خبرهای تازه

توافقنامه حکومت با گلبدین حکمتیار پنج شنبه به امضا خواهد رسید

Published

on

(Last Updated On: عقرب ۲, ۱۴۰۱)

توافقنامه حکومت افغانستان به روز پنج شنبه با گلبدین حکمتیار به امضا خواهد رسید.

پس از روزها چانه زنی و تلاش، سرانجام روز پنج شنبه توافقنامه سیاسی حکومت افغانستان با حزب اسلامی گلبدین حکمتیار به امضا می رسد.

سید نقیب الله هاشمی، عضو حزب اسلامی گلبدین حکمتیار می گوید: “جنگ و خشونت افغانستان را به سوی نابودی برد ولی مژده می دهیم که تا ۲۴ساعت آینده متن مصوده توافقنامه صلح حکومت با حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار به امضا می رسد.”

موارد درشت توافقنامه ۲۵ماده یی است، که برای امضا از شورای عالی صلح آماده شده است.

ماده یازدهم؛ دولت افغانستان مصوونیت قضایی رهبر و اعضای حزب اسلامی را در رابطه با اقدامات سیاسی و نظامی گذشته به اساس این موافقتنامه ضمانت می کند.

در ادامه این ماده درباره مصوونیت قضایی اعضای حزب اسلامی و زندانیان این حزب که حتی مرتکب جرایم تروریستی شده باشند آمده است که دولت افغانستان متعهد می گردد که زندانیان حزب اسلامی که به دلایل فعالیت های سیاسی و نظامی زندانی شده اند و دعوی حق العبدی علیه آن ها وجود نداشته باشد را به رویت لیست توافق شده در کمیسیون اجرایی با عضویت نمایندگان حزب اسلامی در زودترین فرصت ممکن که بیشتر از دو ماه نباشد، رها می سازد.

ماده چهاردهم؛ دولت افغانستان متعهد می گردد تا افراد و فرماندهان واجد شرایط قانونی مربوط به حزب اسلامی افغانستان را که علاقمند به خدمت باشند، جذب نیروهای دفاعی و امنیتی نماید.

ماده پانزدهم؛ دوره انفصال آنعده مامورین و افسران حزب اسلامی افغانستان که قبلا در ادارات دولتی خدمت نموده و منفصل از خدمت شده اند، در صورتیکه بتوانند اسناد قانونی و یا اثباتیه شان را ارایه نمایند، در مطابقت با قانون در دوره خدمت آن ها محسوب شده و جذب مجدد ترفیع و یا تقاعد آن ها بر اساس شرایط قانونی صورت می گیرد.

از سوی هم عده ای از اشتراک کنندگان نشست بروکسل می خواهند، که یکی از محوری ترین بحث های شان روی صلح باشد.

یاسر احمدزی، رییس انستیتوت صلح افغانستان می گوید: “ما از جامعه جهانی می خواهیم تا در نشست بروکسل یکی از سخنان اصلی شان صلح باشد.”

ماده شانزدهم؛ دولت افغانستان متعهد شده است که در گام نخست زمینه عملی عودت داوطلبانه در حدود ۲۰هزار خانواده مهاجر را به کمک جامعه جهانی هموار سازد.

در جهت رسیدگی به بازماندگان شهدا و معلولین همچنین حزب اسلامی افغانستان مانند سایر شهدا و معلولین کشور اقدام لازم به عهده گیرد.

ماده هجدم؛ بعد از اعلان رسمی این توافقنامه از سوی شورای عالی صلح و دولت افغانستان حزب اسلامی افغانستان رسما اعلام می نماید، که بخاطر مصالح علیای کشور قطع دایمی جنگ و تامین صلح پایدار به عنوان حزب مهم سیاسی فعالیت نموده، قانون اساسی کشور را رعایت نموده، آتش بس دایمی برقرار و تمامی فعالیت ها و تحرکات نظامی اش را متوقف و در مطابقت با برنامه و جدول زمانی کمیسیون مشترک اجرایی و براساس معلومات که بعد از امضای این سند از سوی حزب اسلامی ارایه می گردد، تشکیلات نظامی خویش را منحل می سازد، حزب متعهد می گردد تا آن عده از اسرای را که در قید اسارات حزب اسلامی به سر می برند، متصل امضای این توافقنامه در اسرع وقت تسلیم دولت افغانستان کند.

نوزدهم؛ حزب اسلامی افغانستان متعهد شده است که بعد از امضای این توافقنامه اعلام نماید که هیچ گونه رابطه ای را با گروه های تروریستی و سازمان های مسلح غیر قانونی برقرار ننموده و از ایشان حمایت نمی کند.

برخی این توافقنامه را شرم آور و تضرع آمیز می دانند و می گویند، هیچ سخنی از تعهدات حقوق بشری دراین توافقنامه نیامده است و حق قربانیان جنگ در نظر گرفته نشده است.

رامین انوری، فعال مدنی می گوید: “این توافقنامه ۲۵ماده یی، یک توافقنامه شرم آور است که هیچ نامی از قربانیان جنگ در آن گرفته نشده است و حکومت افغانستان امتیاز دهی بی پیشنه به گلبدین حکمتیار داده است، اما هیچ تضمینی برای حقوق بشر و زن از وی نگرفته است.”

در ابتدا این توافقنامه ازسوی نمایندگان حزب اسلامی، محمد امین کریم، نماینده شورای عالی صلح مولوی عطاالرحمن سلیم و نماینده دولت افغانستان حنیف اتمر به امضا می رسد.

در گام دوم، این توافقنامه از سوی گلبدین حکمتیار و رییس جمهور غنی به امضا می رسد.

حکمتیار از چهره های جنگ افروز مجاهدین در دهه هفتاد گفته می شود.

او در جنگ های داخلی مخالف گروه در قدرت جمعیت اسلامی بود، سرانجام مخالفت ها به جنگ های داخلی خانه سوز کابل مبدل شد.

حکمتیار در ۱۴ سال گذشته جنگ را علیه نظام حامد کرزی و ارتش افغانستان و خارجی ها روا می دانست.

Trending

خروج از نسخه موبایل