صحت
سوانت پابو جایزه نوبل صحی سال ۲۰۲۲ را دریافت کرد

سوانت پابو زیست شناس ۶۷ ساله سویدنی به دلیل تحقیقات خود در زمینه «ژنوم هومینین (انسانهای نخستین) منقرض شده و روند تکامل انسان» جایزه نوبل صحی ۲۰۲۲ را دریافت کرد.
بر این اساس وی از طریق معلومات ژنوم یک استخوان انگشت نوع «انسان تبار دنیسووا» که ۳۰ هزار سال پیش در کره زمین میزیسته اند را کشف کرده است. همچنین ترتیب دهی ژنوم نئاندارتلهایی (اجداد اولیه) که بین ۳۵ هزار الی ۲۰۰ هزار سال پیش زندگی کردهاند، را به نتیجه رسانده است.
برنده جایزه نوبل پزشکی سال ۲۰۲۲ میگوید اصلا فکر نمیکرده که تحقیقاتش واجد شرایط دریافت جایزه نوبل باشد.
پابو میگوید: «درحالی نوشیدن آخرین گیلاس چای بودم تا بعد آن دنبال دخترم بروم که پیش دایهاش بود. من تماسی را از سویدن دریافت کردم و فکر کردم که مربوط به خانه کوچک تابستانیام در سویدن است. فکر کردم که مشکلی درمورد ماشین چمنزنی یا مشکل دیگری پیش آمده است.»
پابو میگوید که خودش را هرگز در حال دریافت جایزه نوبل تصور نکرده است و میگوید: «من قبلا هم دو جایزه دریافت کردهام؛ اما فکر نمیکردم که تحقیق من واجد شرایط دریافت جایزه نوبل باشد.»
همچنان کمیته نوبل به این دانشمند جایزه نقدی به ارزش ۱۰ میلیون کرون سویدنی اعطا خواهند کرد.
به گفته پابو، این تحقیق در درجه اول، ارتباط بسیار نزدیکی را نشان میدهد و ما در واقع، آنقدر ارتباط نزدیکی با یکدیگر داریم که آنها تقریبا در ۵۰ تا ۶۰ هزار سال پیش، در DNA نیاکان بیشتر مردم امروز نقش داشتهاند که ریشه آنها به بیرون از آفریقا میرسد.
وی دراین باره می گوید :«این تنوع میتواند بسیاری از چیزها را در فیزیولوژی امروز ما تحت تأثیر قرار داده باشد. درک این موضوع که تا همین اواخر، شاید تا زمان ۱۴۰۰ نسل پیش یا بیشتر، شکلهای دیگری از انسانها در اطراف وجود داشتهاند و با اجداد ما ترکیب شدهاند و در شکلگیری امروز ما نقش داشتهاند، این واقعیت را نشان میدهد که ۴۰ هزار سال گذشته در تاریخ بشر کاملا منحصر بهفرد است؛ زیرا ما تنها شکل انسان در اطراف هستیم. تا آن زمان، تقریبا همیشه انواع دیگری از انسانها وجود داشتند».
این درحالی است که سونه برگسترون پدر پابو نیز در سال ۱۹۸۲ موفق به دریافت این جایزه شده بود.
صحت
هشدار بیل گیتس درباره شیوع یک ویروس بعدی ساخت دست بشر در آینده

به نقل از دیلی میل، بیل گیتس به استرالیا هشدار داد که خود را برای ویروس بعدی آماده کند.
بیل گیتس گفته است که ممکن است ویروس بعدی ساخت دست بشر بسیار وحشیانهتر از کووید-۱۹ باشد.
گیتس اخیراً به موسسه اندیشکده «Lowy» در سیدنی گفته است که رهبران سیاسی باید اختلافات خود را کنار بگذارند و برای آماده شدن برای ویروس بعدی با یکدیگر همکاری کنند.
وی از رهبران جهان خواست همکاری جهانی بیشتری داشته باشند و از آنها درخواست کرد که با نگاه به ویروس کووید-۱۹ به عنوان نمونهای از اینکه اگر با یکدیگر همکاری کنند میتوانند در پیشگری از یک ویروس بزرگ عملکرد خوبی داشته باشند، با هم بیشتر همکاری کنند.
بنیانگذار شرکت بزرگ مایکروسافت گفت:«هزینه اقتصادی آمادگی برای دوره بعدی را با هزینه کووید مقایسه کنید. در این ویروس، کرونا ۱۰ تریلیون دالر به اقتصاد جهانی ضرر زد. در این ویروس، ما آگاه نبودیم و ندانستیم که باید از ابزار، تمرین و ظرفیت جهانی برای آماده باش مانند زمان آتشسوزی یا زلزله استفاده کنیم.»
گیتس از سیاستهای استرالیا در کمک به پایین نگه داشتن نرخ عفونت قبل از عرضه واکسینها ستایش کرد.
وی گفت:«برخی از چیزهایی که مهم است این است که استرالیا و حدود هفت کشور دیگر در مراحل اولیه، فرایند تشخیص مریضی جمعیت را انجام دادند و سیاستهای قرنطینهای داشتند. این بدان معناست که شما سطح عفونت را در همان سال اول که واکسین وجود نداشت پایین نگه داشتید.»
بنیانگذار مایکروسافت، گفت که برای مقابله با همهگیریهای آینده به نظم بینالمللی پایدار بر اساس اراده سیاسی متقابل نیاز است.
گیتس اظهار کرد:«تنها چیزی که همچنان تا حدی برقرار است این است که ما یک ظرفیت جهانی در سطح منطقهای و کشوری را خواهیم داشت که به این معنی است که وقتی یک تهدید(مریضی عفونی) مطرح میشود به گونهای عمل کنیم که جهانی نشود. ما باید هر پنج سال یک بار تمرین جامعی را در سطح کشور و منطقه برای آمادگی همهگیری انجام دهیم و شما به یک گروه جهانی نیاز دارید که به همه کشورها در خصوص عملکردشان امتیاز بدهد.»
گیتس وعده کرده است که نیمی از دارایی خود را صرف امور خیر کند و تلاش کند تا برابری را در صنایع صحت، برق و تعلیم ایجاد کند.
وی گفت:«نظام سرمایهداری در توجه به برخی از این نیازهای افراد فقیر(صنایع صحت، برق و تعلیم) با شکست عظیمی مواجه شده است. شما میتوانید به معنای واقعی کلمه با ۱۰۰۰ دالر جان افراد را نجات دهید و چیزی در جهان وجود ندارد که به اندازه آن رضایت بخش باشد.»
وی که یکی از ثروتمندترین افراد جهان است از تهدید ایالات متحده تحت رهبری دونالد ترامپ به خروج از سازمان صحت جهانی و قطع کمکهای مالی انتقاد کرد.
صحت
آغاز کمپاین واکسین پولیو در افغانستان؛ ۵.۳ میلیون کودک واکسین میشوند

وزارت صحت عامۀ از آغاز نخستین دور کمپاین واکسین پولیو در سال ۲۰۲۳ میلادی در ۱۶ ولایت افغانستان خبر داده است.
شرافت زمان امر، سخنگوی این وزارت با فرستادن پیامی به رسانهها گفته است که در این دور کمپاین، ۳.۵ میلیون کوک زیر سن پنج سال در ۱۷۸ ولسوالی در بخشهای شرق، جنوب، جنوب-شرق و غرب افغانستان به شمول کابل واکسین میشوند.
وی افزوده است که این کمپاین امروز دوشنبه (سوم دلو) آغاز و برای چهار روز ادامه خواهد یافت.
به گفتی سخنگوی وزارت صحت عامه: «در سال ۲۰۲۲، تنها دو واقعه مثبت پولیو در ولایات پکتیکا و کنر گزارش شده بود که نسبت به ۵۶ واقعه در سال ۲۰۲۰ و چهار واقعه در سال ۲۰۲۱ کاهش قابل ملاحظه را نشان میدهد.»
درهمین حال، قلندر عباد، وزیر صحت عامه میگوید که:«افغانستان نسبت به هر زمان دیگر به محو پولیو نزدیکتر شده است. ما امیدوار هستیم که تا پایان سال ۲۰۲۳ با تطبیق موفقانه کمپاینهای پلانشده واکسین پولیو، شاهد صفر شدن واقعات پولیو در افغانستان باشیم.»
عباد از والدین کودکان، عالمان دینی و بزرگان قومی خواسته است که برای تطبیق واکسین پولیو با واکسیناتوران در سراسر کشور همکاری کنند.
این کمپاین توسط وزارت صحت عامه و در همکاری مالی سازمان جهانی صحت و صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونیسف) در بخشهای افغانستان انجام خواهد شد.
بر اساس معلومات وزارت صحت عامه در جریان سال گذشته میلادی، نه دور کمپاین سرتاسری و فرعی تطبیق واکسین پولیو در افغانستان راهاندازی شده که پیامد خوبی در کنترول گردش ویروس پولیو داشته است.
این در حالی است که پیش از این، سازمان جهانی صحت از تلاشها برای محو بیماری فلج کودکان (پولیو) در افغانستان خبر داده و گفته بود که غلبه بر پولیو در این کشور پیروزی جهانی خواهد بود.
به گفتۀ این سازمان، تا زمانیکه پولیو در یکجا وجود داشته باشد، این مریضی در همهجا یک تهدید باقی خواهد ماند.
صحت
جاپان یک میلیون و ۳۰۰ هزار دالر برای تقویت خدمات صحی در هلمند کمک میکند

صندوق جمعیت سازمان ملل برای افغانستان، از کمک یک میلیون و سه صد هزار دالری جاپان، جهت تقویت خدمات صحی در هلمند، خبر داده است.
دفتر صندوق جمعیت سازمان ملل برای افغانستان روز دوشنبه (۲۶جدی) با نشر اعلامیهای گفته است که جاپان بهمنظور پاسخدهی به چالشها و تقویت صحت باوری٬ یک میلیون و سه صد هزار دالر امریکایی را در اختیار صندوق جمعیت سازمان ملل قرار میدهد.
در اعلامیه آمده است که از این کمک جاپان برای تقویت خدمات صحی ۲۹ مرکز آشیانه صحی در هلمند، استفاده خواهد شد.
-
علم و تکنالوژی3 روز ago
دانشمندان رباتی ساختهاند که مایع میشود و از قفس فرار میکند
-
جهان4 روز ago
در نتیجه سقوط یک بس در پیرو دستکم ۲۵ نفر کشته شدند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
توماس وست برای گفتگو در مورد افغانستان به پاکستان، آلمان و سویس سفر میکند
-
ورزش4 روز ago
تیم ملی کرکت افغانستان ماه آینده سه بازی ۲۰آوره در برابر امارات متحده عربی برگزار میکند
-
جهان3 روز ago
یک مقام امریکایی: به نظر میرسد اسرائیل پشت حمله اخیر طیاره بدون سرنشین در ایران بوده است
-
رویداد های اخیر2 روز ago
معاون سرمنشی سازمان ملل منتظر خط و نشان امارت اسلامی برای کار زنان در سازمانهای بینالمللی
-
جهان3 روز ago
انفجار در داخل مسجد پشاور ۱۹ کشته و ۹۰ زخمی برجا گذاشت
-
رویداد های اخیر2 روز ago
تاکید وزرای خارجه روسیه و پاکستان بر ایجاد حکومت همه شمول در افغانستان