Connect with us

رویداد های اخیر

از ۷۴۷ مین سالروز درگذشت مولانا بلخی گرامی‌داشت شد

منتشر شده

در

شماری از فرهنگیان و نویسندهگان افغان و ترک از ۷۴۷ مین سال روز در گذشت مولانا جلاالدین محمد بلخی در کابل گرامی داشت شد.

این نویسندهگان و فرهنگیان می گویند که مولانا جلالدین بلخی نقطه وصل است و ادبيات عرفاني به جا مانده از وی منحصر به یک منطقه خاص نمی باشد.

زاهد سجاده نشین و ترانه گویی که شعر های عارفانه اش بر دل هزاران نفر جاویدانی

 است.

افسر رهبین، شاعر و نویسنده، در این باره گفت:”  این بلخی شورش گر که سرشاری و عیاری را  از پیشینان خود باز یافته است میخواهد باغ سبز تازیان را از بیخ و بن بشکند و با درهم شکستن دژها و و دیوارهای بیداد از هفت خوان جور و استبداد بگذرد. “

حسین آونی بوتسالی، سفیر کشور های اسلامی در افغانستان، در این باره گفت: ” به صدای او که میبرآمد دل دادم، در سایه او به همه تفاوتها روح همگرایی را ایجاد کردیم.”

مولانا جلاالدین محمد بلخی زادگاهش بلخ و آرامگاهش قونیه است که برخی از کشورها این شاعر توانا را به کشور خود نسبت می دهند، اما به باور  فرهنگیان ،ادبيات عرفاني به جا مانده از مولانا منحصر به یک منطقه خاص نمی باشد.

طاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ، در این باره گفت: ” مثنوی منبع هدایت است منبع اخلاق است منبع معرفت است، منبع جوشان و خروشان برای کل بشر است. “

رقص سماع، که هم چرخنده و هم بیننده را به شوقو هیجان می آورد، از دنیایی متفاوت از تفکرات مولانا جلاالدین بلخی است.

بیشتر اشعار  مولانا جلالالدین بلخی به زبان فارسی سرود شده اند، اما در اشعارش به ندرت از زبان ترکی ، عربی و یونانی نیز استفاده شده است.

از مولانا دو اثر به نظم و سه اثر به شعر بر جا مانده است  که اثر مثنوی معنوی بزرگترین اثر عرفانی مولانا جلاالدین بلخی است.

رویداد های اخیر

دیدار سهیل شاهین با سفیر گامبیا در قطر؛ بررسی روابط دوجانبه و فرصت‌های سرمایه‌گذاری

بر اساس خبرنامه سفارت افغانستان در دوحه، عمر جاح هم‌زمان مسئولیت امور سفارت گامبیا برای افغانستان را نیز بر عهده دارد.

Published

on

سهیل شاهین، سرپرست سفارت امارت اسلامی افغانستان در دوحه، با عمر جاح، سفیر و نماینده فوق‌العاده جمهوری گامبیا در قطر دیدار و گفتگو کرده است.

بر اساس خبرنامه سفارت افغانستان در دوحه، عمر جاح هم‌زمان مسئولیت امور سفارت گامبیا برای افغانستان را نیز بر عهده دارد.

در این دیدار، دو طرف درباره روابط دوجانبه میان افغانستان و گامبیا، وضعیت امنیتی در افغانستان، فرصت‌های سرمایه‌گذاری و همکاری‌های اقتصادی و سایر موضوعات مورد علاقه مشترک بحث و تبادل نظر کرده‌اند.

Continue Reading

رویداد های اخیر

اچکزی: اگر دولتمردان خوب می‌بودند، مردم دو طرف خط دیورند آزادانه رفت‌وآمد می‌کردند

Published

on

محمود خان اچکزی، رهبر اپوزیسیون در مجلس ملی پاکستان و رئیس حزب عوامی ملی پشتونخوا، گفته است که اگر رهبران شایسته در قدرت می‌بودند، مردم در امتداد خط دیورند می‌توانستند آزادانه رفت‌وآمد کنند.

او در یک پادکست گفته است که کشورهای دیگر مانند روسیه، آلمان و بریتانیا با وجود جنگ‌های تاریخی، امروز مرزهای بسیار بازتری دارند و در میان آن‌ها تنها یک «خط کاغذی» باقی مانده است و بررسی‌های سخت‌گیرانه نیز وجود ندارد.

اچکزی افزود که در منطقه نیز می‌توانست وضعیت مشابهی وجود داشته باشد و تأکید کرد: «اینجا چه مشکل است؟ پنجابی در کندهار می‌رقصید و پشتون اینجا می‌آمد. با وجود این‌که ظاهراً یک کشور نیستیم، اما می‌توانستیم عملاً یک کشور باشیم.»

او همچنین با اشاره به تهاجم شوروی سابق و ایالات متحده به افغانستان گفت که افغانستان حق دارد از این کشورها برای خسارات جنگی و بازسازی مطالبه غرامت کند.

این سیاستمدار پاکستانی در ادامه از برخورد حکومت پاکستان با پشتون‌ها انتقاد کرده و مدعی شده است که در برخی شهرها مانند لاهور و کراچی، برخی از آنان بازداشت یا اخراج می‌شوند.

Continue Reading

رویداد های اخیر

CASA-1000: Kyrgyzstan completes its part, Afghanistan work still in progress

Published

on

Kyrgyzstan has completed major construction work on its territory under the regional energy project CASA-1000, according to a recent report by the Eurasian Stabilization and Development Fund (ESDF). With key infrastructure now in place, further progress on the project depends on the completion of construction in Afghanistan, which is expected by the end of 2027.

The report notes that Kyrgyzstan, Tajikistan, and Pakistan have largely finalized their respective infrastructure components and are now awaiting the completion of the Afghan section before moving forward with full operational stages.

The CASA-1000 project, valued at approximately $1.2 billion, aims to establish a high-voltage electricity transmission line linking Central and South Asia. The initiative is designed to enable Kyrgyzstan and Tajikistan to export surplus hydropower during summer months, when electricity demand rises in Pakistan and Afghanistan due to increased use of cooling systems.

Construction work in Afghanistan was suspended in August 2021, at a stage when only about 18 percent of transmission structures had been installed, although more than 90 percent of equipment had already been delivered to the country. Following extended negotiations and security assurances, work on the Afghan section resumed in December 2024.

ESDF experts say that once construction in Afghanistan is completed, participating countries will be able to begin technical testing of the high-voltage direct current (HVDC) system. A full launch of the regional energy corridor is expected by the end of 2027, marking a significant milestone in regional energy integration between Central and South Asia.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!