Connect with us

رویداد های اخیر

شهباز شریف: کابل هیچ تعهد جدی برای مهار گروه‌های شبه‌نظامی نشان نداده است

منتشر شده

در

شهباز شریف، صدراعظم پاکستان، می‌گوید که امارت اسلامی در رابطه به خواست اسلام‌آباد مبنی بر مهار گروه‌های شبه‌نظامی هیچ تعهد جدی‌ای نشان نداده است.

شریف امروز سه شنبه در یک ورکشاپ در مورد امنیت ایالت خیبرپختونخوا گفت که پاکستان نمی‌خواست تجارت با افغانستان متوقف شود اما ناامنی اسلام‌آباد را «مجبور» به بستن گذرگاه‌ها کرد.

او تأکید کرد که پاکستان تلاش‌های مکرری برای حل دیپلوماتیک این مسئله انجام داده است، اما کابل تمایل کمی برای متعهد شدن به مهار گروه‌های شبه‌نظامی نشان داده است.

او گفت: «این بار باید تصمیم گرفته شود که آیا افغانستان می‌خواهد در صلح زندگی کند یا نه.»

شریف افزود که اگرچه افغان‌ها «برادران و خواهران ما» هستند، اما امارت اسلامی حداقل باید با جلوگیری از فعالیت شبه‌نظامیان به مردم افغانستان رحم کند. او اما تأکید کرد که پاکستان به تلاش خود ادامه خواهد داد.

صدراعظم پاکستان خاطرنشان کرد که در سال ۲۰۱۸، تروریزم از پاکستان ریشه کند شده بود، اما اکنون هر روز یک حادثه تررویستی در گوشه‌ای از خاک این کشور رخ می‌دهد.

شهباز شریف گفت که پاکستان طی چندین دهه میزبان نزدیک به چهار میلیون مهاجر افغان بوده است و اغلب با وجود دریافت کمک‌های بین‌المللی، از منابع خود استفاده کرده است.

او گفت: «ما هیچ لطفی نکردیم؛ ما به مسئولیت‌های خود عمل کردیم. اما نحوه جبران آنها به ما بسیار ناراحت‌کننده است.»

شریف به توافق‌نامه‌ دوحه اشاره کرد و خاطرنشان نمود که افغانستان متعهد شده است که از فعالیت گروه‌های تروریستی در خاک خود جلوگیری کند – تعهدی که به گفته او رعایت نشده است.

او گفت: «آنچه برای افغانستان خوب است، برای پاکستان هم خوب است و برعکس.» او افزود که همزیستی مسالمت‌آمیز همچنان تنها مسیر عملی رو به جلو است.

مقام‌های پاکستانی همواره ادعا کرده اند که حملات در این کشور از خاک افغانستان سازماندهی می‌شود.

امارت اسلامی اما این ادعا را رد کرده و گفته است که افغانستان مسئول «ناکامی امنیتی» پاکستان نیست.

رویداد های اخیر

هند برای ادامه اقامت اهل هنود و سیک‌ افغانستان، ویزه را الزامی کرد

Published

on

هند داشتن ویزه را برای اهل هنود و سیک افغانستان که بدون اسناد معتبر سفر وارد این کشور شده‌اند، برای ادامه اقامت‌شان الزامی کرده است.

روزنامه هندو به نقل از اعلامیه وزارت داخله هند گزارش داده است که اهل هنود و سیک افغانستان که تا پیش از ۳۱ دسمبر ۲۰۲۴ وارد هند شده‌اند، برای ادامه اقامت در این کشور باید ویزه متناسب با وضعیت خود دریافت کنند.

 

Continue Reading

رویداد های اخیر

ملل متحد: افغانستان ظرفیت تولید ۲۲۰ گیگاوات برق آفتابی را دارد

Published

on

برنامه توسعه سازمان ملل متحد می‌گوید افغانستان ظرفیت تولید تا ۲۲۰ گیگاوات برق از انرژی آفتابی را دارد، اما با وجود این ظرفیت، سالانه بیش از ۲۸۰ میلیون دالر برای واردات برق هزینه می‌کند.

این نهاد روز پنجشنبه، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس گفت که بهره‌برداری از ظرفیت انرژی آفتابی افغانستان می‌تواند وابستگی این کشور به برق وارداتی را کاهش دهد و دسترسی مردم به انرژی پاک و پایدار را گسترش بخشد.

بر اساس معلومات این نهاد، بیش از ۸۰ درصد برق مورد نیاز افغانستان از کشورهای دیگر وارد می‌شود؛ در حالی که ظرفیت تولید برق از انرژی آفتابی در کشور تا ۲۲۰ گیگاوات برآورد شده است.

افغانستان بخش عمده برق مورد نیاز خود را از کشورهای تاجیکستان، ازبیکستان، ترکمنستان و ایران وارد می‌کند.

برنامه توسعه سازمان ملل متحد می‌گوید که از سال ۲۰۲۱ میلادی به این‌سو، از طریق پروژه‌های خود زمینه دسترسی بیش از ۵.۵ میلیون تن را در افغانستان به انرژی پاک فراهم کرده است.

این نهاد بر ضرورت افزایش سرمایه‌گذاری و همکاری میان نهادهای مختلف برای بهره‌برداری از ظرفیت انرژی آفتابی و توسعه منابع پایدار تولید برق در افغانستان تأکید کرده است.

Continue Reading

رویداد های اخیر

ملل متحد: بیش از نیمی از کودکان در سن مکتب در افغانستان از آموزش رسمی محروم‌اند

این گزارش با اشاره به نابرابری در دسترسی به آموزش، به‌ویژه برای دختران، می‌گوید که بیش از ۲.۶ میلیون دختر از زمان بازگشت امارت اسلامی به قدرت در آگست ۲۰۲۱، از ادامه آموزش بالاتر از صنف ششم محروم مانده‌اند.

Published

on

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) و صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در گزارش تازه‌ای گفته اند که بیش از نیمی از کودکان افغانستان در سن آموزش ابتدایی از دسترسی به آموزش رسمی محروم‌اند و بیش از ۲.۶ میلیون دختر نیز نمی‌توانند پس از صنف ششم به آموزش خود ادامه دهند.

در گزارش مشترک این دو نهاد زیر عنوان «وضعیت آموزش در افغانستان در سال ۲۰۲۶» هشدار داده شده است که نظام آموزشی کشور با افزایش تقاضا برای آموزش، رشد جمعیت، بحران‌های پی‌درپی، سرمایه‌گذاری ناکافی و بازگشت گسترده مهاجرین افغان از پاکستان و ایران، با فشار فزاینده روبه‌رو است.

بر بنیاد این گزارش، جمعیت در سن آموزش در افغانستان، شامل افراد هفت تا ۱۸ سال، از حدود ۱۰.۴ میلیون تن در سال ۲۰۱۹ به ۱۱.۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته که فشار بیشتری بر مکاتب، معلمین و خدمات آموزشی وارد کرده است.

همچنین در سال جاری بیش از یک میلیون مهاجر افغان از کشورهای همسایه به کشور بازگشته‌اند که بیش از ۲۴۵ هزار تن آنان کودکان هستند.

این گزارش با اشاره به نابرابری در دسترسی به آموزش، به‌ویژه برای دختران، می‌گوید که بیش از ۲.۶ میلیون دختر از زمان بازگشت امارت اسلامی به قدرت در آگست ۲۰۲۱، از ادامه آموزش بالاتر از صنف ششم محروم مانده‌اند.

به گفته این دو نهاد، فرصت‌های جایگزین آموزشی برای دختران نوجوان، از جمله آموزش‌های اجتماعی، برنامه‌های سوادآموزی و مهارت‌آموزی، آموزش از راه دور و تدریس خصوصی، برای پاسخ‌گویی به نیازهای آنان کافی نیست.

در گزارش آمده است که حدود پنج‌هزار و ۳۰۰ صنف آموزش جامعه محور، برای نزدیک به ۱۶۲ هزار متعلم زمینه آموزش را فراهم کرده‌اند که ۶۴ درصد آنان دختران هستند؛ اما این برنامه‌ها نمی‌توانند جایگزین آموزش رسمی و حضوری شوند.

این گزارش همچنان از کاهش حضور پسران در نظام آموزشی خبر داده و می‌گوید که حدود ۵۳ درصد کودکان در سن آموزش ابتدایی، از آموزش رسمی عمومی بیرون مانده‌اند.

با وجود این چالش‌ها، خانواده‌های افغان همچنان برای فراهم‌کردن فرصت‌های آموزشی برای فرزندان‌شان تلاش می‌کنند. بر بنیاد گزارش، سال گذشته حدود ۶.۶ میلیون کودک در مکاتب ابتدایی دولتی ثبت‌نام کرده‌اند که حدود ۵۶۰ هزار تن بیشتر از سال ۲۰۲۲ است؛ اما افزایش ثبت‌نام با سرعت رشد جمعیت در سن آموزش هم‌خوانی ندارد.

در این گزارش، کیفیت آموزش نیز نگران‌کننده خوانده شده و آمده است که بر اساس یک ارزیابی سراسری، کمتر از نیمی از متعلمین صنوف چهارم به حداقل مهارت لازم در بخش زبان دست یافته‌اند.

در همین حال، بخش تحصیلات عالی افغانستان نیز در مقایسه با سال‌های پیش از ۲۰۲۱ به‌گونه چشم‌گیری کوچک‌تر شده است. بر بنیاد این گزارش، در حال حاضر حدود ۲۰۸ هزار محصل در پوهنتون‌های کشور مصروف تحصیل‌اند؛ در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۸۹ هزار و در سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۴۳۰ هزار تن بود.

یونسکو و یونیسف خواستار بازگرداندن کامل حق آموزش به دختران و زنان افغان شده و بر افزایش سرمایه‌گذاری در بخش آموزش، بهبود وضعیت معلمین و فراهم‌سازی مواد درسی تأکید کرده‌اند.

این دو نهاد هشدار داده‌اند که در صورت اقدام‌نشدن فوری برای رسیدگی به چالش‌های موجود، یک نسل کامل از کودکان و نوجوانان افغانستان از فرصت‌های آموزشی عقب خواهد ماند؛ موضوعی که می‌تواند پیامدهای جدی بر روند بازسازی و توسعه آینده کشور داشته باشد.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2026 Ariana News. All rights reserved!