رویداد های اخیر
همزمان با تنش حقابه، ایران میگوید امارت اسلامی را به رسمیت نمی شناسد

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه با بیان اینکه ایران امارت اسلامی افغانستان را به عنوان نهاد حاکم نمی شناسد، از امارت اسلامی خواست تا یک دولت فراگیر تشکیل دهد.
اظهارات امیرعبداللهیان در دیدار مقامات وزارت امور خارجه و سید حسن خمینی، نواسه امام خمینی، همزمان با تشدید تنش بین دو کشور بر سر آنچه ایران ادعا می کند نقض آشکار معاهده آب دریای هلمند توسط امارت اسلامی است، بیان شده است.
وزیر امور خارجه ایران گفت: افغانستان یک موضوع مهم برای ما است. ما از این که در افغانستان دولت فراگیر تشکیل نشده ناخرسندیم و این موضوع را به حاکمان کنونی افغانستان نیز اعلام کردهایم.
وی با بیان این که ماهیت حاکمه فعلی افغانستان را به رسمیت نمیشناسیم و بر لزوم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تاکید داریم، افزود: طالبان (امارت اسلامی) بخشی از واقعیت افغانستان است نه همه افغانستان.
وی همچنین در این نشست گفت که موضوع آب را امارت اسلامی در میان گذاشته است اما تهران معتقد است این موضوع باید طبق معاهده آب سال ۱۳۵۱ بین دو کشور حل شود.
او اظهار داشت که به مقامات افغانستان گفتهایم که مشکل حقابه از طریق بیانیه سیاسی حل نمیشود و باید در چارچوب اقدامات حقوقی این موضوع پیگیری شود.
طی چند هفته گذشته، مقامات ایرانی امارت اسلامی را به نقض معاهده متهم کرده و مدعی شدهاند که جریان آب به ایران در افغانستان مسدود شده است. در همین حال، امارت اسلامی بارها اعلام کرده است که خشکسالی و تغییرات اقلیمی تاثیر خود را بر تامین آب کشور گذاشته است.
بر اساس این معاهده، ایران حق دارد سالانه ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب از دریای هلمند دریافت کند، اما اوایل ماه جاری یک مقام ایرانی گفت که این کشور در سال گذشته تنها ۲۷ میلیون متر مکعب آب دریافت کرده است.
امارت اسلامی به معاهده «متعهد» است
امیرخان متقی، وزیر امور خارجه افغانستان روز دوشنبه گفت که امارت اسلامی به معاهده آب ۱۳۵۱ با ایران پایبند است اما تهران باید انتظارات خود را با توجه به خشکسالی در کشور و منطقه تعدیل کند.
متقی گفت: خشکسالی در افغانستان و منطقه را نباید نادیده گرفت.
وی همچنین به گزارش اخیر سازمان بینالمللی نجات اشاره کرد که در آن افغانستان سومین کشور آسیب پذیر در برابر تغییرات اقلیمی در جهان شناخته شده است و بیشترین تأثیر مخرب تغییرات اقلیمی بر منابع آبی این کشور بوده است.
متقی گفت: از مقامات ایران همچنان توقع داریم که انتظارات خود را با معاهده ۱۳۵۱ تعدیل کنند و ملاک قضاوت و اظهارنظر بر اساس مفاد این معاهده باشد.
وی گفت که در بند کمال خان که روی دریای هلمند است، آب وجود ندارد و بند کجکی نیز روی همین دریا، به دلیل پر شدن از رسوب، ظرفیت آب محدودی دارد.
وی گفت: نیاز جدی به بررسی این حقایق وجود دارد.
متقی همچنین از ایران خواست که موضوع آب را سیاسی نکند و گفت: بهتر است به جای سروصداهای رسانه ای، این گونه مسائل (مسائل حقوق آب) را با تفاهم و گفتگوی رو در رو حل کنیم.
او مذاکرات را دو روز قبل از آن که زلمی خلیزاد، نماینده ویژه سابق ایالات متحده، همین موضوع را اصرار کند، پیشنهاد کرد.
خلیلزاد روز چهارشنبه در یک سلسله توییت گفت که رهبران ایران «در حال زورگویی هستند و افغانستان را با طیفی از اقدامات خصمانه تهدید می کنند.»
او گفت که با این حال مقامات امارت اسلامی در مورد این موضوع «به طرز شگفت آوری خویشتن دارانه و دولتمردانه» رفتار میکنند.
خلیلزاد خاطرنشان کرد که مقامات امارت اسلامی به معاهده آب سال ۱۳۵۱ اذعان کرده اند و در عین حال استدلال می کنند که سطح پایین آب به دلیل خشکسالی و تغییرات اقلیمی است.
وی خاطرنشان کرد که این معاهده برای شرایط اختلاف «راهحلهایی» از جمله تعامل دوجانبه برای یافتن راهحل، استفاده از «دستورالعملهای خوب شخص ثالث» را پیشبینی میکند و اگر هیچکدام از گامها مؤثر واقع نشد، موضوع باید به قضاوت ارائه شود.
خلیلزاد گفت که هیچ یک از اینها هنوز امتحان نشده است و رژیم ایران باید از زورگویی دست بردارد.
«ناراحتی» ایران
در همین حال، امیرعبداللهیان روز پنجشنبه در نشست خود چند موضوع دیگر را نیز مطرح کرد، موضوعاتی که تهران از آن خرسند نبود.
وی با اشاره به نزدیکی و مرزهای طولانی ایران و افغانستان، خاطرنشان کرد: هر از گاهی درگیری های مرزی وجود داشته است. او همچنین گفت که امیدوار است حادثه مزارشریف در سال ۱۹۸۸ که جان هشت دیپلومات ایرانی را در قنسولگری ایران در این شهر گرفت، تکرار نشود.
وی در ادامه با ابراز ناراحتی از محرومیت زنان و دختران افغان از تحصیل، آن را مغایر با آموزه های اسلام دانست.
رویداد های اخیر
مقامهای ایران و امارت اسلامی برای کاهش تنشهای مرزی گفتگو کردند

در پی درگیری در مرز نیمروز، مقامهای ایران و امارت اسلامی به منظور کاهش تنشهای سرحدی مذاکرات را با همدیگر انجام داده اند.
تهران و کابل گفته اند آرامش در سرحد برگشته و دو طرف متعهد شده اند چنین درگیریها در آینده هرگز رخ ندهد.
امارت اسلامی تاکید کرده است که افغانستان خواستار جنگ با هیچ همسایه خود نیست وخواهان داشتن روابط دوستانه با ایران است.
بلال کریمی، معاون سخنگوی امارت اسلامی میگوید: «امارت اسلامی از اول در مورد هر مسئله ای که اتفاق می افتد، باورمند بر مذاکره و مفاهمه است. پس این یک آپشن بسیار خوب است. ما خواهان این هستیم تمام مواردی که وجود دارد و یا نگرانی ای که داریم تنها مذاکره و مفاهمه است که باید درمورد اش بررسی صورت بگیرد.»
وزیر داخله ایران نیز این درگیری را کم اهمیت خوانده و گفته است دروازه سرحدی پل ابریشم بازگشایی شده و مبادلات اقتصادی میان دو کشور از سر گرفته شده است.
احمد وحیدی، وزیر داخله ایران میگوید: «درگیری مختصری بود و برطرف شد. مذاکرات هم صورت گرفت با طرف طالبان (امارت اسلامی). حالا مشکلی نداریم. مرز باز و آرام است.»
دو قوماندان ارشد نظامی ایران هم تکرار هر نوع درگیری را در آینده به زیان دو کشور میدانند.
قاسم رضایی، قوماندان کل نیروهای نظامی ایران میگوید: «ملاقات انجام شده است. حالا آمدیم ببینیم که چه کارهایی طرفین انجام بدهند که این نوع حادثه ناگوار اتفاق نیافتد.»
کیومرث حیدری، قوماندان نیروهای زمینی اردوی ایران میگوید: «حسن همجواری را رعایت میکنیم، ولی اگر واقعاً جایی احساس شود که طرف مقابل نمیخواهد به مقررات تن بدهد، قطعاً با برخورد دیگری مواجه خواهد شد.»
درعین حال شماری از علمای اهل سنت ایران در سیستان و بلوچستان از لحن تند و هشدارآمیز مقامهای ایرانی به شمول رییس جمهور این کشور در قبال افغانستان انتقاد میکنند وتکرار این گونه اظهارات تند را در آینده در قبال همسایگان به نفع ایران نمی دانند.
عبدالرحمن عمرزهی، عالم دین اهل سنت سیستان و بلوچستان ایران میگوید: «ادبیات دیپلوماتیک شما درست نبود. مفهوم اظهار نظر شما این بود که این سخن من را جدی بگیرید بعداً گلایه نکنید. آیا این ادبیات درست است؟ چه پاسخی را شما گرفتید؟ سر این ملت را پایین آوردید شما.»
با آنکه ایران روابط دیپلوماتیک با امارت اسلامی دارد، اما تهران مانند سایرکشورهای منطقه وجهان تا حالا امارت اسلامی را به رسمیت نشناخته است. هرچند دو کشور در عرصه های سیاسی، اقتصادی و تجارتی در دو سال گذشته روابط قابل ملاحظه ای داشته اند اما این روابط در هفتههای اخیر بر سر حقابه دریای هلمند پرتنش شده است.
رویداد های اخیر
ریاست هواشناسی از بارندگیهای شدید در ۱۹ ولایت کشور هشدار داد

ریاست هواشناسی از احتمال بارش باران و سرازیر شدن سیلابها در ۱۹ ولایت کشور خبر داده است.
ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت با نشر اعلامیهای امروز (دوشنبه، ۸جوزا) گفته است: «احتمال بارانهای شدید و جاری شدن سیلابها در روزهای ۸ – ۹جوزا در بدخشان، نورستان، کنر، لغمان، بغلان، ننگرهار، کابل، لوگر، پکتیا، خوست، پکتیکا، زابل، غزنی، میدان وردک، بامیان، دایکندی، پروان، پنجشیر و کاپیسا پیشبینی شده است.»
بربنیاد گفتههای ریاست هواشناسی میزان بارندگی در نقاط مختلف از ۱۰ تا ۳۰ میلیمتر تخمین شده است.
این درحالی است که سیلابهای اخیر در ولایت غور خسارات هنگفت مالی را برای باشندگان این ولایت به بار آورده است.
دفتر مطبوعاتی والی غور گفته است هیات مشترک از ادارات مختلف دولتی اخیراً به ولسوالیهای تیوره و پسابند این ولایت سفر نمودند و تمام خسارات ناشی از سیلابها را بررسی نمودند.
در خبرنامه دفتر مطبوعاتی والی غور آمده است که در نتیجه بارانهای شدید و سیلابها در این دو ولسوالی پنج هزار و ۸۹۵ جریب زمین زراعتی، ۱۰۵حلقه چاه آب آشامیدنی، چشمه و کاریز تخریب شده اند، همچنان ۷۴ باب دوکان به گونه قسمی و تعداد هم به گونه کامل تخریب گردیده اند.
در این خبرنامه آمده است که ۳۲ خانه مسکونی قسماْ تخریب گردیده اند، در این میان همچنان یکهزار و ۹۴۲ اصله نهال مثمر و غیرمثمر از بین رفته است، ۲۰۱ بند آبگردان کوچک، چهارده پایه پلچک و ۵۵۹ ذخیره آب کوچک و کانال نیز تخریب شدند.
این هیات تمام نتایج بررسیهای خود را با اداره محلی غور شریک ساخته است، اما هنوز کمکهای کافی برای سیلاب زدهگان نرسیده است.
پیش از این وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث گفته بود که در یک ماه گذشته، دستکم ۴۲ تن بر اثر رویدادهای طبیعی در سیزده ولایت افغانستان جان باختند و ۴۵ تن دیگر زخم برداشتهاند.
شفیعالله رحیمی، سخنگوی این وزارت در یک نوار تصویری گفته بود که در این مدت، ۳۴۱ منزل به گونه کامل و یا نیمه تخریب، ۱۹هزار و ۵۷۳ جریب زمین کشاورزی و باغها از بین رفته است.
به گفته رحیمی، ۱۳۵۴ دام در این ولایات درپی این حوادث نیز تلف شدهاند.
گفتنی است که این رویدادها در ولایات کاپیسا، میدان وردک، تخار، بدخشان، غور، کندهار، کنر، نورستان، لغمان، پکتیا، خوست، دایکندی و ننگرهار رخ داده است.
رویداد های اخیر
رئیس الوزرای امارت اسلامی افغانستان پیروزی اردوغان را تبریک گفت

ملا محمد حسن آخند٬ رئیس الوزرا امارت اسلامی افغانستان پیروزی رجب طیب اردوغان را در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه تبریک گفت.
در پیام ملا محمد حسن آخند عنوانی آقای اردوغان آمده است: «پیروزی شما را در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به شما و ملت برادر و دوست ترکیه تبریک گفته، از خداوند متعال یک ترکیه قوی، با ثبات و در خدمت دين مبين اسلام که اين کشور در منطقه و جهان از اهمیت ویژه یی برخوردار است خواهانم. دوستی دو ملت افغان و ترک مستدام باد!»
هرچند ترکیه مانند سایر کشورها امارت اسلامی افغانستان را به رسمیت نشناخته اما روابط نزدیک دیپلوماتیک و نیز همکاریهای تجاری و اقتصادی با افغانستان دارد و نیز در دو سال گذشته میلیونها دالر به افغانستان کمک کرده است.
این درحالی است که دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه دیروز (یک شنبه ۷جوزا) برگزار شد٬ رجب طیب اردوغان با کسب بیشترین آرا به حیث رییس جمهوری ترکیه انتخاب شد.
اردوغان پس ازاعلام نتایج در جمع انبوه از هوادارانش حضوریافت و وعده داد برای ترکیه سخت کار خواهد کرد.
کمال قلیچداراوغلو رقیب اردوغان در انتخابات از روند انتخابات اعتراض و ادعا کرد اردوغان با استفاده ازامکانات دولتی انتخابات را برنده شده است.
جوبایدن رییس جمهورامریکا پیروزی اردوغان درانتخابات را به او تبریک گفته است، ولادیمیرپوتین رییس جمهور روسیه نیز از برنده شدن اردوغان درانتخابات ابراز خرسندی کرده است.
-
رویداد های اخیر2 روز ago
زلزلهای به بزرگی ۵.۲ ریشتر افغانستان را تکان داد
-
رویداد های اخیر5 روز ago
۶۶ زندانی افغان از زندان های پاکستان آزاد و به افغانستان انتقال داده شدند
-
جهان4 روز ago
قرضه از چین فقیر ترین کشورهای جهان را در آستانه فروپاشی قرار داده است
-
تجارت4 روز ago
در دو سال گذشته نمایندگان ۱۲۰ شرکت چینایی با امارت اسلامی گفتگو کرده اند
-
رویداد های اخیر3 روز ago
نشست اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی: محدودیتها بر زنان و دختران افغان رفع شود
-
رویداد های اخیر5 روز ago
چهار کارگر معدن زغالسنگ در نتیجه گازگرفتگی در بغلان جان باختند
-
اخبار ساحوی2 روز ago
دو مریض مصاب به کانگو در شفاخانهی مرکزی بلخ جان باختند
-
اخبار ساحوی5 روز ago
ایران از آزمایش جدیدترین راکت بالستیک خبر داد