علم و تکنالوژی
چین تکنالوژی چاپ سهبعدی را در مهتاب برای ساختن زیستگاه آزمایش میکند

روزنامه رسمی چاینادیلی گزارش داده است که چین به بررسی امکان استفاده از تکنالوژی چاپ سهبعدی برای ساختن سکونتگاه در ماه میپردازد. این در حالی است که پکن برنامههای خود را برای سکونت دراز مدت در ماه بهبود میبخشد.
در ماموریت قمری سال ۲۰۲۰ چین، کاوشگر بدون سرنشین (چانگای۵) که به نام الهه افسانهای چینی ماه نامگذاری شده است، اولین نمونههای خاک ماه را به زمین آورد. چین که اولین فرود روی ماه را در سال ۲۰۱۳ انجام داده است، قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ یک فضانورد روی سطح ماه فرود آورد.
از حالا تا آن زمان، چین ماموریتهای چانگای ۶، ۷ و ۸ را پرتاب خواهد کرد که وظیفه چانگای ۷ جستجوی منابع قابل استفاده مجدد در ماه برای سکونت طولانیمدت انسان است.
چاینا دیلی به نقل از «وو وایرن»، دانشمند اداره ملی فضای چین گزارش کرده است که کاوشگر چانگای ۸ تحقیقاتی را در محل در مورد محیط و ترکیب مواد معدنی ماه انجام میدهد و همچنین تعیین میکند که آیا تکنالوژیهایی مانند چاپ سهبعدی میتوانند در سطح ماه مورد استفاده قرار بگیرند یا خیر.
وو وایرن گفته است: «اگر بخواهیم برای مدت طولانی در ماه بمانیم، باید ایستگاههایی را با استفاده از مواد خود ماه روی این قمر ایجاد کنیم.»
چین میخواهد با استفاده از خاک ماه شروع به ساخت پایگاهی در این سیاره کند.
به گفته یک کارشناس اکادمی مهندسی چین، رباتی که وظیفه ساخت «آجر از خاک ماه» را دارد، در طی ماموریت چانگای ۸ در حدود سال ۲۰۲۸ به فضا پرتاب خواهد شد.
رقابت برای پا گذاشتن روی ماه در سالهای اخیر، به ویژه با حضور ایالات متحده، تشدید شده است.
در ماه جاری، ناسا و سازمان فضایی کانادا اسامی چهار فضانوردی را که طی ماموریت آرتمیس ۲ اواخر سال ۲۰۲۴ به مدار ماه میروند، اعلام کردند.
علم و تکنالوژی
آنچه را باید درباره خورشید گرفتگی «حلقه آتش» اکتوبر بدانید

میلیون ها نفر در قاره امریکا در موقعیتی قرار خواهند گرفت که در ۱۴ اکتوبر شاهد یک رویداد نجومی با خورشید گرفتگی باشند که در آن – در صورت مساعد بودن آب و هوا – ماه در حال عبور از مقابل خورشید دیده میشود.
به گزارش رویترز، این خورشید گرفتگی در مسیری قابل مشاهده است که بخشهایی از ایالات متحده، مکسیکو و چندین کشور در امریکای مرکزی و امریکای جنوبی را در بر میگیرد.
در اینجا توضیحی در مورد نوع خورشید گرفتگی که رخ خواهد داد و جایی که قابل مشاهده خواهد بود، ارائه شده است.
خورشید گرفتگی حلقوی چیست؟
خورشید گرفتگی زمانی اتفاق میافتد که ماه بین زمین و خورشید حرکت میکند و در طول مسیر کوچکی از زمین، قسمتی یا تمام صورت خورشید را هنگام عبور مسدود میکند. موردی که در ۱۴ اکتوبر رخ خواهد داد، نوعی به نام «خورشید گرفتگی حلقوی» است. این هنگامی اتفاق میافتد که ماه در زمانی بین زمین و خورشید میگذرد که ماه در دورترین نقطه از سیاره ما یا نزدیک به آن میباشد. برخلاف خورشید گرفتگی کامل، صورت خورشید را کاملاً نمیپوشاند.
چرا شبیه حلقه آتش است؟
از آنجایی که ماه در طی یک خورشید گرفتگی حلقوی دورتر از حد معمول از زمین است، ماه خورشید را کاملاً پنهان نمی کند، در عوض مانند یک قرص تیره به نظر می رسد که بر روی چهره بزرگتر و درخشان خورشید در آسمان قرار گرفته است. در نتیجه، کسوف برای لحظهای شبیه حلقهای از آتش خواهد بود که دیسک تاریک ماه را احاطه کرده است. خورشید گرفتگی کامل قرار است در ۸ اپریل ۲۰۲۴ رخ دهد که از مکسیکو، ایالات متحده و کانادا می گذرد.
در کجا قابل مشاهده خواهد بود و مسیر آن چیست؟
به گفته اداره فضایی ایالات متحده یا ناسا، مسیری در ایالات متحده که در آن حداکثر خورشید گرفتگی در ۱۴ اکتوبر رخ می دهد، از بخش هایی از چندین ایالت می گذرد که از ساعت ۹:۱۳ صبح به وقت محلی در اوریگان شروع می شود. سپس در کالیفورنیا، نوادا، یوتا، اریزونا، نیومکسیکو و تگزاس مشاهده میشود. این مسیر سپس از بخشهایی از مکسیکو، گواتیمالا، بلیز، هندوراس، نیکاراگوا، پانامه، کولمبیا و برازیل عبور میکند و در غروب آفتاب در اقیانوس اطلس به پایان میرسد. مردم در بخشهای بزرگتری از امریکای شمالی، امریکای مرکزی و امریکای جنوبی قادر خواهند بود تاریکی کمتری از خورشید را ببینند.
زمین، ماه و خورشید چقدر بزرگ هستند؟
ماه تقریباً چهره خورشید را می پوشاند، همانطور که از زمین قابل مشاهده است، تنها به این دلیل که ماه – در واقع بسیار کوچکتر از خورشید – به سیاره ما بسیار نزدیک است. قطر ماه ۳۴۷۶ کیلومتر است، در حالی که قطر خورشید حدود ۱.۴ میلیون کیلومتر و قطر زمین ۱۲۷۴۲ کیلومتر است.
ایمن ترین راه برای تماشای کسوف چیست؟
کارشناسان هشدار میدهند که نگاه مستقیم به خورشید درخشان بدون استفاده از محافظ چشم که خاص برای مشاهده خورشید طراحی شده است، خطرناک است و خطر آسیب به چشم را به همراه دارد. از آنجایی که خورشید در یک خورشید گرفتگی حلقوی هرگز به طور کامل توسط ماه مسدود نمی شود، بدون چنین محافظ چشمی هرگز نمی توان مستقیم به آن نگاه کرد. به گفته این کارشناسان، مشاهده آن از طریق لنز دوربین، دوربین دوچشمی یا تلسکوپ بدون استفاده از فیلتر خورشیدی خاص میتواند باعث آسیب شدید چشم شود. آنها توصیه میکنند که همیشه در طول خورشید گرفتگی حلقوی از عینکهای دید خورشیدی ایمن یا یک بیننده خورشیدی دستی ایمن استفاده شود و خاطرنشان میکنند که عینک های آفتابی معمولی برای تماشای خورشید ایمن نیست.
چگونه خورشید گرفتگی با ماه گرفتگی متفاوت است؟
ماه گرفتگی زمانی رخ میدهد که زمین بین ماه و خورشید قرار گیرد و سایه سیاره ما روی سطح ماه قرار گیرد. این باعث میشود ماه از زمین تاریک به نظر برسد، گاهی اوقات با رنگ مایل به سرخ. ماه گرفتگی از نیمی از زمین قابل مشاهده است که منطقه ای بسیار گسترده تر از آن است که خورشید گرفتگی دیده میشود.
علم و تکنالوژی
افغان بیسیم شبکه فایبر نوری کابل – مزارشریف و مزار – حیرتان را افتتاح کرد

شبکه فایبر نوری کابل – مزارشریف و مزار – حیرتان از سوی شرکت مخابراتی افغان بیسیم امروز (دوشنبه، ۲۰ سنبله) طی مراسمی در کابل افتتاح و به بهرهبرداری سپرده شد.
داکتر احسانالله بیات، رییس عمومی بیات گروپ، گشایش این شبکه را یکی از پروژههای زیربنایی در افغانستان خوانده و تأکید کرده است که این شبکه فایبر نوری، آسیای مرکزی و آسیای جنوبی را با هم وصل خواهد کرد و افغانستان به نقطه مرکزی وصل کشورها از نظر مخابرات مبدل خواهد شد.
آقای احسانالله بیات در این مورد گفت: «این پروژهای است که آسیای میانه را از طریق ازبیکستان به آسیای جنوبی وصل میکند و در ضمن، افغانستان را یک محور بسیار مهم مخابراتی در عرصه توزیع تکنالوژی و معلومات معرفی میکند.»
رییس شرکت مخابراتی افغان بیسیم همچنان در این مراسم گفته است که این پروژه ۱۵ میلیون دالر هزینه برداشته و تمامی تجهیزات آن از شرکتهای معتبر جهان خریداری شده که میتواند با معیارهای بینالمللی، خدمات را به مشتریان ارایه کند.
علی الله سروری افزود که در تطبیق این پروژه مصؤنیت فایبری نوری در تمام ابعاد آن نیز در نظر گرفته شده است.
آقای سروری تصریح کرد: «تمام تجهیزات فایبر نوری به ستندردهای بینالمللی برابر است، بهترین کیبل را استفاده کردیم که از کمپنیهای مشهور دنیا است، تجهیزاتی که فایبر ما را روشن میسازد آن هم از بهترین کمپنی دنیا است.»
از سویی هم، مسوولان اداره اترا نیز با استقبال از افتتاح این پروژه گفتند که شرکت مخابراتی افغان بیسیم از نخستین کمپنیهای است که بالای پروژههای زیربنایی توجه و سرمایهگذاریهای بیشتری داشته است.
عطا محمد یار، معاون تخنیکی اداره اترا، گفت: «در میان شرکتهای داخلی، افغان بیسیم از نخستین شرکتهای است که این خدمات را آورد و به فعالیت شروع کرد و سرمایهگذارهای که در بخش زیربنایی کرده ما از آن قدردانی میکنیم.»
در همین حال، مسوولان شرکت مخابراتی افغان بیسیم همچنان تاکید کردهاند که در آینده، فعالیت شبکه فایبر نوری را حتی به بیرون از مرزهای کشور گسترش خواهند داد و افغانستان از این طریق به اروپای شرقی نیز وصل خواهد شد.
مسوولان این شرکت افزودند که به سرمایهگذاریهای بیشتر در کشور متعهد هستند و تلاش میکنند خدمات با کیفیت را به مشتریان ارایه کنند.
علم و تکنالوژی
متا در حال توسعه یک سیستم هوش مصنوعی جدید و قدرتمند است

شرکت متا در حال کار بر روی یک سیستم هوش مصنوعی جدید است که به عنوان قدرتمندترین مدل ارایه شده توسط OpenAI طراحی شده است.
به نقل از رویترز؛ وال استریت ژورنال نوشته است که متا قصد دارد مدل جدید هوش مصنوعی خود را در سال آینده آماده کند که چندین برابر قدرتمندتر از نسخه تجاری خود با نام Llama 2 خواهد بود. Llama 2 مدل زبان AI منبع باز متا است که در ماه جولای راه اندازی شد.
این روزنامه گزارش داد: سیستم برنامه ریزی شده، که جزئیات آن ممکن است تغییر کند، به سایر شرکتها کمک میکند تا خدماتی را ایجاد کنند که متن، تحلیل و سایر خروجیهای پیچیده را تولید کنند.
متا انتظار دارد در اوایل سال ۲۰۲۴ آموزش سیستم هوش مصنوعی جدید را که به عنوان یک مدل زبان بزرگ شناخته میشود، آغاز کند.
از زمان راهاندازی ChatGPT در اواخر سال گذشته، کسبوکارها و شرکتها برای قابلیتهای جدیدتر و اصلاح فرآیندهای تجاری به بازار نوپای هوش مصنوعی هجوم آوردهاند.
گفتنی است بلومبرگ هم گزارش داده که شرکت اپل هم در حال توسعه سیستم هوش مصنوعی خود به نام آژاکس است.
-
صحت5 روز ago
دومین پیوند قلب خوک به انسان انجام شد
-
ورزش3 روز ago
جوایز نقدی جام جهانی کریکت ۲۰۲۳ مشخص شد
-
رویداد های اخیر4 روز ago
۸۴ ورزشکار افغان در بازیهای آسیایی چین شرکت میکنند
-
جهان5 روز ago
صدر اعظم پولند به زلنسکی: دیگر به پولندیها توهین نکن
-
رویداد های اخیر4 روز ago
وزارت تحصیلات: تا پنج سال آینده به تمامی رشتههای تحصیلی لابراتوارهای مجهز ساخته میشود
-
رویداد های اخیر5 روز ago
رینا امیری: مدافعان حقوق افغانها متحد شوند
-
ورزش3 روز ago
محسن رضایی از رقابتهای تکواندو در چین مدال برنز کسب کرد
-
ورزش3 روز ago
چین در بازیهای آسیایی تاکنون بیشترین مدال طلا بدست آورده است