رویداد های اخیر
همزمان با تنش حقابه، ایران میگوید امارت اسلامی را به رسمیت نمی شناسد
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه با بیان اینکه ایران امارت اسلامی افغانستان را به عنوان نهاد حاکم نمی شناسد، از امارت اسلامی خواست تا یک دولت فراگیر تشکیل دهد.
اظهارات امیرعبداللهیان در دیدار مقامات وزارت امور خارجه و سید حسن خمینی، نواسه امام خمینی، همزمان با تشدید تنش بین دو کشور بر سر آنچه ایران ادعا می کند نقض آشکار معاهده آب دریای هلمند توسط امارت اسلامی است، بیان شده است.
وزیر امور خارجه ایران گفت: افغانستان یک موضوع مهم برای ما است. ما از این که در افغانستان دولت فراگیر تشکیل نشده ناخرسندیم و این موضوع را به حاکمان کنونی افغانستان نیز اعلام کردهایم.
وی با بیان این که ماهیت حاکمه فعلی افغانستان را به رسمیت نمیشناسیم و بر لزوم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تاکید داریم، افزود: طالبان (امارت اسلامی) بخشی از واقعیت افغانستان است نه همه افغانستان.
وی همچنین در این نشست گفت که موضوع آب را امارت اسلامی در میان گذاشته است اما تهران معتقد است این موضوع باید طبق معاهده آب سال ۱۳۵۱ بین دو کشور حل شود.
او اظهار داشت که به مقامات افغانستان گفتهایم که مشکل حقابه از طریق بیانیه سیاسی حل نمیشود و باید در چارچوب اقدامات حقوقی این موضوع پیگیری شود.
طی چند هفته گذشته، مقامات ایرانی امارت اسلامی را به نقض معاهده متهم کرده و مدعی شدهاند که جریان آب به ایران در افغانستان مسدود شده است. در همین حال، امارت اسلامی بارها اعلام کرده است که خشکسالی و تغییرات اقلیمی تاثیر خود را بر تامین آب کشور گذاشته است.
بر اساس این معاهده، ایران حق دارد سالانه ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از دریای هلمند دریافت کند، اما اوایل ماه جاری یک مقام ایرانی گفت که این کشور در سال گذشته تنها ۲۷ میلیون متر مکعب آب دریافت کرده است.
امارت اسلامی به معاهده «متعهد» است
امیرخان متقی، وزیر امور خارجه افغانستان روز دوشنبه گفت که امارت اسلامی به معاهده آب ۱۳۵۱ با ایران پایبند است اما تهران باید انتظارات خود را با توجه به خشکسالی در کشور و منطقه تعدیل کند.
متقی گفت: خشکسالی در افغانستان و منطقه را نباید نادیده گرفت.
وی همچنین به گزارش اخیر سازمان بینالمللی نجات اشاره کرد که در آن افغانستان سومین کشور آسیب پذیر در برابر تغییرات اقلیمی در جهان شناخته شده است و بیشترین تأثیر مخرب تغییرات اقلیمی بر منابع آبی این کشور بوده است.
متقی گفت: از مقامات ایران همچنان توقع داریم که انتظارات خود را با معاهده ۱۳۵۱ تعدیل کنند و ملاک قضاوت و اظهارنظر بر اساس مفاد این معاهده باشد.
وی گفت که در بند کمال خان که روی دریای هلمند است، آب وجود ندارد و بند کجکی نیز روی همین دریا، به دلیل پر شدن از رسوب، ظرفیت آب محدودی دارد.
وی گفت: نیاز جدی به بررسی این حقایق وجود دارد.
متقی همچنین از ایران خواست که موضوع آب را سیاسی نکند و گفت: بهتر است به جای سروصداهای رسانه ای، این گونه مسائل (مسائل حقوق آب) را با تفاهم و گفتگوی رو در رو حل کنیم.
او مذاکرات را دو روز قبل از آن که زلمی خلیزاد، نماینده ویژه سابق ایالات متحده، همین موضوع را اصرار کند، پیشنهاد کرد.
خلیلزاد روز چهارشنبه در یک سلسله توییت گفت که رهبران ایران «در حال زورگویی هستند و افغانستان را با طیفی از اقدامات خصمانه تهدید می کنند.»
او گفت که با این حال مقامات امارت اسلامی در مورد این موضوع «به طرز شگفت آوری خویشتن دارانه و دولتمردانه» رفتار میکنند.
خلیلزاد خاطرنشان کرد که مقامات امارت اسلامی به معاهده آب سال ۱۳۵۱ اذعان کرده اند و در عین حال استدلال می کنند که سطح پایین آب به دلیل خشکسالی و تغییرات اقلیمی است.
وی خاطرنشان کرد که این معاهده برای شرایط اختلاف «راهحلهایی» از جمله تعامل دوجانبه برای یافتن راهحل، استفاده از «دستورالعملهای خوب شخص ثالث» را پیشبینی میکند و اگر هیچکدام از گامها مؤثر واقع نشد، موضوع باید به قضاوت ارائه شود.
خلیلزاد گفت که هیچ یک از اینها هنوز امتحان نشده است و رژیم ایران باید از زورگویی دست بردارد.
«ناراحتی» ایران
در همین حال، امیرعبداللهیان روز پنجشنبه در نشست خود چند موضوع دیگر را نیز مطرح کرد، موضوعاتی که تهران از آن خرسند نبود.
وی با اشاره به نزدیکی و مرزهای طولانی ایران و افغانستان، خاطرنشان کرد: هر از گاهی درگیری های مرزی وجود داشته است. او همچنین گفت که امیدوار است حادثه مزارشریف در سال ۱۹۸۸ که جان هشت دیپلومات ایرانی را در قنسولگری ایران در این شهر گرفت، تکرار نشود.
وی در ادامه با ابراز ناراحتی از محرومیت زنان و دختران افغان از تحصیل، آن را مغایر با آموزه های اسلام دانست.
رویداد های اخیر
سفیر مالدیف: خواهان روابط مستحکم و نزدیک با افغانستان هستیم
محمد طه، سفیر مالدیف در دیدار با سردار احمد شکیب، سرپرست سفارت امارت اسلامی در اسلامآباد گفته است که کشورش خواهان روابط مستحکم و نزدیک با افغانستان است.
سفارت امارت اسلامی در اسلامآباد در شبکه ایکس گفته که محمد طه تأکید کرده است که مالدیف به حیث یک کشور «برادر و مسلمان»، خواهان روابط مستحکم و نزدیک با افغانستان است.
آقای طه ابراز امیدواری نموده است که مالدیف بتواند از طریق افغانستان روابط ترانزیتی و تجارتی با کشورهای آسیای میانه برقرار کند.
آقای شکیب نیز با ابراز امتنان از وی گفت که افغانستان خواهان روابط سازنده با همه کشورها است و تلاش میکند تا با سیاستهای اقتصاد محور خویش، افغانستان را به نقطه اتصال منطقه تبدیل کند.
رویداد های اخیر
د افغانستان بانک در نظر دارد پرداختها را در کشور الکترونیکی بسازد
مسوولان د افغانستان بانک میگویند که در نظر دارند تا در فروشگاههای بزرگ و تانکهای تیل پرداختها را الکترونیکی بسازند.
به گفته مسوولان این بانک، با این کار میتوانند که از دادوستد فزیکی پول جلوگیری کنند. آنان افزودهاند که با پرداختهای الکترونیکی از یکسو از مندرسشدن پول جلوگیری میشود و از سوی دیگر ارزش پول افغانی بلند میرود.
حسیب الله نوری، سخنگوی د افغانستان بانک گفته است: تلاش ما این است که در مرحله اول در فروشگاهها و تانکهای تیل این ماشینها را داشته باشیم تا شهروندان بتوانند دادوستد خود را بهگونه الکترونیکی پرداخت کنند.»
در همین حال، شماری از صنعتکاران گفتهاند که هرگاه پرداختهای التکرونیکی رایج شود، این کار سبب رُشد تجارت نیز شده و از سوی دیگر خدمات تسریع خواهد شد.
عبدالجبار صافی، رئیس انجمن صنعتکاران گفت: «در این زیاد مزایا است. یکی اینکه پول فزیکی استفاده نمیشود و دوم این است که برای مردم سهولت برابر میشود و سوم اینکه این پولها در بانکهای کشور حفظ و منسجم میشود و بانکها میتوانند با این پولها در افغانستان سرمایهگذاری کنند.»
این بانک تصریح کرده است که پرداختهای الکترونیکی را ابتدا از پایتخت و سپس آنرا به شهرهای بزرگ گسترش میدهند. در حال حاضر، اکثریت دادوستدها در داخل کشور با پول فزیکی انجام می شود.
گفتنی است که در کشورهای دیگر چنین نیست و همه معاملات مالی از طریق بانک و پرداختهای الکترونیکی صورت میگیرد.
رویداد های اخیر
وزیر خارجه روسیه به رئیس مرکز تجارت افغانستان نشان افتخار اهدا کرد
سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به محمد نادر شاه جمعه خان، رئیس شورای مرکز تجارت افغانستان، به دلیل مشارکت قابل توجه وی در تقویت دوستی بین مردم روسیه و افغانستان، نشان افتخار اعطا کرده است.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرده که روز چهارشنبه هفته جاری، لاوروف با جمعه خان دیدار و نشان افتخار را به وی اهدا کرد.
این نشان افتخار براساس فرمانی از سوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، اعطا شده است.
-
رویداد های اخیر4 روز ago
نماینده خاص ازبیکستان: افغانستان حق دارد از دریای آمو استفاده کند
-
جهان4 روز ago
وزیر خارجه کوریای شمالی به مسکو رفت
-
رویداد های اخیر4 روز ago
امیر جماعت اسلامی پاکستان خواستار گفتگو میان اسلامآباد و کابل شد
-
اخبار ساحوی5 روز ago
ایران: حمله اسرائیل به ایران با پاسخ مناسب روبرو میشود
-
اخبار ساحوی3 روز ago
آلمان سفیر خود را به دلیل اعدام یک شهروند آلمانی-ایرانی از تهران فراخواند
-
اخبار ساحوی3 روز ago
حزب الله نعیم قاسم را به حیث جانشین نصرالله انتخاب کرد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
سرمنشی سازمان ملل: چندین دهه پیشرفت زنان در جهان در حال ناپدید شدن است
-
رویداد های اخیر3 روز ago
حامد کرزی از موضع بریکس درباره افغانستان قدردانی کرد