Connect with us

رویداد های اخیر

واکنش‌ها به نامه‌ی وزیرخارجه امریکا به رییس جمهور غنی

منتشر شده

در

نامه وزیر خارجه امریکا به رییس جمهور افغانستان در باره ادارۀ موقت و تشکیل یک کنفرانس بزرگ مانند کنفرانس بن واکنش‌ها تند را بر انگیخته است.

در هفتمین سالروز درگذشت مارشال محمد قسیم فهیم امروز (دوشنبه ۱۸حوت) بیشترین صحبت‌ها روی این نامه متمرکز بود.

امرالله صالح، معاون نخست رییس جمهور به این نامه وزیر خارجه امریکا را ننگ نامه عنوان کرد و گفت که در “برابر آن مثل امام حسین ایستاده شده و مرمی طالبان و پاکستان را به صلح آمرانه که در این نامه ذکر شده است ترجیح میدهد.

آقای صالح در این باره گفت:”یکی از بندها این است که ما نیاز به شورای عالی انفاذ شریعت داریم، کشوری که در دامنش مولانا زاده شده و ملک که نام فرزندش ابوحنیفه است، حالا دو تا ملا از مدرسه حقانیه بیایند و بگویند که بیاید که ما از سر برای تان سند مسلمانی بدهم، من در پای این “سند ننگ” ابداً امضا نمی کنم.”

معاون رییس جمهور می‌گوید که حکومت از این نامه نگران نیست و نه تغییری در موقفش خواهد آمد.

به گفته‌ی آقای صالح این طرح مانند پلی لرزانی است که اگر اصلاح نشود سرنوشت ۳۵ میلیون شهروند کشور را به قهقرا می‌برد.

صالح افزود:”اگر سر انتخابات طالب به توافق می‌رسد، رییس جمهور دوره اخیرش است، سر تاریخ انتخابات می‌توانیم حرف بزنیم ولی معامله بین ۲۰ نفر در یک اتاق که باز بیایند نسخه انحلال قانون ما را، نظام ما را و دست آوردهای ما را از همه مهمتر حق رای را از مردم افغانستان بگیرند، ابداً، ابداً ابداً.”

حامد کرزی، رییس جمهور پیشین کشور که در این نشست شرکت کرده بود گفت:” من به یک فکر بودم، خلیلی به یک فکر و مارشال به دیگر فکر، اما یک روز هم نشد که مجلس ما بیرون براید رازه مملکت بود، نباید راز مملکت بیرون شود.”

عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی، می‌گوید که این نامه به وی نیز سپرده شده و جامعه جهانی برای صلح فوریت را در نظر گرفته اند که کنترول آن در دست حکومت نیست.

عبدالله در این باره گفت:”امروز بالای مردم افغانستان یک روز بسیار دشوار است، وقتی در ننگرهار سه نفر شهید شدند تمام کارمندان رادیو رخصت شدند، اگر تنها اهل رسانه را در نظر بگیریم، از راننده اش که خود را در خطر حس می کند تا خانه سامان و هر کسی که است، علما و جامعه مدنی، هیچ کس در مصئونیت نیست.”

رییس شورای عالی مصالحه ملی می‌گوید که حکومت باید در نخست عملکرد خود را ببیند.

عبدالله افزود:”ما خود را فرش راه مردم کنیم، با مردم حاضر استند که ده بار بیشتر در کنار ما قربانی بدهند، امروز هم از خارجی شکایت، دیروز هم از خارجی شکایت همی خارجی است در دنیا است، موثر هم است، خوب هم است وبد هم باید اول افراط و تفریط را در رویه خود ببینیم.”

شماری از سیاست گران دیگر نیز نامه امریکا را بی صلاحیت ساختن مردم میدانند، اما عده ای می گویندکه باید برای صلح قربانی داده شود.

محمد محقق، مشاور رییس جمهور در امور سیاسی و امنیتی، در این باره گفت:”افغانستان در حالت بسیار احساس قرار گرفته ما تقربین از حالت اختیار هم مردم افغانستان خلاص شده روان است چون دنیا عجله دارد در مورد افغانستان.”

عزیزالله دین محمد، معاون شورای عالی مصالحه ملی، در این باره میگوید:”صلح که میخواهید به گپ های تلخ و مقابله نمیشود، همه روزه مردم میمرند، مردم قربانی میدهند و مردم از جنگ خسته شده اند.”

سخنرانان در این نشست همچنان، از کار کرد و تلاش های مارشال محمد قسیم فهیم به ویژه در بخش صلح قدردانی کرده و وی را شخصیت بی مثال میدانند.

مارشال محمد قسیم فهیم، هفت سال پیش در ۱۸هم حوت بنابر بیماری که عاید حالش بود درگذشت.

از سوی دیگر برخی سیاست‌گران پیش‌نویس توافق‌نامه صلح افغانستان را مبهم می‎خوانند.

آنان می‌گویند اگر این طرح عملی گردد و دولت افغانستان و طالبان به توافق برسند، سرنوشت گروه‌های هراس‌افگن دیگر در افغانستان چه خواهد شد.

در این میان کمیسیون مستقل حقوق بشر هشدار می‌دهد که اگر ارزش‌‎های حقوق بشری در توافق صلح نادیده گرفته شود، طرح پذیرفتنی نخواهد بود.

پیش نویس توافق نامه صلح افغانستان که از سوی امریکا ریخته شده و به دولت افغانستان، احزاب و جریان‌های سیاسی و طالبان سپرده شده است، واکنش‌هایی را به همراه شده است.

در بخش نخست این طرح بر تضمین حقوق کودکان و زنان پافشاری شده و آمده که قانون اساسی ۲۰۰۴ به عنوان نمونه نخستین برای تدوین قانون اساسی آینده خواهد بود.

در بخش نخست پیش نویس گفته شده که قانون اساسی آینده، زمینه انتخابات را فراهم خواهد کرد.

پیش نویس توافق نامه صلح افغانستان به بخش شامل اصول رهنمودی برای آینده افغانستان، حکومت انتقالی صلح و آتش بس دایمی را شامل می شود.

رویداد های اخیر

چهار عضو یک خانواده در حمله هوایی در گرمسیر هلمند جان باختند

بر اساس گزارش‌های محلی، این خانواده اصالتاً از ولایت غزنی بوده و در منطقهٔ صفار یک رستوران کوچک داشته است.

Published

on

در پی حمله هوایی رژیم نظامی پاکستان در منطقهٔ صفار ولسوالی گرمسیر ولایت هلمند، چهار عضو یک خانواده «شهید» و هفت تن دیگر زخمی شده‌اند.
بر اساس گزارش‌های محلی، این خانواده اصالتاً از ولایت غزنی بوده و در منطقهٔ صفار یک رستوران کوچک داشته است.
گفته می‌شود اجساد «شهدا» و زخمیان این رویداد از سوی حکومت با یک فروند چرخ‌بال به ولایت غزنی انتقال داده شده‌اند تا زخمیان تحت درمان قرار گرفته و «شهدا» نیز به خاک سپرده شوند.

Continue Reading

رویداد های اخیر

بازدید سرپرست یوناما از مرز اسلام‌قلعه؛ تمرکز بر حمایت از عودت‌کنندگان

ملل متحد پیش از این یک پلان پاسخ‌دهی به ارزش ۵۲۹ میلیون دالر راه‌اندازی کرده که هدف آن حمایت از حدود ۲.۷ میلیون افغان عودت‌کننده از ایران و پاکستان تا پایان سال ۲۰۲۶ است.

Published

on

جورجیت گانیون، سرپرست یوناما، از مناطق غربی افغانستان، از جمله مرز اسلام‌قلعه، بازدید کرد تا از نزدیک روند حمایت‌های ملل متحد از میلیون‌ها افغان عودت‌کننده از ایران و پاکستان را بررسی کند.

ملل متحد پیش از این یک پلان پاسخ‌دهی به ارزش ۵۲۹ میلیون دالر راه‌اندازی کرده که هدف آن حمایت از حدود ۲.۷ میلیون افغان عودت‌کننده از ایران و پاکستان تا پایان سال ۲۰۲۶ است.

Continue Reading

رویداد های اخیر

ترمپ: برخلاف افغانستان، از عراق همه تجهیزات امریکا خارج شد

Published

on

دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور امریکا، خروج نیروهای امریکایی از عراق را با خروج این نیروها از افغانستان در سال ۲۰۲۱ مقایسه کرده و گفته است که امریکا در افغانستان تجهیزات نظامی زیادی را جا گذاشت، اما در زمان خروج از عراق، نیروهای امریکایی تمام تجهیزات خود را با خود بردند.

ترمپ روز چهارشنبه در مراسمی در قصر سفید، به خروج نیروها و تجهیزات ائتلاف به رهبری امریکا از پایگاه هوایی اربیل در شمال عراق اشاره کرد؛ اقدامی که به مأموریت نظامی امریکا علیه داعش در عراق پایان داد.

او گفت: «گفتم کمی بیشتر زمان بگذارید و همه‌چیز را با خود ببرید. اگر یادتان باشد، ما تمام تجهیزات را در افغانستان جا گذاشتیم؛ همه‌چیز آنجا ماند.»

ترمپ افزود: «گفتم می‌خواهم حتی یک پیچ هم جا نماند. اگر پیچی روی زمین افتاده، آن را بردارید. اگر خیمه‌ای ترپالی داریم، آن را هم با خود ببرید. ما همه‌چیز را بردیم..»

رئیس‌جمهور امریکا همچنین به حمله در آگست ۲۰۲۱ در میدان هوایی کابل اشاره کرد که در آن ۱۳ سرباز امریکایی کشته شدند.

ترمپ گفت که در سال‌های گذشته با خانواده‌های سربازان امریکایی کشته‌شده در این حمله آشنا شده و همچنین از نظامیانی یاد کرد که در این حمله به‌شدت زخمی شدند.

او گفت: «آنچه برای آنان و فرزندان‌شان اتفاق افتاد، هرگز نباید اجازه داده می‌شد اتفاق بیافتد.»

ترمپ افزود که ۴۸ نظامی امریکایی به‌شدت زخمی شدند، اما به گفته او، «هرگز از آنان یاد نمی‌شود.»

ترمپ خروج امریکا از عراق را پایان یک حضور نظامی پرهزینه خواند و گفت که برای این مأموریت هدف مشخصی تعیین کرده بود و به قوماندانان دستور داده بود آن را تکمیل کنند، بدون اینکه حضور امریکا در عراق به یک مأموریت دائمی تبدیل شود.

اردوی امریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که نیروها و تجهیزات این کشور خروج منظم خود از پایگاه هوایی اربیل را تکمیل کرده‌اند و با این اقدام، عملیات «عزم راسخ» در عراق رسماً پایان یافته است.

این عملیات در سال ۲۰۱۴، پس از تصرف بخش‌های گسترده‌ای از عراق و سوریه توسط داعش، با هدف مبارزه با این گروه آغاز شد. امریکا همچنان عملیات ضد داعش در سوریه را از مقر خود در اردن ادامه می‌دهد.

ترمپ گفت امریکا برای مبارزه با داعش وارد عراق شده بود و این گروه دیگر قلمرو مشخصی را در اختیار ندارد.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2026 Ariana News. All rights reserved!