اخبار ویژه
آغاز مذاکرات میان افغانها؛ نگاهی به تاریخچه جنگ ۱۹ سال پسین افغانستان

امروز در تاریخ افغانستان ثبت خواهد شد زیرا پس از یک مدت طولانی بالاخره حکومت افغانستان و طالبان برای یافتن یک راه حل سیاسی دور میز مذاکره نشستند.
پس از ماه ها چالش، به ویژه در مورد آزادی زندانیان طالبان، تیم های مذاکره کننده حکومت و طالبان، به همراه مقامات عالی رتبه خارجی، از جمله مایکل پومپیو وزیر امور خارجه ایالات متحده ، برای مراسم افتتاحیه به دوحه قطر دور هم آمده اندو
این یک فرصت مهم هم برای افغانستان و نیز برای تمام شرکای بین المللی کشور است
راه خیلی طولانی طی شده تا روند صلح به این مرحله رسیده که از سوی افغان ها استقبال شده است.
در ماه گذشته، محمد اشرف غنی لویه جرگه مشورتی را برای تصمیم در مورد رهایی ۴۰۰ زندانی خطرناک طالبان فراخواندږ
رهایی این زندانیان بخشی از توافق طالبان با امریکا بود که در ماه فبروری سال روان میلادی در دوحه به امضا رسید.
این توافق اولین گام برای آغاز مذاکرات میان افغان ها تلقی شده است.
بر اساس تصمیم لویه جرگه زندانیان طالبان به جز شش نفر آزاد شدند. حکومت این شش تن را هفته گذشته به قطر انتقال داد.
این آخرین مانع فراه راه آغاز مذاکرات میان افغان ها بود که برداشته شد.
سپس تمام طرف ها به دوحه عزیمت کردند. این رویداد با ۱۹ سالگی حادثه یازده سپتمبر (حمله بر برج ها دوقلو در امریکا) مصادف شده است.
پس از این حمله افغانستان با جنگ دست و پنجه نرم کرده است که در جریان آن بیشتر از ۱۰۰۰۰۰ غیزنظامی کشته شدند.
این تاریخچه جنگ ۱۹ سال پسین افغانستان است.
یازده سپتمبر سال ۲۰۰۱ میلادی : برج دوقلو توسط القاعده به رهبری اسامه بن لادن که با حمایت طالبان، مورد هدف قرار گرفت.
در هفتم اکتوبر سال ۲۰۰۱ : نیروهای امریکایی حملات هوایی علیه جنگجویان طالبان و القاعده راه اندازی کردند. سپس یک گروه کوچک از سیا و نیروهای ویژه امریکا به افغانستان آمدند تا حملات هوایی را از نزدیک انجام دهند و به نیروهای مخالف طالبان نیز کمک کنند.
سیزده نوامبر ۲۰۰۱: نیروهای ایتلاف شمال به حمایت امریکا وارد کابل شدند و طالبان به جنوب عقب نشینی کردند و رهبر طالبان نیز به پاکستان فرار کرد.
دسمبر ۲۰۰۱: نیروهای امریکا مخفیگاه اسامه بن لادن در توره بوره در شرق افغانستان را بمباران کرد اما بن لادن به پاکستان فرار کرد.
۲۲ دسمبر ۲۰۰۱: حامد کرزی یک پشتون مخالف طالبان به عنوان رهبر موقف افغانستان تحلیف به جا آورد.
در ۲ می سال ۲۰۰۳: امریکا پایان عملیات بزرگ در افغانستان را اعلام کرد.
سپس جورج بوش رییس جمهوری امریکا تمرکز خود را برای اشغال عراق معطوف کرد. این فرصتی برای برگشت دوباره طالبان در شرف و جنوب را فراهم کرد.
در هفتم فبروری ۲۰۰۹: بارک اوباما فرمان اعزام ۱۷۰۰۰ سرباز را داد که این شمار به تعداد ۳۸۰۰۰ سرباز امریکایی و حدود ۳۲۰۰۰ سرباز ایتلاف ناتو افزوده شد.
بیستم آگست ۲۰۰۹: پس از یک انتخابات جنجالی حامد کرزی برای بار دوم رییس جمهوری افغانستان شد.
اول می سال ۲۰۱۱: اسامه بن لادن رهبر شبکه القاعده در ابوت آباد پاکستان کشته شد.
۲۰۱۱ : به عنوان بخشی از موج افزایش حملات شدید هواپیماهای بدون سرنشین سیا بر طالبان و دیگر شبه نظامیان در پاکستان، شمار نیروهای امریکایی در افغانستان به حدود ۱۰۰هزار نفر می رسید.
دسمبر ۲۰۱۱: مقام های امریکایی ده ها نشست سری را در آلمان و قطر با طالبان برگزار کرده بود.
در ۲۸ دسمبر سال ۲۰۱۴: ماموریت رزمی ایالات متحده پس از خروج اکثر نیروهای این کشور رسما پایان یافت. گرچه تقریبا ۱۰ هزار سرباز امریکایی با تمرکز بر آموزش نیروهای افغان و مبارزه با هراس افگنی در باقی ماندند.
در ۲۱ آگست سال ۲۰۱۷: هشت ماه پس از تحلیف دونالد ترمپ رییس جمهوری امریکا، استراتژی جدید برای افغانستان اعلام کرد. او گفت ایالات متحده “باید به دنبال نتیجه ای شرافتمندانه و پایدار” برای طولانی ترین جنگ در تاریخ امریکا باشد.
وی افزود: “ما دیگر از قدرت نظامی امریكا برای ساختن دیموكراسی در سرزمین های دور استفاده نخواهیم كرد، یا اینکه سعی کنیم كه سایر كشورها را مانند تصور خود بازسازی كنیم. آن روزها دیگر به پایان رسیده است.”
چهاردهم سپتمبر ۲۰۱۸: زلمی خلیلزاد به عنوان فرستاده ویژه امریکا برای صلح افغانستان گماشته شد تا با طالبان مذاکره کند.
دوازرهم اکتوبر ۲۰۱۸ میلادی: گزارش شد که خلیلزاد با نمایندگان طالبان در دوحه ملاقات کرده است. و نیز گفته شد که آنها پیش از این نیز دیدارهایی داشته اند.
۲۹ فبروری: ایالات متحده پس از ماه ها گفتگو توافق نامه ای با طالبان در مورد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در دوحه امضا کرد. این توافق شامل یک جدول زمانی ۱۴ماهه برای خروج همه نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان و همچنین تضمین های طالبان مبنی بر جلوگیری از استفاده گروه های شبه نظامی از جمله القاعده از خاک افغانستان برای تهدید امنیت ایالات متحده و متحدانش است.
نهم آپریل ۲۰۲۰: دولت افغانستان پس از مقاومت در برابر آزادی زندانیان مورد درخواست طالبان به دلایل امنیتی، حدود ۱۰۰ تن از ۵۰۰۰ زندانی را آزاد كرد. طی چند ماه رهایی زندانیان ادامه یافت تا اینکه روند رهایی در ۴۰۰ نفر که به جنایات بزرپ متهم اند متوقف شد.
در نهم آگست ۲۰۲۰: رییس جمهور غنی با آزادی این ۴۰۰ زندانی موافقت کرد تا راه برای آغاز مذاکرات میان افغان ها در دوحه باز شود.
اخبار ویژه
یک ایرانی به اتهام برنامهریزی حمله با مواد کیمیایی در آلمان دستگیر شد

پولیس آلمان روز یکشنبه (۱۸ جدی) اعلام کردند یک شهروند ایرانی را به اتهام برنامهریزی برای حمله کیمیایی شناسایی و دستگیر کردند.
این مظنون در شهرک کاستروپ-روکسل در منطقه روهر در ایالت نوردراین-وستفالن دستگیر شده است.
به نقل از رسانههای آلمان پولیس نیمهشب وارد محل زندگی او شدند زیرا «اطلاعات مشخصی» به دست آورده بودند.
پولیس در یک بیانیه مطبوعاتی گفته است که افسران اعزام شده محل سکونت این مرد ۳۲ ساله را برای یافتن «مواد سمی» تفتیش کرده و از این خانه مواد سیانید و ریسین به دست آوردند.
به اساس گزارشها مقدار این مواد اعلام نشد. اما هر دو ماده به شدت سمی و کشنده هستند.
آلمان در سالهای اخیر مورد حملات متعددی قرار گرفته است. پنج سال پیش، پلیس آلمان یک مرد تونسی و همسرش را به اتهام برنامهریزی برای اقدام به حمله بیولوژیکی با استفاده از ماده زهری رایسین به نام گروه داعش دستگیر کرد. آنها بعداً مجرم شناخته شدند و به ترتیب به ١٠ و ٨ سال زندان محکوم شدند.
اخبار ویژه
سازمان جهانی صحت از نوع جدید ویروس کرونا با بیشترین سرایت هشدار داد

سازمان جهانی صحت هشدار میدهد که یک زیر سویه جدید کرونای اُمیکرون به نام XBB.1.5 با بیشترین سرایت شناساییشده است.
در حال حاضر اطلاعات چندانی درباره این زیرسویه جدید در دست نیست، اما برخی از تحقیقات مقدماتی نشان میدهد که این زیرسویه ممکن است از زیرسویههای پیشین کرونای اُمیکرون قابل سرایت بیشتر داشته باشد.
ماریا وان کرکوف، مدیر فنی کووید-۱۹ در سازمان جهانی صحت در یک کنفرانس خبری گفت: «ما نگران برتری رشدی زیرسویه XBB.1.5 هستیم.»
دانشمندان هنوز نمیدانند آیا این زیرسویه باعث مریضی شدیدتری میشود یا به پیامدهای جدیتری مانند «کووید درازمدت» میانجامد یا خیر.
همچنین محققان در حال بررسی درباره میزان حفاظت ناشی از واکسینها در برابر XBB.1.5 هستند. آنها میگویند واکسین یادآور دوظرفیتی از نوع (mRNA) هنوز بهترین راه برای حفاظت در برابر این زیرسویه است.
اخبار ویژه
ارجنتاین قهرمان جام جهانی ۲۰۲۲ شد

ارجنتاین قهرمان جام جهانی ۲۰۲۲ شد و لیونل مسی سرانجام به آرزوی دیرین خود فتح جام جهانی رسید.
بازی نهایی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر شام یکشنبه، ۱۸ دسامبر، در استدیوم لوسیل قطر آغاز شد و تبدیل به یکی از بهترین بازیهای تاریخ جام جهانی فوتبال شد که در نهایت تیم ملی فوتبال ارجنتاین پس از ۳۶ سال توانست به قهرمانی برسد.
در آغاز ارجنتاین بازی را قدرتمند آغاز کرد و با گول مسی از روی نقطه پنالتی و گول آنخل دیماریا با دو گول از حریف پیش افتاد.
اما این پایان کار نبود و بازیکن فرانسوی کیلیان امباپه ۲۳ ساله در سه دقیقه یکبار از روی نقطه پنالتی و مرتبه بعد با شوتی، همه معادلات را به هم ریخت و بازی را به تساوی کشاند و بازی را به وقتهای اضافه برد.
اما در وقتهای اضافه لیونل مسی بار دیگر دروازه فرانسه را باز کرد؛ اما امباپه نیز دست بردار نبود و اینبار با یک ضربه پنالتی برای بار دوم در جریان بازی دروازه ارجنتاین باز کرد.
درنهایت با این اوصاف بازی به ضربات پنالتی رفت و سرانجام مسی و ارجنتاین قهرمان جام جهانی ۲۰۲۲ قطر شدند.
در پایان جام، انزو فرناندز بهترین بازیکن جوان جام، لیونل مسی بهترین بازیکن جام، املیانو مارتینز بهترین گولکیپر جام و کیلیان امباپه آقای گل جام لقب گرفتند.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
یک زن در فاریاب چهارگانگی بدنیا آورد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
پولیس کابل: جرایم جنایی در شهر کابل کاهش یافته است
-
علم و تکنالوژی4 روز ago
نخستین راکت چاپ سهبعدی جهان پرتاب شد اما به مدار نرسید
-
تجارت3 روز ago
مسوولان: پنج کشور علاقهمند سرمایهگذاری در بخش معادن لیتیم در نورستان هستند
-
اخبار ساحوی3 روز ago
عربستان و سوریه برای برقراری روابط توافق کردند
-
جهان4 روز ago
چین از ورود غیرقانونی کشتی جنگی امریکایی به آبهای کشورش خبر داد
-
جهان3 روز ago
کوریای شمالی یک سلاح اتمی زیرآبی آزمایش کرد
-
جهان2 روز ago
هشدار بایدن به ایران: برای محافظت از امریکاییها مقتدرانه عمل خواهیم کرد