Connect with us

اخبار ساحوی

کارشناسان اقتصادی: بانک مرکزی برنامه ای برای ثبات ارزش افغانی ندارد

منتشر شده

در

Last Updated on: عقرب ۳, ۱۴۰۱

برخی از کارشناسان اقتصادی می گویند حکومت افغانستان به ویژه بانک مرکزی راهکار دقیقی برای ثابت نگهداشتن ارزش پول افغانی ندارد.

به باور این کارشناسان تازمانی که تولیدات داخلی حمایت نشود و توازن تجارتی ایجاد نشود، ارزش دالر در برابر افغانی بلند خواهد رفت.

ارزش افغانی در برابر ارزهای خارجی به ویژه دالر امریکایی در این اواخر به شدت کاهش یافته و این مسئله نگرانی های جدیی را در میان مردم به وجود آورده است.

مجلس نمایندگان اوائل این هفته نورالله دلاوری رییس بانک مرکزی را برای پاسخگویی به این مجلس فراخوانده بود.

آقای دلاوری در مجلس نمایندگان گفته بود که کاهش افغانی در برابر دالر امریکایی ناشی از افزایش قیمت دالر در بازارهای جهانی است.

او گفته بود که طی دو سال گذشته ارزش یورو 19.5 درصد، کلدار هندی 31.48 درصد، کلدار پاکستانی 62.5 درصد، روبل روسیه 17 درصد و افغانی نیز 17 درصد در برابر دالرامریکایی کاهش یافته است.

آقای دلاوی همچنان گفت که انتقال غیر قانونی اسعار از افغانستان به دلیل نگرانی ها در خصوص پس از سال 2014 م نیز یکی از عوامل کاهش ارزش افغانی است.

امابرخی ا ز کارشناسان با انتقاد تند از راهکار اقتصادی بانک مرکزی می گوید که تاکنون این بانک مقدار اسعار موجود در بازارهای کشور را نمی داند، لذا نمی تواند برنامه اساسی روی دست گیرد.

سید مسعود استاد اقتصاد در دانشگاه کابل می گوید تا زمانی که تولیدات داخلی از سوی حکومت حمایت نشود وتوجه لازم برای ایجاد توازن در تجارت نشود کاهش ارزش افغانی کماکان ادامه خواهد داشت.

در حال حاضر بخش عمده تجارت افغانستان را واردات کالاهای مختلف از کشورهای بیرونی تشکیل می دهد و حجم صادرات در مقایسه با واردات بسیار اندک و نا چیز است.

به باور آقای مسعود با این وضع، تا پنج سال آینده باید بانک مرکزی به روند لیلام پول براساس یک راهکار جدید در بازار ادامه دهد.

آمارها نشان میدهد که بانک مرکزی ا فغانستان بخاطر ثابت نگهداشتن ارزش افغانی تنها د رسال 1391 خورشیدی بیش از 2400 میلیون دالر را در بازار عرضه  کرده است .

Advertisement

اخبار ساحوی

آیا ایران می‌تواند در تنگه هرمز پول وضع کند؟

رویترز گزارش می‌دهد که هیچ سازوکار اجرایی مستقیم برای اعمال کنوانسیون سازمان ملل درباره حقوق دریاها وجود ندارد.

Published

on

خبرگزاری رویترز در گزارشی به بررسی این موضوع پرداخته است که آیا ایران از نظر حقوقی می‌تواند بر عبور و مرور کشتی‌ها در تنگه هرمز پول وضع کند یا خیر.

بر اساس این گزارش، تهران در تلاش است تا با وضع پول بر کشتی‌ها، در هماهنگی با سپاه پاسداران، کنترول بیشتری بر تنگه هرمز ایجاد کند و عبور امن کشتی‌ها را تضمین نماید.

تنگه هرمز چیست؟

تنگه هرمز آب‌راهی است که خلیج فارس را به خلیج عمان وصل می‌کند و در آب‌های سرزمینی ایران و عمان قرار دارد. این مسیر یکی از مهم‌ترین شاهراه‌های انتقال انرژی در جهان محسوب می‌شود و حدود ۲۰ درصد نفت جهان از آن عبور می‌کند.

طول این آب‌راه حدود ۱۶۷ کیلومتر است و در باریک‌ترین نقطه آن، دو کانال رفت و برگشت برای کشتی‌ها با یک منطقه حائل جدا شده وجود دارد.

رویترز می‌نویسد که ایران پس از حملات امریکا و اسرائیل، این مسیر را عملاً محدود کرده و خواستار دریافت پول به‌عنوان یکی از شرایط پایان تنش‌ها شده است. با این حال، وضعیت عملی دریافت این پول هنوز مشخص نیست.

قانون بین‌المللی چه می‌گوید؟

کنوانسیون سازمان ملل درباره حقوق دریاها که در سال ۱۹۸۲ تصویب و از ۱۹۹۴ اجرایی شده، حق «عبور ترانزیتی» بدون مانع را در تنگه‌های بین‌المللی تضمین می‌کند.

این معاهده به کشورهای ساحلی اجازه تنظیم عبور در محدوده آب‌های سرزمینی را می‌دهد، اما باید عبور بی‌ضرر کشتی‌ها را نیز تضمین کنند.

با این حال، ایران و ایالات متحده این کنوانسیون را امضا نکرده‌اند، موضوعی که بحث‌های حقوقی درباره الزام‌آور بودن آن را پیچیده‌تر ساخته است.

امکان چالش پول

رویترز گزارش می‌دهد که هیچ سازوکار اجرایی مستقیم برای اعمال کنوانسیون سازمان ملل درباره حقوق دریاها وجود ندارد. هرچند دادگاه‌های بین‌المللی می‌توانند رأی صادر کنند، اما توان اجرایی مستقیم ندارند.

در عین حال، کشورها و شرکت‌ها می‌توانند با تغییر مسیر کشتی‌ها یا اعمال تحریم‌های هدفمند علیه نهادهای مرتبط با پرداخت پول، با این اقدام مقابله کنند.

این گزارش می‌افزاید که برخی شرکت‌ها هم‌اکنون در حال بررسی مسیرهای جایگزین برای عبور از تنگه هرمز هستند.

Continue Reading

اخبار ساحوی

عاصم منیر، لوی درستیز قوای مسلح پاکستان وارد ایران شد

Published

on

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز چهارشنبه در تهران با هیأتی پاکستانی به ریاست عاصم منیر، لوی درستیز قوای مسلح پاکستان، دیدار کرد. این سفر در حالی که تلاش‌های منطقه‌ای برای تسهیل گفتگو میان ایران و ایالات متحده ادامه دارد، انجام شده است.

رسانه‌های دولتی ایران گزارش دادند که این هیأت قرار است پیامی از واشنگتن را منتقل کند و درباره ترتیبات مربوط به احتمال برگزاری دور دوم مذاکرات میان دو طرف گفتگو کند.

این سفر پس از مذاکرات پیشین در اسلام‌آباد انجام می‌شود که بدون دستیابی به نتیجه مشخصی پایان یافت، هرچند مقام‌ها اعلام کرده‌اند که واشنگتن و تهران به‌طور اصولی بر ادامه مذاکرات توافق کرده‌اند.

میانجی‌گران منطقه‌ای در تلاش هستند تا روند حرکت به‌سوی ازسرگیری گفتگوها را حفظ کنند، اما پیشرفت در این زمینه در سایه تنش‌های گسترده‌تر ژئوپولیتیکی کند بوده است.

این دیدار در تهران نشان‌دهنده نقش رو به افزایش پاکستان به‌عنوان میانجی در تلاش‌ها برای احیای مذاکرات و کاهش تنش‌ها میان ایران و ایالات متحده است.

Continue Reading

اخبار ساحوی

اردوی امریکا از آغاز محاصره دریایی بر تمام رفت‌وآمدهای کشتی‌ها به ایران خبر داد

در اعلامیه همچنان گفته شده است که قبل از آغاز رسمی این محدودیت، اطلاعیه‌های لازم برای کشتی‌های تجارتی صادر خواهد شد.

Published

on

قوماندانی مرکزی ایالات متحده اعلام کرده است که از روز دوشنبه، ۱۳ اپریل، اجرای محاصره بر تمام ترافیک دریایی ورودی و خروجی بندرهای ایران را آغاز می‌کند.

در اعلامیه‌ای که از سوی این قوماندانی مرکزی ایالات متحده در شبکه‌های اجتماعی نشر شده، آمده است که این اقدام پس از اعلام قبلی دونالد ترمپ مبنی بر آغاز محاصره دریایی توسط نیروی بحری امریکا درتنگه هرمز صورت می‌گیرد.

بر اساس این اعلامیه، محاصره به‌گونه یکسان بالای تمام کشتی‌های همه کشورها که وارد یا خارج بنادر ایران می‌شوند، تطبیق خواهد شد. این محدودیت شامل تمامی بنادر ایران در خلیج فارس و دریای عمان می‌شود.

قوماندانی مرکزی ایالات متحده تأکید کرده است که این اقدام مانع آزادی عبور کشتی‌هایی نخواهد شد که از تنگه هرمز به سمت بنادر غیرایرانی در حرکت هستند.

در اعلامیه همچنان گفته شده است که قبل از آغاز رسمی این محدودیت، اطلاعیه‌های لازم برای کشتی‌های تجارتی صادر خواهد شد.

این تصمیم در حالی اعلام می‌شود که تنش‌ها در منطقه خاورمیانه و مسیرهای مهم انرژی جهانی افزایش یافته است.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!