Connect with us

تجارت

پیشنهاد ایجاد خط‌آهن ایران–چین از مسیر افغانستان؛ گام بزرگ برای تسهیل ترانزیت منطقه‌ای و جهانی

این پروژه به‌گونه‌ای طراحی شده تا قطارها بتوانند بدون نیاز به تعویض عرابه یا انتقال بار میان واگون‌های با عرض متفاوت، به‌صورت مستقیم از چین تا اروپا حرکت کنند.

منتشر شده

در

بر اساس گزارش خبرگزاری (ایرنا) ایران، یک طرح پیشنهادی برای ایجاد خط آهن میان ایران و چین از مسیر افغانستان مطرح شده است که می‌تواند فاصله انتقال کالا را تا ۵۰ درصد کاهش داده و زمینه حرکت مستقیم قطارهای باری تا اروپا را فراهم سازد.

این خط آهن پیشنهادی با نام «هرات–مزارشریف–واخان» به‌عنوان یک پروژه استراتژیک معرفی شده که چین را از طریق افغانستان، ایران و ترکیه به اروپا و آسیای غربی وصل می‌کند. به گفته منابع، این مسیر می‌تواند نقش مهمی در توسعه تجارت، ترانزیت و اتصال منطقه‌ای و جهانی ایفا کند.

اوایل ماه جاری، موضوع ایجاد این خط آهن و اهمیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری آن در دیدار میان معین وزارت فواید عامه افغانستان و رییس اجرایی راه‌آهن ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفت. کارشناسان اقتصادی و ترانزیتی تأکید کرده‌اند که تقویت اتصال ریلی با کشورهای همسایه، به‌ویژه افزایش پیوند ترانزیتی با چین، به یک نیاز اساسی تبدیل شده است.

بر اساس آمار رسمی، از آغاز سال جاری خورشیدی ایران، بیش از ۶۳ قطار باری از چین به مقصد ایران و اتحادیه اروپا وارد این کشور شده است؛ در حالی‌که این رقم در سال گذشته تنها هفت قطار بوده است. همچنین، امضای تفاهم‌نامه‌های شش‌جانبه میان کشورهای مسیر چین–اروپا برای یک‌سان‌سازی تعرفه‌ها، زمینه فعال‌تر شدن شاخه جنوبی دهلیز شرق–غرب را از مسیر ایران فراهم کرده است. مقام‌ها پیش‌بینی می‌کنند که پس از نهایی شدن این توافق‌ها، شمار قطارهای عبوری سالانه می‌تواند به ۳۰۰ قطار افزایش یابد.

شهریار نقی‌زاده، رئیس تجارت خارجی راه‌آهن ایران، می‌گوید این اداره طرحی را برای بهبود روابط تجارتی و ترانسپورتی میان ایران و چین پیشنهاد کرده است. به گفته او، بر اساس این طرح، خط آهن ایران–چین از مسیر افغانستان و با استفاده از خط آهن با عرض معیاری ۱۴۳۵ میلی‌متر عبور خواهد کرد؛ امری که می‌تواند مشکلات ترانزیتی در مرزهای چین با قزاقستان و ترکمنستان را برطرف سازد.

نقی‌زاده توضیح داده است که این پروژه به‌گونه‌ای طراحی شده تا قطارها بتوانند بدون نیاز به تعویض عرابه یا انتقال بار میان واگون‌های با عرض متفاوت، به‌صورت مستقیم از چین تا اروپا حرکت کنند. این موضوع به‌گونه چشم‌گیر زمان و هزینه انتقال کالا را کاهش می‌دهد.

به گفته مقام‌ها، این پیشنهاد با استقبال طرف‌های ذی‌دخل روبه‌رو شده و بررسی‌های تخنیکی برای سنجش نیازهای سرمایه‌گذاری آن آغاز شده است. این پروژه شامل ساخت یک بخش ۶۴ کیلومتری خط آهن تا شهر هرات و ادامه آن تا مزارشریف است که در نهایت از مسیر واخان افغانستان به ولایت سین‌کیانگ چین وصل می‌شود. هرچند این مسیر از نگاه جغرافیایی دشوار توصیف شده، اما شرکت‌های ایرانی و همچنان شماری از شرکت‌های افغان آمادگی خود را برای مشارکت در ساخت آن اعلام کرده‌اند.

به باور نقی‌زاده، توسعه شبکه خط آهن افغانستان با عرض معیاری، نه‌تنها منافع اقتصادی قابل توجهی برای افغانستان به همراه خواهد داشت، بلکه باعث ادغام بهتر این کشور با شبکه ریلی ایران نیز می‌شود.

مقام‌ها می‌گویند مسیر جدید پیشنهادی در مقایسه با دهلیزهای موجود، مزیت‌های قابل توجه زمانی و اقتصادی دارد؛ زیرا مسیرهای فعلی نیازمند انتقال مجدد کالا در دو نقطه مرزی، یعنی مرز چین–قزاقستان و مرز ترکمنستان–ایران است. این انتقال‌های مجدد باعث افزایش زمان و هزینه ترانزیت می‌شود.

در صورت تطبیق این پروژه، فاصله ترانزیتی میان چین و ایران حدود ۵۰ درصد کاهش خواهد یافت و زمینه حرکت مستقیم قطارهای باری تا اروپا فراهم می‌شود؛ امری که می‌تواند تحولی بزرگ در ترانزیت ریلی منطقه ایجاد کرده و روابط تجارتی تهران و بیجینگ را بیش از پیش تقویت کند.

پیش از این، جبارعلی ذاکری، رییس اجرایی راه‌آهن ایران، از ایجاد یک دهلیز جدید انتقال بار و ترانزیت به افغانستان خبر داده بود. به گفته او، میزان صادرات و ترانزیت ریلی ایران به افغانستان در هشت ماه نخست سال گذشته ۱۵ هزار تُن بوده، در حالی‌که این رقم در ده ماه نخست سال جاری به ۵۷۰ هزار تُن افزایش یافته است.

ذاکری افزوده است که تنها در ماه «جدی» میزان صادرات و ترانزیت ریلی به افغانستان به ۹۴ هزار تُن رسیده و انتظار می‌رود این رقم در ماه «دلو» از ۱۲۰ هزار تُن فراتر رود. بر اساس پیش‌بینی‌ها، حجم ترانزیت ریلی در سال آینده می‌تواند به سه میلیون تُن برسد که شامل انتقال کالا از کشورهای امارات متحده عربی، کویت و روسیه نیز خواهد بود.

تجارت

سرمایه‌گذاری دو میلیون دالری در بغلان؛ نخستین کارخانه پروسس شالی ساخته می‌شود

شماری از بزرگان قومی و باشندگان بغلان از آغاز کار این کارخانه استقبال کرده و آن را اقدامی مهم برای کاهش بیکاری و تقویت اقتصاد محلی عنوان کردند.

Published

on

کار ساخت نخستین کارخانه پروسس شالی در ولایت بغلان با سرمایه‌گذاری دو میلیون دالری از سوی یک تاجر ملی آغاز شد؛ پروژه‌ای که مقام‌های محلی آن را گامی مهم برای رشد اقتصاد، تقویت تولیدات داخلی و ایجاد فرصت‌های کاری در این ولایت می‌دانند.

این کارخانه در پارک صنعتی ساحه چمقله ولسوالی بغلان مرکزی ساخته می‌شود و مراسم افتتاح آن با حضور مقام‌های محلی، مسئولان اداره صنعت و تجارت، بزرگان قومی و شماری از باشندگان محل برگزار شد.

عبدالله مختار، والی بغلان، در این مراسم گفت که امارت اسلامی افغانستان برای رشد سرمایه‌گذاری و حمایت از تاجران ملی، زمینه مناسب را در بخش‌های مختلف اقتصادی فراهم کرده است.

او افزود که ایجاد چنین کارخانه‌ها می‌تواند نقش مهمی در رشد اقتصاد، افزایش تولیدات داخلی و فراهم‌سازی فرصت‌های شغلی برای مردم داشته باشد.

در همین حال، محمد نعیم همکار، رئیس صنعت و تجارت ولایت بغلان، آغاز کار این کارخانه را یک گام مهم در بخش صنعت و پروسس محصولات زراعتی عنوان کرد.

به گفته او، این نخستین کارخانه پروسس شالی در پارک صنعتی بغلان مرکزی است و می‌تواند در رشد صنعت زراعتی ولایت نقش مؤثر ایفا کند.

از سوی دیگر، غلام نصیر برکت‌زی، سرمایه‌گذار این پروژه، گفت که این کارخانه با هزینه دو میلیون دالر ساخته می‌شود و با آغاز فعالیت آن، زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای شماری از باشندگان ولسوالی بغلان مرکزی فراهم خواهد شد.

وی تاکید کرد که هدف آنان حمایت از تولیدات داخلی، رشد سکتور زراعت و ایجاد فرصت‌های کاری برای جوانان کشور است.

همچنان برکت‌زی که در مراسم افتتاح حضور داشت، گفت که آنان تلاش دارند در بخش‌های مختلف اقتصادی و صنعتی در ولایت بغلان سرمایه‌گذاری کرده و زمینه رشد و خودکفایی اقتصادی را فراهم سازند.

در همین حال، شماری از بزرگان قومی و باشندگان بغلان از آغاز کار این کارخانه استقبال کرده و آن را اقدامی مهم برای کاهش بیکاری و تقویت اقتصاد محلی عنوان کردند.

گفته می‌شود این کارخانه ظرفیت پروسس مقدار قابل توجهی شالی را به گونه روزانه خواهد داشت و می‌تواند در رشد تولیدات زراعتی و تقویت بازار محصولات داخلی نقش مهمی ایفا کند.

Continue Reading

تجارت

سرمایه‌گذاران چینی و اوزبکستانی خواهان سرمایه‌گذاری در معادن افغانستان شدند

سرمایه‌گذاران خارجی از تأمین امنیت سراسری و فراهم شدن زمینه مناسب سرمایه‌گذاری از سوی امارت اسلامی افغانستان قدردانی کرده اند.

Published

on

وزارت معادن و پترولیم اعلام کرده است که حسام‌الدین صابری، معین مالی و اداری این وزارت، با شماری از سرمایه‌گذاران کشورهای اوزبکستان و چین دیدار کرده است.

براساس معلومات این وزارت، سرمایه‌گذاران خارجی از تأمین امنیت سراسری و فراهم شدن زمینه مناسب سرمایه‌گذاری از سوی امارت اسلامی افغانستان قدردانی کرده و علاقه‌مندی خود را برای سرمایه‌گذاری در بخش معادن فلزی و غیرفلزی کشور ابراز داشته‌اند.

آقای صابری از تمایل آنان برای سرمایه‌گذاری استقبال کرده و اطمینان داده است که وزارت معادن و پترولیم مطابق قانون و طرزالعمل معادن، همکاری‌های لازم را برای تسهیل روند سرمایه‌گذاری انجام خواهد داد.

Continue Reading

تجارت

امضای قرارداد ۴۶ میلیون دالری برای ساخت لابراتوارهای معیاری در افغانستان

همچنین قرار است برای ارتقای ظرفیت مسلکی کارمندان اداره معیار و کیفیت، متخصصان خارجی معرفی شوند و برنامه‌های آموزشی داخلی و خارجی برگزار گردد.

Published

on

قرارداد ساخت و تجهیز کمپلکس‌های معیاری لابراتوار به ارزش بیش از ۴۶ میلیون دالر میان اداره معیار و کیفیت و یک شرکت بین‌المللی هندی در حضور ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست‌الوزرا، امضا شد.

این قرارداد امروز (چهارشنبه، ۲۳ثور) در مرکز اطلاعات و رسانه‌های حکومت میان فیض‌الله تمیم، رئیس اداره معیار و کیفیت، و نماینده شرکت هندی TCRC به امضا رسید.

بر اساس این قرارداد، شرکت یادشده در مدت پنج سال کمپلکس‌های معیاری لابراتواری را در مرکز کشور و نُه بندر مهم افغانستان ایجاد کرده، تجهیزات پیشرفته را نصب و تجهیزات موجود را نیز ترمیم خواهد کرد.

همچنین قرار است برای ارتقای ظرفیت مسلکی کارمندان اداره معیار و کیفیت، متخصصان خارجی معرفی شوند و برنامه‌های آموزشی داخلی و خارجی برگزار گردد.

در خبرنامه آمده است که روند دریافت تصدیق‌نامه‌های معتبر بین‌المللی کیفیت از سازمان جهانی معیارها (ISO) نیز شامل این پروژه خواهد بود.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!