Connect with us

رویداد های اخیر

همزمان با تنش حقابه، ایران می‌گوید امارت اسلامی را به رسمیت نمی شناسد

منتشر شده

در

Last Updated on: جوزا ۵, ۱۴۰۲

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه با بیان اینکه ایران امارت اسلامی افغانستان را به عنوان نهاد حاکم نمی شناسد، از امارت اسلامی خواست تا یک دولت فراگیر تشکیل دهد.

اظهارات امیرعبداللهیان در دیدار مقامات وزارت امور خارجه و سید حسن خمینی، نواسه امام خمینی، همزمان با تشدید تنش بین دو کشور بر سر آنچه ایران ادعا می کند نقض آشکار معاهده آب دریای هلمند توسط امارت اسلامی است، بیان شده است.

وزیر امور خارجه ایران گفت: افغانستان یک موضوع مهم برای ما است. ما از این که در افغانستان دولت فراگیر تشکیل نشده ناخرسندیم و این موضوع را به حاکمان کنونی افغانستان نیز اعلام کرده‌ایم.

وی با بیان این که ماهیت حاکمه فعلی افغانستان را به رسمیت نمی‌شناسیم و بر لزوم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تاکید داریم، افزود: طالبان (امارت اسلامی) بخشی از واقعیت افغانستان است نه همه افغانستان.

وی همچنین در این نشست گفت که موضوع آب را امارت اسلامی در میان گذاشته است اما تهران معتقد است این موضوع باید طبق معاهده آب سال ۱۳۵۱ بین دو کشور حل شود.

او اظهار داشت که به مقامات افغانستان گفته‌ایم که مشکل حقابه از طریق بیانیه سیاسی حل نمی‌شود و باید در چارچوب اقدامات حقوقی این موضوع پیگیری شود.

طی چند هفته گذشته، مقامات ایرانی امارت اسلامی را به نقض معاهده متهم کرده و مدعی شده‌اند که جریان آب به ایران در افغانستان مسدود شده است. در همین حال، امارت اسلامی بارها اعلام کرده است که خشکسالی و تغییرات اقلیمی تاثیر خود را بر تامین آب کشور گذاشته است.

بر اساس این معاهده، ایران حق دارد سالانه ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از دریای هلمند دریافت کند، اما اوایل ماه جاری یک مقام ایرانی گفت که این کشور در سال گذشته تنها ۲۷ میلیون متر مکعب آب دریافت کرده است.

امارت اسلامی به معاهده «متعهد» است

امیرخان متقی، وزیر امور خارجه افغانستان روز دوشنبه گفت که امارت اسلامی به معاهده آب ۱۳۵۱ با ایران پایبند است اما تهران باید انتظارات خود را با توجه به خشکسالی در کشور و منطقه تعدیل کند.

متقی گفت: خشکسالی در افغانستان و منطقه را نباید نادیده گرفت.

وی همچنین به گزارش اخیر سازمان بین‌المللی نجات اشاره کرد که در آن افغانستان سومین کشور آسیب پذیر در برابر تغییرات اقلیمی در جهان شناخته شده است و بیشترین تأثیر مخرب تغییرات اقلیمی بر منابع آبی این کشور بوده است.

متقی گفت: از مقامات ایران همچنان توقع داریم که انتظارات خود را با معاهده ۱۳۵۱ تعدیل کنند و ملاک قضاوت و اظهارنظر بر اساس مفاد این معاهده باشد.

وی گفت که در بند کمال خان که روی دریای هلمند است، آب وجود ندارد و بند کجکی نیز روی همین دریا، به دلیل پر شدن از رسوب، ظرفیت آب محدودی دارد.

وی گفت: نیاز جدی به بررسی این حقایق وجود دارد.

متقی همچنین از ایران خواست که موضوع آب را سیاسی نکند و گفت: بهتر است به جای سروصداهای رسانه ای، این گونه مسائل (مسائل حقوق آب) را با تفاهم و گفتگوی رو در رو حل کنیم.

او مذاکرات را دو روز قبل از آن که زلمی خلیزاد، نماینده ویژه سابق ایالات متحده، همین موضوع را اصرار کند، پیشنهاد کرد.

خلیلزاد روز چهارشنبه در یک سلسله توییت گفت که رهبران ایران «در حال زورگویی هستند و افغانستان را با طیفی از اقدامات خصمانه تهدید می کنند.»

او گفت که با این حال مقامات امارت اسلامی در مورد این موضوع «به طرز شگفت آوری خویشتن دارانه و دولتمردانه» رفتار می‌کنند.

خلیلزاد خاطرنشان کرد که مقامات امارت اسلامی به معاهده آب سال ۱۳۵۱ اذعان کرده اند و در عین حال استدلال می کنند که سطح پایین آب به دلیل خشکسالی و تغییرات اقلیمی است.

وی خاطرنشان کرد که این معاهده برای شرایط اختلاف «راه‌حل‌هایی» از جمله تعامل دوجانبه برای یافتن راه‌حل، استفاده از «دستورالعمل‌های خوب شخص ثالث» را پیش‌بینی می‌کند و اگر هیچ‌کدام از گام‌ها مؤثر واقع نشد، موضوع باید به قضاوت ارائه شود.

خلیلزاد گفت که هیچ یک از اینها هنوز امتحان نشده است و رژیم ایران باید از زورگویی دست بردارد.

«ناراحتی» ایران

در همین حال، امیرعبداللهیان روز پنجشنبه در نشست خود چند موضوع دیگر را نیز مطرح کرد، موضوعاتی که تهران از آن خرسند نبود.

وی با اشاره به نزدیکی و مرزهای طولانی ایران و افغانستان، خاطرنشان کرد: هر از گاهی درگیری های مرزی وجود داشته است. او همچنین گفت که امیدوار است حادثه مزارشریف در سال ۱۹۸۸ که جان هشت دیپلومات ایرانی را در قنسولگری ایران در این شهر گرفت، تکرار نشود.

وی در ادامه با ابراز ناراحتی از محرومیت زنان و دختران افغان از تحصیل، آن را مغایر با آموزه های اسلام دانست.

رویداد های اخیر

ابراز همدردی امارت اسلامی با قطر و ترکیه در پی سقوط مرگبار هلیکوپتر

Published

on

وزارت امور خارجه امارت اسلامی افغانستان در پی سقوط مرگبار یک هلیکوپتر در قطر، با حکومت‌ها و مردمان قطر و ترکیه ابراز همدردی کرده است.

وزارت امور خارجه این حادثه را اندوه‌بار خوانده و مراتب تسلیت و همدردی عمیق خود را با خانواده‌های قربانیان ابراز داشته است.

گفتنی است که سقوط هلیکوپتر در آبهای قطر، منجر به کشته شدن هفت نفر شد. مقامات علت این حادثه را مشکل تخنیکی عنوان کرده اند.

Continue Reading

رویداد های اخیر

پاکستان به دنبال میانجیگری روسیه برای حل تنش‌ها با افغانستان است

Published

on

فیصل نیاز ترمذی، سفیر پاکستان در روسیه، می‌گوید که اسلام‌آباد از مسکو خواسته است تا در درگیری جاری با افغانستان میانجیگری کند.

ترمذ در مصاحبه با روزنامه روسی ایزوستیا گفت که پاکستان با روسیه در حال تعامل است و از «پیشنهاد فوق‌العاده» این کشور برای کمک به حل تنش‌ها قدردانی می‌کند. او خاطرنشان کرد که پیشنهادهای روسیه، چین، قطر، ترکیه و عربستان سعودی منجر به توافق بر سر آتش‌بس موقت شد.

ترمذ گفت: «ما به همه طرف‌های صحبت خود می‌گوییم: لطفاً به طالبان (امارت اسلامی) بگویید که از این فرصت صرفاً برای تجدید قوا، مسلح شدن مجدد و حمله مجدد استفاده نکنند. زیرا کشورهای بزرگی مانند روسیه یا پاکستان را نمی‌توان با اقدامات تروریستی بی‌ثبات کرد.»

این دیپلومات پاکستانی تأکید کرد که دهه‌ها جنگ در افغانستان نتنها کابل و اسلام‌آباد، بلکه کشورهای همسایه، از جمله ایران، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبیکستان و حتی روسیه را نیز تحت تأثیر قرار داده است. وی افزود: «بنابراین، همه ما باید با یکدیگر تجارت کنیم، آموزش، هنر و فرهنگ را توسعه دهیم. تروریزم راه اشتباهی است.»

درخواست میانجیگری همزمان با افزایش تنش‌ها و خشونت‌ها مطرح می‌شود که طی هفته‌های اخیر صدها کشته و هزاران آواره برجا گذاشته است.

مقامات پاکستانی بارها ادعا کرده‌اند که حملات شبه‌نظامیان در این کشور در افغانستان سازماندهی می‌شود.

با این حال، امارت اسلامی این ادعا را رد می‌کند و می‌گوید که افغانستان مسئول «ناکامی امنیتی» پاکستان نیست.

Continue Reading

رویداد های اخیر

فایننشل تایمز: جهان باید برای جلوگیری از جنگ تمام عیار افغانستان و پاکستان وارد عمل شود

Published

on

روزنامه فایننشل تایمز در مقاله‌ای که روز یکشنبه منتشر شد، هشدار داد که افزایش تنش‌ها بین افغانستان و پاکستان خطر تبدیل شدن به یک درگیری گسترده‌تر را به همراه دارد و جامعه بین‌المللی باید فوراً با این منطقه مجدداً وارد تعامل شود.

این نشریه خاطرنشان کرد که تقریباً پنج سال پس از بازگشت امارت اسلامی به قدرت، توجه جهانی به افغانستان تا حد زیادی کاهش یافته است. این نشریه محدودیت‌ها بر زنان و وخامت روابط بین کابل و اسلام‌آباد را برجسته کرد.

طبق این مقاله، روابط پاکستان با امارت اسلامی از سال ۲۰۲۱ به شدت رو به وخامت گذاشته است چنانچه اسلام‌آباد مقامات افغان را به پناه دادن به گروه‌های شبه‌نظامی مسئول حملات در داخل پاکستان متهم می‌کند – ادعایی که امارت اسلامی آن را رد می‌کند.

هفته‌های اخیر شاهد افزایش خشونت‌ها، از جمله حملات هوایی و درگیری‌هایی بوده است که طبق گزارش‌ها بیش از یک هزار نفر را کشته و بیش از صدهزار تن دیگر را آواره کرده است. یکی از مرگبارترین حوادث، حمله هوایی به یک مرکز ترک اعتیاد در کابل بود که به گفته مقامات افغان صدها نفر در آن جان باختند. این روزنامه هشدار داد که ادامه تشدید تنش‌ها می‌تواند آسیای جنوبی و مرکزی را بی‌ثبات کند و افغانستان را بار دیگر به مرکزی برای فعالیت‌های شبه‌نظامیان تبدیل کند.

این روزنامه همچنان از پالیسی نظامی پاکستان انتقاد کرد و گفت که حملات هوایی به تنهایی نمی‌تواند به فعالیت شبه‌نظامیان پایان دهد.

این روزنامه از قدرت‌های بزرگ، از جمله ایالات متحده و چین، خواست تا نقش دیپلوماتیک فعال‌تری ایفا کنند. همچنین به منافع استراتژیک چین در منطقه اشاره شده و پیشنهاد داده شده که بیجینگ می‌تواند به عنوان میانجی پا پیش بگذارد.

با وجود تلاش‌های ناموفق گذشته برای صلح، فایننشل تایمز تأکید کرد که بی‌تفاوتی جهان خطرات بسیار زیادی به همراه دارد.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!