اخبار ویژه

ملل متحد: طرف‌های درگیر حفاظت از افراد ملکی را در اولویت قرار دهند

Published

on

(Last Updated On: عقرب ۳, ۱۴۰۱)

بر اساس گزارش تازه ای هیات معاونت سازمان ملل متحد «یوناما» که امروز به نشر رسید، نیمه اول سال ۲۰۲۰ شاهد نوسان سطح خشونت ها بوده که به افراد ملکی آسیب رسانده است.

در گزارش آمده است که ملل متحد ۳۴۵۸ مورد تلفات افراد ملکی (۱۲۸۲ کشته و ۲۱۷۶ زخمی) را به ثبت رسانده است.

در حالیکه آمار و ارقام تلفات افراد ملکی در مقایسه با شش ماه اول سال ۲۰۱۹، کاهش ۱۳ درصدی را نشان می دهد، جنگ افغانستان همچنان به عنوان یکی از مرگبارترین جنگ های جهان برای افراد ملکی، باقی مانده است. ولی این باید در نظر گرفته شود که در آمار تلفات افراد ملکی که از سوی طالبان و نیروهای امنیتی ملی افغان صورت گرفته است، کاهشی به وجود نیامده است. بر اساس گزارشی که از سوی هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) به نشر رسیده، دلیل عمده شمار کم تلفات افراد ملکی، کاهش در عملیات های نیروهای نظامی بین المللی و دولت اسلامی عراق و شام (شاخه خراسان) می باشد.

دیبرا لاینز نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان گفت: “در شرایطی که دولت افغانستان و طالبان، برای گردهم آمدن بر سر میز مذاکره برای گفتگوهای صلح، فرصتی تاریخی دارند، حقیقت غم انگیز این است که جنگ به صورت دوامدار هر روز به افراد ملکی آسیب وحشتناکی وارد می کند.”

خانم لاینز که رئیس یوناما نیز می باشد گفت: ” من از همه طرف های درگیر می خواهم که د رمورد حوادث وحشتناک و آسیب هایی که آنها به مردم افغانستان سبب میشوند و در این گزارش مستند سازی شده است، تامل کنند تا برای توقف کشتار، تصمیم قاطع بگیرند و به میز مذاکره حاضر شوند.”

عناصر مخالف دولت همچنان مسئول اکثریت تلفات افراد ملکی هستند، یوناما افزایش نگران کننده ای در شمار تلفات افراد ملکی منتسب به طالبان از اثر انفجار مواد منفجره فشاری و همچنان اختطاف هایی که منجر به بدرفتاری و اعدام های صحرایی شده را ثبت نموده است. در مجموع ۵۸ درصد تلفات افراد ملکی توسط عناصر مخالف دولت صورت گرفته است، طالبان مسئول ۱۴۷۳مورد تلفات (۵۸۰ کشته و ۸۹۳ زخمی) می باشد که ۴۳ درصد از مجموع تلفات افراد ملکی از اول جنوری تا ۳۰ جون ۲۰۲۰ را تشکیل می دهد.

تلفات افراد ملکی که به نیروهای امنیتی ملی افغان نسبت داده شده، ۹ درصد افزایش یافته است، این افزایش عمدتا به دلیل حملات هوایی و استفاده از فیرهای غیرمستقیم در جریان درگیری های زمینی می باشد. تلفات افراد ملکی از حملات هوایی که از سوی نیروی هوایی افغان در جریان شش ماه اول سال ۲۰۲۰ صورت گرفته است، در مقایسه با دوره مشابه سال ۲۰۱۹، سه برابر شده است. نیروهای امنیتی ملی افغان، مسئول ۲۳ درصد از مجموع تلفات افراد ملکی در نیمه اول سال می باشند، ۷۸۹ مورد تلفات افراد ملکی (۲۸۱ کشته و ۵۰۸ زخمی). نیروهای طرفدار دولت همچنان مسئول بیشترین مرگ اطفال هستند.

یوناما هیچ تلفات افرادی ملکی را که به نیروهای نظامی بین المللی از اثر درگیری ها در ربع دوم سال ۲۰۲۰ نسبت داده شده باشد، ثبت نکرده است.

درگیری های زمینی عامل اصلی تلفات افراد ملکی باقی مانده است، که اکثریت آن – دو سوم – ناشی از استفاده از فیر های غیر مستقیم، به ویژه در مناطق مسکونی می باشد. استفاده از مواد انفجاری تعبیه شده (انتحاری و غیر انتحاری) دومین عامل اصلی تلفات افراد ملکی بوده و به تعقیب آن قتل های هدفمند می باشند. یوناما به خصوص در مورد هدف قراردادن عمدی افراد ملکی، از جمله رهبران مذهبی، کارمندان مراقبت های صحی، اعضای ارگان های قضایی، فعالان جامعه مدنی، کارمندان سازمان های غیردولتی و خبر نگاران، نگران است.

زنان و کودکان همچنان تحت تأثیر اثرات مستقیم و غیرمستقیم درگیری مسلحانه قرار دارند که بیش از ۴۰ فیصد از مجموع تلفات افراد ملکی را شامل می شود. در طول شش ماه اول سال، درگیری مسلحانه باعث وارد آمدن تلفات به ۳۹۷ زن (۱۳۸ کشته و ۲۵۹ زخمی) و ۱۰۶۷ کودک (۳۴۰ کشته و ۷۲۷ زخمی) گردیده است. در این گزارش آمده است كه كودكان در افغانستان در معرض خطر استخدام و استفاده شدن برای وظایف جنگی، توسط طرفهای درگیر در جریان شیوع COVID-19 قرار دارند.

این گزارش همچنین بر تاثیر دوامدار درگیری های مسلحانه بر افراد ملکی تاکید می کند. نظارت جدید توسط یوناما نشان می دهد که قربانیان هفته ها و ماه ها پس از وقوع یک حادثه، از آسیب های غیر قابل تحمل از جمله آسیب های جسمی، عاطفی و روانی ، مالی و غیره رنج می برند، و بر توانایی آنها در برخورداری از طیف گسترده ای از حقوق بشر تأثیر می گذارد. بیماری همه گیر COVID-19 توانایی قربانیان در بهبودی را به شدت کاهش داده است و این امر حتی بیشتر طرفین درگیر را مستلزم به کاهش خشونت آنی و تایید آن و رسیدگی به نیازها و حقوق قربانیان می نمایند.

فیونا فریزر، رئیس بخش حقوق بشر یوناما گفت: ” تجربیات، حقوق و نیازهای افراد و جوامعی که از اثر خشونت ها متاثر گردیده اند، باید در صدر توجه اصلی گفتگوهای صلح آینده باشد.”

Trending

خروج از نسخه موبایل