صحت
مسوولان صحی: امراض سرطانی در بلخ افزایش یافته است

مسوولان ریاست صحت عامه بلخ میگویند که امراض سرطانی در این ولایت افزایش یافته است. به گفته آنان، در سال ۱۴۰۲ هجری خورشیدی، نزدیک به ۵ هزار فرد مبتلا به سرطان به این شفاخانه مراجعه کردهاند.
این در حالی است که در سال ۱۴۰۱، به تعداد دو هزار و ۶۱۳ تن که مبتلا به سرطان بودند در این شفاخانه به ثبت رسیده است.
احسانالله کلیوال، مسوول بخش تداوی سرطان شفاخانه حوزوی بلخ گفته است: «در سال ۱۴۰۱ حدوداً دو هزار و ۶۱۳ واقعه OPD نزد ما راجستر شده. در سال ۱۴۰۲، این ارقام به ۴ هزار و ۹۱۲ واقعه بوده است.»
در همین حال، برخی داکتران موارد جنیتیکی، آلودگی محیط زیست، استفاده خودسر از دوا و استفاده بیش از حد از گوشت را از مهمترین عوامل افزایش این مریضی میدانند.
تورج اربابی، داکتر امراض سرطانی در این زمینه گفت: «ارثیبودن بسیار نقش مهم را دارد، محیط نقش مهم دارد، استفاده دوای خودسرانه نقش مهم دارد.»
با این حال، اکثر مریضان در بلخ مبتلا به سرطان معده اند. شماری از بیماران و مریضداران در این شفاخانه بر عرضه خدمات صحی بهتر تأکید دارند.
براساس گفتههای مسوولان این شفاخانه، در یک ماه نخست سال جاری، ۴۲۳ فرد مبتلا به سرطان برای تداوی به این شفاخانه مراجعه کردهاند.
صحت
هشدار سازمان صحت جهانی:۸۰ درصد مراکز صحی افغانستان بهدلیل کمبود بودجه بسته میشوند
بر بنیاد گزارش این سازمان میلیونها نفر از جمله اقشار آسیب پذیر مانند زنان، اطفال، سالمندان، آوارگان وعودت کنندگان بدون دسترسی به این خدمات حیاتی خواهند ماند.

سازمان صحی جهان درافغانستان میگوید که با کمبود بودجه امکان دارد هشتاد درصد از خدمات مراقبتهای صحی اساسی که این سازمان از آنها حمایت میکند متوقف شود که منجر به عدم دسترسی ۱.۸ میلیون افغان دیگر به خدمات صحی ابتدایی میشود.
این سازمان در گزارشی بیان داشته که میلیونها نفر از جمله اقشار آسیب پذیر مانند زنان، اطفال، سالمندان، آوارگان وعودت کنندگان بدون دسترسی به این خدمات حیاتی خواهند ماند و با بسته شدن این مراکز مادران به زایمان ایمن، کودکان به واکسینهای نجات جان خود دسترسی نخواهند داشت و جوامع در برابر شیوع بیماریهای مرگبار محافظت نخواهند داشت.
پس از آنکه ۱۶۷مرکز صحی به دلیل کمبود بودجه مسدود شدند و دسترسی ۱.۶ ملیون تن به خدمات صحی نجات بخش در ۲۵ ولایت افغانستان قطع شد حالا سازمان جهانی صحت در افغانستان با ابراز نگرانی میگوید با کمبود بودجه امکان دارد هشتاد فیصد از خدمات مراقبتهای صحی اساسی که این سازمان از آنها حمایت میکند متوقف شود.
بر بنیاد گزارش این سازمان میلیونها نفر از جمله اقشار آسیب پذیر مانند زنان، اطفال، سالمندان، آوارگان وعودت کنندگان بدون دسترسی به این خدمات حیاتی خواهند ماند.
در بخشی از گزارش سازمان جهانی صحت آمده است که: «سازمان جهانی صحت در افغانستان عمیقاً نگران است که کمبود منابع مالی ممکن است منجر به تعطیلی ۸۰درصد از خدمات صحی ضروری شود. میلیونها نفر، از جمله جمعیتهای آسیبپذیر مانند زنان، کودکان، سالمندان، آوارگان و بازگشتکنندگان، بدون دسترسی به مراقبتهای صحی حیاتی خواهند ماند.»
دفتر سازمان صحی جهان درافغانستان میگوید اگر مداخله صورت نگیرد بیش از ۲۲۰ مرکز دیگر ممکن است تا ماه جون ۲۰۲۵ بسته شود و ۱.۸ میلیون افغان دیگر از دسترسی به مراقبتهای صحی اولیه محروم شوند و با بسته شدن این مراکز مادران به زایمان ایمن، کودکان به واکسینهای نجات جان خود دسترسی نخواهند داشت وجوامع در برابر شیوع بیماریهای مرگبار محافظت نخواهند داشت.
سازمان صحی جهان میگوید درشمال، غرب وشمال شرق افغانستان که بیشترین آسیب را دیده اند بیش از یک ثلث مراکز مراقبتهای صحی تعطیل شده و یک وضعیت هشدار دهنده از بحران انسانی قریب الوقوع به میان آمده است.
با این حال، نیازهای صحی همچنان در سطح کلان باقی است و حمایتهای کنونی برای حفظ خدمات صحتی اساسی برای میلیونها افغان کافی نیست. وزارت صحت عامه در مورد این نگرانی سازمان جهانی صحت چیزی نگفته اما پیش از این گفته است که میخواهند مراکز صحی بیشتری را در مناطق دور دست کشور بسازند.
صحت
عربستان ۵۰۰ میلیون دالر برای ریشهکن کردن پولیو در افغانستان و پاکستان هزینه میکند
سازمان جهانی صحت گفته است که بیماری فلج اطفال سال گذشته در این دو کشور ۹۹ مورد گزارش شده بود.

سازمان جهانی صحت اعلام کرده است که عربستان سعودی متعهد به کمک ۵۰۰ میلیون دالر برای محو فلج اطفال در افغانستان و پاکستان شده است.
این نهاد روز دوشنبه (۶ حوت)، در بیانیهای نگاشته است که این بودجه در ماه اپریل ۲۰۲۴ از سوی عربستان سعودی تعهد شده بود.
سازمان جهانی صحت گفته است که بیماری فلج اطفال سال گذشته در این دو کشور ۹۹ مورد گزارش شده بود.
این مقدار پول در حالی به این ویروس اختصاص داده میشود که سه روز پیش نخستین مورد فلج اطفال در سال ۲۰۲۵ در ولایت بادغیس شناسایی شد.
پاکستان همچنان سه مورد این مریضی را در سال جاری تأیید کرده است.
افغانستان و پاکستان از جمله کشورهای هستند که تا کنون موفق به محو کامل پولیو نشدهاند.
صحت
مقام سازمان ملل: قطع کمکهای امریکا سبب افزایش مرگ و میر مادران در افغانستان میشود
اسمیت افزود: «وقتی پروژههای ما تأمین مالی نشوند، زنان مجبورند به تنهایی و در شرایط غیر صحی زایمان کنند. نوزادان از علل قابل پیشگیری جان خود را از دست میدهند. این افراد واقعا آسیبپذیرترین مردم جهان هستند.»

یک مقام سازمان ملل متحد هشدار داده است که قطع کمکهای امریکا برای افغانستان میتواند تا سه سال آینده منجر به مرگ ۱۲۰۰ زن از اثر زایمان شود.
پیو اسمیت، مدیر منطقهای آسیا و اقیانوسیه صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، همچنان گفته که در صورت قطع این کمکها در افغانستان بیش از ۹ میلیون نفر دسترسی به خدمات صحی و حفاظتی را از دست خواهند داد و فعالیت نزدیک به ۶۰۰ تیم سیار صحی، مراکز صحی خانواده و مراکز مشاوره تعلیق خواهند شد.
آقای اسمیت گفته است: «بین سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸ در افغانستان، عدم حمایت امریکا احتمالاً منجر به مرگ بیش از یکهزار مادر خواهد شد. خطر ولادتهای غیرنورمال افزایش خواهد یافت، امیدوارم رئیس جمهور امریکا به عنوان یک رهبر در عرصه پیشرفت جهانی به کمکهای خود به صندوق جمعیت سازمان ملل ادامه دهد و از موضع خود عقب نشینی کند.»
به گفته اسمیت، در افغانستان در هر دو ساعت یک مادر به دلیل عارضههای قابل پیشگیری مرتبط با بارداری جان میدهد و این موضوع افغانستان را به یکی از مرگ بارترین کشورها برای زنان باردار تبدیل کرده است.
اسمیت افزود: «وقتی پروژههای ما تأمین مالی نشوند، زنان مجبورند به تنهایی و در شرایط غیر صحی زایمان کنند. نوزادان از علل قابل پیشگیری جان خود را از دست میدهند. این افراد واقعا آسیبپذیرترین مردم جهان هستند.»
صندوق جمعیت ملل متحد به بیش از ۳۰۸ میلیون دالر در سال جاری برای ادامه خدمات ضروری در افغانستان، بنگلادیش و پاکستان نیاز دارد.
به باور آگاهان، بخش صحت افغانستان برای بهبود خدمات صحی و کاهش وابستگی نیاز به خودکفایی دارد و این سکتور مستلزم افزایش سرمایهگذاری در زیر ساختهای صحی، تقویت آموزش و ظرفیتسازی کارمندان صحی، تولید داخلی دوا، تحقیقات و نوآوری در بخش صحت است.
این حالی است که نظام صحی کشور فعلاً وابسته به کمکهای خارجی است. وزارت صحت عامه هنوز نگفته است که درصورت قطع کامل کمکها چه برنامههایی را روی دست دارد.
-
رویداد های اخیر2 روز ago
امریکایی آزاد شده توسط امارت اسلامی نزد همسرش در ایالات متحده رسید
-
جهان4 روز ago
ترمپ و زلنسکی در تماس تیلیفونی بر همکاری به هدف خاتمه جنگ توافق کردند
-
جهان5 روز ago
پوتین با توقف ۳۰ روزه حملات به تاسیسات انرژی و زیربناهای اوکراین موافقت کرد
-
رویداد های اخیر3 روز ago
پاکستان بار دیگر از امارت اسلامی خواست تا علیه شبه نظامیان اقدام کند
-
اخبار ساحوی4 روز ago
مکرون و محمد بن سلمان درباره غزه و روند صلح اوکراین گفتگو کردند
-
International Sports2 روز ago
جورج فورمن، بوکسر افسانهای سنگین وزن جهان درگذشت
-
رویداد های اخیر2 روز ago
زخمی شدن ۱۸ تن در پی درگیری میان دو برادر در هلمند
-
رویداد های اخیر4 روز ago
دروازه تورخم پس از ۲۶ روز به روی ترانزیت بازگشایی شد