علم و تکنالوژی
برنامه ناسا برای دو ماموریت تجاری عملهدار جدید

ناسا قصد دارد طی سالهای آینده با کمک شرکتهای فضایی، دو ماموریت تجاری عملهدار دیگر به مقصد ایستگاه فضایی بینالمللی انجام دهد.
ناسا روز چهارشنبه (۱۴ سپتامبر) اعلام کرد که از شرکتهای فعال در حوزه صنعت فضایی خصوصی خواسته است تا پیشنهاداتی را برای پروازهای فضایی تجاری جدید فضانوردان به ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) ارائه کنند.
پیشبینی میشود که ماموریتهای جدید بین اواخر سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ انجام شود، زیرا ناسا و کشورهای عضو ایستگاه فضایی بینالمللی به دنبال گسترش تحقیقات خصوصی خود در مورد مجموعه مداری هستند.
ناسا قبلا پیشگام انجام چنین کاری با شرکت “آکسیوم اسپیس” مستقر در هیوستون در ماموریتی به نام “Ax-۱” بود. ماموریت Ax-۱ توسط شرکت اکسیوم اسپیس در هشتم آپریل برای انجام یک مأموریت تجاری و پرواز چهار فضانورد توسط شرکت “اسپیسایکس” به یک سفر کوتاه به ایستگاه فضایی بینالمللی و اقامت هشت روزه در آن آغاز شد.
خدمه این پرواز شامل چهار نفر بودند که سه نفر از آنها ۵۵ میلیون دالر برای این سفر پرداخته بودند و یک نفر نیز فضانورد سابق ناسا بود که وظیفه هدایت و پیلوتی این سفر را بر عهده داشت. این چهار نفر شامل “مایکل لوپز-الگریا” فضانورد سابق ناسا، “لری کانر” یک کارآفرین آمریکایی، “مارک پتی” یک کارآفرین کانادایی و “ایتان استیبه” یک سرمایهگذار و کارآفرین است.
براساس اعلام ناسا، ماموریتها باید با واسطه یک نهاد آامریکایی انجام و از یک صفینه امریکایی استفاده شود. در حال حاضر، اسپیس ایکس تنها ارائهدهندهای است که برای خدمات پرواز فضانوردان مجاز دارد.
علم و تکنالوژی
نخستین راکت چاپ سهبعدی جهان پرتاب شد اما به مدار نرسید

نخستین راکت چاپ سهبعدی جهان در سومین تلاش پرتاب شد، اما نتوانست به مدار زمین برسد.
به نقل از اسپیس، نخستین راکت چاپ سهبعدی جهان نتوانست طی نخستین پرتاب خود به همه اهداف مشخصشده برسد اما به برخی نقاط عطف مهم دست یافت.
راکت «تران۱» متعلق به شرکت هوافضای امریکایی «رلتیولی اسپیس» ۲۲ مارچ از مجتمع پرتاب ۱۶ در پایگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال فلوریدا بلند شد و یک پرواز آزمایشی به نام «موفق باش، خوش بگذران» را آغاز کرد.
طبق گزارشها، تران۱ در ابتدا عملکرد خوبی داشت و بخشی از پرواز موسوم به «Max-Q» که طی آن بارهای ساختاری در یک راکت به بالاترین میزان خود میرسد، جان سالم به در برد و مراحل اول و دوم آن با موفقیت از هم جدا شدند اما حدود سه دقیقه پس از پرواز، مشکلی پیش آمد و راکت نتوانست به مدار برسد.
اروا تیزانی کلی، از شرکت رلتیولی اسپیس در جریان پخش اینترنتی این پرتاب گفت: «هیچکس تاکنون برای پرتاب یک راکت چاپ سهبعدی به مدار زمین تلاش نکرده است. اگرچه ما امروز کاملا به هدف خود نرسیدیم اما معلومات کافی را جمعآوری کردیم تا نشان دهیم که پرواز راکتهای چاپ سهبعدی، قابل اطمینان است.»
علم و تکنالوژی
تلف شدن میلیونها ماهی در آسترالیا به علت گرما

ماهیهای مرده در مقیاسی بسیار زیاد در شهر منیندی در ایالت «نیو ساوت ولز» آسترالیا مشاهده شده که باعث نگرانی مردم شده است.
به گزارش بیبیسی، مقامات این ایالت گفتهاند که این تلفات در نتیجه موج گرمایی است که دریای دارلینگ-باکا را تحت تاثیر قرار داده است.
براساس گفتههای مردم محل، این بزرگترین تلفات ماهیها است که در این دریا رخ داده است. سه سال پیش هم مردم این شهر شاهد مرگ دسته جمعی ماهیها بودند.
در سالهای اخیر امواج گرما به دلیل تغییرات اقلیمی شدیدتر و طولانی تر شده است. درجه حرارت از زمان شروع دوران صنعتی، حدود ۱.۱ درجه سانتیگرید گرمتر شده و همچنان در حال افزایش است.
یک مقام محلی در نیوساوت ولز هم گفته است که مرگ و میر ماهیها «برای مردم محلی بسیار نگران کننده است.»
پیش بینی میشود که درجه حرارت هوا در شهر منیندی به ۴۱ درجه سانتیگرید برسد.
در گذر زمان خشکسالی و دخالت بیش از اندازه جوامع انسانی بر اکوسیستم منطقه تأثیری منفی گذاشته است.
یک مقام اداری ایالت گفت: «استفاده بیرویه دهاقین، صنایع و مردم، به مرور زمان باعث کمتر شدن آب دریا شده است.»
علم و تکنالوژی
خدمات اینترنتی 4G شرکت مخابراتی افغان بیسیم در زون شمالشرق گسترش مییابد

مسوولان شرکت مخابراتی افغان بیسیم در زون شمالشرق کشور میگویند که به تازگی خدمات اینترنتی 4G را در چهار ولسوالی ولایت تخار و سه ولسوالی ولایت قندز گسترش دادهاند و متعهد بر خدمات باکیفیت برای مشتریان این شرکت استند.
خیرمحمد مبارز، مسوول زون شمالشرق شرکت مخابراتی افغان بیسیم، در این مورد میگوید: «اکنون شرکت مخابراتی افغان بیسیم با داشتن خدمات معیاری 3G و 4G در مراکز ولایات و ولسوالیها، در سال ۱۴۰۲ در صدد این است که خدمات معیاری 3G و 4G را در سایر نقاط ولسوالیهای زون شمالشرق گسترش ببخشد.»
آقای مبارز میافزاید که در سال جدید برنامه دارند تا بسیاری از ولسوالیها را در این حوزه تحت پوشش خدمات اینترنتی 4G قرار دهند.
او افزود: «شرکت مخابراتی افغان بیسیم در چهار ولایت زون شمالشرق با داشتن خدمات معیاری 4G، برعلاوه از این مراکز در چهار ولایت زون شمالشرق، ما در سه ولسوالی ولایت قندز خدمات معیاری 4G داریم و همینگونه در چهار ولسوالی ولایت تخار خدمات معیاری 4G را در سال گذشته برای مشترکین خود عرضه کردیم.»
در همین حال، باشندگان ولسوالیهای که در آن خدمات اینترنتی 4G فعال شده پیش از این از بیکیفیت بودن اینترنت شکایت داشتند و حالا از خدمات اینترنتی باکیفیت و تلاشهای افغان بیسیم استقبال میکنند.
صدرالدین قونوی، باشنده ولسوالی دشتقلعه تخار، میگوید: «به خصوص ولسوالی خواجهغار با مشکلات شبکه اینترنتی روبهرو بود که حالا خدمات 4G از سوی شرکت افغان بیسیم فعال گردیده و مردم خیلی خوشحال اند.»
بهرالدین، باشنده ولسوالی دشتارچی قندز، نیز گفت: «شرکت افغان بیسیم که همچو یک زمینه را مساعد کرد، خدمات 4G فعال شد، مشکلات مردم رفع شد و مردم میتوانند به خوبی ارتباط بگیرند به صورت آنلاین.»
از سویی هم، باشندگان ولایات شمالشرقی خواهان ارایه خدمات باکیفیت مخابراتی واینترنتی در تمامی ولسوالیهای این حوزه استند.
گفتنی است که شرکت مخابراتی افغان بیسیم میگوید به زودی نسل جدید اینترنت را در ولسوالیهای ولایت بدخشان نیز ارایه خواهد کرد.
-
رویداد های اخیر3 روز ago
یک زن در فاریاب چهارگانگی بدنیا آورد
-
جهان5 روز ago
تایلند از انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات در ماه می خبر داد
-
ورزش4 روز ago
فهرست بازیکنان تیم ملی کریکت افغانستان در برابر پاکستان اعلام شد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
سازمان قطر برای حمایت از ۳۰ هزار شاگرد افغان قرارداد امضا کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
زلزله شدید در افغانستان و پاکستان ۱۳ کشته برجا گذاشت
-
رویداد های اخیر4 روز ago
نمایشگاه سهروزه برای حمایت از تولیدات داخلی در کابل برگزار شد
-
صحت4 روز ago
سره میاشت: هشتاد کودک بیمار جهت تداوی به آلمان فرستاده میشوند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
مسوولان: از قاچاق بیش از ۵۰ اثر باستانی در یک و نیم سال اخیر جلوگیری شده است