Connect with us

تجارت

بانک جهانی: اقتصاد افغانستان نسبت به قبل کوچک تر شده است

منتشر شده

در

بانک جهانی با نشر یک گزارش تازه گفته که افغانستان با مشکلات شدید اجتماعی و اقتصادی مواجه است و اقتصاد این کشور نسبت به قبل کوچک تر شده است.

در این گزارش آمده است که تولید ناخالص داخلی واقعی در افغانستان نزدیک به ۳۰ تا ۳۵ درصد بین سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ کاهش داشته و ممکن برای دو سال آینده این رقم بیشتر شود.

بانک جهانی تاکید کرده است که هرگونه ادامه سیاست‌های محدود کننده در زمینه تحصیل و کار زنان، افزایش بی‌ثباتی در بخش بانکی، کاهش احتمالی کمک های جامعه بین‌المللی یا بدتر شدن وضعیت امنیتی و سیاسی به اقتصاد افغانستان آسیب جدی می‌رساند.

در گزارش این بانک همچنان آمده است که بدون بهبود در درآمد سرانه انتظار می‌رود فقر همچنان گسترده شود و بیش از دو سوم خانوادها در افغانستان برای تامین هزینه‌های اساسی با مشکل جدی مواجه شوند.

بانک جهانی در گزارش‌اش همچنان از کاهش ۳۰ تا ۳۵ درصد تولید ناخالص واقعی داخلی در افغانستان بین سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ خبر داده است.

دراین گزارش آمده است :«افغانستان اکنون اقتصاد بسیار کوچک‌تری دارد. پس از انقباض قابل توجه، اقتصاد به نقطه عطف رسیده است و احتمالاً حول تعادل در سطح پایین قرار دارد. در حالی که تورم همچنان بالاست. هرچند نشانه‌هایی از ثبات اقتصادی و انعطاف‌پذیری تجارت‌های افغانستان وجود دارد، اما این کشور همچنان با چالش‌های اجتماعی و اقتصادی عظیمی مواجه است که به شدت بر رفاه مردم به‌ ویژه زنان، دختران و اقلیت‌ها تأثیر می‌گذارد. شرایط زندگی در چند ماه گذشته بهبود جزئی را نشان داده است، اما محرومیت در سراسر افغانستان بسیار بالاست و تورم مداوم ممکن است هر گونه دستاوردهای رفاهی را کاهش دهد.»

بانک جهانی در گزارش تاکید کرده است که هرگونه ادامه سیاست‌های محدود کننده در زمینه تحصیل و کار زنان، افزایش بی‌ثباتی در بخش بانکی، کاهش احتمالی کمک‌های جامعه بین‌المللی یا بدتر شدن وضعیت امنیتی و سیاسی به اقتصاد افغانستان آسیب جدی می‌رساند.

در همین حال وزارت اقتصاد کشور می‌گوید که با راه اندازی پروژه‌های بزرگ اقتصادی تلاش دارند تا بحران اقتصادی در افغانستان را مهار کنند، مقام‌های این وزارت همچنان از جامعه جهانی می‌خواهند که افزون بر کمک‌های بشردوستانه کمک‌ها را در بخش پروژه‌های انکشافی به افغانستان نیز افزایش دهند.

بانک جهانی هرچند گفته همه سناریوها برای حل مشکلات در افغانستان به ادامه کمک‌های خارج از بودجه جامعه بین‌المللی بستگی دارد اما تاکید کرده است که یک مسیر صعودی بیشتر و پایدارتر مستلزم اقدامات دولت جدید افغانستان برای باز کردن یکپارچگی اقتصادی مورد نیاز و فرصت‌های داخلی برای بخش خصوصی برای ایجاد شغل به مردم افغانستان است که شامل رفع سیاست‌های محدودکننده جنسیتی، افزایش شفافیت در امور مالی عمومی و ارائه خدمات، و رفع محدودیت‌های بخش مالی می باشد.

تجارت

افغانستان و ترکمنستان برای تسهیل ترانزیت کمیسیون مشترک ایجاد می‌کنند

در این نشست نمایندگان وزارت‌های خارجه، صنعت و تجارت و اداره خط آهن افغانستان نیز حضور داشتند و هیأت افغانستان به رهبری وزارت ترانسپورت و هوانوردی ملکی در مذاکرات شرکت کرد.

Published

on

افغانستان و ترکمنستان در یک نشست دو روزه در هرات توافق کردند که برای رسیدگی به مسائل حمل‌ونقل جاده‌ای و تسهیل ترانزیت میان دو کشور، کمیسیون مشترک حمل‌ونقل جاده‌ای ایجاد کنند.

وزارت ترانسپورت و هوانوردی ملکی افغانستان اعلام کرده است که هیأت‌های تخنیکی دو کشور در این نشست درباره گسترش همکاری‌های ترانسپورتی و ترانزیتی گفتگو کردند.

بر اساس اعلام این وزارت، تسهیل روند صدور ویزه برای رانندگان و تاجران افغان و ترکمن، فعال‌سازی مسیر ترانزیتی لاجورد و افزایش رفت‌وآمد وسایط ترانزیتی میان دو کشور از محورهای اصلی این مذاکرات بوده است.

دو طرف همچنین درباره توسعه همکاری‌های ریلی، تجارت دوجانبه و گسترش ترانزیت گفتگو کرده‌اند. قرار است نمایندگان سکتور خصوصی نیز در برخی نشست‌های مرتبط با این همکاری‌ها حضور داشته باشند.

در این نشست نمایندگان وزارت‌های خارجه، صنعت و تجارت و اداره خط آهن افغانستان نیز حضور داشتند و هیأت افغانستان به رهبری وزارت ترانسپورت و هوانوردی ملکی در مذاکرات شرکت کرد.

مسیر لاجورد افغانستان را از طریق ترکمنستان، دریای خزر، آذربایجان و ترکیه به بازارهای منطقه‌ای و اروپایی وصل می‌کند. توسعه این مسیر می‌تواند گزینه‌های ترانزیتی افغانستان را گسترش داده و زمینه افزایش انتقال کالا میان افغانستان و کشورهای منطقه را فراهم کند.

ترکمنستان نیز در سال‌های اخیر بر توسعه شبکه‌های جاده‌ای، ریلی و بندری خود تمرکز کرده و بندر بین‌المللی ترکمن‌باشی در کنار مسیرهای زمینی و ریلی این کشور، بخشی از شبکه گسترده ترانزیتی آسیای مرکزی و حوزه خزر به شمار می‌رود.

Continue Reading

تجارت

ترکمنستان: شرایط برای آغاز انتقال گاز از مسیر تاپی به پاکستان در ۲۰۲۷ فراهم می‌شود

خط لوله تاپی با طول حدود ۱۸۰۰ کیلومتر برای انتقال سالانه تا ۳۳ میلیارد مترمکعب گاز از میدان گازی گالکینیش ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان و هند طراحی شده است.

Published

on

سفارت ترکمنستان در پاکستان می‌گوید که با تکمیل بخش مهمی از پروژه خط لوله گاز تاپی، زمینه برای آغاز انتقال گاز به افغانستان و سپس پاکستان در سال ۲۰۲۷ فراهم خواهد شد.

اتاجان مولاموف، سفیر ترکمنستان در پاکستان، در نشستی در اسلام‌آباد گفته است که انتظار می‌رود ساخت بخش سرحدآباد–هرات خط لوله تاپی تا پایان سال جاری تکمیل شود.

به گفته او، اجرای پروژه تاپی و سایر پروژه‌های انرژی منطقه‌ای می‌تواند به تأمین پایدار انرژی و ایجاد فرصت‌های تازه برای رشد صنعتی و اقتصادی پاکستان کمک کند.

خط لوله تاپی با طول حدود ۱۸۰۰ کیلومتر برای انتقال سالانه تا ۳۳ میلیارد مترمکعب گاز از میدان گازی گالکینیش ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان و هند طراحی شده است.

ترکمنستان این پروژه را یکی از مسیرهای مهم برای توسعه صادرات گاز و تقویت همکاری‌های اقتصادی در منطقه می‌داند.

Continue Reading

تجارت

دوغارون؛ گذرگاه ۶۰ درصد صادرات ایران به افغانستان

مودودی از کارخانه‌های ماشین‌سازی ایران دعوت کرده است تا در این منطقه مستقر شوند.

Published

on

محمدرضا مودودی، مدیرعامل منطقه آزاد دوغارون، با انتقاد از غفلت‌های صورت‌گرفته درباره ظرفیت‌های دوغارون، گفته است که ایران در میان تمامی کشورهای جهان، رتبه نخست صادرات کالا به افغانستان را دارد.

وی با بیان این‌که ۶۰ درصد این حجم صادرات از دروازه دوغارون عبور می‌کند، افزوده است که با وجود این، این ظرفیت بی‌بدیل مورد غفلت قرار گرفته است.

مودودی از کارخانه‌های ماشین‌سازی ایران دعوت کرده است تا در این منطقه مستقر شوند.

وی افزوده است: زمان آن رسیده که با نگاهی واقع‌بینانه، دوغارون از یک مسیر ترانزیتی به کانون اصلی تولید، تکمیل زنجیره ارزش و موتور محرک تجارت بین‌الملل تبدیل شود.

Continue Reading
Advertisement

Trending

Copyright © 2026 Ariana News. All rights reserved!