Connect with us

تجارت

بانک انکشاف آسیایی تمویل پروژه تاپی را متوقف کرد

منتشر شده

در

بانک انکشاف آسیایی به آریانا نیوز تایید میکند که تمویل پروژه تاپی را تا به رسمیت شناخته شدن امارت اسلامی افغانستان متوقف کرده است.

این بانک گفته که در پی بیانیه رسمی این نهاد در نوامبر سال گذشته  پروژه‌های توسعه‌ای در افغانستان تا تصمیم بعدی متوقف شده اند.

یکی از سخنگویان بانک انکشاف آسیایی به خبرنگار آریانانیوز تایید کرده است که کار پروژه تاپی هم شامل این توافق است و در حال حاضر متوقف می باشد.

این درحالیست که حدود دو هفته قبل مقام‌های امارت اسلامی در دیدار با رییس اجرایی پروژه تاپی و سفیر ترکمنستان در کابل گفته بودند که کار عملی پروژه تاپی در آینده نزدیک آغاز  خواهند شد.

اما در این اواخر رسانه‌های پاکستانی گزارش کرده است بانک انکشاف آسیایی کار این پروژه را متوقف کرده است.

حماد اظهر، وزیر انرژی پاکستان، به نشریه نیوز انترنشنل پاکستان گفته”یک بخش بزرگ پروژه تاپی از افغانستان می‌گذرد اما حالا که حکومت طالبان به رسمیت شناخته نشده است، بانک انکشاف آسیایی به عنوان تمویل کننده و هماهنگ کننده این پروژه، تمامی فعالیت‌های‌اش را متوقف کرده و پروژه را در حالت رکود قرار داده است.”

پروژه 10 میلیارد دالری تاپی که گاز طبیعی ترکمنستان را از طریق افغانستان به پاکستان و هند قرار است انتقال بدهد یکی از بزرگترین پروژه‌های اقتصادی میان این کشورها است.

کارشناسان اقتصادی میگویند که برخورد پاکستان با این پروژه سیاسی است و تلاش می‌کند تا هند را از این پروژه حذف کند.

سید مسعود، کارشناس اقتصادی، در این باره گفته” چند وقت پیش وزیر اقتصاد پاکستان هم گفت که ما معضل امنیتی داریم و این پروژه را تکمیل کرده نمیتوانیم و آنها با تاپی مشکل دارند که میخواهند هند را حذف کنند ولی هند از جانب ترکمنستان حذف نمی‌شود که در حقیقت آخرین ایستگاه تاپی هند است.”

شیرباز کمین زاده، رییس اتاق صنایع و معادن، در این باره گفت:” پروژه تاپی به حدی مهم است که نه تنها به افغانستان بلکه اقتصادی منطقه را تغییر خواهد داد و مفاد اول اش به افغانستان این است که یک ارزش بین المللی به افغانستان میبخشد و دوم اینکه مفاد مشترک اقتصادی سبب به وجود آمدن امنیت می‌شود و همکاری‌های اقتصای را زیاد میسازد.”

پروژه تاپی حدود ۱۸۰۰ کیلومتر امتداد می‌یابد و سالانه حدود ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی ترکمنستان را از طریق افغانستان به پاکستان و هند انتقال می‌دهد.

توقف این پروژه از سوی بانک انکشاف آسیایی در حالی صورت می گیرد که در کمتر از هفت ماه گذشته از حاکمیت امارت اسلامی در کشور تا هنوز دولت جدید افغانستان از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است.

تجارت

صندوق بین‌المللی پول: اقتصاد منطقه در سال ۲۰۲۶، ۱.۳ درصد کوچک می‌شود

به گفته صندوق بین‌المللی پول، تأثیر درگیری‌ها بر تولید انرژی، حمل‌ونقل دریایی، تجارت و گردشگری، از عوامل اصلی این کاهش اقتصادی به شمار می‌رود.

Published

on

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده است که اقتصاد خاورمیانه، شمال افریقا، افغانستان و پاکستان در سال ۲۰۲۶، در پی پیامدهای درگیری امریکا و اسراییل با ایران، ۱.۳ درصد کوچک شود.

این نهاد روز پنج‌شنبه در گزارش چشم‌انداز اقتصادی منطقه‌ای خود که در دبی، امارات متحده عربی، منتشر شد، اعلام کرد که پیش‌بینی تازه حدود سه واحد درصد پایین‌تر از برآورد ماه اپریل این صندوق است.

به گفته صندوق بین‌المللی پول، تأثیر درگیری‌ها بر تولید انرژی، حمل‌ونقل دریایی، تجارت و گردشگری، از عوامل اصلی این کاهش اقتصادی به شمار می‌رود.

بر اساس این گزارش، انتظار می‌رود اقتصاد تمام کشورهای عضو شورای همکاری خلیج، به‌جز عمان، در سال جاری میلادی کوچک شود. پیش‌بینی شده است که بحرین، کویت و قطر با کاهش دورقمی تولید اقتصادی روبه‌رو شوند.

صندوق بین‌المللی پول هشدار داده است که چشم‌انداز اقتصادی منطقه همچنان با عدم اطمینان زیادی همراه است؛ اما اگر درگیری‌ها در اوایل سال ۲۰۲۷ کاهش یابد و تجارت منطقه‌ای به‌تدریج به حالت عادی برگردد، اقتصادهای خاورمیانه و شمال آفریقا، افغانستان و پاکستان ممکن است در سال ۲۰۲۷ بهبود یابند.

Continue Reading

تجارت

توقف تجارت با افغانستان؛ زیان میلیاردی صادرکنندگان پاکستانی و افزایش هزینه‌های ترانزیت

با توقف انتقال کالا از مسیرهای اصلی مرزی، شماری از صادرکنندگان پاکستانی برای دسترسی به بازارهای آسیای مرکزی به مسیرهای جایگزین، از جمله از طریق ایران، روی آورده‌اند.

Published

on

ادامه توقف تجارت میان افغانستان و پاکستان، صادرکنندگان پاکستانی را با زیان‌های سنگین مالی، محموله‌های متوقف‌شده و افزایش چشم‌گیر هزینه‌های انتقال کالا روبه‌رو کرده است؛ وضعیتی که به گفته فعالان اقتصادی، دسترسی پاکستان به بازارهای افغانستان و آسیای مرکزی را نیز تحت تأثیر قرار داده است.

بر اساس گزارشی از شبکه خبری CNA، تجارت میان دو کشور در اکتوبر ۲۰۲۵، پس از درگیری‌ها و کشته‌شدن شماری از افراد، متوقف شد. گروه‌های تجاری پاکستان برآورد می‌کنند که از آن زمان تاکنون، بیش از ۲.۵ میلیارد دالر تجارت از دست رفته است.

اسلام‌آباد مدعی است که افراد مسلح مستقر در افغانستان حملاتی را در پاکستان انجام می‌دهند؛ اتهامی که امارت اسلامی افغانستان آن را رد کرده است.

صنایع دارویی پاکستان زیر فشار

توقف تجارت، صنعت دواسازی پاکستان را نیز متأثر ساخته است؛ صنعتی که افغانستان یکی از مهم‌ترین بازارهای صادراتی آن به شمار می‌رود.

جُنید الطاف، رئیس اجرایی شرکت دواسازی فیدرو در پیشاور، گفته است که حدود ۷۰ درصد دواهای بسته‌بندی‌شده در کارخانه این شرکت برای بازار افغانستان و آسیای مرکزی در نظر گرفته شده بود.

به گفته او، بسته‌شدن گذرگاه‌ها باعث شد بخشی از سفارش‌ها تکمیل نشود و مواد بسته‌بندی ویژه بازارهای افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی بدون استفاده بماند.

این شرکت اکنون تلاش می‌کند با افزایش فروش داخلی، بخشی از زیان‌های خود را جبران کند.

صادرکنندگان مواد غذایی و محصولات زراعتی نیز از پیامدهای این وضعیت آسیب دیده‌اند.

منظور الهی، مدیر شرکت MM Ellahi Traders که در زمینه صادرات برنج، گوشت، مرکبات و کچالو فعالیت می‌کند، گفته است که پیش از توقف تجارت، افغانستان و آسیای مرکزی حدود ۸۰ درصد درآمد شرکت او را تشکیل می‌دادند؛ اما این سهم اکنون به حدود پنج درصد کاهش یافته است.

مسیرهای طولانی‌تر و هزینه‌های چندبرابری

با توقف انتقال کالا از مسیرهای اصلی مرزی، شماری از صادرکنندگان پاکستانی برای دسترسی به بازارهای آسیای مرکزی به مسیرهای جایگزین، از جمله از طریق ایران، روی آورده‌اند.

با این حال، این مسیرها هزینه‌های بیشتری دارند و زمان انتقال کالا را به‌گونه چشم‌گیری افزایش می‌دهند.

محمد نعیم، یکی از صادرکنندگان پاکستانی، گفته است که پیش از این، انتقال محموله از گذرگاه تورخم به ازبکستان حدود یک هفته زمان می‌برد و هزینه آن بین دو تا سه هزار دالر بود.

به گفته او، انتقال کالا از مسیر ایران اکنون حدود شش هفته طول می‌کشد و هزینه آن به ۱۰ تا ۱۳ هزار دالر افزایش یافته است.

او هشدار داده است که در صورت فاسدشدن مواد غذایی یا پایان‌یافتن تاریخ مصرف کالاها در مسیر، صادرکنندگان ممکن است ناچار شوند محموله‌ها را دور بریزند.

اختلافات سیاسی مانع ازسرگیری تجارت

اسلام‌آباد اعلام کرده است که ازسرگیری تجارت به اقدام امارت اسلامی افغانستان علیه گروه‌های مسلحی وابسته است که به گفته پاکستان از خاک افغانستان فعالیت می‌کنند. از سوی دیگر امارت اسلامی افغاستان بارها گفته است که خاک افغانستان علیه هیچ کشوری به خصوص کشورهای همسایه استفاده نخواهد شد و به هیچ گروهی مسلح اجازه فعالیت داده نمی‌شود.

در مقابل، ادامه این وضعیت نگرانی‌هایی را در میان فعالان اقتصادی و تحلیل‌گران درباره پیامدهای آن بر صادرات، اشتغال و روابط تجاری منطقه ایجاد کرده است.

وقار احمد، مدیر پژوهش در شبکه بین‌المللی پژوهش‌های اقتصادی Partnership for Economic Policy، هشدار داده است که سیاسی‌شدن تجارت می‌تواند به عملکرد صادراتی پاکستان آسیب بیشتری وارد کند.

او همچنین بر اهمیت افزایش ذخایر ارزی پاکستان در چارچوب برنامه این کشور با صندوق بین‌المللی پول تأکید کرده است.

درخواست تاجران پاکستانی برای گفتگو

گروه‌های تجارتی پاکستان از اسلام‌آباد و کابل خواسته‌اند اختلافات خود را از طریق گفتگو حل کنند و زمینه ازسرگیری تجارت را فراهم سازند.

با این حال، هنوز نشانه روشنی از حل فوری اختلافات و ازسرگیری کامل تجارت میان افغانستان و پاکستان دیده نمی‌شود.

Continue Reading

تجارت

ترانزیت کالاهای تاجران افغان از طریق بندر شیخ ابونصر فراهی دوبرابر شده است

Published

on

رسانه‌های ایرانی گزارش داده‌اند که ترانزیت کالاهای تاجران افغان از طریق بندر شیخ ابونصر فراهی در شش ماه نخست سال ۱۴۰۵، در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۱۰۰ درصد افزایش یافته است؛ موضوعی که به گفته مقام‌های ایرانی، جایگاه این گذرگاه را در تجارت و ترانزیت منطقه‌ای تقویت می‌کند.

به گزارش ایرنا، محمد کوه‌گرد، رئیس عمومی گمرکات ولایت خراسان جنوبی ایران، گفته است که در این مدت ۸۰۵ هزار تُن کالاهای تاجران افغان از طریق بندر شیخ ابونصر فراهی ترانزیت شده است.

به گفته او، در همین مدت ۸۵ هزار تُن کالا نیز در چارچوب رویه ترانزیت مبدأ از گمرک ماهیرود عبور کرده که وزن آن در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از ۱۳۰۰ درصد افزایش داشته است.

کوه‌گرد اضافه کرد: در این رویه، تشریفات مربوط به کالاهای تجار افغانستان در گمرک ماهیرود انجام می‌شود و کالاها از این مسیر به کشورهای مقصد مورد نظر تجار انتقال می‌یابند.

این مقام ایرانی گفت که بیش از ۶۵ کیلومتر از مسیر ماهیرود تا فراه افغانستان اسفالت شده است؛ مسیری که تکمیل آن می‌تواند زمان انتقال کالا و هزینه‌های حمل‌ونقل میان دو کشور را کاهش دهد.

در همین حال، رئیس اتاق تجارت بیرجند ایران گفته است که افغانستان مهم‌ترین بازار هدف و شریک تجارتی خراسان جنوبی به شمار می‌رود و توسعه روابط تجارای با افغانستان، تسهیل واردات و رفع موانع گمرکی می‌تواند به گسترش مبادلات دو کشور کمک کند.

 

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2026 Ariana News. All rights reserved!