رویداد های اخیر
صلیب سرخ: افغانها با یک انتخاب روبرو هستند، خوردن یا خرید موادی برای گرمایش

کمیته بینالمللی صلیب سرخ در گزارش تازه از گسترش فقر و بیماری در افغانستان ابراز نگرانی کرده است. در گزارش این کمیته آمده مریضی ذاتالریه (سینه و بغل) و سوءتغذیه در کودکان به شدت رو به افزایش است و خانوادههای افغان در حال حاضر با یک انتخاب غیرممکن روبرو هستند؛ خوردن یا خرید موادی برای گرمایش.
این نهاد میگوید در ۳۳ شفاخانه تحت حمایت کمیته بینالمللی صلیب سرخ در افغانستان، سوء تغذیه کودکان در سال ۲۰۲۲، از ۳۳ هزار مورد به بیش از ۶۳ هزار افزایش یافته است. فقط در یک شفاخانه کودکان تحت حمایت کمیته بینالمللی صلیب سرخ در کابل تعداد کودکان زیر ۵ سال مبتلا به ذاتالریه (سینه و بغل) ۵۵ درصد افزایش یافته است.
صلیب سرخ گفته فقر به قدری است که اکثر مردم نمیتوانند موادی را برای گرم نگهداشتن خانه و فرزندان خود خریداری کنند.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ افزوده با وجودیکه شدت جنگ کمتر شده، اما وضعیت بشری در افغانستان همچنان نگران کننده است.
بیش از نیمی از جمعیت؛ به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند و نیمی از مردم؛ ۲۰ میلیون نفر به شدت در ناامنی غذایی قرار دارند.
بر اساس گزارش صلیب سرخ که روز چهارشنبه، ۲ قوس منتشر شد، پیامدهای اقتصادی درگیریهای مسلحانه روسیه و اوکراین بر زندهگی میلیونها افغان نیز تاثیر گذاشته و نمیتوانند مخارج زندگی خود را تامین کنند؛ چرا که قیمت گندم، روغن و کود افزایش یافته است. همچنین مردم منابع درآمد خود را از دست دادهاند و ذخایر مالی خود را مصرف کردند. بخش زراعت نیز تحت تاثیر زلزله، خشکسالی و سیل قرار گرفته است.
مارتین شوئپ، مدیر عملیات کمیته بینالمللی صلیب سرخ در جریان سفر این هفته خود به افغانستان گفت که فقر مردم افغانستان منجر به افزایش وحشتناک سوء تغذیه و ذاتالریه کودکان شده است.
این گزارش در حالی نشر شده است که در تازهترین سروی بانک جهانی، شرایط زندهگی برای خانوادههای افغان دشوار خوانده شده است. به گفته این بانک دو سوم خانوادهها در کشور همچنان برای تأمین نیازهای اولیه غذایی و غیرغذایی تلاش میکنند.
رویداد های اخیر
منشی شورای امنیت ملی ایران به روسیه سفر کرد

منشی شورای عالی امنیت ملی ایران برای شرکت در پنجمین نشست گفتگوی امنیت منطقهای به روسیه سفر کرده است.
طبق گزارشها، علی شمخانی، منشی شورای عالی امنیت ملی ایران، برای شرکت در پنجمین نشست گفتگوی امنیت منطقهای که روز چهارشنبه (۱۹ دلو) در مسکو برگزار میشود، صبح امروز (سهشنبه، ۱۸ دلو) تهران را به مقصد مسکو ترک کرد.
در این نشست، تحولات سیاسی، اقتصادی و امنیتی افغانستان مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
طبق گزارشها، در حاشیه این نشست آقای شمخانی با برخی همتایان خود نیز بهطور جداگانه دیدار و پیرامون مسایل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی گفتگو خواهد کرد.
بربنیاد گزارشها، او نیز با برخی دیگر از مقامهای عالی فدارسیون روسیه دیدار و گفتگو خواهد کرد.
گفتنی است که نشستهای اول و دوم گفتگوی امنیت منطقهای با میزبانی ایران در تهران و نشست سوم و چهارم نیز با میزبانی هندوستان در دهلینو و تاجیکستان در شهر دوشنبه برگزار شده است.
رویداد های اخیر
۴۰ زندانی افغان در ایالت سند پاکستان از بند رها شدند

وزارت مهاجرین امارت اسلامی افغانستان اعلام کرده است که در پی تلاشهای سفارت افغانستان در اسلامآباد ۴۰ تن از زندانیان افغان از یک زندان در ایالت سند پاکستان آزاد شده و قرار است از مسیر سپینبولدک کندهار به کشور برگردند.
در این اعلامیه همچنان تاکید شده که دوسیهی ۱۶۰ زندانی دیگر نیز زیر بررسی قرار دارد و قرار است تا سهروز دیگر آزاد و به کشور برگردند.
بر بنیاد اعلامیه وزارت مهاجرین؛ در یکونیم ماه گذشته صدها تن از افغانهای زندانی در پاکستان از بند رها شده اند.
هنوز به طور دقیق معلوم نیست که آمار افغانهای زندانی در پاکستان به چند نفر میرسد.
هفته گذشته نیز سفارت افغانستان در اسلام آباد، از آزادی ۱۴۰ شهروند افغان از زندانهای پاکستان خبر داده بود.
رویداد های اخیر
روزانه میلیونها دالر امریکایی از پاکستان به افغانستان قاچاق میشود

بر اساس گزارش بلومبرگ، پول افغانی یکی از بهترین عملکردها را در سال قبل در برابر دالر داشته است. این در شرایطی است که بزرگترین شریک تجاری افغانستان یعنی پاکستان، یکی از بدترین عملکردها را در برابر دالر ثبت کرده است. در این گزارش دلیل عملکرد خوب واحد پولی افغانی در برابر دالر برسی شده است.
به گفته محمدظفر پاراچا، رئیس کل اتحادیه صرافان پاکستان – (که متشکل از ۲۶ نهاد معاملاتی است)، تاجران و قاچاقچیان روزانه ۵ میلیون دالر از مرز پاکستان خارج میکنند. این مبلغ، بیشتر از ۱۷ میلیون دالری است که بانک مرکزی افغانستان به صورت هفتگی به بازار تزریق میکند.
روشن شدن وجود این جریانهای غیرقانونی قاچاق ارز از پاکستان به افغانستان نشان میدهد که امارت اسلامی افغانستان پس از پیروزی در سال ۲۰۲۱ چگونه از تحریمهای اعمالشده فرار میکند؛ ولی این رویکرد افغانستان برای مواجهه با تحریمها، ذخایر ارزی پاکستان را کاهش میدهد و فشار نزولی بر روپیه را با اضافه شدن تقاضای افغانستان به این کشور تشدید میکند. به همین دلیل ارزش روپیه به پایینترین سطح سقوط کرده و اقتصاد در آستانه فروپاشی قرار گرفته است.
پاراچا توضیح داد که بدون شک ارز قاچاق میشود و قاچاق ارز به تجارت سودمندی در کشور تبدیل شده است.
زمانی که امارت اسلامی پس از دو دهه در آگوست ۲۰۲۱ موفق شد تا دوباره بر افغانستان مسلط شود، ایالات متحده و اتحادیه اروپا بیش از ۹ میلیارد دالر از ذخایر بانک مرکزی افغانستان را مسدود کردند. این واکنش به بهانه ترس استفاده از منابع برای مقابله با تروریسم انجام شد. با فشار سازمان ملل، امریکا موافقت کرد تا نیمی از منابع را برای کمک به اقتصاد افغانستان آزاد کند ولی پس از منع کار و تحصیل زنان افغانستانی توسط امارت اسلامی، این دسترسی متوقف شد.
با گذشت ۱۷ ماه از روی کار آمدن امارت اسلامی، افغانستان در وضعیت وخیمی به سر میبرد و وضعیت حقوق بشر رو به وخامت میگذارد. سازمان ملل هشدار داده که بیش از نیمی از جمعیت در زمستان با گرسنگی شدید مواجه هستند ولی با این وجود پول پاکستان به امارت اسلامی کمک کرده تا از بحران گذر کند.
خرم شحزاد، مدیر اجرایی شرکت هسته آلفا بتا (یک شرکت مشاوره مالی در پایتخت تجاری پاکستان) گفت:«افغانستان روزانه به ۱۰ تا ۱۵ میلیون دالر منابع ارزی نیاز دارد که تخمین زده میشود نیمی از این نیاز از پاکستان در حال تامین است.»
حسیب نوری، سخنگوی د افغانستان بانک گفته است که د افغانستان بانک به اندازه کافی از ذخایر دالری برای حمایت از اقتصاد برخوردار است.
بخشی از منابع مالی افغانستان هم از سازمان ملل میرسد. سازمان ملل متحد از سال قبل هر هفته ۴۰ میلیون دالر کمک بشردوستانه به افغانستان ارایه میکند که به دلیل عدم دسترسی افغانستان به سیستم بانکجهانی، این پول به صورت نقدی به کابل رسیده و تبدیل به افغانی واحد پول ملی این کشور میشود. دالرهای سازمان ملل در نهایت به خزانه بانک مرکزی میرسد که سازمان ملل برای اظهار نظر در این مورد فوراً پاسخگو نبود.
جمعآوری بخشی از تعرفههای گمرکی به دالر هم یکی دیگر از منابع مالی امارت اسلامی است.
افغانی در سال گذشته تا روز دوشنبه ۵.۶ درصد در برابر دالر افزایش داشته است که یکی از بهترین عملکردها در میان ارزهای جهانی است. پول افغانی پس از رسیدن به پایینترین سطح در محدوده ۱۲۴.۲۸ افغانی در برابر دالر در دسامبر ۲۰۲۱، بهبود پیدا کرده و به حدود ۸۹.۹۶ افغانی در ازای هر دالر رسیده است.
روپیه پاکستان ولی در همین بازه زمانی ، ۳۷ درصد در برابر دالر ارزش خود را از دست داده که یکی از بزرگترین کاهشها در برابر دالر در عرصه جهان است. در اواخر جنوری روپیه پاکستان در یک روز ۱۰ درصد از ارزش خود را در برابر دالر از دست داد که بزرگترین کاهش حداقل در دو سال گذشته است؛ زیرا دولت بحرانزده پاکستان برای دریافت قرضه از صندوق بینالمللی پول کنترل خود را بر نرخ ارز کاهش داد. دولت پاکستان با پیامدهای سیلهای مرگبار، تورم شدید، ناآرامی های سیاسی و کمبود ذخایر خارجی دست به گریبان است. سطح ذخایر ارزی خارجی در هفته منتهی به ۲۷ جنوری ، به ۳.۰۹ میلیارد دالر کاهش پیدا کرد که پایین ترین رقم در ۹ سال اخیر است.
به گفته مقامات در وزارت مالیه افغانستان، قاچاق ارز از پاکستان به افغانستان در اواسط سال گذشته با افزایش صادرات ذغالسنگ به پاکستان آغاز شد. مقامات امارت اسلامی نیز استفاده از روپیه در افغانستان را به عنوان ارز قانونی ممنوع کردند که صادرکنندگان را مجبور به استفاده از دالر به عنوان ارز قانونی و بازگشت آن به کشور میکند.
احمدولی حقمل، سخنگوی وزارت مالیه گفت که امارت اسلامی همه را تشویق به آوردن دالر میکند ولی حداکثر انتقال دالر به خارج از کشور را به ۵۰۰۰ دالر کاهش داده است.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
قطر نشستی برای معاون سرمنشی سازمان ملل در مورد افغانستان برگزار کرد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
هالند برای بازماندگان یک حمله نیروهایش در افغانستان غرامت میپردازد
-
ورزش4 روز ago
راشد خان بازیکن کرکت افغان بهترین توپانداز در ردهبندی بازیهای ۲۰آوره کرکت انتخاب شد
-
تجارت4 روز ago
اداره خط آهن افغانستان: ازبیکستان قرارداد جدید بندر حیرتان را نقض کرده است
-
اخبار ساحوی2 روز ago
هفت عضو یک خانواده بهگونه مرموز در بلخ کشته شدند
-
جهان2 روز ago
پرویز مشرف، رییسجمهور پیشین پاکستان درگذشت
-
رویداد های اخیر2 روز ago
نماینده امریکا: منع کار زنان در انجوها ارسال کمکهای بشری را با خطر مواجه میکند
-
ورزش1 روز ago
تیم ملی کرکت پاکستان سه مسابقه در برابر افغانستان در اواخر ماه مارچ بازی خواهد کرد