Connect with us

رویداد های اخیر

خلیلزاد:‌ ‘لجاجت’ غنی و ‘خودخواهی’ سیاسون افغان سبب سقوط حکومت افغانستان شد

منتشر شده

در

(Last Updated On: عقرب ۶, ۱۴۰۰)

زلمی خلیلزاد، نماینده‌ای پیشین امریکا برای روند صلح افغانستان روز چهارشنبه (۵عقرب) در یک کنفرانس مجازی که از سوی یک مرکز پژوهشی موسوم به بنیاد کارنگی برای صلح بین المللی در شهر واشنگتن دی سی سازماندهی شده بود گفته است که دو عامل عمده موجب سقوط افغانستان به دست طالبان: یکی “لجاجت” اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان، و دوم “خودخواهی” نخبگان آن کشور.

آقای خلیلزاد همچنان گفته است که عدم تمایل سربازان افغان برای مبارزه بر ضد طالبان (امارت اسلامی) نیز در سقوط سریع افغانستان به دست طالبان (امارت اسلامی) نقش داشته است.

آقای خلیلزاد گفت:‌ “با وجود این واقعیت که او [اشرف غنی] در یک انتخابات تقلبی که شماری اندکی افغان‌ها در آن شرکت کرده بودند،‌ دوباره انتخاب شد، همه‌ای ما از لجبازی رییس جمهور غنی مبنی بر اینکه تا آخر دوره‌ای کاری‌اش در قدرت باقی بماند،‌ شگفت زده شده بودیم.”

آقای خلیلزاد همچنین برای نخستین بار به طور علنی تایید کرد که ایالات متحده افغان‌ها را از اشتراک در انتخابات ریاست جمهوری دلسرد کرد،‌ انتخاباتی که آقای غنی را برای دومین بار به کرسی ریاست جمهوری رساند.

خلیلزاد گفت که ایالات متحده در عوض می خواست تا از طریق مذاکرات میان سیاستمداران و جامعه مدنی که با طالبان (امارت اسلامی) ادامه داشت،‌ یک اداره‌ای موقت ایجاد شود که مورد قبول همه جناح ها باشد.

این دیپلومات امریکایی‌-افغان تبارهمچنین گفته است که اشتباه محاسباتی بزرگ غنی این بود که او فکر می کرد امریکا افغانستان را ترک نخواهند کرد. به گفته‌ای خلیلزاد،‌ آقای غنی به این باور بود که امریکا و استخبارات آن از منطقه‌ای که از لحاظ فزیکی نزدیک به کشورهای مهم ستراتژیک مانند چین، روسیه، ایران و پاکستان،‌ حضور دارد،‌عقب نشینی نخواهد کرد.

آقای خلیلزاد افزود: “تلاش کردم وی [اشرف غنی] را متقاعد کنم که رییس جمهور ترمپ بسیار جدی است. او گفت نه،‌ استخبارات و اردو چیزی دیگری برایم گفتند.”

زمانیکه ایالات متحده آغاز خروج کامل قوای خود را از افغانستان اعلام کرد،‌ آقای غنی به خلیلزاد گفت که “حال آزاد استم به گونه‌ای افغانی جنگ کنم. طالبان (امارت اسلامی) را در ظرف شش ماه شکست خواهم داد، زیرا شما ضعیف می جنگیدید.”

خلیلزاد گفت که در واقع قوای بیش از ۳۰۰ هزار نفری که توسط امریکا آموزش دیده بود و تجهیز شده بود،‌ در برابر ۶۰ هزار نیرو طالبان “ذوب” شد و دلیل آن نبود روحیه، فساد اداری و توجه اندک به سربازان در خطوط جبهه بود.

به گفته‌ای خلیلزاد،‌ مردم به سیاست بازی ها در افغانستان اعتقاد نداشتند،‌ سربازان به آرمان‌های شان باورمند نبودند،‌ اما طالبان (امارت اسلامی) به آرمان‌شان اعتقاد داشتند.

خلیلزاد همچنین رفتار نخبگان سیاسی افغانستان را “خودخواهانه، خود محور، فاسد” خواند و گفت که رفتار نخبگان سیاسی نیز سبب شکست مذاکرات صلح با طالبان شد. به گفته‌ای خلیلزاد،‌ از عملکرد افغان‌های که وی با آنان کار کرده بود، مایوس شده است، زیرا از “فرصت طلایی که ایالات متحده فراهم کرد” استفاده نشد.

با وجودیکه امارت اسلامی تا حال از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است،‌‌ آقای خلیلزاد از تعامل دپلوماتیک قوی ایالات متحده با طالبان حمایت کرده است که شامل یک “نقشه‌ای راهی” است که اعتماد و بی‌اعتمادی دو جناح را در یک مدت زمانی مدنظر گرفته شود.

خلیلزاد همچنین گفته است که پالیسی واشنگتن در مورد افغانستان گروگان یک “بحث ناآگاهانه” شده است که می‌تواند منافع ایالات متحده را متضرر کند.

به گفته‌ای خلیلزاد، بسیاری در امریکا می‌خواهند که طالبان رنج ببرند و حکومت آنان سقوط کند،‌ زیرا “ما در شکست آنان موفق نشدیم و این امر، طعم بدی را در دهان مردم به جا مانده است.”

آقای خلیلزاد هشدار داد که شکست حکومت طالبان (امارت اسلامی) در افغانستان موجب جنگ داخلی و فاجعه‌ای انسانی خواهد شد و شرایط را برای گروه‌های ترورستی مساعد خواهد کرد.

به گفته‌ای خلیلزاد، طالبان در جریان ۱۸ ماه پس از امضای توافق نشان دادند که آنان به حرف خود عمل می کنند و حتا یک امریکایی را نکشتند، باوجودیکه حملات هوایی ایالات متحده در حمایت از قوای افغان موجب کشته شدن صد‌ها و شاید هم هزاران طالب (نیروی امارت اسلامی) شده است.

او همچنین گفت که طالبان (امارت اسلامی) نیز می‌توانند از کمک خارجی استفاده کنند تا به گونه موثر در برابر تندروان گروه داعش، بجنگند.

این درحالی است که روز گذشته خلیلزاد دریک گفتگو دیگر گفته بود که با خروج سربازان ایالات متحده امریکا از افغانستان احتمال زیاد وجود داشت که کابل ویران شود و جنگ‌های جاده به جاده رخ دهد.

وی دراین گفتگو بیشتر تقصیر را به گردن اشرف غنی انداخت که به گفته او، هرگز حاضر به تقسیم قدرت با امارت اسلامی نشد.

آقای خیل‌زاد در این گفتگو ضمن انتقاد از جوبایدن در مورد خروج پر هرج و مرج از افغانستان گفته است که ایالات متحده امریکا به اندازه کافی به اشرف غنی رییس جمهور پیشین افغانستان فشار وارد نکرد تا به تقسیم قدرت با امارت اسلامی توافق کند.

خلیلزاد دراین رابطه گفت:” قضاوت من این است که ما به اندازه کافی او (اشرف غنی) را تحت فشار قرار ندادیم. ما با رئیس جمهور غنی مهربان بودیم. ما از دیپلوماسی استفاده کردیم. ما او را ترغیب کردیم.”

آقای خلیل زاد می‌گوید:” رییس جمهور جو بایدن تصمیم گرفت که خروج را وابسته به پیش‌شرط‌ها نکند، بلکه از یک تقویم پیروی کند.

به گفته او، توافقنامه دوحه میان امریکا و طالبان (امارت اسلامی)، یک بسته مبتنی بر شرایط بود که شامل مذاکرات صلح میان طالبان (امارت اسلامی) و حکومت سابق افغانستان و آتش‌بس همه جانبه می‌شد، اما رئیس جمهور بایدن تصمیم گرفت که خروج نیروها از افغانستان را بدون هیچ پیش‌شرطی براساس تقویم پیش ببرد.”

زلمی خلیل‌زاد که هفته پیش از مقامش به عنوان فرستاده ویژه امریکا برای روند صلح افغانستان استعفا کرد، اعتراف کرده که تلاش‌ها برای استقرار دموکراسی در افغانستان “موفقیت آمیز” نبوده است و این مبارزه ادامه دارد.

رویداد های اخیر

یوناما: خبرنگاران افغان باید حمایت، تحسین و محافظت شوند

Published

on

(Last Updated On: ثور ۱۴, ۱۴۰۳)

دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در اعلامیه‌ای به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات گفته است که خبرنگاران افغان باید مورد حمایت، تحسین و محافظت قرار گیرند.

در بخشی از این اعلامیه آمده است: «در روز جهانی آزادی مطبوعات ما از خبرنگاران افغانستان می‌خواهیم که از این روز تجلیل نموده و مورد حمایت و محافظت قرار گیرند. کسانیکه برای یک ملت آگاه، موفق و همچنان در زمینه توسعه آموزش، حفظ سلامت محیط زیست، اقتصاد و حکومت خوب کار می‌کنند، باید آن‌ها مورد تحسین، محافظت و حمایت قرار گیرند.»

سفارت امریکا برای افغانستان که در قطر فعالیت دارد نیز گفته که خبرنگاران افغان در انجام فعالیت‌های رسانه‌‌ای خود با مشکلات زیادی رو‌به‌رو اند و همچنان فعالیت خبرنگاران زن در این کشور محدود شده است.

ماریو کریفو، سخنگوی سفارت امریکا برای افغانستان در قطر گفته است: «می‌دانم کار رسانه‌ها در افغانستان یک کار بسیار مسلکی، شجاعانه و خلاقانه است. آن‌ها با دشواری‌های زیاد معلومات را برای مردم جمع‌آوری می‌کنند. امروز وضعیت برای ژورنالیستان افغان تغییر کرده است، موانع بسیار زیاد در مقابل آن‌ها قرار دارد، محیط نظارتی برای آن‌ها همچنان مبهم بوده و دسترسی به فعالیت‌های مقام‌های حکومتی به آنان یک مشکل بسیار بزرگ است. از همه مهمتر این که تعداد زنان در این مسلک بسیار کاهش یافته است.»

در همین حال، شماری از خبرنگاران خواستار پشتیبانی حکومت از رسانه‌ها و خبرنگاران اند.

حیدرنظری، خبرنگار گفته است: «ما از مسوولین امارت اسلامی می‌خواهیم که قانون رسانه‌های همگانی و قانون دسترسی به اطلاعات را هرچه زودتر توشیح بکنند تا خبرنگاران کار خویش را مطابق این قوانین پیش ببرند.»

این در حالی است که سازمان گزارشگران بدون مرز در تازه‌ترین رده‌بندی از وضعیت آزادی رسانه‌ها، افغانستان را در میان یکی از خطرناک‌ترین کشورها برای خبرنگاری شناخته و افزوده که این کشور از جایگاه ۱۵۲ به رده ۱۷۸ سقوط کرده است.

حجت‌الله مجددی، مسوول فدراسیون خبرنگاران آزاد افغانستان در این مورد تصریح نموده است: «حالتی که رسانه‌های افغانستان در بخش اقتصادی دارند و خبرنگاران کشور در وضعیت بدی اقتصادی قرار دارند، به این موضوع توجه جدی شود. در غیر آن، پخش اعلامیه‌ها و اعلام حمایت از جامعه رسانه‌ای موثریت نخواهد داشت.»

این درحالی است که مسوولان امارت اسلامی بارها تأکید کرده‌اند که مطابق به ارزش‌های اسلامی و منافع ملی متعهد به پشتیبانی از آزادی بیان و فعالیت رسانه‌ها در کشور اند و تلاش می‌کنند تا اطلاعات موثق و به موقع را در اختیار خبرنگاران قرار دهند.

Continue Reading

رویداد های اخیر

در یک سال گذشته نزدیک به ۲۸ هزار اتباع خارجی به افغانستان رفت‌وآمد کرده اند

Published

on

(Last Updated On: ثور ۱۴, ۱۴۰۳)

اداره ملی احصائیه از ثبت ورود و خروج ۲۸ هزار اتباع خارجی در یک سال گذشته خبر داده است.

این اداره گفته است که در جریان یک سال گذشته ورود و خروج ۲۷ هزار و ۹۱۴ شهروند خارجی را از طریق گذرگاه‌ها و میدان‌های هوایی کشور به ثبت رسانده است.

در خبرنامه این اداره آمده است که، در سال گذشته به‌شمول ۶۷۵تن از طبقه اناث، ۱۵ هزار و ۱۵۳ تن وارد کشور شده و ۱۲ هزار و ۷۶۱ تن دیگر از شهروندان خارجی که ۴۹۵ تن آن از طبقه اناث اند، از کشور خارج شده اند.

براساس ارقام ثبت‌شده این اداره، بیش‌ترین ورود و خروج اتباع خارجی از طریق گذرگاه ولایت نیمروز، گذرگاه‌ها و میدان هوایی هرات، گذرگاه تورخم، گذرگاه حیرتان و میدان هوایی بین‌المللی کابل صورت گرفته است.

طبق این ارقام، هدف بیش‌ترین افراد واردشده به کشور سیاحت و کار بوده است.

بر اساس معلومات ثبت‌شده، گردشگران خارجی بیش‌تر از ساحات باستانی ولایت‌های (بامیان، هرات، کندهار، ننگرهار، غور، بدخشان، کندز، پکتیا، خوست، نورستان، بلخ، سمنگان و کنر) دیدن نموده اند.

Continue Reading

رویداد های اخیر

سرپرست وزارت آب و برق با سفیر چین دیدار و روی تطبیق پروژه‌های مشترک بحث نمود

Published

on

(Last Updated On: ثور ۱۴, ۱۴۰۳)

عبداللطیف منصور، سرپرست وزارت آب و برق روز پنج شنبه (۱۳ثور) با جاو شینگ، سفیر چین در افغانستان دیدار نمود.

وزارت آب و برق می گوید که دراین جلسه مجیب الرحمن عمر آخندزاده، معین آب، داکتر فاروق اعظم مشاور مقام این وزارت و شماری از مسئولین تخنیکی نیز حضور داشتند که پیرامون همکاری‌های مشترک در تطبیق پروژه‌های آب و برق صحبت نمودند.

در این جلسه هر دو جانب به روابط خوب اقتصادی و تجارتی میان هردو کشور اشاره نموده در مورد گسترش و توسعه همکاری‌های مشترک به ویژه در ارتباط به سرمایه‌گذاری روی پروژه‌های بند برق باغدره ولایت کاپیسا و بند برق سروبی ۲ جهت تامین برق مورد نیاز پروژه مس عینک ولایت لوگر بحث و تبادل نظر نمودند.

سرپرست وزارت آب و برق تطبیق پروژه‌های متذکره را در راستای تامین برق پروژه مس عینک مهم و ضروری خوانده اطمینان داد که وزارت آب و برق برای تطبیق این پروژه‌ها آمادگی‌های لازم را دارا می‌باشد.

آقای منصور به تسریع امور جهت آغاز کار عملی تاکید ورزیده یادآور شد که اگر شرکت‌های چینایی در تطبیق این پروژه‌ها جدیت و قاطعیت لازم را از خود نشان بدهد این وزارت در آینده پروژه‌های بیشتری را جهت سرمایه‌گذاری با شرکت‌های چینی قرارداد خواهد کرد.

در همین حال سفیر چین نیز از همکاری در راستای تطبیق پروژه‌های یاد شده به مقام رهبری وزارت اطمینان داده وعده سپرد که شرکت‌های چینی در راستای سرمایه‌گذاری روی پروژه‌های یاد شده هرچه زود تر اقدامات لازم را روی دست خواهد گرفت.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2022 Ariana News. All rights reserved!