Connect with us

رویداد های اخیر

روزانه میلیون‌ها دالر امریکایی از پاکستان به افغانستان قاچاق می‌شود

منتشر شده

در

بر اساس گزارش بلومبرگ، پول افغانی یکی از بهترین عملکردها را در سال قبل در برابر دالر داشته است. این در شرایطی است که بزرگترین شریک تجاری افغانستان یعنی پاکستان، یکی از بدترین عملکردها را در برابر دالر ثبت کرده است. در این گزارش دلیل عملکرد خوب واحد پولی افغانی در برابر دالر برسی شده است.

به گفته محمدظفر پاراچا، رئیس کل اتحادیه صرافان پاکستان – (که متشکل از ۲۶ نهاد معاملاتی است)، تاجران و قاچاقچیان روزانه ۵ میلیون دالر از مرز پاکستان خارج می‌کنند. این مبلغ، بیشتر از ۱۷ میلیون دالری است که بانک مرکزی افغانستان به صورت هفتگی به بازار تزریق می‌کند.

روشن شدن وجود این جریان‌های غیرقانونی قاچاق ارز از پاکستان به افغانستان نشان می‌دهد که امارت اسلامی افغانستان پس از پیروزی در سال ۲۰۲۱ چگونه از تحریم‌های اعمال‌شده فرار می‌کند؛ ولی این رویکرد افغانستان برای مواجهه با تحریم‌ها، ذخایر ارزی پاکستان را کاهش می‌دهد و فشار نزولی بر روپیه را با اضافه شدن تقاضای افغانستان به این کشور تشدید می‌کند. به همین دلیل ارزش روپیه به پایین‌ترین سطح سقوط کرده و اقتصاد در آستانه فروپاشی قرار گرفته است.

پاراچا توضیح داد که بدون شک ارز قاچاق می‌شود و قاچاق ارز به تجارت سودمندی در کشور تبدیل شده است.

زمانی که امارت اسلامی پس از دو دهه در آگوست ۲۰۲۱ موفق شد تا دوباره بر افغانستان مسلط شود، ایالات متحده و اتحادیه اروپا بیش از ۹ میلیارد دالر از ذخایر بانک مرکزی افغانستان را مسدود کردند. این واکنش به بهانه ترس استفاده از منابع برای مقابله با تروریسم انجام شد. با فشار سازمان ملل، امریکا موافقت کرد تا نیمی از منابع را برای کمک به اقتصاد افغانستان آزاد کند ولی پس از منع کار و تحصیل زنان افغانستانی توسط امارت اسلامی، این دسترسی متوقف شد.

با گذشت ۱۷ ماه از روی کار آمدن امارت اسلامی، افغانستان در وضعیت وخیمی به سر می‌برد و وضعیت حقوق بشر رو به وخامت می‌گذارد. سازمان ملل هشدار داده که بیش از نیمی از جمعیت در زمستان با گرسنگی شدید مواجه هستند ولی با این وجود پول پاکستان به امارت اسلامی کمک کرده تا از بحران گذر کند.

خرم شحزاد، مدیر اجرایی شرکت ه‍سته آلفا بتا (یک شرکت مشاوره مالی در پایتخت تجاری پاکستان) گفت:«افغانستان روزانه به ۱۰ تا ۱۵ میلیون دالر منابع ارزی نیاز دارد که تخمین زده می‌شود نیمی از این نیاز از پاکستان در حال تامین است.»

حسیب نوری، سخنگوی د افغانستان بانک گفته است که د افغانستان بانک به اندازه کافی از ذخایر دالری برای حمایت از اقتصاد برخوردار است.

بخشی از منابع مالی افغانستان هم از سازمان ‌ملل می‌رسد. سازمان ملل متحد از سال قبل هر هفته ۴۰ میلیون دالر کمک بشردوستانه به افغانستان ارایه می‌کند که به دلیل عدم دسترسی افغانستان به سیستم بانک‌جهانی، این پول به صورت نقدی به کابل رسیده و تبدیل به افغانی واحد پول ملی این کشور می‌شود. دالرهای سازمان ملل در نهایت به خزانه بانک مرکزی می‌رسد که سازمان ملل برای اظهار نظر در این مورد فوراً پاسخگو نبود.

جمع‌آوری بخشی از تعرفه‌های گمرکی به دالر هم یکی دیگر از منابع مالی امارت اسلامی است.

افغانی در سال گذشته تا روز دوشنبه ۵.۶ درصد در برابر دالر افزایش داشته است که یکی از بهترین عملکردها در میان ارزهای جهانی است. پول افغانی پس از رسیدن به پایین‌ترین سطح در محدوده ۱۲۴.۲۸ افغانی در برابر دالر در دسامبر ۲۰۲۱، بهبود پیدا کرده و به حدود ۸۹.۹۶ افغانی در ازای هر دالر رسیده است.

روپیه پاکستان ولی در همین بازه زمانی ، ۳۷ درصد در برابر دالر ارزش خود را از دست داده که یکی از بزرگترین کاهش‌ها در برابر دالر در عرصه جهان است. در اواخر جنوری روپیه پاکستان در یک روز ۱۰ درصد از ارزش خود را در برابر دالر از دست داد که بزرگترین کاهش حداقل در دو سال گذشته است؛ زیرا دولت بحران‌زده پاکستان برای دریافت قرضه از صندوق بین‌المللی پول کنترل خود را بر نرخ ارز کاهش داد. دولت پاکستان با پیامدهای سیل‌های مرگبار، تورم شدید، ناآرامی های سیاسی و کمبود ذخایر خارجی دست به گریبان است. سطح ذخایر ارزی خارجی در هفته منتهی به ۲۷ جنوری ، به ۳.۰۹ میلیارد دالر کاهش پیدا کرد که پایین ترین رقم در ۹ سال اخیر است.

به گفته مقامات در وزارت مالیه افغانستان، قاچاق ارز از پاکستان به افغانستان در اواسط سال گذشته با افزایش صادرات ذغال‌سنگ به پاکستان آغاز شد. مقامات امارت اسلامی نیز استفاده از روپیه در افغانستان را به عنوان ارز قانونی ممنوع کردند که صادرکنندگان را مجبور به استفاده از دالر به عنوان ارز قانونی و بازگشت آن به کشور میکند.

احمدولی حقمل، سخنگوی وزارت مالیه گفت که امارت اسلامی همه را تشویق به آوردن دالر میکند ولی حداکثر انتقال دالر به خارج از کشور را به ۵۰۰۰ دالر کاهش داده است.

رویداد های اخیر

مشاور صدراعظم پاکستان: به دنبال تحمیل جنگ بر افغانستان نیستیم

Published

on

رانا ثناءالله، مشاور سیاسی صدراعظم پاکستان، می‌گوید که کشورش نمی‌خواهد جنگ را بر افغانستان تحمیل یا بخشی از خاک این کشور را تصرف کند.

او در یک نشست خبری امروز (شنبه) گفت که تنها مطالبه پاکستان از افغانستان اینست که اجازه ندهد شبه‌نظامیان از خاک این کشور برای حمله بر پاکستان استفاده کنند.

ثناءالله گفت که در صورت عدم پذیرش این درخواست، پاکستان به عملیات خود علیه شبه‌نظامیان در افغانستان ادامه خواهد داد.

مقام‌های پاکستانی همواره ادعا کرده اند که حملات شبه‌نظامیان در خاک این کشور در افغانستان سازماندهی می‌شود.

امارت اسلامی اما این ادعا را رد کرده و گفته است که افغانستان مسئول «ناکامی امنیتی» پاکستان نیست.

Continue Reading

رویداد های اخیر

افغانستان بار دیگر ناشادترین کشور جهان معرفی شد

Published

on

بر اساس آخرین نسخه گزارش سالانه شادی در جهان، افغانستان بار دیگر به عنوان کشوری با کمترین میزان شادی رتبه‌بندی شده است.

این گزارش که رضایت کلی مردم از زندگی را در ۱۴۷ کشور اندازه‌گیری می‌کند، افغانستان را برای یک سال دیگر با امتیاز ۱.۴ از ۱۰ در پایین‌ترین رتبه قرار داد. محققان عواملی مانند سطح درآمد، حمایت اجتماعی، آزادی در انتخاب شیوه زندگی، فساد اداری و کیفیت کلی زندگی را ارزیابی می‌کنند.

برای نهمین سال متوالی، فنلند با امتیاز ۷.۷ به عنوان شادترین کشور جهان معرفی شد. ایسلند و دنمارک پس از فنلند قرار گرفتند.

سایر کشورهایی که رتبه‌های پایینی دارند شامل سیرالئون، مالاوی، زیمبابوی و بوتسوانا هستند.

Continue Reading

رویداد های اخیر

صدراعظم مالیزیا از آتش بس موقت افغانستان-پاکستان استقبال کرد و خواستار صلح پایدار شد

Published

on

انور ابراهیم، ​​صدراعظم مالیزیا، از آتش بس موقت بین افغانستان و پاکستان که به مناسبت عید فطر اعلام شد، استقبال کرد و خواستار ادامه تلاش‌ها برای کاهش تنش‌ها و دستیابی به صلح پایدار گردید.

انور در یک تماس تلیفونی با شهباز شریف، صدراعظم پاکستان، بر اهمیت گفتگو و کاهش تنش تأکید کرد و در عین حال نگرانی خود را در مورد افزایش تنش‌ها در خاورمیانه، به ویژه در مورد ایران، ابراز داشت و از همه طرف‌ها خواست تا راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز را در اولویت قرار دهند.

پاکستان اعلام کرد که به درخواست عربستان سعودی، قطر و ترکیه، حملات خود در افغانستان را به مناسبت عید موقتاً به حالت تعلیق درآورده است. امارت اسلامی نیز به عنوان حسن نیت و بر اساس درخواست‌های مشابه از سوی شرکای منطقه‌ای، توقف عملیات در طول عید را اعلام کرد.

در همین حال، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در یک تماس تلیفونی با شهباز شریف، صدراعظم پاکستان، در مورد تحولات منطقه‌ای گفتگو کرده و بر تعهد انقره به صلح و ثبات تأکید نمود و بر همکاری مداوم برای امنیت طولانی مدت تأکید ورزید.

گفتنی است که آتش‌بس موقت پس از هفته‌ها تنش‌های شدید بین افغانستان و پاکستان، از جمله درگیری‌ها در امتداد خط فرضی دیورند و حملات هوایی، برقرار شد.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!