رویداد های اخیر
روزانه میلیونها دالر امریکایی از پاکستان به افغانستان قاچاق میشود

بر اساس گزارش بلومبرگ، پول افغانی یکی از بهترین عملکردها را در سال قبل در برابر دالر داشته است. این در شرایطی است که بزرگترین شریک تجاری افغانستان یعنی پاکستان، یکی از بدترین عملکردها را در برابر دالر ثبت کرده است. در این گزارش دلیل عملکرد خوب واحد پولی افغانی در برابر دالر برسی شده است.
به گفته محمدظفر پاراچا، رئیس کل اتحادیه صرافان پاکستان – (که متشکل از ۲۶ نهاد معاملاتی است)، تاجران و قاچاقچیان روزانه ۵ میلیون دالر از مرز پاکستان خارج میکنند. این مبلغ، بیشتر از ۱۷ میلیون دالری است که بانک مرکزی افغانستان به صورت هفتگی به بازار تزریق میکند.
روشن شدن وجود این جریانهای غیرقانونی قاچاق ارز از پاکستان به افغانستان نشان میدهد که امارت اسلامی افغانستان پس از پیروزی در سال ۲۰۲۱ چگونه از تحریمهای اعمالشده فرار میکند؛ ولی این رویکرد افغانستان برای مواجهه با تحریمها، ذخایر ارزی پاکستان را کاهش میدهد و فشار نزولی بر روپیه را با اضافه شدن تقاضای افغانستان به این کشور تشدید میکند. به همین دلیل ارزش روپیه به پایینترین سطح سقوط کرده و اقتصاد در آستانه فروپاشی قرار گرفته است.
پاراچا توضیح داد که بدون شک ارز قاچاق میشود و قاچاق ارز به تجارت سودمندی در کشور تبدیل شده است.
زمانی که امارت اسلامی پس از دو دهه در آگوست ۲۰۲۱ موفق شد تا دوباره بر افغانستان مسلط شود، ایالات متحده و اتحادیه اروپا بیش از ۹ میلیارد دالر از ذخایر بانک مرکزی افغانستان را مسدود کردند. این واکنش به بهانه ترس استفاده از منابع برای مقابله با تروریسم انجام شد. با فشار سازمان ملل، امریکا موافقت کرد تا نیمی از منابع را برای کمک به اقتصاد افغانستان آزاد کند ولی پس از منع کار و تحصیل زنان افغانستانی توسط امارت اسلامی، این دسترسی متوقف شد.
با گذشت ۱۷ ماه از روی کار آمدن امارت اسلامی، افغانستان در وضعیت وخیمی به سر میبرد و وضعیت حقوق بشر رو به وخامت میگذارد. سازمان ملل هشدار داده که بیش از نیمی از جمعیت در زمستان با گرسنگی شدید مواجه هستند ولی با این وجود پول پاکستان به امارت اسلامی کمک کرده تا از بحران گذر کند.
خرم شحزاد، مدیر اجرایی شرکت هسته آلفا بتا (یک شرکت مشاوره مالی در پایتخت تجاری پاکستان) گفت:«افغانستان روزانه به ۱۰ تا ۱۵ میلیون دالر منابع ارزی نیاز دارد که تخمین زده میشود نیمی از این نیاز از پاکستان در حال تامین است.»
حسیب نوری، سخنگوی د افغانستان بانک گفته است که د افغانستان بانک به اندازه کافی از ذخایر دالری برای حمایت از اقتصاد برخوردار است.
بخشی از منابع مالی افغانستان هم از سازمان ملل میرسد. سازمان ملل متحد از سال قبل هر هفته ۴۰ میلیون دالر کمک بشردوستانه به افغانستان ارایه میکند که به دلیل عدم دسترسی افغانستان به سیستم بانکجهانی، این پول به صورت نقدی به کابل رسیده و تبدیل به افغانی واحد پول ملی این کشور میشود. دالرهای سازمان ملل در نهایت به خزانه بانک مرکزی میرسد که سازمان ملل برای اظهار نظر در این مورد فوراً پاسخگو نبود.
جمعآوری بخشی از تعرفههای گمرکی به دالر هم یکی دیگر از منابع مالی امارت اسلامی است.
افغانی در سال گذشته تا روز دوشنبه ۵.۶ درصد در برابر دالر افزایش داشته است که یکی از بهترین عملکردها در میان ارزهای جهانی است. پول افغانی پس از رسیدن به پایینترین سطح در محدوده ۱۲۴.۲۸ افغانی در برابر دالر در دسامبر ۲۰۲۱، بهبود پیدا کرده و به حدود ۸۹.۹۶ افغانی در ازای هر دالر رسیده است.
روپیه پاکستان ولی در همین بازه زمانی ، ۳۷ درصد در برابر دالر ارزش خود را از دست داده که یکی از بزرگترین کاهشها در برابر دالر در عرصه جهان است. در اواخر جنوری روپیه پاکستان در یک روز ۱۰ درصد از ارزش خود را در برابر دالر از دست داد که بزرگترین کاهش حداقل در دو سال گذشته است؛ زیرا دولت بحرانزده پاکستان برای دریافت قرضه از صندوق بینالمللی پول کنترل خود را بر نرخ ارز کاهش داد. دولت پاکستان با پیامدهای سیلهای مرگبار، تورم شدید، ناآرامی های سیاسی و کمبود ذخایر خارجی دست به گریبان است. سطح ذخایر ارزی خارجی در هفته منتهی به ۲۷ جنوری ، به ۳.۰۹ میلیارد دالر کاهش پیدا کرد که پایین ترین رقم در ۹ سال اخیر است.
به گفته مقامات در وزارت مالیه افغانستان، قاچاق ارز از پاکستان به افغانستان در اواسط سال گذشته با افزایش صادرات ذغالسنگ به پاکستان آغاز شد. مقامات امارت اسلامی نیز استفاده از روپیه در افغانستان را به عنوان ارز قانونی ممنوع کردند که صادرکنندگان را مجبور به استفاده از دالر به عنوان ارز قانونی و بازگشت آن به کشور میکند.
احمدولی حقمل، سخنگوی وزارت مالیه گفت که امارت اسلامی همه را تشویق به آوردن دالر میکند ولی حداکثر انتقال دالر به خارج از کشور را به ۵۰۰۰ دالر کاهش داده است.
رویداد های اخیر
۹ زندانی افغان از محابس عمان آزاد شدند

وزارت امور خارجه امارت اسلامی میگوید که دولت عمان به مناسبت عید فطر، ۹ شهروند زندانی افغان را آزاد کرده است.
براساس اعلامیه وزارت خارجه که شام چهارشنبه منتشر شده، این اقدام به دنبال فرمان ویژه هیثم بن طارق آل سعید، سلطان عمان انجام شده است.
بر بنیاد اعلامیه، از میان رهاشدگان، شش تن پس از هماهنگی به کشور بازگشتهاند و سه تن دیگر نیز به زودی به افغانستان باز میگردند.
رویداد های اخیر
هیأت بلندپایه ازبکستانی ماه آینده به کابل میآید

احمدالله زاهد، معین وزارت صنعت و تجارت، همراه با سفیر امارت اسلامی و هیأت همراهاش در شهر تاشکند با معین وزارت صنعت، سرمایهگذاری و تجارت ازبکستان و شماری از مقامهای وزارت آن کشور دیدار کرد.
در این دیدار، دو طرف در مورد تقویت روابط اقتصادی، حل مشکلات تاجران افغان و تطبیق موثر موضوعات مشترک اقتصادی بحث کردند.
آقای زاهد گفت که دو کشور باید در بخشهای تعیینشده به زودی اقدام کنند.
طرف ازبکستانی وعده داد که به زودی روی ایجاد مرکز مشترک تجاری کار آغاز خواهد شد و اعلام کرد که هیأت بلندپایه آن کشور در ماه می سال روان میلادی به کابل سفر خواهد کرد.
رویداد های اخیر
دومین نشست ویژه کمیسیون اقتصادی به ریاست رهبر امارت اسلامی برگزار شد

معاونیت اقتصادی ریاست الوزرا میگوید که دومین نشست ویژه کمیسیون اقتصادی به ریاست ملا هبتالله آخندزاده، رهبر امارت اسلامی افغانستان در روزهای ۲۸، ۲۹ و ۳۰ ماه شوال سال ۱۴۴۶هـ ق برگزار شد.
ریاست الوزرا در بیانیهای امروز (چهارشنبه) گفته است، در دومین نشست ویژه کمیسیون اقتصادی به ریاست رهبر امارت اسلامی، براساس یک میکانیزم منظم اجازه صادرات مواشی افغانستان به کشورهای خارجی برای مدت شش ماه در سال صادر شد که پس از گذشت شش ماه، مانند گذشته اقدامات اجرایی ادامه خواهد یافت.
در دومین نشست، به اداره امور وظیفه سپرده شد تا در هماهنگی با وزارتهای مربوطه، طرزالعمل جامع برای تسریع طی مراحل کارهای سرمایهگذاران و تاجران در ادارات دولتی و همچنان حل مشکلات موجود در تمام بخشها تهیه نماید.
براساس بیانیه، این طرزالعمل برای تایید به کمیسیون اقتصادی فرستاده و پس از آن برای منظوری به دفتر رهبر امارت اسلامی ارسال شود.
گفتنی است که در این نشست گزارشهای تعقیبی در مورد فیصلههای اتخاذ شده در نخستین نشست ویژه کمیسیون اقتصادی که به تاریخ سوم ماه جمادیالاولی سال ۱۴۴۶هـ ق به رهبری رهبر امارت اسلامی تدویر گردیده بود، ارائه شد.
در نخستین نشست، به کمیتهای تحت ریاست اداره امور وظیفه سپرده شده بود تا مطابق پلانهای شهری جهت تسهیل فروش و توزیع نمرات زمینهای دولتی و نیز برای اجاره دادن ساختمانها طرزالعمل را تدوین نماید.
این کمیته به همین منظور طرزالعمل تدوین شده را در دومین نشست برای ارزیابی ارائه کرد که پس از جابجا ساختن تعدیلات مطرح شده، برای منظوری به دفتر ملا هبتالله آخندزاده ارسال خواهد شد.
بر اساس این طرزالعمل، شهروندان میتوانند طی ۱۵ روز پروسه تثبیت زمین را در زمینهای شخصی خود تکمیل نموده و ظرف یک ماه، نقشه آن را ویزه و کارهای ساختمانی را آغاز نمایند.
همچنان در نخستین نشست، به وزارت زراعت وظیفه سپرده شده بود تا برای ساخت پارکهای صنعتی در تمام ولایات، زمینهای مورد نیاز را به وزارت صنعت و تجارت انتقال دهد. در رابطه با تطبیق این فیصله، وزارتهای یادشده گزارش خود را در دومین نشست ارائه کردند که بر اساس آن، در اکثر ولایات ۸۰ هزار جریب زمین انتقال شده و در شماری از ولایات، این روند به زودی تکمیل خواهد شد که با این اقدام، مشکل نبود زمین برای صنعتکاران در تمامی ولایتها حل خواهد شد.
همچنین در نخستین نشست به کمیتهای تحت ریاست وزارت صحت عامه وظیفه سپرده شده بود تا به منظور جلوگیری از قاچاق دواهای انسانی، حیوانی، زراعتی، محصولات صحی و مواد خوراکی، طرزالعمل مشخص تدوین نماید. این کمیته این طرزالعمل را تهیه و برای ارزیابی ارائه کرد که پس از جابجا ساختن تعدیلات مطرحشده، جهت منظوری به دفتر رهبر امارت اسلامی ارسال خواهد شد.
قابل یاد آوریست که در دومین نشست ویژه کمیسیون اقتصادی، وزارتها و ادارات مربوطه گزارشهای خود را در رابطه به تطبیق فیصلههای اتخاذ شده در نخستین نشست کمیسیون اقتصادی که به رهبری ملا هبتالله آخندزاده تدویر گردیده بود، ارائه کردند.
-
رویداد های اخیر5 روز ago
خلیلزاد: محکومیت حمله کشمیر توسط امارت اسلامی «دلگرمکننده» است
-
رویداد های اخیر5 روز ago
شهباز شریف: پیام قوی و واضح به امارت اسلامی ارسال کرده ایم
-
جهان3 روز ago
ترمپ از روسیه خواست حملات بالای اوکراین را متوقف کند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
تبادل زندانیان میان ایران و افغانستان در مرز میلک
-
تجارت5 روز ago
معین وزارت زراعت برای اشتراک در یک نمایشگاه عازم ایران شد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
چندین کشته و زخمی در پی برخورد یک موتر به مردم حاضر دریک جشنواره در ونکوور
-
علم و تکنالوژی5 روز ago
اپل میخواهد آیفون را به جای چین در هند تولید کند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
امتحان کانکور سال ۱۴۰۴ از هفتم جوزا آغاز میشود