Connect with us

تجارت

سال ۱۴۰۰، سالی پر از مشکلات اقتصادی در افغانستان

منتشر شده

در

سال ۱۴۰۰ یکی از سال های پر از مشکلات اقتصادی بود. در نیمه این سال نظام جمهوریت سقوط کرد و کشور به سوی بحران مالی رفت. ابتدا مردم به بانک ها رجوع کردند وحتا شب ها صف‌های طولانی برای کشیدن پول از بانک ها ایجاد شد.

امارت اسلامی برای جلوگیری از سقوط بانک‌ها محدودیت های هم بر گرفتن پول وضع کرد. مشکلات داخلی و تحریم‌های جهانی زندگی را برای مردم افغانستان سخت کرد. تا جایی که حتا امارت اسلامی در ماه‌های نخست قادر به پرداخت معاش ماموران دولتی نشد، اما رفته رفته وضعیت اقتصادی بهبود یافت واز تحریم های امریکا هم کاسته شد. براین اساس یک سال پر از مشکلات اقتصادی پایان یافت و مردم هم به آینده کم کم امیدوار می شوند.

در اوایل سال ۱۴۰۰ پروژه‌های نمایشی از سوی نظام جمهوریت افتتاح شد، پروژه‌های مانند اتصال افغانستان به آسیای میانه و مدیریت آب، اما نظام جمهوریت در نیمه این سال سقوط کرد. با سقوط نظام، کشور با مشکلات جدی روبه رو شد.

مشکلات اقتصادی افغانستان در این سال قرار ذیل اند:

۱- در سال ۱۴۰۰ هیچ گونه سرمایه گذاری درکشور نشد.

۲-  با روی‌کار آمدن امارت اسلامی فعالیت بانکی مدتی متوقف شد.

۳-  پروژه‌های مالی نهاد‌های بین المللی توقف یافت وکار بسیاری از پروژه‌ها نیمه کاره ماند.

۴- بر نظام اقتصادی کشور تحریم های جهانی وضع شد.

۵- دادوگرفت تجاری میان افغانستان و همسایه‌ها مدتی متوقف شد.

۶- برخی از فرصت طلبان وصرافان قیمت دالر را تا ۱۳۰ افغانی بالا بردند.

۷- بهای مواد خوراکی هم به گونه ای بی پیشینه افزایش یافت.

۸- حدود نه میلیارد دالر پول بانک مرکزی ازسوی امریکا منجمد شد.

امارت اسلامی اما در کنار مسایل سیاسی تلاش ها را برای بهبود وضعیت اقتصادی بیشتر کرد. حکومت بیشترین توجه را برای نجات اقتصاد کشور به سکتور خصوصی کرد.

وزارت مالیه اما میگوید که وضعیت اقتصادی افغانستان در شش ماه گذشته بهبود یافته و امارت اسلامی هم در سال جدید گام های بزرگ‌تری در بخش اقتصاد بر میدارد، بخصوص در بخش عملی شدن پروژه های بزرگ.

وزارت مالیه اما توانست بودجه سال مالی را از عواید داخلی تمویل کند درحالی که در سال‌های گذشته بخش بزرگ بودجه را خارجی‌ها تامین می کردند.

آگاهان اقتصادی هم به این باور اند که امارت اسلامی گام‌های موثری را در بخش اقتصادی برداشته است اما نیاز است که حکومت سهولت‌های را در بخش سرمایه گذاری فراهم کند

حالا سکتور خصوصی افغانستان از امارت اسلامی میخواهد که سرمایه گذاری را در بخش زراعت، معادن، تولید برق، تزانزیت، مخابرات و فایبر نوری جلب کند زیرا در حال حاضر این بخش ها ظرفیت سرمایه گذاری میلیاردها دالر را دارند.

تجارت

برگزاری نمایشگاه «ساخت افغانستان» در تاشکند

Published

on

اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان اعلام کرده است که نمایشگاه بزرگ محصولات کشور تحت عنوان «ساخت افغانستان» امروز (چهارشنبه) در شهر تاشکند، پایتخت ازبیکستان، افتتاح می‌شود.

به گفته این نهاد، این نمایشگاه با حمایت مالی برنامه انکشافی سازمان ملل متحد تا روز جمعه ادامه خواهد داشت و هدف آن معرفی ظرفیت‌های تولیدی و صادراتی افغانستان عنوان شده است.

در این نمایشگاه، بیش از ۶۰ غرفه از سوی تاجران افغان در بخش‌های مختلف گذاشته شده که شامل قالین، میوه‌های خشک و تازه، زعفران، جلغوزه، پنبه، سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی و همچنان نوشابه‌ها می‌باشد.

مسئولان اتاق تجارت ابراز امیدواری کرده‌اند که برگزاری این نمایشگاه بتواند زمینه گسترش روابط تجارتی میان افغانستان و کشورهای منطقه، به‌ویژه ازبیکستان را فراهم سازد.

 

Continue Reading

تجارت

افزایش ۹.۹۳ درصدی ارزش افغانی در برابر دالر

بانک مرکزی همچنان اعلام کرده است که در راستای تنظیم بازار پول، پول‌های مندرس و فرسوده از بازار جمع‌آوری و حریق شده است.

Published

on

مسؤولان بانک مرکزی افغانستان می‌گویند که این بانک در سال ۱۴۰۴ خورشیدی توانسته است ارزش پول افغانی را در برابر دالر امریکایی ۹.۹۳ درصد افزایش دهد و در کنار آن، گام‌های مهمی برای تقویت نظام مالی و بانکی کشور بردارد.

به گفته مسؤولان این نهاد، بانک مرکزی با اجرای سیاست‌های پولی معقول توانسته است علاوه بر حفظ ثبات ارزش افغانی در برابر ارزهای جهانی، ارزش این پول را در برابر دالر نیز افزایش دهد. آنان می‌افزایند که در این مدت نظارت بر مؤسسات مالی و بانک‌های خصوصی نیز گسترش یافته که این اقدام سبب افزایش شفافیت و معیاری شدن فعالیت‌ها در بخش بانکی شده است.

بانک مرکزی همچنان اعلام کرده است که در راستای تنظیم بازار پول، پول‌های مندرس و فرسوده از بازار جمع‌آوری و حریق شده است. در کنار آن، پیشرفت‌هایی در بخش بانکداری الکترونیکی نیز به دست آمده و میزان پرداخت‌های الکترونیکی در کشور افزایش یافته است.

حسیب‌الله نوری، سخنگوی بانک مرکزی، می‌گوید که این بانک برای گسترش خدمات بانکی در سراسر کشور تلاش‌های گسترده‌ای انجام داده تا خدمات بانکداری اسلامی به گونه وسیع در اختیار شهروندان قرار گیرد.

در همین حال، برخی تحلیل‌گران امور بانکی تلاش‌های بانک مرکزی برای تثبیت نظام بانکی کشور را مهم می‌دانند. آنان تأکید می‌کنند که این نهاد باید در کنار حل چالش‌های داخلی بانک‌ها، برای رفع تحریم‌های مالی افغانستان از سوی جامعه جهانی نیز اقدام‌های جدی انجام دهد.

به باور تحلیل‌گران اقتصادی، گسترش بانکداری اسلامی می‌تواند زمینه جذب منابع مالی بیشتری را فراهم سازد. آنان می‌گویند بخش بزرگی از سرمایه‌های مردم هنوز به گونه سنتی در خانه‌ها نگهداری می‌شود و در صورت تقویت خدمات بانکی، میلیاردها افغانی می‌تواند وارد سیستم مالی کشور گردد که این امر به تقویت اقتصاد ملی کمک خواهد کرد.

Continue Reading

تجارت

گام تازه برای پیشرفت پروژه تاپی؛ کابل و عشق‌آباد بر تسریع استملاک زمین تأکید کردند

پروژه تاپی یکی از مهم‌ترین طرح‌های انرژی در منطقه به شمار می‌رود که می‌تواند نقش مهمی در تقویت همکاری‌های اقتصادی و اتصال منطقه‌ای ایفا کند.

Published

on

مقام‌های افغانستان و ترکمنستان در دیداری درباره تسریع روند استملاک زمین برای پروژه خط لوله گاز تاپی گفتگو کردند؛ پروژه‌ای بزرگ منطقه‌ای که قرار است گاز ترکمنستان را از طریق افغانستان به پاکستان و هند انتقال دهد.

به گفته وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، این موضوع در دیدار میان مراد امانوف، رییس پروژه تاپی، عطاالله عمری وزیر این وزارت و خواجه عوضوف سفیر ترکمنستان در کابل مطرح شده است. در این نشست، امانوف بر ضرورت تسریع مراحل مربوط به استملاک زمین و تعیین قیمت آن بر اساس توافق‌نامه چارچوبی میان چهار کشور تأکید کرد.

در همین حال گزارش شده است که کشتی‌های شرکت کشتیرانی آذربایجان انتقال لوله‌های این پروژه را آغاز کرده‌اند. این لوله‌ها از بندر باکو به بندر ترکمن‌باشی انتقال داده می‌شوند و قرار است تا پایان سال حدود یازده هزار و هفتصد لوله برای آماده‌سازی ساخت این خط لوله انتقال یابد.

پروژه تاپی یکی از مهم‌ترین طرح‌های انرژی در منطقه به شمار می‌رود که می‌تواند نقش مهمی در تقویت همکاری‌های اقتصادی و اتصال منطقه‌ای ایفا کند.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2025 Ariana News. All rights reserved!