Connect with us

علم و تکنالوژی

حمله سایبری سه میدان هوایی بزرگ اروپا را مختل کرد

شرکت هوایی کالینز، اعلام کرد که سیستم‌های آسیب‌دیده را برای جلوگیری از گسترش حمله جدا کرده است، اما زمان مشخصی برای بازیابی کامل ارائه نکرد.

منتشر شده

در

پروازها در سه میدان هوایی پررفت‌وآمد اروپا در جریان رخصتی‌های آخر هفته پس از یک حمله سایبری به سیستم شرکت هوایی کالینز به هرج و مرج کشیده شد؛ سیستمی که برای چک‌ مسافران و روند سوار شدن به طیاره استفاده می‌شود.

این حمله که روز شنبه، ۲۰ سپتمبر آغاز شد، خدمات دیجیتال میدان‌های هوایی هیترو لندن، برلین براندنبورگ و بروکسل را مختل کرد و شرکت‌های هوایی را مجبور به استفاده از روش‌های دستی برای چک‌ و تحویل بار ساخت.

مسافران با صف‌های طولانی و تأخیرهای گسترده روبه‌رو شدند.

به گفته شرکت تحلیل‌گر هوایی سیریوم، تنها در روز شنبه ۳۵ پرواز خروجی و ۲۵ پرواز ورودی لغو شد که بیشترین آسیب را میدان هوایی بروکسل دید. این اختلالات در روز یک‌شنبه نیز ادامه یافت و باعث لغو ۳۸ پرواز خروجی و ۳۳ پرواز ورودی دیگر شد.

میدان هوایی بروکسل از شرکت‌های هوایی خواسته است که تا روز دوشنبه نیمی از پروازهای خود را کاهش دهند و هشدار داده که ممکن است تا ۱۴۰ لغو پرواز دیگر نیز رخ دهد.

شرکت هوایی کالینز، اعلام کرد که سیستم‌های آسیب‌دیده را برای جلوگیری از گسترش حمله جدا کرده است، اما زمان مشخصی برای بازیابی کامل ارائه نکرد.

ادارات ملی امنیت سایبری در بریتانیا، آلمان و بلجیم در حال بررسی این رویداد هستند، اما هنوز مشخص نیست که این حمله از نوع باج‌افزار، حملات منع خدمت یا یک اقدام دولتی سازمان‌یافته بوده است.

هرچند کنترول ترافیک هوایی و ایمنی پروازها تحت تأثیر قرار نگرفته، این حادثه آسیب‌پذیری روزافزون فناوری هوانوردی را آشکار کرد.

گزارش‌های صنعتی نشان می‌دهند که حملات سایبری در بخش هوانوردی بین سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ ۶۰۰ درصد افزایش یافته است.

کمیسیون اروپا این اختلال را «جدی اما نه سیستماتیک» توصیف کرد، اما کارشناسان هشدار می‌دهند که این حادثه خطرات اتکای بیش از حد به سیستم‌های متمرکز دیجیتال را برجسته می‌کند.

میدان‌های هوایی از مسافران خواسته‌اند که حداقل سه ساعت زودتر به میدان هوایی مراجعه کنند و اپلیکیشن‌های خطوط هوایی را برای جزئیات تازه وضعیت پرواز بررسی کنند.

با تلاش خطوط هوایی برای رزرو مجدد پروازهای مسافران، مقامات هشدار داده‌اند که تأخیرهای زنجیره‌ای ممکن است تا هفته آینده ادامه یابد.

علم و تکنالوژی

آغاز نخستین خدمات آزمایشی 5G در کابل؛ گام تازه در توسعه مخابرات افغانستان

به گفته مسئولان شرکت افغان بیسیم، از آغاز سال ۲۰۲۶ میلادی تاکنون ۴۶ سایت مخابراتی جدید ساخته و به بهره‌برداری سپرده شده و ۱۸۶ سایت دیگر نیز در حال ساخت است.

Published

on

وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی اعلام کرده است که برای نخستین بار خدمات انترنت 5G به‌گونه آزمایشی در شهر کابل آغاز شده است.

بر بنیاد اعلام این وزارت، ظرفیت ۷۴ آنتن مخابراتی در کابل به‌صورت آزمایشی به فناوری 5G ارتقا یافته و این پروژه در حال حاضر در مرحله تست قرار دارد. مقام‌ها می‌گویند پس از تکمیل زیربنا‌ها و موفقیت دوره آزمایشی، این خدمات در سایر ولایت‌های کشور نیز گسترش خواهد یافت.

این موضوع در دیدار حمدالله نعمانی با رئیس شرکت مخابراتی افغان بیسیم علی‌الله سروری مطرح و درباره توسعه پوشش مخابراتی، بهبود کیفیت خدمات و دسترسی مناطق دوردست به خدمات مخابراتی بحث صورت گرفته است.

به گفته مسئولان شرکت افغان بیسیم، از آغاز سال ۲۰۲۶ میلادی تاکنون ۴۶ سایت مخابراتی جدید ساخته و به بهره‌برداری سپرده شده و ۱۸۶ سایت دیگر نیز در حال ساخت است.

مسئولان این شرکت همچنان از همکاری وزارت مخابرات در راستای تسهیل روند خدمات‌دهی و توسعه شبکه مخابراتی قدردانی کرده‌اند.

مقام‌های وزارت مخابرات تأکید دارند که توسعه تکنالوژی و گسترش خدمات ارتباطی، نقش مهمی در رشد اقتصادی و تسهیل ارتباطات در کشور خواهد داشت و همکاری با شرکت‌های مخابراتی در این زمینه ادامه خواهد یافت.

Continue Reading

علم و تکنالوژی

استارلینک ایلان ماسک در مقابل چالش امنیتی ایران

امریکا، چین و روسیه با دقت نتیجه عملکرد استارلینک در ایران را دنبال می‌کنند، زیرا این سیستم نه تنها اهمیت نظامی و اطلاعاتی دارد، بلکه آینده رقابت‌های اینترنت ماهواره‌ای را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

Published

on

خبرگزاری رویترز گزارش داده است که ناآرامی‌های اخیر در ایران، انجینران کمپنی اسپیس ایکس، مالک استارلینک، را با یکی از سخت‌ترین آزمایش‌های امنیتی خود مواجه کرده است. ایران با استفاده از پارازیت‌اندازهای ماهواره‌ای و تاکتیک‌های جعل سیگنال تلاش می‌کند کارکرد استارلینک را مختل کند.

به گفته رویترز، اسپیس ایکس هفته گذشته برای مقابله با قطع اینترنت در ایران و پس از سرکوب معترضان، اشتراک استارلینک را برای ایرانی‌ها رایگان کرده است. استارلینک از زمان استفاده آن در جنگ روسیه و اوکراین، به ابزاری مهم برای رفع مشکل قطع اینترنت و مقابله با سرکوب حکومت‌ها تبدیل شده است.

جان پلامب، رئیس پیشین بخش سیاست فضایی وزارت دفاع اامریکا، به رویترز گفت: «رژیم‌های سرکوبگر فکر می‌کنند که هنوز می‌توانند ارتباطات را خاموش کنند. اما روزی فرا می‌رسد که این کار غیرممکن باشد.»

رویترز همچنین نوشته است که امریکا، چین و روسیه با دقت نتیجه عملکرد استارلینک در ایران را دنبال می‌کنند، زیرا این سیستم نه تنها اهمیت نظامی و اطلاعاتی دارد، بلکه آینده رقابت‌های اینترنت ماهواره‌ای را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

Continue Reading

علم و تکنالوژی

تلاش روسیه برای ساخت فابریکه تولید برق هسته‌ای روی ماه تا سال ۲۰۳۶

Published

on

روسیه قصد دارد تا ده سال آینده یک فابریکه تولید برق هسته‌ای روی ماه بسازد تا برنامه‌های فضایی خود و ایستگاه تحقیقاتی مشترک روسیه-چین را تأمین انرژی کند.

سازمان فضایی روسیه (روسکاسموس) قراردادی با شرکت هوافضای لاووشکین امضا کرده است و شرکت هسته‌ای روسیه روساتوم و مؤسسه کورچاتوف نیز در پروژه مشارکت دارند.

این فابریکه، برق روبات‌ها، رصدخانه و زیربنا‌های ماه را تأمین خواهد کرد و گامی به سوی تحقیقات درازمدت در ماه به جای مأموریت‌های یک‌باره محسوب می‌شود. دیمیتری باکانوف، رئیس روسکاسموس، همچنین برنامه‌هایی برای تحقیقات روی سیاره زهره دارد.

امریکا نیز برنامه مشابهی دارد و ناسا قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ یک راکتور هسته‌ای روی ماه نصب کند تا برق لازم برای پایگاه ها فراهم شود.

در حالی که قوانین بین‌المللی استفاده از سلاح‌های هسته‌ای در فضا را ممنوع کرده است، منابع انرژی هسته‌ای مجاز است. تحلیل‌گران می‌گویند ماه دارای منابع ارزشمندی مانند هلیوم-۳ و فلزات نادر است که می‌تواند برای پروژه‌های علمی و تکنالوژی در آینده اهمیت داشته باشد.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!