Connect with us

رویداد های اخیر

بازگشت بی‌سابقه بیش از ۵.۲ میلیون افغان در سال ۲۰۲۵؛ هشدار صلیب سرخ از تشدید بحران انسانی

بر بنیاد معلومات جمعیت هلال احمر افغانی، بیشترین ورود روزانه بازگشت‌کنندگان از پاکستان در ماه نومبر ثبت شده است.

منتشر شده

در

فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر هشدار داده است که بازگشت گسترده افغان‌ها از کشورهای همسایه در سال ۲۰۲۵، فشار بی‌سابقه‌ای بر وضعیت شکننده انسانی در افغانستان وارد کرده است.

بر اساس گزارش تازه این فدراسیون، از آغاز سال ۲۰۲۵ تا پایان ماه نومبر، بیش از ۵.۲ میلیون افغان از ایران و پاکستان به کشور بازگشته‌اند؛ موجی که یکی از بزرگ‌ترین نقل مکان جمعیتی در تاریخ معاصر افغانستان توصیف شده است. از این میان، بیش از ۳.۶ میلیون نفر تنها از ایران بازگشته‌اند که دست‌کم ۱.۲ میلیون تن آنان به‌گونه اجباری اخراج شده‌اند.

در گزارش آمده است که بخش عمده این بازگشتی‌ها پس از اول ماه اپریل آغاز شده؛ موضوعی که نشان‌دهنده تشدید سیاست‌های اجرایی در کشورهای میزبان است. فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر افزوده است که با وجود آغاز فصل زمستان که معمولاً رفت‌وآمدها را کاهش می‌دهد، شمار بازگشت‌کنندگان همچنان بالا باقی مانده، به‌ویژه از ایران؛ امری که نشان می‌دهد نگرانی‌های حفاظتی و فشارهای سیاسی بر محدودیت‌های فصلی غلبه کرده است.

بازگشت‌کنندگان از پاکستان

به نقل از آمار سازمان بین‌المللی مهاجرت، فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر گفته است که بین اول جنوری تا ۳۰ نوامبر ۲۰۲۵، حدود ۸۰۴ هزار و ۸۳۰ افغان از پاکستان بازگشته‌اند که نزدیک به ۱۱۶ هزار نفر آنان، معادل ۱۴ درصد، به‌گونه اجباری اخراج شده‌اند.

پاکستان در ماه اپریل مرحله دوم طرح «بازگرداندن اتباع خارجی غیرقانونی» را آغاز کرد که افغان‌های بدون مدرک و دارندگان کارت شهروندی افغان را هدف قرار می‌داد. این طرح در ماه جولای به دارندگان کارت ثبت (PoR) نیز گسترش یافت و پایان مهلت تعیین‌شده در ۳۱ آگست، نگرانی و ترس گسترده‌ای را در میان افغان‌ها ایجاد کرد.

بر بنیاد معلومات جمعیت هلال احمر افغانی، بیشترین ورود روزانه بازگشت‌کنندگان از پاکستان در ماه نومبر ثبت شده است. بیشتر آنان از گذرگاه‌های تورخم در ننگرهار و اسپین‌بولدک در کندهار وارد کشور شده‌اند، در حالی که مسیرهای انگور اده در پکتیکا و راه‌های غیررسمی در هلمند نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

ادامه بازگشت‌ها از ایران

فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر گزارش داده است که بازگشت افغان‌ها از ایران در تمام سال ۲۰۲۵ در سطح بالا ادامه داشته و نزدیک به ۶۵ درصد از مجموع بازگشت‌کنندگان سال را تشکیل می‌دهد. بیش از ۱.۸ میلیون افغان از ایران وارد کشور شده‌اند که بیشتر آنان از گذرگاه‌های اسلام‌قلعه و میلک–زرنج عبور کرده‌اند.

اوج این بازگشت‌ها در میانه سال ثبت شده که دلیل آن پایان اقامت‌های موقت و تشدید اقدامات اجرایی در ایران عنوان شده است. بسیاری از بازگشت‌کنندگان با اموال اندک وارد کشور شده‌اند و این وضعیت فشار فوری بر مراکز پذیرش و خدمات اساسی در ولایت‌های مرزی وارد کرده است.

نگرانی‌ها در تاجکستان

در بخش دیگری از گزارش، فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر نسبت به وضعیت افغان‌ها در تاجکستان نیز ابراز نگرانی کرده است. به گفته این نهاد، با وجود باز بودن مرزها تنها برای دارندگان پاسپورت و ویزه معتبر، گزارش‌هایی از اخراج‌های خودسرانه، حتی شامل پناهجویان ثبت‌شده، منتشر شده که باعث افزایش نگرانی و تشویش در میان افغان‌ها شده است.

فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر هشدار داده است که بازگشت گسترده مهاجران، فشار سنگینی بر جوامع میزبان در داخل افغانستان وارد کرده؛ جوامعی که هم‌اکنون با فقر، کمبود سرپناه، ناامنی غذایی و دسترسی محدود به خدمات صحی و حمایتی روبه‌رو هستند. این نهاد افزوده است که زنان، کودکان، افراد بدون سرپرست و گروه‌های آسیب‌پذیر بیش از دیگران در معرض خطر قرار دارند.

این درحالیست که، امارت اسلامی افغانستان در ماه دسمبر ۲۰۲۵ اعلام کرد که در مجموع ۲.۸ میلیون مهاجر و شهروند افغان در سال ۲۰۲۵ به کشور بازگشته‌اند و روند بازگشت آنان به‌گونه منظم مدیریت شده است. به گفته مقام‌ها، خدمات اولیه برای بازگشت‌کنندگان فراهم و زمین‌های رهایشی برای مسکن آنان توزیع شده است.

این در حالی است که نهادهای بین‌المللی بار دیگر بر ضرورت حمایت پایدار جامعه جهانی برای مدیریت بحران انسانی و تضمین بازگشت امن، داوطلبانه و با عزت مهاجران افغان تأکید کرده‌اند.

رویداد های اخیر

دومین نشست گفتگوی ترمذ بر همکاری‌های اقتصادی از طریق افغانستان متمرکز بود

Published

on

مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان می‌گوید که محور اصلی بحث‌ها در دومین نشست گفتگوی ترمذ، همکاری‌های اقتصادی میان آسیای مرکزی و جنوبی از طریق افغانستان و به‌ویژه تقویت اتصال اقتصادی بوده است.

این مرکز در صفحه ایکس خود نوشته است که در دومین نشست گفتگوی ترمذ که روز گذشته (پنجشنبه) برگزار شد، حدود ۲۰۰ نماینده از بیش از ۴۰ کشور و ۱۰ سازمان بین‌المللی و منطقه‌ای حضور داشتند.

در این نشست، نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت امارت اسلامی، به‌صورت آنلاین شرکت کرد و ذاکر جلالی و غنچه‌گل آرمان نیز به نمایندگی از مرکز مطالعات وزارت امور خارجه حضور داشتند.

در حاشیه این نشست، میان وزارت امور خارجه افغانستان و مراکز پژوهشی کشورهای آسیای مرکزی نیز درباره برگزاری «فورم اندیشکده‌های افغانستان و آسیای مرکزی» در کابل، که قرار است در ۱۶ جون برگزار شود، گفت‌وگوهای مفصلی انجام شد.

Continue Reading

رویداد های اخیر

افغانستان در محور گفتگوهای منطقه‌ای؛ رهبران آسیای مرکزی و جنوبی بر گسترش تجارت و اتصال منطقه‌ای تأکید کردند

نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت، در این نشست بار دیگر بر تمایل کابل برای افزایش حجم تجارت با کشورهای همسایه و توسعه ظرفیت‌های ترانزیتی و لوژستیکی افغانستان تأکید کرد.

Published

on

مقام‌های ارشد کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی در نشست «گفتگوی ترمذ» روز پنج‌شنبه در شهر تاشکند ازبکستان گردهم آمدند تا درباره توسعه تجارت و تقویت اتصال منطقه‌ای گفتگو کنند؛ نشستی که در آن نقش افغانستان در شبکه‌های تجارتی منطقه‌ای مورد توجه ویژه قرار گرفت.

بر اساس گزارش «اوراسیانت»، شرکت‌کنندگان این نشست بر اهمیت راهبردی ادغام افغانستان در شبکه‌های تجارت منطقه‌ای تأکید کردند، هرچند بحث‌های مشخص درباره چگونگی تحقق این هدف در محور اصلی گفتگوها قرار نداشت.

بهروم‌جان علی‌اف، معاون اول وزارت امور خارجه ازبکستان، در این نشست گفت که برای کشورهای آسیای مرکزی، کوتاه‌ترین مسیر دسترسی به بنادر دریایی از خاک افغانستان عبور می‌کند. او افزود که افغانستان باثبات و برخوردار از رشد اقتصادی می‌تواند به پایان چرخه چندین دهه خشونت در این کشور کمک کرده و در تأمین ثبات منطقه‌ای نقش مهمی ایفا کند.

گزارش می‌افزاید که ازبکستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی در حال گسترش روابط تجارتی خود با افغانستان هستند. به گفته مقام‌ها، نهادهای ازبک و افغان از زمان خزان سال ۲۰۲۵ تاکنون توافق‌نامه‌هایی به ارزش حدود پنج میلیارد دالر امضا کرده‌اند.

با این حال، نبود به‌رسمیت‌شناسی بین‌المللی حکومت سرپرست افغانستان و ادامه تحریم‌های جهانی، همچنان از عوامل محدودکننده توسعه تجارت و گسترش مسیرهای جاده‌ای و ریلی میان افغانستان و کشورهای منطقه عنوان شده است.

نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت، در این نشست بار دیگر بر تمایل کابل برای افزایش حجم تجارت با کشورهای همسایه و توسعه ظرفیت‌های ترانزیتی و لوژستیکی افغانستان تأکید کرد.

در همین حال، شماری از مقام‌های افغان حاضر در تاشکند نیز به‌گونه غیررسمی از رهبران کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی خواستند تا برای کاهش تحریم‌های بین‌المللی علیه افغانستان تلاش کنند.

سید کریم هاشمی، رئیس اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، در گفتگو با «اوراسیانت» خواستار بازنگری در سیاست تحریم‌ها شد و گفت که تاجران و فعالان بخش خصوصی که فعالیت‌های غیرسیاسی دارند، بیشترین آسیب را از محدودیت‌های اقتصادی متحمل می‌شوند.

او تأکید کرد که بخش خصوصی حدود ۷۰ درصد فعالیت‌های اقتصادی افغانستان را تشکیل می‌دهد و خواستار تعدیل محدودیت‌های بانکی برای تسهیل انتقالات مالی مرتبط با تجارت شد.

گفتگوی ترمذ بر اساس قطعنامه سال ۲۰۲۲ سازمان ملل متحد درباره تقویت اتصال میان آسیای مرکزی و جنوبی ایجاد شده است؛ قطعنامه‌ای که بر توسعه شبکه‌های حمل‌ونقل پایدار و قابل دسترس برای تقویت ارتباطات اقتصادی میان کشورهای منطقه تأکید دارد.

Continue Reading

رویداد های اخیر

بحران تنگه هرمز دامن افغانستان را گرفت؛ افزایش گرسنگی و کمبود کمک‌های بشردوستانه

برنامه جهانی غذا اعلام کرده است که از زمان آغاز بحران تنگه هرمز، نزدیک به ۲.۳ میلیون نفر دیگر در افغانستان به جمعیت دچار گرسنگی حاد افزوده شده‌اند.

Published

on

برنامه جهانی غذا هشدار داده است که افغانستان در پی اختلالات ناشی از بحران جاری تنگه هرمز با چالش‌های فزاینده بشردوستانه روبه‌رو شده و افزایش هزینه‌های مواد غذایی، سوخت و حمل‌ونقل، روند کمک‌رسانی به میلیون‌ها نیازمند را با دشواری‌های جدی مواجه کرده است.

کارل اسکاو، سرپرست برنامه جهانی غذا، روز پنج‌شنبه در مقر سازمان ملل متحد در نیویارک گفت که هشدارهای اولیه درباره پیامدهای افزایش بهای انرژی اکنون در برخی از آسیب‌پذیرترین کشورهای جهان، از جمله افغانستان، به واقعیت تبدیل شده است.

او که به‌تازگی از افغانستان دیدار کرده، وضعیت انسانی در این کشور را نگران‌کننده توصیف کرد و گفت در یک مرکز صحی روستایی در نزدیکی جلال‌آباد، صدها مادر را مشاهده کرده که کودکان دچار سوءتغذیه خود را به دلیل پایان یافتن ذخایر مواد تغذیه‌ای، بدون دریافت کمک به خانه بازمی‌گرداندند.

اسکاو افزود: «در طول سال‌های کاری خود هرگز چنین وضعیتی را ندیده بودم. میزان ناامیدی و درماندگی در آن مرکز صحی قابل توصیف نیست.»

به گفته برنامه جهانی غذا، کمبود کمک‌ها نتیجه کاهش بودجه‌های بشردوستانه و اختلال در زنجیره‌های تأمین است؛ موضوعی که انتقال محموله‌های کمکی از مسیر کشورهای همسایه را با مشکلات گسترده روبه‌رو کرده است.

افغانستان همزمان با این بحران، با فشارهای اقتصادی ناشی از تحولات منطقه و بازگشت حدود ۲.۸ میلیون مهاجر اخراج‌شده و عودت‌کننده از کشورهای همسایه طی یک سال گذشته نیز دست‌وپنجه نرم می‌کند.

برنامه جهانی غذا اعلام کرده است که از زمان آغاز بحران تنگه هرمز، نزدیک به ۲.۳ میلیون نفر دیگر در افغانستان به جمعیت دچار گرسنگی حاد افزوده شده‌اند.

در همین حال، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) نیز هشدار داده است که تأخیر در انتقال کالاها و افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل، روند رساندن واکسین‌ها، غذاهای درمانی و سایر کمک‌های حیاتی را مختل کرده است. بر بنیاد این گزارش، برخی محموله‌های بشردوستانه اکنون با تأخیرهایی تا شش ماه مواجه هستند.

مقام‌های سازمان ملل تأکید می‌کنند که پیامدهای بحران تنگه هرمز فراتر از خاورمیانه گسترش یافته و کشورهایی چون افغانستان از سنگین‌ترین تبعات آن آسیب می‌بینند. آنان هشدار داده‌اند که ادامه این وضعیت می‌تواند گرسنگی را تشدید کرده، فقر را افزایش دهد و دستاوردهای شکننده بشردوستانه در افغانستان را با خطر جدی مواجه سازد.

این هشدارها در حالی مطرح می‌شود که نهادهای کمک‌رسان بار دیگر از جامعه جهانی خواسته‌اند برای جلوگیری از وخامت بیشتر وضعیت میلیون‌ها افغان نیازمند، حمایت‌های مالی و بشردوستانه خود را افزایش دهند.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!