است که تجارت دو کشور، که پیشتر محدود بود، اکنون به دلیل توقف عبور کالاها، وضعیت وخیم‌تری پیدا کرده و از آغاز تعطیلی گذرگاه تورخم تاکنون حدود ۴۵ میلیون دالر ضرر اقتصادی به ثبت رسیده است.

تاجران هشدار داده‌اند که کالاهای غذایی شروع به فاسد شدن کرده و این وضعیت خسارات مالی سنگینی را به فعالان اقتصادی تحمیل کرده است. همچنین صادرکننده‌گان که قبلاً اسناد فرم-E دریافت کرده بودند، قادر به انتقال محموله‌های خود نبوده‌اند، و حجم تجارت دو جانبه به شدت کاهش یافته است.

بسته بودن گذرگاه‌ها همچنین تجارت دارو را با خطر مواجه کرده است. صدها محموله شامل آنتی‌بیوتیک‌ها، انسولین، واکسین‌ها و داروهای قلبی در تورخم و چمن گیر مانده‌اند و داروهای حساس به دما ممکن است فاسد شوند. اتحادیه تولیدکننده‌گان داروی پاکستان هشدار داده است که این اختلال فقط بر تأمین دارو در افغانستان تأثیر ندارد، بلکه مسیر ترانزیتی اصلی پاکستان به ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و قزاقستان را نیز تحت تأثیر قرار داده و پروژه‌های اتصال منطقه‌ای، از جمله راه‌آهن پاکستان–ازبکستان–افغانستان، در خطر هستند.

نمایندگان صنف‌های تجاری خواستار آن شده‌اند که مقامات هرچه سریع‌تر عبور کالاها را احیا کنند و تجارت را از مسائل سیاسی جدا سازند تا خسارات اقتصادی بیشتر به هر دو کشور وارد نشود.

Continue Reading

تجارت

صادرات مالته پاکستان در آستانه فروپاشی؛ بسته ماندن گذرگاه افغانستان زنگ خطر تازه

در کنار افغانستان، کشورهای روسیه، قزاقستان و ازبکستان نیز از طریق دهلیز ترانزیتی افغانستان واردات مالته پاکستان را انجام می‌دادند.

Published

on

فصل صادرات مالته در پاکستان در حالی آغاز شده که این کشور با یکی از شدیدترین بحران‌های صادراتی سال‌های اخیر روبه‌رو است. درآمد صادراتی مالته پاکستان طی چهار سال گذشته از ۲۱۱ میلیون دالر در سال مالی ۲۰۲۱ به ۹۲.۵ میلیون دالر در سال مالی ۲۰۲۵ سقوط کرده است؛ کاهشی بی‌سابقه که اکنون با بسته ماندن گذرگاه افغانستان، شدت بیشتری یافته است.

گذرگاه پاکستان و افغانستان از اواسط اکتوبر ۲۰۲۵ بسته است؛ موضوعی که به‌طور مستقیم صادرات مالته پاکستان را هدف قرار داده است. تنها در سال مالی ۲۰۲۵، پاکستان ۶۰ درصد—برابر با ۱۵۳ هزار تُن—از صادرات مالته خود را به افغانستان فرستاده بود. این وابستگی سنگین اکنون به نقطه ضعف صادرات پاکستان بدل شده است.

افغانستان نه تنها بزرگ‌ترین خریدار مالته پاکستان است، بلکه مقصد اصلی مالته درجه‌دو و سه به شمار می‌رود؛ محصولاتی که به دلیل کیفیت پایین، امکان صادرات آن‌ها به بازارهای سخت‌گیر مانند خاورمیانه وجود ندارد. بسته ماندن گذرگاه، اکنون ده‌ها هزار تُن از این محصولات را در انبارهای پاکستان بدون مشتری رها کرده است.

در کنار افغانستان، کشورهای روسیه، قزاقستان و ازبکستان نیز از طریق دهلیز ترانزیتی افغانستان واردات مالته پاکستان را انجام می‌دادند. با مسدود ماندن این مسیر، پاکستان تلاش کرد صادرات را از راه ایران انجام دهد، اما تحریم‌های بین‌المللی سد بزرگ این مسیر بود.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!