Connect with us

رویداد های اخیر

از ۷۴۷ مین سالروز درگذشت مولانا بلخی گرامی‌داشت شد

منتشر شده

در

شماری از فرهنگیان و نویسندهگان افغان و ترک از ۷۴۷ مین سال روز در گذشت مولانا جلاالدین محمد بلخی در کابل گرامی داشت شد.

این نویسندهگان و فرهنگیان می گویند که مولانا جلالدین بلخی نقطه وصل است و ادبيات عرفاني به جا مانده از وی منحصر به یک منطقه خاص نمی باشد.

زاهد سجاده نشین و ترانه گویی که شعر های عارفانه اش بر دل هزاران نفر جاویدانی

 است.

افسر رهبین، شاعر و نویسنده، در این باره گفت:”  این بلخی شورش گر که سرشاری و عیاری را  از پیشینان خود باز یافته است میخواهد باغ سبز تازیان را از بیخ و بن بشکند و با درهم شکستن دژها و و دیوارهای بیداد از هفت خوان جور و استبداد بگذرد. “

حسین آونی بوتسالی، سفیر کشور های اسلامی در افغانستان، در این باره گفت: ” به صدای او که میبرآمد دل دادم، در سایه او به همه تفاوتها روح همگرایی را ایجاد کردیم.”

مولانا جلاالدین محمد بلخی زادگاهش بلخ و آرامگاهش قونیه است که برخی از کشورها این شاعر توانا را به کشور خود نسبت می دهند، اما به باور  فرهنگیان ،ادبيات عرفاني به جا مانده از مولانا منحصر به یک منطقه خاص نمی باشد.

طاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ، در این باره گفت: ” مثنوی منبع هدایت است منبع اخلاق است منبع معرفت است، منبع جوشان و خروشان برای کل بشر است. “

رقص سماع، که هم چرخنده و هم بیننده را به شوقو هیجان می آورد، از دنیایی متفاوت از تفکرات مولانا جلاالدین بلخی است.

بیشتر اشعار  مولانا جلالالدین بلخی به زبان فارسی سرود شده اند، اما در اشعارش به ندرت از زبان ترکی ، عربی و یونانی نیز استفاده شده است.

از مولانا دو اثر به نظم و سه اثر به شعر بر جا مانده است  که اثر مثنوی معنوی بزرگترین اثر عرفانی مولانا جلاالدین بلخی است.

رویداد های اخیر

چهارمین جلسه گروه کاری مبارزه با مواد مخدر در چارچوب پروسه دوحه در کابل برگزار شد

یوناما، نهادهای سازمان ملل، سازمان‌های بین‌المللی و دیپلمات‌ها تلاش‌های امارت اسلامی در مبارزه با مواد مخدر را ستودند و کاهش چشمگیر کشت کوکنار را دستاوردی تاریخی دانستند.

Published

on

ضیا احمد تکل، رئیس روابط عامه وزارت امور خارجه، گزارش داده است که چهارمین جلسه گروه کاری مبارزه با مواد مخدر تحت چتر پروسه دوحه در هوتل گرند کابل به میزبانی یوناما و به صورت حضوری و آنلاین برگزار شد.

در این جلسه، نمایندگان وزارت‌های امور خارجه، امور داخله، زراعت، آبیاری و مالداری و صحت عامه امارت اسلامی افغانستان، به‌همراه نهادهای سازمان ملل، سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای، اتحادیه اروپا، سازمان همکاری اسلامی، دیپلمات‌ها و کارشناسان موضوعی حضور داشتند.

تکل گفت که نمایندگان وزارت‌های مربوطه امارت اسلامی یادآور شدند که براساس فرمان رهبر امارت اسلامی، کشت کوکنار در افغانستان به سطح تقریباً صفر کاهش یافته است. نمایندگان امارت دستاوردها، چالش‌های موجود و پیشنهادها در زمینه اجرای قانون، معیشت جایگزین و درمان معتادان را ارائه کردند.

نمایندگان افزودند که امارت اسلامی هم تعهد و هم توانایی قوی در مبارزه با مواد مخدر را به اثبات رسانده است. هرچند اقدامات در افغانستان عملی شده، اما آثار آن برای منطقه و جهان نیز محسوس است و برای حفظ این دستاوردها همکاری مشترک، سرمایه‌گذاری و اعتماد متقابل لازم است.

مسئولان امارت همچنین نسبت به مواد مخدر مصنوعی ابراز نگرانی کردند و یادآور شدند که منابع این مواد بیرون از مرزهای افغانستان قرار دارد و در صورت عدم جلوگیری، می‌تواند برای کشور، منطقه و جهان آسیب‌زا باشد.

در مقابل، یوناما، نهادهای سازمان ملل، سازمان‌های بین‌المللی و دیپلمات‌ها تلاش‌های امارت اسلامی در مبارزه با مواد مخدر را ستودند و کاهش چشمگیر کشت کوکنار را دستاوردی تاریخی دانستند. شماری از کشورها و سازمان‌ها به ادامه همکاری و حمایت تعهد کرده و بر ضرورت تأمین معیشت جایگزین برای دهاقین و برنامه‌های درمان معتادان تأکید کردند.

Continue Reading

رویداد های اخیر

افغانستان؛ بیش از ۸۰ کشته و ۳۳۰ زخمی در یک سال بر اثر انفجار مواد منفجره

روز گذشته، یوناما گفته بود که افغانستان از لحاظ تلفات ناشی از انفجار مواد منفجره، سومین کشور جهان است و همچنان مواد منفجره و مهمات باقی‌مانده از جنگ‌های گذشته جان مردم را تهدید می‌کند.

Published

on

ادارۀ ملی آمادگی مبارزه با حوادث اعلام کرد که در یک سال گذشته، ۱۹۳ واقعه انفجار مواد منفجره در سراسر افغانستان ثبت شده است که در نتیجه آن ۸۷ نفر جان باخته و ۳۳۳ نفر دیگر زخمی شده‌اند.

محمد یوسف حماد، رئیس اطلاعات و نشرات این اداره، گفته است که بیشترین قربانیان کودکان بوده‌اند و سهم آنها از تلفات ۶۷.۵ درصد است.

وی افزود که تیم‌های پاک‌سازی معادن در طول یک سال گذشته ۵۸ کیلومتر از مناطق کشور را پاکسازی کرده و ۲۴۷۲۰ مین را کشف و خنثی کرده‌اند.

حماد هم‌چنین یادآور شد که ۱۵۵ تیم پاک‌سازی فعال هستند و بیش از دو میلیون نفر از طریق برنامه‌های آگاهی‌دهی با خطرات مواد منفجره آشنا شده‌اند.

با این حال، هنوز حدود ۱۰۶ هزار کیلومتر از مناطق افغانستان آلوده به مواد منفجره باقی مانده است.

این در حالی است که روز گذشته، یوناما گفته بود که افغانستان از لحاظ تلفات ناشی از انفجار مواد منفجره، سومین کشور جهان است و همچنان مواد منفجره و مهمات باقی‌مانده از جنگ‌های گذشته جان مردم را تهدید می‌کند.

در گزارش یوناما آمده است که اطفال بیشترین قربانیان این تهدیدها هستند و ۸۰ درصد تلفات را تشکیل می‌دهند.

این نهاد بیان کرده است که کودکان اغلب هنگام بازی در نتیجه‌ تماس با مهمات منفجرنشده، زخمی شده یا جان خود را از دست می‌دهند.

یوناما خواهان تأمین حمایت مالی نهادهای غیردولتی در بخش ماین‌پاکی شده است.

Continue Reading

رویداد های اخیر

پیشرفت پروژه راه‌آهن ترانس‌افغان؛ ازبکستان و پاکستان فعالیت‌های میدانی را آغاز می‌کنند

جلسه تحت ریاست مشترک هارون اختر خان، دستیار خاص صدراعظم پاکستان در امور صنایع و تولید، و لزیز قدراتوف، وزیر سرمایه‌گذاری، صنایع و تجارت ازبکستان برگزار شد.

Published

on

وزارت سرمایه‌گذاری، صنایع و تجارت ازبکستان گزارش داد که ازبکستان و پاکستان به توافق رسیدند تا کارهای میدانی پروژه راه‌آهن ترانس‌افغان را آغاز کنند. این توافق در دهمین جلسه کمیسیون بین‌دولتی پاکستان–ازبکستان در زمینه همکاری‌های تجاری، اقتصادی و علمی-تخنیکی حاصل شده است.

جلسه تحت ریاست مشترک هارون اختر خان، دستیار خاص صدراعظم پاکستان در امور صنایع و تولید، و لزیز قدراتوف، وزیر سرمایه‌گذاری، صنایع و تجارت ازبکستان برگزار شد.

طرفین هم‌چنین توافق کردند تا به یک فرمت جدید برای فعالیت‌های منظم کمیسیون بین‌دولتی منتقل شوند تا هماهنگی و تسریع در اجرای طرح‌های مشترک افزایش یابد.

راه‌آهن ترانس‌افغان با طول تقریبی ۶۴۷ کیلومتر از مسیر ترمز–نایب‌آباد–میدان‌شهر–لوگر–خرلاچی عبور خواهد کرد و به شبکه ریلی پاکستان متصل شده و دسترسی به بندر کراچی و سایر ترمینال‌های دریایی را فراهم می‌کند. هزینه تقریبی این پروژه ۴.۶ میلیارد دالر برآورد شده است.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!